MaciejPrekurat
Gość
|
|
« : 19 Maja 2006, 20:42:48 » |
0
|
Ktoś ma książkę o Kolejce Jabłonowskiej, albo inne informacje o tej ciekawej kolei?
|
|
|
|
|
|
|
Ogoniasty
|
|
« Odpowiedz #1 : 21 Maja 2006, 01:12:51 » |
0
|
Mieszkam w miescie w którym była stacja koncowa czyli Karczew wiec jak mógł bym nie miec tej ksiazki Rozumiem ze chcesz pożyczyc :wink: Na dniach zaczne budowac makiete stacji w Karczewie sugerując sie informacjami z ksiązki oraz tym co uda mi sie zobaczyc i sfocic przez ogrodzenie bo własciciel firmy "inco"nie chce mnie wpuscic na teren byłej stacji Karczew
|
|
|
|
POZDRAWIAM !!!
|
|
|
MaciejPrekurat
Gość
|
|
« Odpowiedz #2 : 29 Maja 2006, 11:04:40 » |
0
|
To gadaj se z tym gościem od Inco aż do końca! Bądź uparty, często tak wygrywałem wiele sprawek, może cie wpuści. A jak nie to wchrzań mu się jak będzie tylko okazja :twisted: [/b]
|
|
|
|
|
|
|
Ogoniasty
|
|
« Odpowiedz #3 : 29 Maja 2006, 13:55:24 » |
0
|
Zamierzam mu sie wbic sie na plac, dam cieciowi flaszke i moze da mi obszar zewnetrzny sfocic :twisted: bo z tego co wiem wnetrze lokomotywowni jest mocno przerobione. Na placu dawnej stacji wybudowali jeszcze jakies budynki
|
|
|
|
POZDRAWIAM !!!
|
|
|
MaciejPrekurat
Gość
|
|
« Odpowiedz #4 : 29 Maja 2006, 21:11:33 » |
0
|
A jeśli chodzi o budowanie, to chcę popracować nad symulacją Jabłonowskiej kolejki w BAHN.
|
|
|
|
|
|
|
Ogoniasty
|
|
« Odpowiedz #5 : 29 Maja 2006, 23:56:07 » |
0
|
Posiadasz moze mape trasy tej kolejki :?: Chodzi mi o taką mape gdzie zaznaczone jest którymi ulicami jeździła (oczywiście po torach :wink: ) Ważny jest dla mnie rejon Karczew - Warszawa Wawer
|
|
|
|
POZDRAWIAM !!!
|
|
|
|
Ogoniasty
|
|
« Odpowiedz #7 : 02 Czerwca 2006, 01:17:10 » |
0
|
Dziekuje za link Ciesze sie ze jest ktos kto posiada tak duzą wiedze na temat kolejki z mojego miasteczka.
|
|
|
|
POZDRAWIAM !!!
|
|
|
ok333
|
|
« Odpowiedz #8 : 05 Czerwca 2006, 23:59:58 » |
0
|
W necie natrafilem na wspomnienia maszynisty z tej kolejki p.Symeona Surgiewicza : http://www.bialoleka.waw.pl/ksiazka/surg1.htmSadze,ze ciekawa tresc i foty. Oizdrawiam ok333 --------------------------------------------- SKPL - Klub Milosnikow Kolei
|
|
|
|
Ratujmy Koleje Waskotorowe !!! ----------------------------------------------- ,, Najlatwiej niszczyc . Trudno zachowac to , co warte zachowania.'' Wislawa Szymborska
|
|
|
Piottr_tt
|
|
« Odpowiedz #9 : 12 Czerwca 2006, 01:00:39 » |
0
|
Mylisz się. Ksiązka "Warszawskie ciuchcie" jest przesiąknięta propagandą komunistyczną, a jej wartość miłośniczo-historyczno-poznawcza jest bardzo mizerna. Wiem, bo ją mam i czytałem.
|
|
|
|
|
|
|
ok333
|
|
« Odpowiedz #10 : 12 Czerwca 2006, 14:16:52 » |
0
|
Dobrze PioTTrze, ze mnie oswieciles. Prawde mowiac - ksiazki nie mam , ta tresc tylko ,,liznalem'' bo bylo ok. 23-ciej. Masz racje - trzeba oddzielac plewy od ziarna. Nigdy nie bylem zwolennikiem ,,jedynie slusznej linii'' :wink: Ucieszylem sie tylko , ze cos na temat tej kolejki znalazlem w necie. Pozdrawiam ok333 ----------------------------------------------------------- SKPL - Klub Milosnikow Kolei
|
|
|
|
Ratujmy Koleje Waskotorowe !!! ----------------------------------------------- ,, Najlatwiej niszczyc . Trudno zachowac to , co warte zachowania.'' Wislawa Szymborska
|
|
|
gajos
|
|
« Odpowiedz #11 : 10 Października 2007, 15:31:25 » |
0
|
Mam tą książkę i faktycznie do połowy czytałem z wypiekami na twarzy a potem czysta propaganda. Jeśli jest już coś o kolejce to faktycznie ciekawe rzeczy często z szczegółowymi opisami zdarzeń. Generalnie polecam!
