Świat kolejek wąskotorowych SMF
13 Października 2025, 12:25:30 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Polskie koleje wojske i forteczne  (Przeczytany 44500 razy)
Marek Sz
SGKW
*
Długość toru:: 321 m

W terenie W terenie

« : 12 Września 2006, 20:56:03 »
0

Temat mało znany, wiec myslę, ze mozna wszczac dyskusję na ten temat przy okazji kolejki helskiej.
Na początek zdjęciez "Odkrywcy'

Ktoś ma jakieś pomysły gdzie dokąłdnie mogło być zrobione i co to za lok?

pozdr
Marek
Marcin Przybysz
Gość
« Odpowiedz #1 : 13 Października 2006, 11:57:04 »
0

Czy tylko polskie wojskowe i forteczne? Proponuję temat "koleje polowe i incydentalne" "Incydentalne", taki sobie neologizm stworzyłem, no bo jak inaczej nazwać kolejkę wąskotorową, w pełni funkcjonalną, z lokomotywownią, mijanką, trasą długości około kilometra, znajdującą się w latach l94l - l945 na terenie obozu jenieckiego w Łambinowicach (Lammsdorf) na opolszczyźnie? Prócz planów nie zachowały się (prawdopodobnie) zadne zdjęcia... A może jednak?

http://www.cmjw.pl/www/gfx/galeria//002.jpg

Tu widać wyraźniej: (środkiem, pomiędzy barakami  biegła trasa kolejki)

http://www.zdf.de/ZDFde/img/64/0,1886,2016448,00.jpg

Po wojnie w Łambinowicach powstał (tzn przystosowano część byłęgo niemieckiego) obóz dla Ślązaków, (smutny i drażliwy temat), ale w innym miejscu, i tu już nie ma śladu wąskich torów:

http://www.deutsche-und-polen.de/_/ereignisse/ereignis_jsp/key=lager_fuer_deutsche_1945.html
ksiezyc_nad_gieesem
Gość
« Odpowiedz #2 : 04 Listopada 2006, 01:14:44 »
0

Witam po dluzszej przerwie spowodowanej ogolna checia zarobienia paru groszy na garaz. hehehe
Ale do rzeczy. Temat kolei waskotorowych militarnych malo jest niestety znany a szkoda bo wielce interesujacy. Wiekszosc kolei pochodzenia militarnego miala charakter mocno tymczasowy, czesto budowane bez planow, wzdluz drog lub nawet po drogach bez nalezytego przygowania nawierzchni. Wiekszosc z nich powstala podczas I wojny swiatowej kiedy to waskotorowe wojska kolejowe byly w najwiekszym rozkwicie. Wbrew zalozeniom swoich tworcow niektore tymczasowo dzialaja juz 90 lat. hehehe

Wybczcie troche rozchwiana systematyke ale nie mam Linneuszowego zaciecia.

Ponizej lista kolei waskotorowych publicznych majacych zrodla w kolejach polowych:
1. Bystrzyca kolo Lublina - Nasutow - Leczna (pozniej publiczna, pozniej cukrowniana Cukrowni Lublin)
2. Hrubieszowska KD
3. Zwierzyniecka KD
4. Naleczowska KD
5. Podlaska KD
6. Jedrzejowska KD
7. Mlawska KD
8. Rogowska KD
7. Kaliska KD
8. Kujawska KD
9. Belzec - Tomaszow - Budy Dzierzarzenskie
10. Szczekociny - Sedziszow
11. Ostrolecka KD

Inne o pochodzeniu militarnym (znam tylko ze swojego podworka):
I wojna swiatowa
1. Belzec - Trawniki
2. Chelm - Zamosc - dalej
3. Motycz - Krasnik - dalej
4. Szastarka - Janow Lubelski
5. Krasnystaw - Surhow
6. Krasnystaw - Siennica
7. Izbica - Zolkiewka
8. Trawniki - Wolka Orlowska (powstala z linii Belzec - Trawniki)
9. kolej polowa Chotylow
10. Wyszkow - Pultusk - Makow - Przasnysz
11. Nasielsk - Raciaz
II wojna swiatowa
1. Rozwadow - Tarnogrod - Cieszanow
i pewnie jeszcze cala masa innych o ktorych nie mam pojecia.

