Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 22:59:10 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: IŁŻA - BARDZO WAŻNA SPRAWA!!!  (Przeczytany 18684 razy)
fidzio
Gość
« Odpowiedz #20 : 10 Stycznia 2006, 18:09:29 »
0

Cytat: "emcebob"

:arrow: Nie ma maszynisty - pan Józek może przyjechać na otwracie w Iłży, ale nie jest to rozwiązanie na dłuższą metę.

Przemek kiedyś mówił że macie w iłży mechanika, a jak nie to ja moge z Pionek dojeżdżać WLs75 to prawie Wls40  :twisted:  :twisted:  :twisted:
Rogoz
Minister
Długość toru:: 1038 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #21 : 10 Stycznia 2006, 18:34:04 »
0

Jeżeli wykażesz się ważnymi uprawnieniami do prowadzenia tego typu pojadzów to na pewno możesz liczyć na posadę maszynisty w Iłży :-)
Piottr_tt
Minister
Długość toru:: 2006 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #22 : 10 Stycznia 2006, 19:29:29 »
0

:arrow: Nie ma gdzie trzymać taboru - pod chmurką odpada, lokomotywowni nie wybudujemy bo zostało jescze tylko praktycznie 2 miesiące, bo w mróz fundamentów nie wykopiemy, tak samo jak wiosną w czasie roztopów budynku nie postawimy. Poza tym nie mamy planów budynku (te przygotowane przez emibe już się zdeaktualizowały) pozwolenia na budowę, , materiałów, pieniędzy, murarzy.

Rozwiązanie problemu - dzierżawa (lub zakup) blaszanej, przenośnej wiaty odpowiedniej wielkości. Z tego co mi wiadomo w przypadku budowli niestałych, sprawy pozwolenia na budowę, etc. są dużo prostsze. Nie będzie to może wyglądało ładnie, ale będzie skuteczne (taki blaszak można zamknąć na kłódkę).
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=81047636
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=80898503
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=80708213

Pozdrawiam, Piottr
Nowa galeria foto -  http://wedrownosc.flog.pl
AXEL
Minister
Długość toru:: 2017 m

W terenie W terenie

www.axel-rail.pl

« Odpowiedz #23 : 10 Stycznia 2006, 20:54:22 »
0

Ja osobiście uważam, że nie damy rady uruchomić odcinka iłżeckiego przed Dniami Rycerskimi.

:arrow: Nie ma taboru - według ustaleń FPKW i Starostwa, do Iłży ma przyjść Wlska ze Starachowic wraz z jednym letniakiem, a na odcinek Starachowice - Lipie ma ruszyć Lydka z Wlekiego Pieca - wiadomo w jakim jest stanie i szczerze wątpie, żeby udało się ją uruchmoić do wiosny biorąc pod uwagę ile jeszcze jest prac poza jej remontem. Ponadto do Iłży ma przyjść jakaś towarówka do przerobienia na letniaka, ale gdzie w Iłży ten wagon będzie robiony i kto to będzie robił - nie mam pojęcia.

:arrow: Nie ma maszynisty - pan Józek może przyjechać na otwracie w Iłży, ale nie jest to rozwiązanie na dłuższą metę.

:arrow: Nie ma gdzie trzymać taboru - pod chmurką odpada, lokomotywowni nie wybudujemy bo zostało jescze tylko praktycznie 2 miesiące, bo w mróz fundamentów nie wykopiemy, tak samo jak wiosną w czasie roztopów budynku nie postawimy. Poza tym nie mamy planów budynku (te przygotowane przez emibe już się zdeaktualizowały) pozwolenia na budowę, , materiałów, pieniędzy, murarzy. Zostaje wiata + ogrodzenie terenu siatką i oświetlenie go. Jednak wtedy może komuś przyjśc do głowy pojeździć lokomotywą

:arrow: Torowisko - Nie mamy nawet wykoszonej trawy, nie mówiąc o sprawdzeniu dokładnie stanu torowiska, z grubsza wygląda nieźle i ztcw nie brakuje przytwierdzeń nigdzie, nie licząc miejsc kradzeży szyn. Brakuje nam ok. 200 metrów torowiska w Pastwiskach (około, bo nawet nie wiemy dokładnie ile) - złodzieje zajęli się również podkładami. Wszystkie łączenia szyn trzeba posprawdzać i podokręcać. Miejscami powymieniać podkłady (nie jest to pikuś bo w połowe podkładów na stacji łoapata wchodzi łatwiej niż w ziemię). Były głosy, żeby przystanek końcowy znajdował się w Jasieńcu, ale wg. mnie jest to bezsens, bo przejażdżka wzdłuż ruchliwej drogi krajowej i odpoczynek w odległości 50 metrów od niej na pewno nie przyciągnie turystów, a wręcz ich zniechęci do powtórnego przyjazdu, kiedy to już cały odcinek będzie przejezdny.
Jednym słowem (no może nie jednym) - nie ma kto, nie ma czym i nie ma po czym jeździć.

