ok333
|
 |
« : 05 Sierpnia 2006, 00:25:51 » |
0
|
Czy mozna jeszcze gdzies spotkac ciezkie drezyny serii Dkd, jak ta o numerze 601 z galerii kol.Pawla Cieslara : http://www.tabor.wask.pl/egzemplarz.php?&id=50514Przypuszczam , ze ona powstala z przerobki ktoregos MBd1.O ile dobrze pamietam na Gdanskiej KD byly conajmniej trzy egzemplarze. Jesli sie myle poprosze o skorygowanie. Pozdrawiam ok333 ----------------------------------------------------- SKPL - KMK
|
|
|
|
Ratujmy Koleje Waskotorowe !!! ----------------------------------------------- ,, Najlatwiej niszczyc . Trudno zachowac to , co warte zachowania.'' Wislawa Szymborska
|
|
|
Marek Sz
SGKW

Długość toru:: 321 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #1 : 05 Sierpnia 2006, 10:21:24 » |
0
|
O ile mnie pamięc nie myli było ich 6 - Dkd601-606 w tym chyba ełcki czy rogowski MBd1. Wszystkie obecnie albo skasowane ( stare były kasowane a na ich miejsce wchodziły kolejne MBd1 zdjęte ze służby liniowej ) albo ponownie oznaczone jako MBd1. Część MBd1 pełniła funkcję ciężkich drezyn bez zmiany oznaczenia i numeru - np bytomski MBd1-281 ex 125
|
|
|
|
|
|
|
ok333
|
 |
« Odpowiedz #2 : 05 Sierpnia 2006, 23:42:30 » |
0
|
Dzieki Marku , za rozwiniecie tematu ( liczylem na Twoja wiedze  ).W ten sposob mozna go troche uporzadkowac. Ja natomiast wyszukalem , ze Dkd606 , to przerobiony MBd1-137, ktory jezdzil na Zulawce i Elckiej KW. Zas w Rogowie jest MBd1-133 (ex Zulawka).Dwa jezdzily na Wroclawsko-Milickiej , ale na zadnej focie nie moge ,,odcyfrowac'' numerow. I jeszcze - tak przy okazji - kiedys na WMKD jezdzily MBd1 114,115,116 , ktore ponoc zostaly skasowane w okr.1964-70.Czy ktos z Kolegow ma jakies foty  Wiem,ze to trudno , ale zapytac zawsze warto. A czy ktos moze wie , gdzie trafila ich dokumentacja . Michal Jerczynski wskazal Kaliska KD , lecz tam nie ma ! A moze byla i zie zmyla  Pozdrawiam ok333
|
|
|
|
Ratujmy Koleje Waskotorowe !!! ----------------------------------------------- ,, Najlatwiej niszczyc . Trudno zachowac to , co warte zachowania.'' Wislawa Szymborska
|
|
|
Marek Sz
SGKW

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #3 : 06 Sierpnia 2006, 02:14:19 » |
0
|
Ja natomiast wyszukalem , ze Dkd606 , to przerobiony MBd1-137, ktory jezdzil na Zulawce i Elckiej KW. Zas w Rogowie jest MBd1-133 (ex Zulawka).
Może po kolei - zachowały się: MBd1-125 teraz 281 na GKW MBd1-130 - prototyp Sochaczew MBd1-133 - Rogów MBd1-134 - Sochaczew MBd1-137 - Ełk MBd1-138 - Starachowice Oraz dwa "Ebermany" - MBd1-126 i 132 Dwa jezdzily na Wroclawsko-Milickiej , ale na zadnej focie nie moge ,,odcyfrowac'' numerow.
Nic mi o tym nie wiadomo. I jeszcze - tak przy okazji - kiedys na WMKD jezdzily MBd1 114,115,116 , ktore ponoc zostaly skasowane w okr.1964-70.Czy ktos z Kolegow ma jakies foty  Wiem,ze to trudno , ale zapytac zawsze warto. MBxd1 - 114, 115 i 116 foty był niedawno w SK w artykule o tej kolejce, coś jest też w "150 lat kolei na Śląsku"
|
|
|
|
|
|
|
ok333
|
 |
« Odpowiedz #4 : 06 Sierpnia 2006, 20:10:43 » |
0
|
Marek Sz. napisal : MBd1-134 - Sochaczew ex Kwidzynska KD oraz byl tam ( w Kwidzynie ) jeszcze jeden z nr 123, Hrubieszowska KD miala ponadto MBd1-125 + 126( lub   - trudno odczytac. Marek Sz. napisal : MBxd1-114 - 116 foty byly niedawno w SK w artykule autorstwa MJ zapewne , bo zbieral wtedy materialy. Musze przegladnac. Tylko czy to byly MBd1 czy MBxd1 , Marku  Bo i Michal J. do konca mi nie dopowiedzial , co szuka ? Pozdrawiam deszczowo ok333
|
|
|
|
|
|
|
Marek Sz
SGKW

