ok333
|
 |
« : 01 Października 2005, 01:02:19 » |
0
|
Juz kilkakrotnie Prezes Stowarzyszenia Kolejowych Przewozow Lokalnych informowal srodowisko Milosnikow Kolei o mozliwosci zlikwidowania przewozow pasazerskich na obslugiwanej przez SKPL Krosniewickiej KD,gdyz Urzad Marszalkowski Wojewodztwa Lodzkiego uchyla sie czy wrecz odmawia ich dofinansowania.Chodzi tu glownie o dofinansowanie dojazdow mlodziezy szkolnej. O swoistej ,, spychotechnice ,, Lodzkiego Urzedu Marszalkowskiego informuje Kol.HRADEC z Lodzi na forum pl.misc.kolej : http://niusy.onet.pl/niusy.html?t=artykul&group=pl.misc.kolej&aid=37563924Tym sposobem Kolegom z nowo utworzonego Stowarzyszenia Krosniewicko-Ozorkowskiej Kolei Waskotorowej dochodzi nowy problem - nie tylko natury technicznej,ale stricte bytowej.I choc nie chcemy polskich KOLEI WASKOTOROWYCH uwiklac w polityke, to zmuszony jestem - w trosce o los wszystkich krajowych Waskotorowek (tych dotowanych jak i niedotowanych) wystapic z APELEM O SOLIDARNOSC z SKPL-em i Krosniewicka Koleja Dojazdowa. Apel ten kieruje do wszystkich Stowarzyszen i Organizacji skupiajacych wolontariuszy - Milosnikow Kolei, zarowno tych co kochaja waski tor jak i lubiacych tor normalny czy szeroki.Apeluje , o zwarcie szeregow i jednosc w dzialaniu! W tej chwili Urzedy Marszalkowskie w wiekszym stopniu dotuja zwierzeta,wiecej wydaja na akcje liczenia bocianow!!! Czy 60 , ba 100 tysiecy zlotych w skali 2 powiatow to duzo  A moze juz najwyzsza pora wyrzucic urzedasow z ich ,,wypasionych bryk'', notabene kupionych psim swedem za nasza krwawice  Niech przesiada sie do naszych waskotorowek w ramach resocjalizacji.Te dzieciaki,niedosyc, ze czesto gloduja,to jeszcze maja chodzic pieszo ? Zapraszam do dyskusji nad sposobami dzialania.Pamietajcie, ze dzisiaj nas ,lecz jutro Was , te klopoty maga dotknac.W JEDNOSCI SILA !!! Pozdrawiam ok333 - Andrzej Matusiak PS.Jestem swiecie przekonany,ze wolontariusze z Towarzystwa Opieki nad Zwierzetami jak i Stowarzyszenia Zielonych tez nas popra. Jednak - CZLOWIEK TO BRZMI DUMNIE ! - niezaleznie , kto to powiedzial.
|
|
|
|
Ratujmy Koleje Waskotorowe !!! ----------------------------------------------- ,, Najlatwiej niszczyc . Trudno zachowac to , co warte zachowania.'' Wislawa Szymborska
|
|
|
Piottr_tt
|
 |
« Odpowiedz #1 : 01 Października 2005, 02:09:47 » |
0
|
rada jest jedna - jakieś medialnie spektakularne wydarzenie typu blokada motorówkami krajowej drogi. W końcu przez Krośniewice jadą ciężarówki ze wschodu na zachód...
|
|
|
|
|
|
|
arti281
|
 |
« Odpowiedz #2 : 01 Października 2005, 08:41:09 » |
0
|
A czy nie możecie wystąpić o dofinansowanie unijne w ramach Promocja i Turystyka skoro traktują kolejkę jako atrakcję turystyczną?
|
|
|
|
|
|
|
grzegorz_sykut
|
 |
« Odpowiedz #3 : 01 Października 2005, 09:28:01 » |
0
|
To nie sa przewozy turystyczne, tylko regularny ruch pasazerski. Wiec powinny byc dotowane (w normalnych warunkach) jako regionalne przewozy pasazerskie. Proponuje zrobic szeroka akcje medialna, najlepiej z udzialem telewizji. To zawsze dziala na wyobraznie. Ze swojej strony gwarantuje swoj udzial w takiej akcji, jesli bede mogl sie do czegos przydac. heh w koncu magistrem politologii jestem  Swoja droga to sie urzedasom w dupach poprzewracalo od tego dobrobytu. Tutaj po raz kolejny widac, ze koleje waskotorowe wypadly z normalnego swojego miejsc w ukladzie transportowym i sa zazwyczaj widziane jako zabawki w stylu ciufcia retro w kolorach teczy. Oni po prostu nie traktuja nas powaznie.
