Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 23:18:08 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 2 3 [4] 5   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Kolejna akcja w Iłży 17 wrzesień - piątek  (Przeczytany 53298 razy)
fidzio
Gość
« Odpowiedz #60 : 16 Września 2005, 18:18:36 »
0

Cytat: "Ogoniasty"
a czy mogłbym prosic o z fotografowanie zw 8?? najlepiej by jedno ze zdiec było ze zblizeniem na mechanizm z dzwignią i wagą 1 pazdziernika przywioze juz mechanizm zwrotnicy 3 wraz z lampą

Z jaka waga i gdzie jest ten mechanizm??
Ogoniasty
Dyrektor
Długość toru:: 631 m

W terenie W terenie

Toromistrz wąskotorowy

« Odpowiedz #61 : 16 Września 2005, 18:28:46 »
0

podobno na zwrotnicy 8 jest mechanizm z jkedyny obciaznikiem jeszcze go chyba nikt nie zdioł do remontu chyba ze dzis na akcji ktos to zrobił. AHA ogladałem własnie w kurierze mazowieckim reportaz o kolejce w Iłży Materiał jest na 6+ . Wreszcie sie dowiedziałem który to Paweł Szwed -czyli nasz prezes :wink: bo jakos nie miałem okazji go jeszcze spotkac. Chichot

POZDRAWIAM !!!
emcebob
Mechanik
Długość toru:: 182 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #62 : 16 Września 2005, 18:31:34 »
0

Cytat: "fidzio"

Z jaka waga i gdzie jest ten mechanizm??

Z przeciwwagą. A mechanizm zabrał dzisiaj prezes na renowację do Pionek
emibe
Administrator
Długość toru:: 1053 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #63 : 16 Września 2005, 18:50:14 »
0

Dzisiejszy Kurier:
http://ww2.tvp.pl/video/2005/09/16/48589/film.asf
Kto się nie może doczekać, niech 'nastawi' film od 8.30 minuty
bradko
Nowicjusz
*
Długość toru:: 25 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #64 : 16 Września 2005, 19:30:42 »
0

Cytat: "emibe"
Dzisiejszy Kurier:
http://ww2.tvp.pl/video/2005/09/16/48593/film.asf
Kto się nie może doczekać, niech 'nastawi' film od 8.30 minuty

Coś nie tak. Mazowieckie Targi Edukacyjne.
Ogoniasty
Dyrektor
Długość toru:: 631 m

W terenie W terenie

Toromistrz wąskotorowy

« Odpowiedz #65 : 16 Września 2005, 19:48:31 »
0

w kurierze bedziemy na przedostatnim materiale filmowym.
Kurcze napisałem post a mi sie wyswietlił inny :shock:  co jest :?:  Panowie moderatorzy prosze o korekcje  :shock:

POZDRAWIAM !!!
emibe
Administrator
Długość toru:: 1053 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #66 : 16 Września 2005, 20:18:47 »
0

Cytat: "bradko"
Coś nie tak.

Materiał do ściągnięcia (Kurier Mazowiecki)
http://ww2.tvp.pl/2044.dzialy
Poprawka:
Sorry, podałem adres do Kuriera Warszawskiego. Już poprzedni link poprawiłem.
emcebob
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #67 : 16 Września 2005, 20:30:43 »
0

Bardzo prosiłem pana z telewizji, żeby czasem nie napisał Brudka przez "ó", i niestety zostałem Michałem Grudką  :evil:
romek
Nowicjusz
*
Długość toru:: 18 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #68 : 20 Września 2005, 12:08:09 »
0

czy są jakieś fotki z ostatniej akcji w Iłży??? jeżeli ktoś ma to prosiłbym o wystawienie na forum:)

picie alkoholu z umiarem nie zaszkodzi nawet w duzych ilościach.
ilza.info
Młotkowy
**
Długość toru:: 84 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #69 : 20 Września 2005, 22:34:11 »
0