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #5 : 06 Sierpnia 2006, 21:30:20 » |
0
|
autorstwa MJ zapewne , bo zbieral wtedy materialy. Musze przegladnac. Tylko czy to byly MBd1 czy MBxd1 , Marku  Bo i Michal J. do konca mi nie dopowiedzial , co szuka ? MBxd1 - czteroosiowe. Ostatni z tej serii jest do dziś zachowany na kolejce w Zittau
|
|
|
|
|
|
|
|
ok333
|
 |
« Odpowiedz #7 : 03 Września 2006, 00:01:44 » |
0
|
|
|
|
|
|
|
|
ok333
|
 |
« Odpowiedz #8 : 03 Września 2006, 21:52:57 » |
0
|
Marek Sz. napisal : MBxd1 - czteroosiowe. Ostatni z tej serii jest do dzis zachowany na kolejce w Zittau. Tak zadalem sobie troche trudu i odnalazlem go : http://www.zoje.de/ale , zeby do niego (artykulu z fotami ) dotrzec nalezy w zakladce z prawej, zatytulowanej ,,Unsere aktuellen Projekte'' , kliknac na fote czerwonego VT137. Potrzebny jest ,,dolmeczer''  . ktory bylby tak uprzejmy i nam przekazal ten artykul in Polnisch. W kazdym razie , w tekscie jest fragment mowiacy o 3 sztukach w Trzebnicy.A foty sa ,,klasa'' Pozdrawiam wszystkich uczniow.Uczyc mi sie matoly ( to do matolow  } Dla wszystkich pozostalych - Rp1. Wasz stary wiarus - ok333
|
|
|
|
|
|
|
Michał Z
|
 |
« Odpowiedz #9 : 04 Września 2006, 12:51:38 » |
0
|
tylko, że to jest MBd1-130. Błędne oznaczenie miało na celu umożliwienie skasowania w Sochaczewie prawdziwego 132 pozdr M
|
|
|
|
|
|
|
ok333
|
 |
« Odpowiedz #10 : 04 Września 2006, 20:21:09 » |
0
|
Wooow, dzieki .Nie wiedzialem. Skandaliczne zachowanie w pekapowym stylu. Albo ja jestem ,,naiwniakiem'' , albo ... nie tylko w mojej glowie takie zachowania sie nie mieszcza :oops: :?: :?: :?:
Pozdrawiam zasmucony.
ok333 ------------------------------- SKPL - Klub Milosnikow Kolwi
|
|
|
|
|
|
|
Waldi7
|
 |
« Odpowiedz #11 : 25 Marca 2007, 21:32:42 » |
0
|
Marek Sz. napisal : MBxd1 - czteroosiowe. Ostatni z tej serii jest do dzis zachowany na kolejce w Zittau. Tak zadalem sobie troche trudu i odnalazlem go : http://www.zoje.de/Potrzebny jest ,,dolmeczer''  . ktory bylby tak uprzejmy i nam przekazal ten artykul in Polnisch. Wasz stary wiarus - ok333 Jeżeli to jeszcze aktualne mogę przesłać e-mailem próbę tłumaczenia tego tekstu (tylko proszę o adres przez PW). Ewentualne niedoskonałości można uzupełnić w przyszłości, najlepiej przez lepszego tłumacza. Osobiscie aż tak dobrze niemieckiego nie znam. Pozdrawiam serdecznie!
|
|
|
|
Pozdrawiam serdecznie!
|
|
|
Waldi7
|
 |
« Odpowiedz #12 : 09 Kwietnia 2007, 22:40:43 » |
0
|
Czy ktoś dysponuje może zdjęciami lub rysunkami wagonów Mbd-1 (Lisewo) z czasów ich eksploatacji na GKD? Szczególnie poszukiwane byłyby fotki wnętrza lub szkic, plan rozmieszczenia wyposażenia we wnętrzu pojazdu.
|
|
|
|
Pozdrawiam serdecznie!
|
|
|
ok333
|
 |
« Odpowiedz #13 : 11 Kwietnia 2007, 18:53:41 » |
0
|
Tutaj go spotkalem bedacego jeszcze w swietnej kondycji : :arrow: http://www.forum.dawnygdansk.pl/viewtopic.php?t=1569&postdays=0&postorder=asc&start=15Oczywiscie chodzi o topikowa drezyne ciezka :smile: MBd1-130 ! Ale te pozostale fotki sa tez klimatyczne .
|
|
|
|
|
|
|
|