Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 04:01:55 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2] 3 4 ... 11   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: PRACE NA KWRRB  (Przeczytany 184737 razy)
Ventlan
Nowicjusz
*
Długość toru:: 33 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #20 : 29 Sierpnia 2006, 10:51:24 »
0

brak
fidzio
Gość
« Odpowiedz #21 : 30 Sierpnia 2006, 10:57:35 »
0

Może to lekkie OT ale na zdjęciach widać, że kol. Adaś pracuje głównie z samymi niewiastami Chichot pozazdrościć.  
Adam W
Dyrektor
Długość toru:: 601 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #22 : 02 Września 2006, 23:56:50 »
0

Pólmetek projektu za nami.
Rozpoczyna się rok szkolny. Uczestnicy warsztatów wracają do swoich codziennych obowiązków, ale część z nich deklaruje chęć pomocy kolejce. Będą nas odwiedzać w wolnych chwilach i pomagać przy instalacji wnętrza w sadkowym 1Aw. Przed nami jeszcze uporządkowanie pozyskanych materiałów historycznych, wydanie broszury i organizacja ekspozycji w Magazynie Nr 1.
Ciekawostką jest fakt, że na 21 osób uczestniczących w warsztatach 19 stanowiły dziewczęta.

Aktualne fotki jak zwykle na fundacyjnej stronie w dziale ROGÓW -> Aktualności.

Poniżej węglarka (nr 333 pochodząca z Cukrowni Kruszwica) zrekonstruowana przez młodzież podczas warsztatów. Odtworzone zostały klapy uchylne, mechanizm blokad wraz z zamkami, prowadzenie maźnic w widłach. Uczestnicy wykuli m.in. blisko 300 podkładek klamrowych, oraz  zawiasy do klap. Jak na rekonstrukcję przystało wagon otrzymał też oryginalne malowanie wraz z oznaczeniami.

S posdravem Adam

Piottr_tt
Minister
Długość toru:: 2006 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #23 : 03 Września 2006, 21:35:33 »
0

Cytat: "Adam W"
Ciekawostką jest fakt, że na 21 osób uczestniczących w warsztatach 19 stanowiły dziewczęta.

No to pozostaje tylko pozazdrościć... i poprosić ładnie o więcej fotek z samych prac, a nie tylko z ich efektów, bo oto powstała nowa kategoria - Rusałki Wąskotorowo Zaangażowane

Pozdrawiam, Piottr
Nowa galeria foto -  http://wedrownosc.flog.pl
ok333
Dyrektor
Długość toru:: 596 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #24 : 03 Września 2006, 22:09:21 »
0

Ach co za piekna ,,weglara'' i ten magiczny sekwens. BOMBA!!!  Nareszcie mam cos swojego  Chichot .

Dzieki Wam wszystkim - Babom i Adamowi.

ok333
--------------------------------
SKPL - Klub Milosnikow Kolei

Ratujmy Koleje Waskotorowe  !!!
-----------------------------------------------
,, Najlatwiej niszczyc .
   Trudno zachowac to , co warte zachowania.''
Wislawa Szymborska
Adam W
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #25 : 11 Września 2006, 18:56:44 »
0

W najbliższą sobotę i niedzielę na warsztacie rekonstrukcja wnętrza sadkowego 1Aw. Skręcamy ławki, montujemy płyty na ścianach. Wszystkich, którzy chcą spróbować swoich sił przy budowie wagonowych ławek, zapraszam w najbliższy weekend.

Lokalna młodzież w wolnych chwilach angażuje się w rekonstrukcję ławek. Magazyn Nr 1 - 1.09.2006 - foto: EK

S posdravem Adam

[ Dodano: Pon Paź 02, 2006 22:49 ]
Prawie skończone ławki zamieszkały już w sadkowym 1Aw. Wkrótce zostaną umieszczone na przygotowanych wcześniej nóżkach.

S posdravem Adam

Phinek
Gość
« Odpowiedz #26 : 05 Stycznia 2010, 15:35:56 »
0

Łojoj.. taki fajny wątek i jakoś tak 3 lata przezimował na przyklejeniu...

Odgrzewam więc nowymi projektami:

Od czwartku Adam W będzie na kolejce celem szykowania Wmcety na Krzakobranie, zaś ja w czwartkowe popołudnie stawię się celem naprawy armatury w Białym Domku oraz...