Cytat: "romek"
czy są jakieś fotki z ostatniej akcji w Iłży??? jeżeli ktoś ma to prosiłbym o wystawienie na forum:)

oto odnosnik do fotek z 4 akcji....
http://ilza.info/start.php?NR=49&POD=494
dodatkowo musze powiedziec, ze dzisiaj, juz po akcji dosstalismy jeszcze jedna klase z LO, ktora oczyscila drugi tor trójkąta, dokładnie tor nr 4, atkze tor nr 4 i 6 są oczysczone, do tego dochodzą oczyszcone tory nr 1,3,5...na niektórych są niewielkie miejsca, gdzie wystarczy kilka razy machnąć łopatą, ale to jest kwestia chwili...
w następnym tygodniu dostajemy znowu ciężki sprzęt, który usunie z całej stacji niepotrzebna ziemie i smieci....
zapowiada sie, ze stacja bedzie na tip top zrobiona na 1 pazdziernika
p.s. czy ktos moze mi powiedziec jak to jest z oswietleniem na stacji w Iłży? mamy jakieś 10 latarni, które nie działają, dzisiaj zawiozłem na stację kolesia z ZEORK-u, wiem już wszystko, ale najważniejsza dla mnie rzecz to ta, kto prawnie odpowiada za oświetlenie na stacji i kto za to płaci rachunki?
fidzio
Gość
« Odpowiedz #70 : 21 Września 2005, 07:11:41 »
0

Cytat: "ilza.info"
Cytat: "romek"

oto odnosnik do fotek z 4 akcji....
http://ilza.info/start.php?NR=49&POD=494
dodatkowo musze powiedziec, ze dzisiaj, juz po akcji dosstalismy jeszcze jedna klase z LO, ktora oczyscila drugi tor trójkąta, dokładnie tor nr 4, atkze tor nr 4 i 6 są oczysczone, do tego dochodzą oczyszcone tory nr 1,3,5...na niektórych są niewielkie miejsca, gdzie wystarczy kilka razy machnąć łopatą, ale to jest kwestia chwili...
w następnym tygodniu dostajemy znowu ciężki sprzęt, który usunie z całej stacji niepotrzebna ziemie i smieci....
zapowiada sie, ze stacja bedzie na tip top zrobiona na 1 pazdziernika
p.s. czy ktos moze mi powiedziec jak to jest z oswietleniem na stacji w Iłży? mamy jakieś 10 latarni, które nie działają, dzisiaj zawiozłem na stację kolesia z ZEORK-u, wiem już wszystko, ale najważniejsza dla mnie rzecz to ta, kto prawnie odpowiada za oświetlenie na stacji i kto za to płaci rachunki?

Hmmm pewnie fundacja ale może miasto było by w stanie pokryc koszty. A jakie tam są żarówki bo jak rtęciówki to można chyba zapomnieć o oświetleniu
Piottr_tt
Minister
Długość toru:: 2006 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #71 : 21 Września 2005, 09:06:06 »
0

Cytat: "ilza.info"

A więc tak, myślę ze uruchamianie wszystkich 10 latarni na dzień dzisiejszy to jest absolutnie niekonieczne, ty bardziej trzeba się zastanowić jaki by to miało praktyczny cel. Jeżeli już, to moim zdaniem trzeba uruchomić ze 3 latarnie w strategicznych miejscach i to nawet nie bawić się w ożywianie rtęciówek które wymagają układu zapłonowego i jednak żrą trochę prądu tylko wstawić zwykłe oprawki zaopatrzone w najmocniejsze żarówki energooszczędne (chyba robią odpowiedniki 125 albo 150 wat). Albo jak już przebudowywać, to dać po 2 żarówki energooszczędne w jednej oprawie. Jeżeli miasto zgodzi się ponosić koszty oświetlenia to byłoby super, a przy 6 żarówkach energooszczędnych (razem ok. 150 W) zapalanych automatem toby było nie więcej niż kilkadziesiąt złotych miesięcznie.

Acha jeszcze jedno ważne:
Nie należy pod żadnym pozorem wybierać ziemi spomiędzy podkładów, gdyż wystawienie ich na bezpośrednie dzialanie klimatu spowoduje natychmiastowe przyspieszenie procesu próchnienia. Tak zrobili w Piasecznie i teraz mają problem z wymianą podkładów.

Jeszcze jedno:
Jestem pod ogromnym wrażeniem ogromu zaangażowania iłżeckiej Młodzieży w remont kolejki. Jak to si mówi:
Szacun i respekt!

