Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 04:39:27 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 2 [3] 4   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Mlawska Kolej Dojazdowa SKPL  (Przeczytany 67426 razy)
atajchert
Nowicjusz
*
Długość toru:: 23 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #40 : 10 Listopada 2005, 20:55:01 »
0

Cytat: "AXEL"
Póki co prosze wszystkich zainteresowanych o powstrzymanie się od wypowiedzi na ten temat.

A ja sie jednak wypowiem: IMHO stawianie taboru, nawet niesprawnego, na pomnikach w ogrodkach, to pomyłka.
Sensowne to bylo kiedy np. dana linie likwidowano i taki pomnik byl jedyna pamiatka po czyms czego nie ma. W Niemczech wiele tak zachowanych piecow dzisiaj popyla po torach.
Ale zabieranie, szczegolnie z ubogiej w loki Mlawy, to jest dzialanie na szkode tej kolejki.
Kolego Akselu,sam napisales: "Tabor zostaje rozdysponowany na odpowiednie Koleje Wąskotorowe. A po co ? Bo tak mi się podoba."  
Czyzby w Siedlcach byla jakas kolej waskotorowa?

pozdr
a
AXEL
Minister
Długość toru:: 2017 m

W terenie W terenie

www.axel-rail.pl

« Odpowiedz #41 : 10 Listopada 2005, 21:08:54 »
+1

Tak się składa że w niedługim czasie będzie, co prawda tylko 2 km ale jednak. Poza tym nie napisałem że cokolwiek pojedzie do Siedlec ze sprawnego taboru, o którym mowa. Może jakis brankard lub "pogięty" 3Aw. Ale to wszystko. Sprawny tabor nadal będzie śmigał po torach. Co do lokomotywy z Mławy to wybacz ale skoro jest to lokomotywa w tej chwili na sprzedaż to ją sprzedaję, takie dostałem dyspozycje. Aż takim idealistą to nie jestem by 25.000 dołożyć bo "Mława jest uboga w lokomotywy" ... cóż może Mława będzie mówić za Siebie... Nie ważne. Sprawa Lxd2 jest niemal zamknięta. A to że p. Henryk Wiechetek chce miec u siebie na pomniku idealnego niemal Px-a to jego sprawa... skoro starszy 80-cio niemal letni człowiek umie to sobie zorganizować i uratować parowóz przed palnikiem (z resztą nie tylko ten jeden) - tylko mu przyklasnę i jeszcze pomogę jak czyniłem i czynię to dotychczas.
kolejdojazdowamarecka
Gość
« Odpowiedz #42 : 10 Listopada 2005, 21:23:14 »
0

Lepiej pomnik niż pomnik głupoty w piecu.

Swoją drogą Mława jest bardzo bogata w lokomotywy - ma conajmniej 8 rumunów i 2 peixy
atajchert
Nowicjusz
*

W terenie W terenie

« Odpowiedz #43 : 10 Listopada 2005, 22:11:23 »
0

"Lepiej pomnik niż pomnik głupoty w piecu."
Oczywiscie, ale odpowiedz sobie co by bylo z tym taborem gdyby Siedlce nie weszly w uklad z Dyr G. z  DKD w L?
Byloby to na stanie Mlawy, tak jak reszta.
Mialem watpliwa przyjemnosc sledzic ta sprawe kiedy stawala ona na Zarzadzie PKP SA, wiec co nie co wiem ten temat. To bylo wyrywanie na sile taboru z kolejek ktore nie mogly/nie mial kto ich bronic. Za darmo lub za symboliczne 1k PLN.

"Swoją drogą Mława jest bardzo bogata w lokomotywy - ma conajmniej 8 rumunów i 2 peixy"
A ile czynnych?
pozdr
a
Wojtek Sz.
Nowicjusz
*

W terenie W terenie

« Odpowiedz #44 : 10 Listopada 2005, 22:41:54 »
0

Cytat: "atajchert"
"Swoją drogą Mława jest bardzo bogata w lokomotywy - ma conajmniej 8 rumunów i 2 peixy"
A ile czynnych?
pozdr
a

