Świat kolejek wąskotorowych SMF
14 Października 2025, 07:07:47 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Wystawa 120 lat kolei  (Przeczytany 11578 razy)
a cygan
Dyrektor
Długość toru:: 870 m

W terenie W terenie

« : 03 Kwietnia 2006, 20:53:23 »
0

W Muzeum Przyrody i Techniki na terenie Wielkiego Pieca w Starachowicach uroczyście otwarto wystawę "120 lat kolei w Starachowicach". Zebrane rekwizyty dokumentują historię nie tylko kolei normalnotorowej, ale w dużej części wąskotorowej. Mamy nadzieję że zachęci to jeszcze większą ilość osób do udostępnienia pamiątek rodzinnych związanych z PKP.
W planach jest powstanie izby pamięci przy naszej kolejce, zwłaszcza iż udało się zachować wyposarzenie stacji. Na ukończeniu jest makieta kolejki /dynamiczna, statyczną prezentuje Rafał na wystawie/.
Nadal staramy się pozyskiwać kolejne eksponaty, od biletów, lamp, po semafor, nawet w depozyt.
Wycieczki powinny rozpoczynać się od poznania historii.
MaciejPrekurat
Gość
« Odpowiedz #1 : 04 Kwietnia 2006, 12:24:33 »
0

Jak tylko z wujkiem się dogadam to tam na pewno będę!
Przede wszystkim te modele mnie interesują
Michał
Młotkowy
**
Długość toru:: 55 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #2 : 04 Kwietnia 2006, 12:27:19 »
0

Cytat: "a cygan"
statyczną prezentuje Rafał na wystawie...

Małe sprostowanie, makietę statyczną wykonałem ja. Rafał natomiast skompletował tabor znajdujący się na niej.    :wink:

Ciasne tory???............... wąskie tory
a cygan
Dyrektor
Długość toru:: 870 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #3 : 04 Kwietnia 2006, 15:02:42 »
0

Przepraszam Michała, jestem niedoiformowany. Może już niedługo Marcin zamieści zdjęcia - ja je widziałem, są rewelacyjne.
Co do wizyt, zapraszamy.
AXEL
Minister
Długość toru:: 2017 m

W terenie W terenie

www.axel-rail.pl

« Odpowiedz #4 : 05 Kwietnia 2006, 16:51:05 »
+1

Cytat: "Michał"
Cytat: "a cygan"
statyczną prezentuje Rafał na wystawie...

Małe sprostowanie, makietę statyczną wykonałem ja. Rafał natomiast skompletował tabor znajdujący się na niej.    :wink:

Michał wykonał podstawe do dioramy prezentującej transport wagonu normalnotorowego na transporterach nie makietę statyczną jak to sobie przypisał.
Ogoniasty
Dyrektor
Długość toru:: 631 m

W terenie W terenie

Toromistrz wąskotorowy

« Odpowiedz #5 : 05 Kwietnia 2006, 23:47:30 »
0

Panowie a kto wykonał tak piekną Lydke :?:  Chichot  Ja też chce taką do swojej makiety. :twisted:

POZDRAWIAM !!!
emibe
Administrator
Długość toru:: 1053 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #6 : 06 Kwietnia 2006, 00:26:11 »
0

Oto folderek wystawy:

Wydrukować dwustronnie i złożyć na trzy.
PS. Jak będzie zapotrzebowanie umieszczę linka do lepszej jakości folderka.
Rogoz
Minister
Długość toru:: 1038 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #7 : 06 Kwietnia 2006, 00:37:00 »
0

Cytat: "Ogoniasty"
Panowie a kto wykonał tak piekną Lydke :?:  Chichot  Ja też chce taką do swojej makiety. :twisted:

To jest praca zbiorowa kolegów Piottra i Axela. Gratuluję efektu pracy
Adam W
Dyrektor
Długość toru:: 601 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #8 : 06 Kwietnia 2006, 07:14:47 »
0

Ponadto zapoznać się można z:
- historią munduru kolejowego
- fotografiami historycznymi
- mapami archiwalnymi
- rozkładami jazdy
- biletami kartonikowe
- dioramą kolejową

Zakradł się błąd.