Pozdrawiam, Piottr
Nowa galeria foto -  http://wedrownosc.flog.pl
bradko
Nowicjusz
*
Długość toru:: 25 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #72 : 21 Września 2005, 13:16:09 »
0

Cytat: "Piottr_tt"

Nie należy pod żadnym pozorem wybierać ziemi spomiędzy podkładów, gdyż wystawienie ich na bezpośrednie dzialanie klimatu spowoduje natychmiastowe przyspieszenie procesu próchnienia.

Na stacji w Iłży podkłady są betonowe, na szlaku (przynajmniej tam, gdzie kopałem - czyli w pobliżu zasypanego przejazdu) też, więc tak zwane spoko.
fidzio
Gość
« Odpowiedz #73 : 21 Września 2005, 20:31:47 »
0

Po drugie, żadna kolejka nie produkuje dla siebie podkładów, tylko kupuje od firmy zajmującej się NASYCANIEM podkładów (to te bogatsze) lub kupuje używane od PKP (to te biedniejsze).

I tu nawet nie wiesz jak bardzo sie mylisz Marcinie ... ogłaszam konkurs. Pytanie brzmi która kolejka sama produkuje dla siebie podkłady. Jezeli nie bedzie odpowiedzi wtedy napisze cos nieco wiecej:)
Marcin Przybysz
Gość
« Odpowiedz #74 : 21 Września 2005, 20:44:23 »
0

Po drugie, żadna kolejka nie produkuje dla siebie podkładów, tylko kupuje od firmy zajmującej się NASYCANIEM podkładów (to te bogatsze) lub kupuje używane od PKP (to te biedniejsze).

I tu nawet nie wiesz jak bardzo sie mylisz Marcinie ... ogłaszam konkurs. Pytanie brzmi która kolejka sama produkuje dla siebie podkłady. Jezeli nie bedzie odpowiedzi wtedy napisze cos nieco wiecej:)
:oops:

Łeeee??? :shock:
Kroi i nasyca?
Czekam na rozwiązanie konkursu

Pozdraw
MP
fidzio
Gość
« Odpowiedz #75 : 21 Września 2005, 20:47:05 »
0

Dobra zeby niebylo niedomowien to nie wyglada jak podklad normalny tzn nie jest tak  ladnie dociety ani ladnie nasycony o ile wogole mozna uzyc tego slowa
Marcin Przybysz
Gość
« Odpowiedz #76 : 21 Września 2005, 20:51:55 »
0

Dobra zeby niebylo niedomowien to nie wyglada jak podklad normalny tzn nie jest tak  ladnie dociety ani ladnie nasycony o ile wogole mozna uzyc tego slowa

No, no, to jakbym radio Erewań słyszał.

Stare jak świat, ale może jeszcze ktoś nie zna:

"podobno w Moskwie na placu czerwonym rozdają za darmo Wołgi?"
"Tak, to prawda. Ale nie w Moskiwe, lecz w Nowosybirsku, nie Wołgi a rowery, i nie rozdają, a kradną "

No to przyznaj się - u Was??
emcebob
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #77 : 21 Września 2005, 22:17:48 »
0

Cytat: "Piottr_tt"

Nie należy pod żadnym pozorem wybierać ziemi spomiędzy podkładów, gdyż wystawienie ich na bezpośrednie dzialanie klimatu spowoduje natychmiastowe przyspieszenie procesu próchnienia.

Nikt nie wybiera ziemi spomiędzy podkładów. Ziemia spomiędzy szyn jest wybierana tylko na taką głębokość, żeby było widać podkłady.
fidzio
Gość
« Odpowiedz #78 : 22 Września 2005, 06:38:41 »
0

Cytat: "KLAN PALUCHOWSKICH"

Co do podkładów to zapewne Pionki, czego oni tam nie wymyślą ...  :twisted:  :twisted:  :twisted:  :twisted:  :twisted:

Niestety nie, ale trop macie dobry Chichot
AXEL
Minister
Długość toru:: 2017 m

W terenie W terenie

www.axel-rail.pl

« Odpowiedz #79 : 23 Września 2005, 01:34:43 »
0

Witka braci

A podkłady robi dla siebie Hajnówka, wiem bo widziałem Z resztą, oni tam w tej Puszczy to mają z czego... a z ich zapleczem to maja czym...
Widziałem na platformie świeżo pocięte nienasycone jeszcze podkłady.

Fidzio... jak to miał byc konkurs to jaka jest nagroda Chichot
Strony: 1 2 3 [4] 5   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!