Gdybyś przeczytał dokładnie cały temat, to byś wiedział :wink: No ale się zlituje.
Cytat: "gkw"
ile lokomotyw lxd2 jest sprawnych w mławie??
Cytat: "Wojtek Sz."
Dwie. Numery 293 i 323.
atajchert
Nowicjusz
*

W terenie W terenie

« Odpowiedz #45 : 10 Listopada 2005, 22:49:16 »
0

Ja tez sie zlituję: ja to wiem, natomiast Kolega Przedpiśca napisal 8, tak jakby te zlomy mialy gdzies jechac...

pozdr
a
kolejdojazdowamarecka
Gość
« Odpowiedz #46 : 10 Listopada 2005, 22:55:50 »
0

Jasne lepiej czekac aż samo zgnije -zwłaszcza jak się nikt nie interesuje. Brawa.
atajchert
Nowicjusz
*

W terenie W terenie

« Odpowiedz #47 : 10 Listopada 2005, 23:08:34 »
0

"Jasne lepiej czekac aż samo zgnije -zwłaszcza jak się nikt nie interesuje. Brawa."
Chyba sie nie rozumiemy.
1. Napisałeś że jest to kolej "bogata" w loki: 8+2
2. Ja chciałem delikatnie zauważyć że w znakomitej większości sa one nieczynne,
3. Wiec ich przydatnosc do szybkiego uruchomienia ruchu tow nie jest najwieksza.
3. Wiec sprzedaz loka Siedleckiego nie jest w interesie Mlawy.

Nic nie pisalem o gniciu ani o interesowaniu sie, wiec nie wiem dlaczego zwracasz sie z tym do mnie. Ja ich nie zgniłem :)

pozdr
a
grzegorz_sykut
Global Moderator
Długość toru:: 846 m

W terenie W terenie

waskotorowka
« Odpowiedz #48 : 11 Listopada 2005, 01:34:49 »
0

Jako osoba mysle kompetentna wytlumacze sprawe z lokomotywami. To ze fizycznie stoi 8 sztuk czegos co jest czerwone i ksztaltem bryly przypomina Lxd2 nie znaczy ze mamy w Mlawie 8 sprawnych lokomotyw. Proponuje przejechac sie do nas i na wlasne oczy zweryfikowac swoje poglady na temat ogromnego skladu taboru na MKD SKPL.

Pozdrawiam

Grzegorz Sykut
Stowarzyszenie
Na Rzecz Rozwoju
Nadwiślańskiej KW
AXEL
Minister

W terenie W terenie

www.axel-rail.pl

« Odpowiedz #49 : 11 Listopada 2005, 11:32:59 »
+1

Otóż to. Z tego co wiem 5 czy 6 Rumunów stojących w krzakach nadaje sie w rzeczywistości pod palnik. Poza tym są to chyba niestety lokomotywy PKP Nieruchomości a te firma BETON jest niemal nie do przejścia.

Jeszcze coś. Ja rozumiem że wyprowadzenie niemal sprawnej lokomotywy nie jest w interesie jak to określileś Andrzeju Mławy ale chyba to w końcu lokomotywa Stowarzyszenia więc nie wypada sugerować nikomu, bo takie odnoszę wrażenie, by nie dopuścił do wywiezienia w/w rumuna poza MKD SKPL nieprawdaż?
grzegorz_sykut
Global Moderator

W terenie W terenie

waskotorowka
« Odpowiedz #50 : 12 Listopada 2005, 18:03:39 »
0

Sugerowac moze nie nalezy ale mysle ze wielu zastanawia po co tabor waskotorowy Stowarzyszeniu ktore prowadzi dom dziecka i dlaczego zabieraja ja z czynnej kolejki. Utwierdza mnie to jedynie w przekonaniu ze w tym srodowisku jeszcze wiele stac sie musi zeby bylo "normalnie" o ile wogole sie uda.

Pozdrawiam

Grzegorz Sykut
Stowarzyszenie
Na Rzecz Rozwoju
Nadwiślańskiej KW
AXEL
Minister

W terenie W terenie

www.axel-rail.pl

« Odpowiedz #51 : 12 Listopada 2005, 18:07:09 »
+1

Grzesiek !!!

Lokomotywa jedzie na CZYNNĄ kolejką, na kolejkę która tej lokomotywy potrzebuje. Nie idzie na pomnik czy na nie daj Boze złom.