:arrow: Kolejną sprawą jest fakt, że nie ma na tyle pieniędzy, żeby to wszystko zrobić w tak krótkim czasie, bo na pozyskanie sponsorów potrzeba dużo więcej niż 3 miesiące (co i tak nas nie ratuje, bo potrzeba nam kasy teraz). Nie można oczywiście liczyć, że wszystko dostaniemy za darmo, co dadzą to super, ale pewnych rzeczy się nie przeskoczy,( Ja ze swojej strony mogę zapewnić słupki metalowe, takie jak się używa do znaków drogowych na ewentualne reklamy czy do mocowania krzyży św. Andrzeja)

:arrow: No i na koniec- brak ludzi do pracy - nie mam tu żadnych pretensji do nikogo, bo rozumiem, że każdy pomaga ile może. Ogólnie rzecz biorąc w tym momenciez iłżaków do pracy co sobotę zostałem tylko ja, Dancer pisze w tym roku maturę, i nie będzie już tak często gościł na szlaku. Przemek (aka ilza.info) często w soboty pracuje, w związku z czym zostaje mi tylko czekać na deklaracje, kiedy kto może przyjechać. Wiosną mają nam znowu pomagać harcerze, ale to nie rozwiązuje problemu ze względu na ich młody wiek (zapału im nie brakuje co już pokazali). Jeżeli dobrze pójdzie, to postaram się ponowić wielką akcję wrześniową, kiedy to pojawiło się prawie 100 osób ode mnie ze szkoły.

W ciągu najbliższego tygodnia, nie będę miał czasu ze względu na koniec semestru, ale do końca przyszłego przygotuję dokładną listę rzeczy do zrobienia w Iłży.

Pozdrawiam i zapraszam do dalszej dyskusji
Michał Brudka

Nie jest tak do końca.
Tabor jest. Lyd1 z WP ma byc remontowana i jest to juz niemalże pewne.

Maszynista - z Józkiem rozmawiałem. Wstępnie się zgodził na Iłżę, szczegóły do ustalenia
.
Co do torowiska myślę że nie jest tak źle z tego co niegdyś mówił P.B.
(podobno w Iłży nie kradną)

Co do braku ludzi... pozostawię bez komentarza. Myślę że robienie wyrzutów wolontariuszom Wam nie pomaga. Bądźmy dobrej myśli.

Na zakończenie dodam tyle.

Skoncentrujmy się na połączeniu kolejek a nie na odbieraniu sobie ludzi do pracy, klientów, robieniu waśni i wyrzutów.
Konkurencja wewnątrzfirmowa nosi miano kanibalizmu a to jak wiadomo
nie wychodzi nikomu na zdrowie
emcebob
Mechanik
Długość toru:: 182 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #24 : 10 Stycznia 2006, 20:59:59 »
0

Cytat: "AXEL"
Co do braku ludzi... pozostawię bez komentarza. Myślę że robienie wyrzutów wolontariuszom Wam nie pomaga. Bądźmy dobrej myśli.

Ja w żadnym wypadku nie mam do nikogo pretensji. Piszę tylko, że jeżeli co sobotę nie będzie kogoś w Iłży, to nie zdążymy.
AXEL
Minister
Długość toru:: 2017 m

W terenie W terenie

www.axel-rail.pl

« Odpowiedz #25 : 10 Stycznia 2006, 23:27:51 »
+1

Emcebob, teraz nic nie zdziałamy. Przy 10-cio stopniowym mrozie i śniegu na torowisku naprawdę nic poza wycinką drzew czy krzewów nie da się robić.