|
|
|
|
Pozdrawiam
Grzegorz Sykut Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju Nadwiślańskiej KW
|
|
|
arti281
|
 |
« Odpowiedz #4 : 01 Października 2005, 10:09:31 » |
0
|
TV nic nie pomoże.Ide o zakład.Będzie to jak z piosenki Krajewskiego KAŻDY SWOJE DZIESIĘĆ MINUT MA. I na tym się zakończy.
|
|
|
|
|
|
|
grzegorz_sykut
|
 |
« Odpowiedz #5 : 01 Października 2005, 10:53:11 » |
0
|
Na pewno bierne siedzenie przed monitorem nic nie pomoze, trzeba probowac kazdej mozliwosci. Telewizja ma duze mozliwosci w dotarciu i prezentacji problemu. Oczywiscie wazny jest tutaj fakt aktywizacji lokalnej spolecznosci, ktora korzysta z tych przewozow. No i koniecznie nas milosnikow, bo w koncu od czegos na tym swiecie jestesmy.
Warto bedzie poruszyc rowniez lokalne media, lokalne dodatki do wyborczych itp, telewizje.
A moze przeprowadzic ankiete wsrod mieszkancow na temat stosunku do kolejki i zapotrzebowania na przewozy. Mysle ze opinia mieszkancow to dobry argument w rece.
|
|
|
|
Pozdrawiam
|
|
|
arti281
|
 |
« Odpowiedz #6 : 01 Października 2005, 11:06:59 » |
0
|
Tu nie chodzi o bierne siedzenie tylko o fakty.Przykład PKD .TV Radio Prasa nie tylko regionalna ale i ogólnopolska.I co?każdy się wypowiedział w sprawie i tyle.W media ja bynajmniej nie wierzę no chyba że się stanie cud.A ankieta może być przeprowadzona zawsze na korzyść zlecającego.O to posądzili nas kiedy ludzie zaczeli się wypowiadać pozytywnie o likwidowanym odcinku(tzw. manipulacja społeczeństwem)Ja obstaje przy swoim.Doić kase z Uni ile się da.Problem w tym aby znalezć dobrego koordynatora a kasa popłynie.My walkę z biurokracją zaczelismy i się szybko nie poddamy.Radzimy innym to samo.
|
|
|
|
|
|
|
grzegorz_sykut
|
 |
« Odpowiedz #7 : 01 Października 2005, 11:28:01 » |
0
|
Pieniadze z Unii to utopia, nie mamy na kolejkach tylu specjalistow zeby byli w stanie pozyskac te pieniadze. Wszyscy mowia z uni z uni ale nikt nie wie jak sie za to zabrac. Trzeba napisac wniosek, dobrze go umotywowac, zrobic analizy ekonomiczne itp a to kosztuje. Przestanmy sie wiec na poczatek ludzic ze nam sie to uda. Kolejki wogole funkcjonuja glownie jako inwencja pasjonatow, ktorzy jednak mimo zaciecia nie posiadaja wystarczajacych kwalifikacji.
Wezmy sie lepiej za to co po prostu potrafimy zrobic. Moze warto tworzyc lobby kolejowe, moze warto za pomoca mediow naciskac wlodarzy, moze trzeba chodzic i krzyczec po miescie. Nie wiem co wypali, ale wiem ze trzeba to robic nawet jak wszyscy dookola pukaja sie w glowe.
Poza tym malo wiarygodne wydaja mi sie rady czlowieka ktory jest zwiazany z kolejka ktora po prostu uwalono i pogrzebano.
|
|
|
|
Pozdrawiam
|
|
|
arti281
|
 |
« Odpowiedz #8 : 01 Października 2005, 11:53:45 » |
0
|
No dlatego też teraz ja zobaczę specjaliste w twojej osobie od ratowania kolejek.Może się czegoś nauczę na przyszłość.Myślę że gdyby był w naszych szeregach taki człowiek jak ty to napewno byśmy jezdzili do Sulejowa i nawet za Pilicę.Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
grzegorz_sykut
|
 |
« Odpowiedz #9 : 01 Października 2005, 12:17:00 » |
0
|
Prosze sie nie dasac i nie urazac, ja opieram sie tylko na faktach. Prawda jest ze kolejka piotrkowska odeszla juz w przeszlosc i niewatpliwie nie udalo sie jej utrzymac zawiazanemu towarzystwu. Wobec tego mam chyba prawo stwierdzic ze dzialania towarzystwa byly nie skuteczne. Nie uwazam ze zrobilbym to lepiej, na pewno zrobilbym to inaczej.