Myślę że to zdrowe rozwiązanie...
Karol
Zawiadowca
Długość toru:: 357 m

W terenie W terenie

Gdiniô

« Odpowiedz #52 : 12 Listopada 2005, 20:49:39 »
0

Można zgadywać jaka kolejka? Jeżeli tak to stawiam na Bieszczadzką Kolejkę Leśną
A ten 3Aw to w jakim stanie jest? Co mu się wogóle stało? Pozatym jak byłem ostatnio w Mławie (w 2000 roku) były chyba dwa? Szkoda by było aby stanął gdzieś jako pomnik. Z większą chęcią wolałbym zobaczyć go czynnego na ŻKD skąd o ile się nie myle pochodzi

.
grzegorz_sykut
Global Moderator

W terenie W terenie

waskotorowka
« Odpowiedz #53 : 12 Listopada 2005, 21:26:49 »
0

A ja poprosze kolegow zwiazanych z ŻKW o wstrzemiezliwosc w rozpowszechnianiu roszczen dot. taboru z mlawy. Slyszalem juz nawet opowiastke ze nasz Px48 juz u was jezdzi w zamian za rumuna. A prawda jest zupelnie odmienna.Mlawa dopiero staje na nogi ale to nie znaczy ze nie potrafi. Uszanujcie prosze nas.

Pozdrawiam

Grzegorz Sykut
Stowarzyszenie
Na Rzecz Rozwoju
Nadwiślańskiej KW
Karol
Zawiadowca

W terenie W terenie

Gdiniô

« Odpowiedz #54 : 12 Listopada 2005, 21:50:13 »
0

Aby czasem niebyło niepotrzebnych kłutni które czasami się z podobnych powodów zdażały od razu informuje, że nie jestem związany z ŻKD (ostatni raz jechałem tam pociągiem w 1996 roku) ani PTMKŻ (w towarzystwie byłem do 2001 albo 2002 roku). Ze swojej strony życze Mławie powodzenia i może za jakiś czas z chęcią przyjade odwiedzić

.
emcebob
Mechanik
Długość toru:: 182 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #55 : 12 Listopada 2005, 23:05:22 »
0

Ja także chciałbym się tam pojawić i popracować, może w wakacje... Ale to dopiero jak uporamy się z iłżeckim odcinkiem SKW

pozdrawiam i życzę powodzenia
Michał Brudka
Karol
Zawiadowca

W terenie W terenie

Gdiniô

« Odpowiedz #56 : 26 Listopada 2005, 21:55:32 »
0

Cytat: "Karol"
Można zgadywać jaka kolejka? Jeżeli tak to stawiam na Bieszczadzką Kolejkę Leśną
Oo chyba zgadłem

Info z pmk:
> W Mławie 22 listopada odbyło się zebranie miłośników kolejki.
Skro ktos namisal o Mlawskiej KD, to mam pytanie natepujacej tresci:
kolega byl ostatnio w Bieszczadach i na tamtejszej waskotorowc ktos z
obslugi powiedzial, ze z Mlawy zakupili jakas lokomotywe. Jesli to prawda,
to kto wie o jaka lokomotywe chodzi?

Marek Dabrowski

.
AXEL
Minister

W terenie W terenie

www.axel-rail.pl

« Odpowiedz #57 : 26 Listopada 2005, 22:03:58 »
+1

To poprostu żenujące... zachowujecie sie jak rządni sensacji pismaki...

Co za różnica. Lokomotywy bedące na stanie MKD SKPL nadal nimi są i koniec. A BKL nie zakupiła żadnej lokomotywy z Mławy.

Nie rozsiewajcie bzdurnych plotek.
Przemek
Dyrektor
Długość toru:: 531 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #58 : 09 Grudnia 2005, 16:01:18 »
0

Wytłumacz więc wszystkim co kupiła BKL i w jakim stanie technicznym.
AXEL
Minister

W terenie W terenie

www.axel-rail.pl

« Odpowiedz #59 : 09 Grudnia 2005, 17:30:32 »
+1

Jak kupi to powiem. Koniec pytań Państwo reporterzy.
Strony: 1 2 [3] 4   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!