Koleje waskotorowe forteczne:
Wiedzy w tym temacie za duzej nie mam, ale po rozmowie z kolega militarysta o odchyleniu fortecznym wiem, ze kazda (w XX wieku) uzytkowana militarnie twierdza miala swoja wewnetrzna kolej najczesciej waskotorowa sluzaca do transportu amunicji i innych materialow wewnatrz twierdzy. Tu nalezy dodac, ze zdarzalo sie ze budowano koleje waskotorowe na zewnatrz twierdz do celow jak napisalem powyzej. Znany mi jest przypadek takiej kolei w Twierdzy Deblin (wtedy Iwangorod) i byc moze w Modlinie (musze zajrzec do kwitow).

Koleje waskotorowe poligonowe:
1. znana wszystkim kolej na poligonie w Rembertowie
2. mniej znama kolej na poligonie w Toruniu Podgorzu
3. jeszcze mniej znana z Cytadeli w Poznaniu na poligon w Biedrusku

Inne koleje militarne:
1. na lotnisku Lawica w Poznaniu
2. kolej Rejonu Umocnionego Hel
3. podobna jak wyzej kolej gdzies na zachodnim wybrzezu (w tej chwili nie pamietam gdzie)
4. kolej wewnetrza Miedzyrzeckiego Rejonu Umocnionego
5. kolej do obslugi strzelnicy w Klodzku (byla taka hehehe)
i pewnie jeszcze cala masa innych o ktorych nie mam pojecia.

Mozna jeszcze dodac, ze w Lublinie i w Chelmie stacjonaly pulki wojsk kolejowych. Ten z Lublina wybudowal linie z Motycza przez Krasnik i dalej, ten z Chelma linie z Chelma przez Zamosc w kierunku Bilgoraja.

Wszystko powyzsze jest prawda o ile czegos niepokickalem oczywiscie. hehehe

Pozdrawiam serdecznie i militarnie.

ksiezyc_nad_gieesem

PS: Mapy i inne zdjecia pozniej jak bede mial chwile czasu.
Gunship
Młotkowy
**
Długość toru:: 90 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #3 : 23 Listopada 2006, 17:55:29 »
0

Dodam jeszcze "Ekspres Kaszubski" i całą sieć niemieckiej kolejki w Gdyni.
konrad
Mechanik
Długość toru:: 296 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #4 : 23 Listopada 2006, 20:20:15 »
0

Cytat: "ksiezyc_nad_gieesem"

Koleje waskotorowe poligonowe:
1. znana wszystkim kolej na poligonie w Rembertowie

znana wszystkim ? czy chodzi moze o Warszawe Rembertów? sam jestem tąd a nic o niej nie wiem, można prosić o jakieś szczególy ? ona jeszcze istnieje ? macie moze mapke ?

Urok sapiącej ciuchci jest niepodważalny ale lokomotywa spalinowa to potęga.
Gunship
Młotkowy
**

W terenie W terenie

« Odpowiedz #5 : 23 Listopada 2006, 21:11:06 »
0

W Rembertowie przed II wojną był doświadczalny ośrodek artyleryjski/poligon oraz z tego co pamiętam baza pociągów pancernych.
kalito
Administrator
Długość toru:: 1512 m

W terenie W terenie

kalito1982
« Odpowiedz #6 : 25 Listopada 2006, 23:16:53 »
0

Cytat: "ksiezyc_nad_gieesem"

4. kolej wewnetrza Miedzyrzeckiego Rejonu Umocnionego

Wlasnie kolega dal mi kilka zdjec ilustrujacych korytarze MRU, na ktorych jest widoczne torowisko. Mam tez mape korytarzy. Wszystko jest wystawione w albumie.

