wiat kolejek wskotorowych SMF
09 Sierpnia 2026, 01:06:33 *
Witaj
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona gwna   Pomoc Szukaj Zaloguj si Rejestracja  
Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Film, na którym zachowano ostatnie podrygi pociągów rozkładowych za czasów PKP  (Przeczytany 376 razy)
prof_klos
Mechanik
Dugo toru:: 287 m

W terenie W terenie

« : 31 Maja 2026, 08:25:41 »
+1

Niedawno w sieci pojawił się film realizacji TVP z 2000 roku, obrazujący w przepiękny sposób ostatnie planowe pociągi Rogowskiej Kolei Dojazdowej jeszcze z czasów PKP.

Materiał przedstawia świat, jaki doskonale pamiętamy z przełomu wieków, spięty przez kolejkę, która była gasnącą codziennością, marginalizowaną koniecznością. Czasy, kiedy nie ślęczano jeszcze w ekranach smartfonów. Czas płynął wolniej i bardziej międzyludzko.
Przepięknie przedstawiona historia i otoczenie okolic Rogowa, Białej Rawskiej i Rawy Mazowieckiej z czasów, które już nie wrócą. Główne skrzypce gra tutaj urokliwa stacja w Głuchowie.

Klimat końca emanował lecz zapewne nikt nie myślał jak drastycznie czasy się zmienią już w ciągu dekady, kiedy świat znacznie przyspieszy a ludzie zupełnie zmienią... tory codzienności.

Ktoś musiał dobrze czuć temat, wybrać ostatni moment i zrobić to nie na łapu-capu. To nie jest film o historii, co i gdzie, kiedy i jak. To jest film o życiu prostego kolejarza i sceny rodzajowe tych ostatnich pociągów bujających się po krzywych torach. Tu jakaś pijaczyna chce wsiąść niewłaściwym wejściem, tam ktoś zasypia, tu babka wiezie jajka a konduktor* kupuje sobie śniadanie, kolejarze palą papierosy, gadając o końcu linii a kierownik* pociągu wyskakuje na stacji w Głuchowie podrzucić świeże jedzenie swojej rodzinie.
Poza tym toczy się normalne życie, praca po pracy, rodzina, obowiązki. Co chwila w tle gdzieś przejeżdżają powoli te pociągi, wyjeżdżając swoje ostatnie kilometry.

Tam jest tak mało dialogów a tak wiele przemyślanych kadrów, że zapiera mi dech w piersi. Przepiękna realizacja. Dzisiaj to na milion procent nikomu by się nie chciało. To musieli robić filmowcy z tych starych lat, pamiętający realizację podobnych materiałów obrazujących chwilę tu i teraz.

A dzisiaj co by nagrali? Pociąg sunący po prostych torach i wszyscy z głowami w smartfonach. Po pracy komputery i wszystko zautomatyzowane. I ta roszczeniowość ludzi, pęd. A tam jest trudno, ale jednak sielsko. Wszyscy rozmawiają, uśmiechają się. Każdy ma jakiś powolny cel, nie jest to jednak cel nadrzędny.
Mogę na to patrzeć i patrzeć. Cudo kinematografii.

Z owego czasu zapamiętałem również artykuł w "Dzienniku Łódzkim", gdzie reporter obszernie opisał przejazd ostatnimi planowymi pociągami z Rogowa do Rawy i Białej. Może to był członek ekipy realizującej ten materiał? Nie wiem. Utkwiło mi w pamięci zdjęcie konduktora-kierownika pociągu* i jego opowieści spisane tamże, najbardziej to, jak opowiadał o tym jak kiedyś pustawym pociągiem przejechał z nim jakiś Niemiec, tak zafascynowany tą "baną", że pan oddał mu w prezencie swoją kolejarską czapkę...

*) Konduktor - kierownik pociągu, no jedna i ta sama osoba w tym przypadku.

Materiał znajdziecie pod tym linkiem. Mam nadzieję, że nie zniknie z portalu YouTube, a w razie czego, wykonałem kopię zapasową. Obejrzyjcie, naprawdę warto.

https://www.youtube.com/watch?v=mgir_qpkECc

Filozofia sztuką życia...!
Piottr_tt
Minister
Dugo toru:: 2029 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #1 : 31 Maja 2026, 21:20:03 »
0

Jaki to przystanek jest w 20:47? Jeżów?

Pozdrawiam, Piottr
Nowa galeria foto -  http://wedrownosc.flog.pl
prof_klos
Mechanik
Dugo toru:: 287 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #2 : 31 Maja 2026, 21:31:30 »
0

Tak. Na poniższej fotografii Michała Glinieckiego mamy odpowiedź:
https://www.bazakolejowa.pl/index.php?dzial=stacje&id=4151&ed=0&okno=galeria&photoid=294737

Słupy oświetleniowe ze starymi oprawami - zgadza się.
Linia lasu w tle - zgadza się.
Drzewo w oddali po lewej stronie - zgadza się. Z tym, że kadr filmowy wykonano dalej, za zabudową nieukończonego GS, dzięki czemu drzewo jest całe.
No i peron z płyt chodnikowych - obecny w tym miejscu, niewidoczny na fotografii, niemniej dopełnia to faktu - to tam. Pociąg telepał się w kierunku Rogowa.

Do tego maszt w oddali i skrzynka na ostatnim słupie.

Filozofia sztuką życia...!
Adam W
Dyrektor
Dugo toru:: 602 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #3 : 05 Czerwca 2026, 17:58:09 »
0

Jak w każdej innej sprawie warto mieć spojrzenie z innej perspektywy. Oto nakręcony 9 lat po filmie z Kolei Rogowskiej 750 mm (z 2000 r.) film z austriackiej Mariazellerbahn 760 mm (z 2009 r.) - https://www.youtube.com/watch?v=lFcpvy-PE_Y

Widać jakie zmiany zaszły na lokalnych kolejach w innych krajach Europy a co się dzieje w Polsce.

* Mariazellerbahn_2009_2026.jpg (360.53 KB, 1745x1193 - wywietlony 51 razy.)

Piottr_tt
Minister
Dugo toru:: 2029 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #4 : 11 Czerwca 2026, 22:53:03 »
0

A te wagony z Mariazell to nie s? teraz w Polsce w Zbiersku?

Pozdrawiam, Piottr
Nowa galeria foto -  http://wedrownosc.flog.pl
Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!