|
|
|
|
Pozdrawiam
|
|
|
arti281
|
 |
« Odpowiedz #10 : 01 Października 2005, 12:28:38 » |
0
|
Nie mam urazy.Tylko fakty można różnie przedstawiać tak jak to jest danej osobie na ręke.Kolejka nie odeszła jest jeczcze odcinek do Starostwa.Prawdziwego Pasjonata zadowoli nawet ten kawałek.Przygotowywana jest strona odnośnie kolejki oraz taka mała nowinka.Cała korespondencja między Towarzystwem a Władzami Miasta i Koleją.Jeśli to nie przekona Niewiernych Tomaszy to się poddaje.Inaczej się załatwić nic nie dało jak tylko pisemnie a odpowiedzi mówią same za siebie.Ale mimo wszystko dobrze by było mieć taką osobę jak ty.
|
|
|
|
|
|
|
Piottr_tt
|
 |
« Odpowiedz #11 : 01 Października 2005, 12:29:53 » |
0
|
arti281: Nie rozumiesz sytuacji i nie wiesz o co chodzi. Dotacja do ruchu pasażerskiego wynika z Ustawy o Transporcie Kolejowym i rozporządzeń wykonawczych, a nie z jakiegoś sufitu. W Ustawie władze województwa są enumeratywnie wskazane jako odpowiedzialne finansowo za transport kolejowy na swoim terenie. I taka dotacja należy się jak psu miska.
Jedno co mam do powiedzenia to tylko tyle, ile napisano w bardzo starej i mądrej księdze, że "działania oceniajmy po owocach". I po owocach oceniając, jesteś ostatnią osobą, która może komukolwiek cokolwiek doradzać. Przykro mi, ale takie są fakty.
|
|
|
|
|
|
|
arti281
|
 |
« Odpowiedz #12 : 01 Października 2005, 12:41:36 » |
0
|
Niestety nie rządziłem od początku i tym bardziej nie zrzucam winy na poprzedników.Ale znam od początku działania Towarzystwa i nie mam nic do zarzucenia odnośnie ratowania kolejki.Czy czytałes o PKD na tym forum?Dlaczego nikt nie zwala winy na UM?Tutaj jak Urząd Marszałkowski nie chce dać to jest BE.A jak w Piotrkowie UM nie chciał przejąć kolejki bo nie chcieliśmy zrezygnować z rozbiórki to dobrze zrobił?Nie chciał przejąć bo miał w tym swój interes-całkowita rozbiórkę ale pewnie to też nasza wina.Bo z twojej wypowiedzi tak właśnie wnioskuje.
|
|
|
|
|
|
|
grzegorz_sykut
|
 |
« Odpowiedz #13 : 01 Października 2005, 13:29:34 » |
0
|
Nam nie zalezy zeby sie pastwic i wytykac bledy. Jest tylko male "ale". Urzad Marszalkowski nie zostal stworzony aby ratowac waskie tory w Piotrkowie a wasze stowarzyszenie - TAK. I to was beda ludzie rozliczac z ratowania kolejki a nie urzednikow. Stad takie a nie inne wnioski na temat waszego dzialania.
|
|
|
|
Pozdrawiam
|
|
|
arti281
|
 |
« Odpowiedz #14 : 01 Października 2005, 13:43:50 » |
0
|
Nie masz racji jest od ratowania kolejek w tym też z Piotrkowa tyle że nas też olali.Jak sobie wyobrażasz ratowanie kolejki bez udziału UM?Tam gdzie urzędujesz gmina pewnie przejeła i z tym nie ma problem.Tutaj problem jest do tej pory.bo jest trzech właścicieli.My jesteśmy tylko stroną w rozmowach.Wiele odbyło się za naszymi plecami. Proponuję zmienić temat na Krośniewice.A jak ktoś chce dalej kontynłować sprawę PKD zapraszam na forum o PKD. Swoją drogą ze szczególną uwagą będę śledził rady niektórych osóbek a w przyszłości nawet je wykorzystam..
|
|
|
|
|
|
|
to7m
Nowicjusz

Długość toru:: 10 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #15 : 01 Października 2005, 14:19:31 » |
0
|
Nie powinni zlikwidować przewozów regionalnych na KrKD, ponieważ potrzebne są wielu mieszkańcom zachodniej części powiatu kutnowskiego. Nie widze lepszej komunikacji w tym rejonie niż kolej wąskotorowa.