Znalazlem rowniez strone Miedzyrzeckiego Rejonu Umocnionego -----> www.bunkry.pl

Pozdrawiam
Kalito
Piszę w miarę poprawnie po polsku.
Marek Sz
SGKW
*

W terenie W terenie

« Odpowiedz #7 : 27 Listopada 2006, 12:34:10 »
0

Austriacka kolej polowa z czasów I WŚ.

http://img483.imageshack.us/my.php?image=oldp347nx4.jpg
Gunship
Młotkowy
**

W terenie W terenie

« Odpowiedz #8 : 28 Grudnia 2006, 09:36:04 »
+1

Ostatnio przeglądając swoje zbiory zdjęć natknąłem się na poniższe. Widziałem je już setki razy ale teraz moją uwagę przykuł pewien szczegół. Zdjęcie przedstawia żołnierza WP trzymającego przenośny zestaw przeciwlotniczy "Strzała".
Ciekawsze jest tło. Jeżeli mnie wzrok nie myli są to tory jakiejś kolejki. Biorąc pod uwagę charakterystykę terenu oraz szatę roślinną na pierwszy rzut oka obstawiałbym Hel.
Tutaj mam kilka pytań:
a) jeżeli to Hel to czy ktoś kojarzy to miejsce?
b) jeżeli to nie jest Hel, to co to za miejsce?
c) jeżeli to nie są tory to wyślijcie mnie do okulisty i powiedzcie co sami widzicie ?

Pozdrawiam

Gun
Wojtek
Gość
« Odpowiedz #9 : 28 Grudnia 2006, 11:47:21 »
0

Oczywiście, że to są tory wąskotorowe na Helu (tak wyglądają). Świadczy to o tym, żę ta kolejka była wykorzystywana w celach wojennych.
Marcin Przybysz
Gość
« Odpowiedz #10 : 28 Grudnia 2006, 11:53:23 »
+1

Cytat: "Wojtek"
Oczywiście, że to są tory wąskotorowe na Helu (tak wyglądają). Świadczy to o tym, żę ta kolejka była wykorzystywana w celach wojennych.

Oświeć mnie, kochany, co to są "cele wojenne" ? Pewnie masz na myśli militarne przeznaczenie kolejki helskiej? Cóż, nigdy innego nie miała, i o tym raczej nie ma co dyskutować - gdybyś uważnie poczytał choćby to forum, to byś nie wypisywał takich dyrdymałów.

"Tak wyglądają" powiadasz..... A po czymże to poznajesz? Moim skromnym zdaniem, to może być także Zielonka, na ten przykład... Na Helu stacjonował raczej większy kaliber rakietowy niż "Strzała" (co nie oznacza, że i Strzał tam mogło nie być)  - wiem, bo sam się kiedyś nań napatoczyłem przez przypadek  :mrgreen:
Arczi
Zawiadowca
Długość toru:: 401 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #11 : 28 Grudnia 2006, 12:22:54 »
+1

Witam i ja chciałbym zabrac głos w tej dyskusji.Jestem w 100% przekonany że nie jest to kolejka na Helu.Żołnierz trzymający ten zestaw nie ma munduru marynarki tylko jakis innych jednostek.Co prawda na Helu były kiedys jednostki ochrony powietrznej kraju ale one używały rakiet typu "wołkow"(możę przekręciłem nazwe ale w tej sprawie jestem laikiem).Pozatym na terenie tej jednostki od conajmniej 1972 roku nie ma tam torow.Szata roslinna jest bardzo podobna do roslinnosci na Helu ale nigdy nie spodkałem sie podczas moich wędrówek po terenie naszego lasu z przebiegiem torów tak otwartym przestrzeniach.
Marcin Przybysz
Gość
« Odpowiedz #12 : 28 Grudnia 2006, 12:26:00 »
+1

Cytat: "Arczi"
.Żołnierz trzymający ten zestaw nie ma munduru marynarki tylko jakis innych jednostek. .