Nie będzie tak źle. Niech tylko śniegi lekko puszczą na początku marca

Liczymy na aurę.
grzegorz_sykut
Global Moderator
Długość toru:: 846 m

W terenie W terenie

waskotorowka
« Odpowiedz #26 : 11 Stycznia 2006, 00:06:36 »
0

Nie pisalem o pieniadzach na cele socjalne zeby was pograzyc czy zeby wam dogadac. Napisalem tak bo mysle ze to jest cel bardzo istotny jesli chcecie dzialac na dluzsza mete i na powaznie. To nie jest kwestia fanaberii czy jakis wydumanych ambicji. Zrozumcie bez podstawowej bazy socjalnej nie pociagniecie za dlugo a mysle ze chodzenie za plot na siku czy spanie na glebie przy mrozie to nie jest cos normalnego. Ja rozumiem ze to jest jakies tam zyczenie na przyszlosc, ale przez takie dzialania moim zdaniem negatywnie kreujecie swoj wizerunek jako delikatnie mowiac szalencow, ktorzy zamiast zdrowym rozsadkiem kieruja sie jakas chora ambicja. Jak powiedzial kiedys kolega Piottr jest pewna granica pomiedzy hobby a glupota i mysle ze nie warto ja przekraczac tylko po to aby udowodnic sobie i swiatu ile jeszcze mozemy zniesc ciezkich warunkow. Wiecej normalnosci

Pozdrawiam

Grzegorz Sykut
Stowarzyszenie
Na Rzecz Rozwoju
Nadwiślańskiej KW
Rogoz
Minister
Długość toru:: 1038 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #27 : 11 Stycznia 2006, 09:41:59 »
0

Cytat: "grzegorz_sykut"
Zrozumcie bez podstawowej bazy socjalnej nie pociagniecie za dlugo a mysle ze chodzenie za plot na siku czy spanie na glebie przy mrozie to nie jest cos normalnego. Ja rozumiem ze to jest jakies tam zyczenie na przyszlosc, ale przez takie dzialania moim zdaniem negatywnie kreujecie swoj wizerunek jako delikatnie mowiac szalencow, ktorzy zamiast zdrowym rozsadkiem kieruja sie jakas chora ambicja.

Grzegorzu

W wcześniejszych wątkach była już mowa o tym, że na razie możemy korzytać z bazy socjalnej Wielkiego Pieca. Jest to co prawca 1,5km o szopy - ale większość z nas i tak przyjeżdża autem, nie jest to więc aż taki wielki problem. Tak więc nie jesteśmy wcale aż takimi szaleńcami :-)
emibe
Administrator
Długość toru:: 1053 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #28 : 11 Stycznia 2006, 10:32:26 »
0

Grzegorzu:
- Zdaję sobie sprawę, że piszesz to jako człowiek z branży i nie mamy do Ciebie o to pretensji. Chciałbym żeby było tak pięknie. SKW została przejęta z takim dobrodziejstwem inwentarza jak widać. Gdybyśmy skupili na remoncie szopy - to pewnie jeszcze w 2005 roku nie byłoby kursów do Lipia. Łatwo jest mowić i pisać, zróbcie to i tamto (bo i ja tak robię) a jak się w końcu się przyjedzie do Starachowic to okazuje się, że są pilniejsze roboty.
- Na zdrowy rozsądek? - jakbyś się zapytał połowy zwykłych ludzi - to odpowiedzieli by Ci na zdrowy rozsądek, że kolejkę należy zlikwidować, a kolejką zawładneli głupcy z chorymi ambicjami. No bo po co jeździ? Dlatego cieszę się, że kilkadziesiąt osób ma jednak chore ambicje :-) Zgadza się, to nie jest normalne w normalnym rozumieniu tego słowa.
- Pragnę zauważyć jeszcze raz tylko. Co innego FPKW i wolontariusze z nią związani a co innego firmy prowadzace ruch na wąskim torze (którym też nie jest lekko). Tego nie da się ot tak poprostu porównać.
grzegorz_sykut
Global Moderator
Długość toru:: 846 m

W terenie W terenie

waskotorowka
« Odpowiedz #29 : 11 Stycznia 2006, 13:37:43 »
0

OK. Rozumiem wasza sytuacje, rozumiem fakt pracy non profit i wynikajace z niej ograniczenia w doplywie gotowki. Ciesze sie jednak ze macie zdrowe spojrzenie na temat i widzicie potrzebe zmian o jakim mowie, tylko ze w pozniejszym czasie. Proponuje wiec zamknac temat bo mysle ze wszystko juz zostalo wyjasnione. Dziekuje za wspolna dyskusje.

Pozdrawiam

Grzegorz Sykut
Stowarzyszenie
Na Rzecz Rozwoju
Nadwiślańskiej KW
Strony: 1 [2]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!