Tu pojawia się temat dla chętnych do dłubania przy taborze... Będzie szykowana kabina Lydki-211 oraz jak czas pozwoli inne detale od tejże.
Phinek
Gość
« Odpowiedz #27 : 13 Stycznia 2010, 01:46:12 »
0

Dzięki fotograficznej dokumentacji Jacentego przybyło niusów na naszej stronie:
http://kolejrogowska.pl/?page_id=2

Jak widać "na tapecie" 211 oraz jej chłodnice (Jacenty, Gajos i Phinek). Było też sporo pracy przy Wls40 (Brok, Gajos, Jacenty, Marcin C), kiwajkach (Jacenty i Gajos), kabinie Lydki (Adam i Phinek), szykowanie ekspozycji (Adam) oraz szereg prac porządkowych (Kajetan i Marcin117) i elektrycznych (Kajetan), a także epizod z pielęgnacją stacyjnej zieleni (Marcin C).
Phinek
Gość
« Odpowiedz #28 : 17 Stycznia 2010, 00:29:34 »
0

Mniejsza (Agnieszka, Adam, Kajetan, Maciej i Ja) i krócej działająca ekipa (Piątek Kajetan, Adam i Ja oraz Sobota wszyscy po za Kajetanem) znów posunęła prace wszelakie.
Przede wszystkim dokończony został dach Lydki oraz ukończona została malatura dachu oraz sufitu Wls40. Prostowano podłogę Lydki, spawano, wiercono przy kabinie oraz opracowano dalszy kierunek działań.
Przy okazji wykonano wiele różnych drobniejszych prac o których długo by pisać.
Phinek
Gość
« Odpowiedz #29 : 21 Stycznia 2010, 03:06:22 »
0

Z powodu mroźnych prognoz oraz zbliżającej się sesji najbliższy rogowski weekend będzie wyjątkowo krótki.

Planuję wybrać się do Rogowa na sam piątek 5:31 (ew. 7:01) z Warszawa Włochy, powrót na godzinę 19. Chętnych do zgłębiania Lydkowej anatomii zapraszam.
Adam W
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #30 : 21 Stycznia 2010, 18:26:12 »
0

Mnie w ten weekend na 100% nie będzie, ale w przyszły będę urzędował już od czwartku, od rana z różnymi przerwami na załatwianie spraw w Koluszkach i Rawie Maz. W czwartek i piątek ok. południa. Sobota i niedziela stricte na hali. Dłubanie przy Wmc (poprawki pneumatyki), Wls40 (kabina) i inne drobiazgi. Zostanę do niedzieli wieczór. Ktoś jeszcze się wybiera na przyszły weekend?

S pozdravem Adam

Phinek
Gość
« Odpowiedz #31 : 22 Stycznia 2010, 13:39:29 »
0

A u mnie nastąpiła szybka zmiana planów... Skoro jutro Romas się chce autkiem przejechać w te i nazad.. to lepiej jak ja w Rogowie jutro będę, niż jak się mamy mijać  :wink:

No i na hali trzeba będzie trochę nagrzać.. bo mrozy zapowiadają siarczyste, a lokomotywki wolą dodatnią temperaturę.
Romas
Zawiadowca
Długość toru:: 410 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #32 : 22 Stycznia 2010, 19:27:36 »
0

Cytat: "Phinek"
A u mnie nastąpiła szybka zmiana planów... Skoro jutro Romas się chce autkiem przejechać w te i nazad.. to lepiej jak ja w Rogowie jutro będę, niż jak się mamy mijać  :wink:

No i na hali trzeba będzie trochę nagrzać.. bo mrozy zapowiadają siarczyste, a lokomotywki wolą dodatnią temperaturę.

Nie zadnym "autkiem" tylko poważnym samochodem  :grin:  i nie "chce" tylko został zmuszony  :mrgreen:

Jakby kto jeszcze miał ochotę na nieco ekstremalne doznania, bo temperatura spada na łeb , na szyję a przy okazji chciał pomóc,
 to piszcie na PW.

P.S. Jacek, zadzwoń albo napisz do mnie.
Phinek
Gość
« Odpowiedz #33 : 23 Stycznia 2010, 21:29:49 »
0

Wielkie dzięki dla Romasa za miłą przejażdżkę zacnym samochodem.

