Świat kolejek wąskotorowych SMF
19 Kwietnia 2026, 22:15:29 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Co się stało się temu forumu?  (Przeczytany 6272 razy)
MBd1-138
Młotkowy
**
Długość toru:: 112 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #20 : 29 Października 2025, 13:02:07 »
0

Zaglądam dość często tylko że, tu nic się nie dzieje, a ja nie mam o czym pisać.
kamlox
Mechanik
Długość toru:: 228 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #21 : 29 Października 2025, 14:36:56 »
0

Zagląda się codziennie
Piottr_tt
Minister
Długość toru:: 2025 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #22 : 29 Października 2025, 19:29:06 »
0

To jest nas trzech, w każdym z nas inna krew (jak to powiedział tampon w śmietniku damskiej ubikacji).
Nie ukrywam, że to Forum stanowi niezły kawałek mojego cyfrowego życia. I jest w nim zapisany kawałek historii Wąskiego Toru. Nie wiem, co możemy zrobić, żeby je ożywić.
Kiedyś był czas, że niemal każda sieć wąskotorowa miała tutaj swojego przedstawiciela. Gdzie oni wszyscy wybyli?

Pozdrawiam, Piottr
Nowa galeria foto -  http://wedrownosc.flog.pl
Romas
Zawiadowca
Długość toru:: 411 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #23 : 30 Października 2025, 19:07:05 »
+1

Czterech. Ja tez tu czasem zaglądam.
skansen
Nowicjusz
*
Długość toru:: 36 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #24 : 30 Października 2025, 19:14:06 »
+1

Nie wiem, co możemy zrobić, żeby je ożywić.

Może w pierwszej kolejności aktualizacja działów poszczególnych kolejek, nawet krótkie notki pokazujące czy kolejka żyje i jak żyje?

Jeśli Właściciel Forum się zgodzi, to może na początek zrzutka na certyfikat SSL i aktualizację silnika forum do nowszej wersji?
W dalszych krokach możnaby postulować zwiększenie limitu załączników żeby łatwiej było załączać...

Zgroza
Zawiadowca
Długość toru:: 417 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #25 : 30 Października 2025, 19:19:58 »
+2

Czterech. Ja tez tu czasem zaglądam.
myślę, że 10 by nas się zebrało...
Piottr_tt
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #26 : 30 Października 2025, 19:23:48 »
0

Jeśli Właściciel Forum się zgodzi, to może na początek zrzutka na certyfikat SSL i aktualizację silnika forum do nowszej wersji?
Ile kosztuje taki certyfikat i jak często się go odnawia?
Czy jest on niezbędny dla strony, na której nie odbywa się obróbka danych osobowych?

Pozdrawiam, Piottr
Kucyk
Minister
Długość toru:: 4313 m

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #27 : 30 Października 2025, 22:16:49 »
+3

Ja tam też zaglądam co dzień, co noc... 

Na peronie zostało wszystko to Cię męczy.
Patrząc z kabiny FAURa* świat wydaje się lepszy.

*) tu można wstawić każdą serię lokomotywy.
MBd1-138
Młotkowy
**
Długość toru:: 112 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #28 : 31 Października 2025, 20:51:16 »
+2

Kucyk żyje, jest nadzieja...
Piottr_tt
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #29 : 01 Listopada 2025, 10:47:58 »
0

Ja tam też zaglądam co dzień, co noc... 
Jako niewątpliwy spiritus movens tego Forum, ze szczególnym podkreśleniem na spirytus, dobrze, że zgłaszasz swoją obecność.

Ilość wiedzy praktycznej z eksploatacji kolei wąskotorowych, jaką tutaj przekazałeś, to jest moim zdaniem niezły zadatek na książkę.
Mam nawet pomysł na tytuł roboczy:
"Eksploatacja i utrzymanie kolei w gospodarce permanentnego niedoboru" :-)

Pozdrawiam, Piottr
Łukasz
SGKW
*
Długość toru:: 213 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #30 : 03 Listopada 2025, 10:50:00 »
+5

Ja również lubię zajrzeć z nadzieją że coś nowego się pojawi. Dla mnie największą zaletą forum jest możliwość wrócenia do starszych informacji, łatwo je znaleźć względem FB gdzie po kilku dniach już się nie pamięta w którym miejscu ktoś coś pisał. Największą atrakcją dla mnie jak forum działało prężnie była możliwość przeczytania o prowadzonych pracach na przeróżnych kolejach, ten klimat działalności wolontariackiej sprawił że samemu się zaangażowałem w podobną rzecz. Obecnie większość kolei względem dekady temu poszła do przodu, ekipy się sprofesjonalizowały a etatowi pracownicy niekoniecznie muszą chcieć być widoczni na zdjęciach, czy też nikt nie czuje potrzeby pisać że wymieniono 10 podkładów, a dawniej kilka osób robiących to w swoim wolnym czasie cieszyło się że może się tym w podobnym gronie podzielić, wymienić uwagi. Jakichś dużych zmian też się obecnie nie spodziewam, chociaż Rogów walczy o odbudowę szlaku, Piaseczno ma szanse być po rewitalizacji używane w ruchu codziennym, ciekawe czy w Bieszczadach zostaną przywrócone odcinki do Przysłupia i Balnicy... Jędrzejów przechodzi odbudowę, Nałęczów wąsk. ma szansę wrócić na kolejową mapę Polski. Wydaje się, że koleje doszły już do granicznego momentu skracania tras i teraz jest szansa na utrzymanie tego albo nawet na lekki plus. Może kiedyś uda się dojechać do Trzebiatowa? Edit: Balnica już wróciła w październiku.
sarna
Zawiadowca
Długość toru:: 321 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #31 : 20 Listopada 2025, 09:55:52 »
+1

Ile kosztuje taki certyfikat i jak często się go odnawia?
Czy jest on niezbędny dla strony, na której nie odbywa się obróbka danych osobowych?

Certyfikat SSL można mieć za darmo z https://letsencrypt.org/pl/ a ważny jest 90 dni. Są narzędzia (np. https://certbot.eff.org/ ) które okresowo sprawdzają za ile się kończy i odnawiają. Nic nie trzeba wtedy dodatkowo robić.
Strony: 1 [2]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!