S posdravem Adam

fidzio
Gość
« Odpowiedz #9 : 06 Kwietnia 2006, 07:38:34 »
0

Jestem pod wrażeniem!! Super sprawa.
Przepraszam, że pytam ale czy dochód z wystawy pójdzie na koszty jej ogranizacji czy może wspomoże SKW?? Szkoda jescze, że nie znalazło się tam logo FPKW bo bądź co bądź pracowali chyba przy tym wolontariusze fundacji. No ale ja tam sie w miejscowe układy nie chce wcinać...
Rogoz
Minister
Długość toru:: 1038 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #10 : 06 Kwietnia 2006, 09:50:17 »
0

Cytat: "fidzio"
Jestem pod wrażeniem!! Super sprawa.
Przepraszam, że pytam ale czy dochód z wystawy pójdzie na koszty jej ogranizacji czy może wspomoże SKW?? Szkoda jescze, że nie znalazło się tam logo FPKW bo bądź co bądź pracowali chyba przy tym wolontariusze fundacji. No ale ja tam sie w miejscowe układy nie chce wcinać...

Nie rozumiem pojęcia "dochód z wystawy". Wystawa znajduje się na terenie muzeum, zakup biletu upoważnia do zwiedzenia całej ekspozycji muzeum w tym wystaw czasowych. Nie da się więc wydzielić dochodu wygenerowanego przez samą wystawę. Pieniądze ze sprzedaży biletów zasilają kasę Muzeum, które to poniosło większość kosztów związanych z jej urządzeniem i dało na nią lokal. Odnośnie wspomożenia SKW to akurat Muzeum nie jest ku temu właściwym adresatem.

Logo FPKW znajduję się na materiałach dla ekspozycji stałej dotyczącej historii kolei wąskotorowych kolei Starachowic – ekspozycja istnieje już od półtora roku.
http://www.fpkw.pl/www.php?idSekcji=18

My natomiast w tym wątku rozmawiamy o wystawie: "120 lat kolei w Starchowicach" która ma za zadanie przypomnieć gawiedzi fakt, że 120 lat temu dotarła do Starachowic odnoga kolei szerokotorowej kolei iwanogrodzkiej. Temat wystawy nie za bardzo się ma do zakresu działań FPKW i dlatego logo Fundacji nie zostało tam umieszczone. Bynajmniej nie z powodu działania miejscowych układów, tudzież innych spisków :-)
fidzio
Gość
« Odpowiedz #11 : 06 Kwietnia 2006, 11:58:34 »
0

Cytat: "Rogoz"
.

My natomiast w tym wątku rozmawiamy o wystawie: "120 lat kolei w Starchowicach" która ma za zadanie przypomnieć gawiedzi fakt, że 120 lat temu dotarła do Starachowic odnoga kolei szerokotorowej kolei iwanogrodzkiej. Temat wystawy nie za bardzo się ma do zakresu działań FPKW i dlatego logo Fundacji nie zostało tam umieszczone. Bynajmniej nie z powodu działania miejscowych układów, tudzież innych spisków :-)

Rozumiem zapytałem się gdyż zobaczyłem tam "wąskie klimaty". I spisków nie poszukuje
MaciejPrekurat
Gość
« Odpowiedz #12 : 06 Kwietnia 2006, 12:35:59 »
0

BłAGAM!!!

Tylko nie ten wiecznie psujący się szynobus!!!
emibe
Administrator
Długość toru:: 1053 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #13 : 06 Kwietnia 2006, 14:59:02 »
0

Cytat: "Adam W"

Zakradł się błąd.

S posdravem Adam

Dzięki za info. Wesja nieco zmieniona:
fidzio
Gość
« Odpowiedz #14 : 06 Kwietnia 2006, 15:37:24 »
0

Cytat: "MaciejPrekurat"
BłAGAM!!!

Tylko nie ten wiecznie psujący się szynobus!!!

Dzięki temu "wiecznie psującemu się szynobusow" jak i innym, udało się wznowić ruch osobowy na na trasie Sko - Ostrowiec na nieco bardziej zadowalającym poziomie niż to miało wcześniej. Zreszta Hajnówka - Siedlce jezdzi jescze bo jest SA105
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!