Świat kolejek wąskotorowych SMF
09 Grudnia 2024, 01:41:50 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Typy i oznaczenia szyniaków  (Przeczytany 2126 razy)
PiotrS
Mechanik
Długość toru:: 237 m

W terenie W terenie

« : 18 Marca 2024, 22:59:53 »
0

Cześć

Czy znane Wam są oznaczenia występujące na główkach szyniaków? Mam do czynienia z oznaczeniem DF 5 lub DT 5. Poniżej liczba 10. Próbuję zestawić i usystematyzować znane mi typy szyniaków, a jak się okazuje jest ich wiele i z pewnością wielu było ich producentów. Były tez wykonane z różnych stopów.  W starych skryptach i podręcznikach znalazłem tylko podstawowe definicje i informacje.

Pozdrawiam serdecznie.

PiotrS
CX MANIAK
Mechanik
Długość toru:: 177 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #1 : 21 Marca 2024, 23:00:17 »
0

Pisząc szyniaki masz na myśli haki jak mniemam. Sam się zastanawiałem nad ich pochodzeniem. U nas na kolejce spotkałem się z kilkunastoma typami, Od malutkich jak gwoździe, po grube na kciuk, wysokie główki, płaskie ( ciężko je wyrwać z podkładu). Występują też sporadycznie haki które według mnie mają pochodzenie amerykańskie ( typowe jajowate łby). Jak znajdę wolną chwilę porobię foto poszczególnym typom, może ktoś coś będzie wiedział, bo to ciekawy temat.
PiotrS
Mechanik
Długość toru:: 237 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #2 : 23 Marca 2024, 07:29:42 »
0

Dziękuję za odzew. Dokładnie tak jak piszesz, "haków" nazywanych też lokalnie "kostelami" lub "gwoździami" a zgodnie z nomenklaturą techniczną "szyniakami" na kolejach wąskotorowych w kraju występuje co najmniej kilka typów, wśród których można jeszcze rozróżnić po kilka długości, co daje kilkanaście rozmaitych kształtów. Najrzadszy widziałem raz u kolegi, był malutki, dosłownie kilkucentymetrowy i pochodził z leśnej przedwojennej kolejki konnej. W obrębie sieci Jędrzejowskich Kolei Wąskotorowych, którym poświęciłem najwięcej uwagi stosowano także szyniaki ciężkie, typowe dla mocowania szyn na torze 1435 mm i 1524 (znalezione na starotorzu Kocmyrzów - Kazimierza Wielka). Na główce jednego ze standardowych wąskotorowych szyniaków o długości 13 cm odkryłem oznaczenie DF 5 10 lub DE 5 10, cokolwiek to znaczy. To mnie skłoniło do próby usystematyzowania typów.

Wiadomo, że to po prostu są tylko gwoździe, ale stanowią bardzo wymowną i namacalną pamiątkę po dawnych wąskotorowych szlakach. W obrębie JKD są odcinki, na których po linii nie ma już śladu. Wszystko dokładnie zaorane i wyrównane (np. na odcinku Kalina Mała - Działoszyce lub w rejonie Chodowa). Jedyne relikty, świadkowie minionej epoki to pojedyncze szyniaki i podkładki, które wciąż podczas orki wychodzą na powierzchnię. 

W ogóle historia budowy linii kolejowych, historyczna infrastruktura torowa to rozdział bardzo mało znany i nieopisany. Dlatego cieszą funkcjonujące już w kraju ekspozycje typów szyn, typów ich mocowań, narzędzi do budowy itd... Jak dla mnie świetna jest wystawa prezentowana w izbie tradycji Górnośląskich Kolei Wąskotorowych w Bytomiu na Karbiu. Na długo zawiesiłem na tych wspaniałościach oko.

Trochę tu może odbiegam od meritum, ale polecam film:  https://www.youtube.com/watch?v=UHU4494iWN4

PiotrS
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!