|
|
|
|
|
|
|
Kristofor_z_domu
Młotkowy

Długość toru:: 63 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #16 : 01 Października 2005, 18:46:07 » |
0
|
Skoro Piottr mówi że są rozporządzenia wykonawcze, to po prostu należy wystąpić z wnioskiem o dofinansowanie, w wydanie w tym przedmiocie stosownej decyzji. Gdy się nei uda to należy złożyć odwołanie a potem napisac skargę do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego. Wnosząc skargę należy udostępnić odpis prasie (razem z uzasadneiniami decyzji) i rozdmuchać sprawę w lokalnych gazetach. Tylko porządnie merytorycznie oparte stanowisko ma szansę na szerszy rozdzwięk. Ze swojej strony mogę pomóc w merytorycznym opracowaniu skargi, proszę wtedy o kontakt na priva. Pozdrawiam
|
|
|
|
Kristofor_z_domu
|
|
|
Mamadou
Nowicjusz

Długość toru:: 22 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #17 : 01 Października 2005, 19:57:16 » |
0
|
Już parę razy wysyłaliśmy pisma do łódzkiego urzędu marszałkowskiego w sprawie KrKD. Za każdym razzem odpisywali, że ta kolej nie ma takiego znaczenia jak normalnotorowe tzn. wozi za mało ludzi (o relacjach kosztów w stosunku do poziomu przewozów nie napomknęli...) i proponowali zwrócenie się do konserwatora zabytków. Ciekawą infromacją od Piottra jest to, że dotacje się NALEŻĄ ale czy to rzeczywiście jest prawda? Do kogo się zatem odwoływać skoro tak jest? Może trzeba jeszcze przeczekać ten jeden rok aż wreszcie specjaliści od konstrucji cepa odejdą z naszego urzędu marszałkowskiego? IPT
|
|
|
|
|
|
|
ok333
|
 |
« Odpowiedz #18 : 01 Października 2005, 21:13:30 » |
0
|
arti281 napisal : Proponuje zmienic temat na Krosniewice[ Proponuje co nastepuje : - wlaczyc do dyskusji kol.kol.Pawla Papierza i pozostalych czlonkow Zarzadu Stow.Milosnikow Krosniewicko-Ozorkowskiej Kolei Waskotorowej w mysl zasady nihil novi czyli ,,nic o nas ,bez nas,, i wysluchac ich opinii.
- zarzucic mejlami we WTOREK 04.10 2005 r punktualnie o godz. 9.00 (kto moze ) agende samorzadu wojewodzkiego, lodzkiego tj.Biuro Wojewodzkiej Komisji DIALOGU SPOLECZNEGO w WOJEWODZTWIE LODZKIM dzialajace w Wydziale Polityki Spolecznej i mieszczacej sie w Lodzkim Urzedzie Wojewodzkim - 90 926 Lodz ul.Roosevelta 18 , pok.305 tel. +48 (42 ) 664 14 25 e-mail : hanna.bajserowicz@lodz.uw.gov.pl obsluga :p.Hanna Bajserowicz i p.Przemyslaw Bednarek Sklad Komisji i Prezydium jest pod linkiem : http://www.uw.lodz.pl/index.php3?str=202
i II-gi e-mail na rece p.Stanislawa Witaszczyka - Marszalka Wojewodztwa Lodzkiego
e mail : info@lodzkie.pl (kto zna lepszy - bezposredni)
W tym miejscu mam prosbe do ,swiezego mgr-a - Grzegorza Sykuta[GRATULACJE] o ulozenie tresci tego mejla(tu nalezy pamietac,ze nie tylko chodzi o dofinansowanie przewozow pasazerskich ,ale takze o miejsca pracy dla doroslych ,takze stazystow ,zachowanie reliktu mysli technicznej i atrakcji turystycznej , utrzymanie dostepnosci komunikacyjnej do polnocnej czesci Ziemii Lodzkiej).
Z kolei kol.Piotra Chylinskigo prosze o poinformowanie innych Forow i poproszenie ich czlonkow do wlaczenia sie do Akcji.
Co jeszcze mozna wlaczyc do tego dubeltowego mejla??? Prosze o wypowiedzi. Komu jeszcze mozna zablokowac Biuro?
Pozdrawiam - zawstydzony syn Ziemii Lodzkiej(nieludzkiej)
&y the IInd Ma2siak (ok333)
|
|
|
|
Ratujmy Koleje Waskotorowe !!! ----------------------------------------------- ,, Najlatwiej niszczyc . Trudno zachowac to , co warte zachowania.'' Wislawa Szymborska
|
|
|
Mamadou
Nowicjusz

Długość toru:: 22 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #19 : 01 Października 2005, 21:54:32 » |
0
|
Ja bym proponował jeszcze wysłać informację do łódzkich mediów. Zdarza się że, nawet je zamieszczają albo wykorzystują. Ostatnio (o dziwo) Dziennik Łódzki zamieścił naszą infromację o likwidacji ostatniego pociągu międzynarodowego odjeżdżającego z Łodzi...
|
|
|
|
|
|
|
|