|
|
|
|
|
|
|
Phinek
Gość
|
|
« Odpowiedz #12 : 11 Października 2007, 01:19:41 » |
0
|
.
|
|
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2011, 11:32:45 wysłane przez Phinek »
|
|
|
|
|
gajos
|
|
« Odpowiedz #13 : 11 Października 2007, 13:01:00 » |
0
|
O mareckiej otrzymałem dosłownie wczoraj z allegro a na pozostałe 3 reflektował bym "po sezonie" jak najbardziej.
|
|
|
|
|
|
|
Atterdag
|
|
« Odpowiedz #14 : 06 Sierpnia 2009, 19:23:30 » |
0
|
Wrzucam kilka zdjęć z Narodowego Archiwum Cyfrowego. Bardzo ciekawe spojrzenie na kolejki wąskotorowe okolic Warszawy. Wąskotorowa kolej dojazdowa na linii Jabłonna - Karczew - pasażerowie na stacji Warszawa - Most. Wąskotorowa kolej dojazdowa linii Jabłonna - Karczew na stacji Warszawa - Most. Na pierwszym planie wagon letni. Lokomotywa wąskotorowej kolei dojazdowej, kursująca na linii Jabłonna - Karczew na stacji Warszawa - Most. Stacja Budynek Stacyjny Stacja Grochów II Tyle z archiwum. Niestety, nie wszystkie zdjęcia są tam dobrze opisane i szukanie zabiera sporo czasu, ale jak już coś się znajdzie to z reguły są to przysłowiowe "smaczki".
|
|
|
|
Ha!
|
|
|
|
janeczek
|
|
« Odpowiedz #16 : 22 Grudnia 2009, 23:34:03 » |
0
|
Dawno nie czytałem tego wątku i dlatego dopiero dziś mogę coś napisać. Pośród zdjęć z NAC wrzuconych tutaj dwa z nich przedstawiające stację Jabłonna w rzeczywistości przedstawiają stację Legionowo, która swego czasu nosiła taką nazwę.
Druga sprawa - w Otwocku nie było bocznicy ze stacji WKD do Teklina. Do cegielni w Teklinie była zupełnie inna kolej wąskotorowa /najprawdopodobniej 600 mm/ mająca początek na stacji Otwock normalnotorowy.
|
|
|
|
|
|
|
ksiezyc_nad_gieesem
Gość
|
|
« Odpowiedz #17 : 06 Maja 2010, 22:42:32 » |
0
|
Czy coś wiadomo na temat bocznicy na Saską Kępę i przystanku o tej samej nazwie widocznej na poniższym schemacie ?? Pozdrawiam serdecznie i sasko. ksiezyc_nad_gieesem ...
|
|
|
|
|
|
|
Phinek
Gość
|
|
« Odpowiedz #18 : 06 Maja 2010, 23:38:42 » |
0
|
.
|
|
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2011, 15:29:26 wysłane przez Phinek »
|
|
|
|
|
RomekL
Nowicjusz
Długość toru:: 21 m
W terenie
|
|
« Odpowiedz #19 : 11 Maja 2010, 10:36:22 » |
0
|
Artykuł zamiszczony pod adresem http://www.linia.com.pl/public/article.php?58-3501-0 mocno mnie zaskoczył: Autor pisze, zę wagony eksploatowane na Kolejce Jabłonowskiej przed I. wojną światową miały hamulce zespolone Westinghouse`a. Co Koledzy o tym sądzą? No i bardzo mnie zaciekawił rosyjskojęzyczny schemat linii na odcinku Most - Wawer , zamieszczony w poście Księżyca_nad_Gieesem: jest tam zaznaczony przystanek Sąd Gminny (w oryginale: остановочныи пунктъ Гминный судъ), o którym jeszcze nie słyszałem. Wg B. Pokropińskiego między rogatkami grochowskimi a Wawrem była stacja Grochów II. (obecne Rondo Wiatraczna) i przystanek Grochów I. (przy szkole weterynaryjnej, do niedawna Wydział Weterynarii SGGW, obecnie siedziba Sinfonia Varsovia).
|
|
|
|
|
|
|
|