Ponadto na podziękowania załapali się dziś:
- Zbyszek za grzanie nakrętki oraz "zmuszenie" Romasa do wycieczki
- Konrad za pomoc wszelaką oraz prace spawalnicze na hali
- Józek na napalenie na hali
- Chłopaki z PSMK za miłą gościnę (w drodze powrotnej) oraz miłe, ciepłe, słowa wsparcia.

Drobna relacja z dziś oraz fotki z prac ukończonych w tygodniu znajdziecie na:
http://kolejrogowska.pl/?page_id=2

Przy okazji ośmielamy się prosić o wsparcie niezbędne do zakupu kolejnych 2 ton węgla, które powinny wystarczyć do ogrzania hali do końca zimy (o ile nie będzie trzymała do maja).
Michał Z
Mechanik
Długość toru:: 298 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #34 : 29 Stycznia 2010, 10:22:17 »
0

Cytat: "Phinek"
Przy okazji ośmielamy się prosić o wsparcie niezbędne do zakupu kolejnych 2 ton węgla, które powinny wystarczyć do ogrzania hali do końca zimy (o ile nie będzie trzymała do maja).

Do tej chwili wsparcia udzielili nam: Tomasz Bużałek, Michał Chylak, Bartosz Duj, Radosław Michalak, Marcin Olendrzyński i Marcin Żmuda. Bardzo gorąco Wam wszystkim dziękujemy, tona węgla została już zakupiona Jednoczesnie osobne podziękowania kierujemy do Marcina Wojdy, który jeszcze w grudniu ub.r. wsparł nasze działania znaczną darowizną Bardzo nas cieszy, że w tych trudnych finansowo dla nas chwilach możemy liczyć na wsparcie tylu ludzi dobrej woli, jeszcze raz dziękujemy!
Phinek
Gość
« Odpowiedz #35 : 02 Lutego 2010, 23:00:20 »
0

Powoli formuje się ekipa feryjna ...

Planowany atak będzie odbywał się ze zróżnicowanym natężeniem... najpierw 6-8 Luty potem chwila przerwy by potem od 10 lutego do jak czas pozwoli  :wink:

Na pierwszą turę 6-8 luty, jest jeszcze parę miejsc noclegowych, więc zgłoszenia chętnych do zgłębiania tajników techniki kolejowej zapraszam na PW (kto pierwszy ten lepszy  :wink: )
Phinek
Gość
« Odpowiedz #36 : 18 Lutego 2010, 10:07:00 »
0

Od 10 do 15 wiele się działo... (info na stronie ) od 16 w Rogowie działa KLAN, udowodniając, że mimo niskich temperatur da się żyć.
Dziś i ja dołączam do prac. Tym razem mamy nadzieję zakończyć prace przy chłodnicy oleju od Lydki oraz dokonać pomiarów ostoi.

Koniec pracowitych ferii przewidywany jest na 21 lutego. Chętnych gorąco zapraszamy.
olgutek
Młotkowy
**
Długość toru:: 80 m

W terenie W terenie

RKW

« Odpowiedz #37 : 21 Lutego 2010, 11:44:25 »
0

Za oknem śnieg niknie.

Jak tam roztopy w Rogowie?? Kiedy krucjatę na krzaczory robimy??  :mrgreen:

:mrgreen:

„ Co mężczyzna przez rok obmyślił, kobieta w jednym dniu obali”.

Demostenes
SMG
Młotkowy
**
Długość toru:: 90 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #38 : 21 Lutego 2010, 21:30:17 »
0

Dzięki za świetnie spędzony weekend , mam nadzieję że na coś się przydałem i niczego nie popsułem , może uda mi się jeszcze zajrzeć wkrótce do Rogowa .
Ariel Ciechański
Administrator
Długość toru:: 973 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #39 : 21 Lutego 2010, 22:05:25 »
0

Ekipa skierniewicka dziękuje za miły wieczór, a właściwie noc z soboty na niedzielę ;-) spędzoną na kolejowych pogwarkach w białym domku. Teraz pora na rewizytę ;-)

Pozdr.<br />CAr.<br />
Strony: 1 [2] 3 4 ... 11   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!