"Puma" - następca "moro", nieudany eksperyment lat dziewięćdziesiątych, szybko wycofany.
Marek Sz
SGKW
*

W terenie W terenie

« Odpowiedz #13 : 28 Grudnia 2006, 12:28:01 »
-1

Cytat: "Wojtek"

Tak, a to jest przebrany członek V kolumny zaczajony na nasze, przelatujace tamtędy Łosie.
Marek Sz
SGKW
*

W terenie W terenie

« Odpowiedz #14 : 28 Grudnia 2006, 12:30:15 »
0

Cytat: "Marcin Przybysz"

"Tak wyglądają" powiadasz..... A po czymże to poznajesz? Moim skromnym zdaniem, to może być także Zielonka, na ten przykład...

Ewentualnie Ognica, choć nie wiem czy tamtejsza kolejka biegła w takim terenie. No i pozostaje jeszcze Poznań lub jego okolice, gdzie WP ma jakąś 600mm ( tak wynika z dokumentów UTK )
Marek Sz
SGKW
*

W terenie W terenie

« Odpowiedz #15 : 28 Grudnia 2006, 12:40:56 »
0

Żołnierz trzymający ten zestaw nie ma munduru marynarki tylko jakis innych jednostek.

Do ćwieczeń poligonowych mogli używać munduru "lądowego"

"wołkow"

Wołchow
http://softland.com.pl/aerojac/aaa/artykul/wolchow.html
Ale to rakieta dlaekiego zasiegu i stosowanie jej nie wyklucza uzycia "strzal" do bliskiej oborny czy np przeciw śmigłowcom.

Pozatym na terenie tej jednostki od conajmniej 1972 roku nie ma tam torow.

To nie ma nic wspólnego ze "Strzałą"

Szata roslinna jest bardzo podobna do roslinnosci na Helu ale nigdy nie spodkałem sie podczas moich wędrówek po terenie naszego lasu z przebiegiem torów tak otwartym przestrzeniach.

A to może byc jakaś wskazówka. Wydaje mi się, ze podobne uksztaltowanie terenu bywało w Biedrusku, ale nie wiem do kiedy przetrwała tamtejsza kolejka
Arczi
Zawiadowca
Długość toru:: 401 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #16 : 28 Grudnia 2006, 13:17:30 »
+1

W marynarce wonennej pagony w mundurach polowych są koloru czarnego.Dlaczego wspomniałem o tym roku 72,ponieważ nie sądze aby te zdiecie pochodziło z tamtych lat a na terenie tej jednostki od tego roku napewno nie ma już torowiska.
Marek Sz
SGKW
*

W terenie W terenie

« Odpowiedz #17 : 28 Grudnia 2006, 13:34:41 »
0

W marynarce wonennej pagony w mundurach polowych są koloru czarnego.

Nawet na mundurach polowych typu "lądowego"?

Dlaczego wspomniałem o tym roku 72,ponieważ nie sądze aby te zdiecie pochodziło z tamtych lat

Strzały weszły na stan LWP w 1972

a na terenie tej jednostki od tego roku napewno nie ma już torowiska.

Ale Strzała nie ma nic wspólnego z Wołchowem, wiec to zdjęcie mogło być zrobione w dowolnym miejscu.
Marcin Przybysz
Gość
« Odpowiedz #18 : 28 Grudnia 2006, 13:50:36 »
0

Cytat: "Marek Sz"

Dlaczego wspomniałem o tym roku 72,ponieważ nie sądze aby te zdiecie pochodziło z tamtych lat

Strzały weszły na stan LWP w 1972

Ale wzór kamuflarzu "puma" w l993 roku - wiem, bo byłem jednym z pierwszych, którzy mieli cos takiego na Dolnym Śląsku (ech, kochany chorąży K. :twisted:  )
Marcin Przybysz
Gość
« Odpowiedz #19 : 28 Grudnia 2006, 13:52:09 »
+1

W marynarce wonennej pagony w mundurach polowych są koloru czarnego.

Nawet na mundurach polowych typu "lądowego"?

Tak.
Strony: [1] 2 3   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!