Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 13:26:25 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 2 3 [4] 5 6   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: SKPL - Pleszewska Kolej Lokalna  (Przeczytany 85308 razy)
mateo
Gość
« Odpowiedz #60 : 08 Czerwca 2007, 14:39:38 »
0

Szkoda że tylko objazd a nie np. część wcześniej zlikwidowanej linii, chociażby do Dobrzycy ( kolejka nabrałaby walorów turystyczno-krajobrazowych )
Piottr_tt
Minister
Długość toru:: 2006 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #61 : 08 Czerwca 2007, 19:10:32 »
0

Cytat: "mateo"
Szkoda że tylko objazd a nie np. część wcześniej zlikwidowanej linii, chociażby do Dobrzycy ( kolejka nabrałaby walorów turystyczno-krajobrazowych )

Jeżeli uda Ci się załatwić finansowanie takiej inwestycji, to masz dozgonny bilet na wszystkie kolejki SKPL, a u mnie prywatnie kratę ulubionego piwa.

Pozdrawiam, Piottr
Nowa galeria foto -  http://wedrownosc.flog.pl
bartekmpl
Nowicjusz
*
Długość toru:: 20 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #62 : 08 Czerwca 2007, 19:32:11 »
0

Cytat: "bartekmpl"
Obrotka w Kowalewie także będzie robiony[shadow=yellow][/shadow]

bartek
mateo
Gość
« Odpowiedz #63 : 08 Czerwca 2007, 23:19:26 »
0

Szkoda że odbudowanie linii jest realnie niemożliwe, ale po co budować ścieżkę rowerową na miejcu dawnego torowiska Co?
Może gdyby w latach osiemdziesiątych wprowadzili transportery to linia przetrwałaby do teraz...
paliwo
Gość
« Odpowiedz #64 : 10 Czerwca 2007, 19:52:30 »
0

Cytat: "mateo"
Szkoda że odbudowanie linii jest realnie niemożliwe, ale po co budować ścieżkę rowerową na miejcu dawnego torowiska Co?
Może gdyby w latach osiemdziesiątych wprowadzili transportery to linia przetrwałaby do teraz...

drogi kolego!! transportery z wagonikami niemieściłyby się pod mostem trasy Poznań-Katowice
ok333
Dyrektor
Długość toru:: 596 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #65 : 10 Czerwca 2007, 20:00:35 »
0

A czy ten niemiecki ,,pietrus'' , ktory jezdzil podczas okupacji niemieckiej  wchodzil pod ten wiadukt , po ktorym leci linia ,,272'' Co? Czy dojezdzal tylko do stacji Pleszew Wask. ? :smile:

Ratujmy Koleje Waskotorowe  !!!
-----------------------------------------------
,, Najlatwiej niszczyc .
   Trudno zachowac to , co warte zachowania.''
Wislawa Szymborska
Karol
Zawiadowca
Długość toru:: 357 m

W terenie W terenie

Gdiniô

« Odpowiedz #66 : 10 Czerwca 2007, 21:29:24 »
0

Coś mi się wydaje, że on był na normalny tor :wink:

.
mateo
Gość
« Odpowiedz #67 : 10 Czerwca 2007, 23:01:14 »
0

Ale chyba tylko na wysokość bo na szerokość jest ok, no ale zawsze można obniżyć torowisko
paliwo
Gość
« Odpowiedz #68 : 18 Czerwca 2007, 17:06:19 »
0

obniżyć torowisko zawsze można   ale jest ryzyko czy woda po deszczu nie zaleje szyn!
paliwo
Gość
« Odpowiedz #69 : 18 Czerwca 2007, 17:09:31 »
0

http://www.kolej.one.pl/index.php?dzial=linie&id=887&okno=galeria&od=0&do=24&photoid=24363                              zobaczcie co za debile to zrobiły a można było temu zapobiec w jakiś sposób!!
Kajetan
Dyrektor
Długość toru:: 560 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #70 : 18 Czerwca 2007, 18:01:50 »
0

Dlaczego zaraz debile? Cieszyć się należy że starotorze zostało jakoś sensownie zagospodarowane. Tam przecież nie ma toru od ładnych kilkunastu lat.
paliwo
Gość
« Odpowiedz #71 : 19 Czerwca 2007, 16:33:21 »
0

No i co z tego. A pomyślał byś przypadkiem że znalazło by się kilku dziesięciu takich miłośników kolejki jak ja i założyło by stowarzyszenie i odbudowało odcinek do Krotoszyna.   :mrgreen: :mrgreen:  :mrgreen:  :razz:  :grin:    I była to Wielka atrakcja dla każdego miłośnika kolejki!
Ariel Ciechański
Administrator
Długość toru:: 973 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #72 : 19 Czerwca 2007, 17:55:43 »
0

Cytat: "paliwo"
No i co z tego. A pomyślał byś przypadkiem że znalazło by się kilku dziesięciu takich miłośników kolejki jak ja i założyło by stowarzyszenie i odbudowało odcinek do Krotoszyna.   :mrgreen: :mrgreen:  :mrgreen:  :razz:  :grin:    I była to Wielka atrakcja dla każdego miłośnika kolejki!

Przepraszam za OT, ale prośba do Adminów o zrobienie porządku z tym dzieckiem neostrady. Szkoda czasu na czytanie takich bzdur...

Pozdr.<br />CAr.<br />
Marcin Przybysz
Gość
« Odpowiedz #73 : 19 Czerwca 2007, 18:06:24 »
0

Ostrzeżenie pomogło w kwestii ortografii. Co do wartości merytorycznej - póki nie będzie to zupełny bełkot, cóż, każdy ma prawo do wypowiedzi. Wolność słowa, czy jak to się tam nazywa  :wink:

Z dziećmi neo to jest tak:

Krok pierwszy - pisze bzdurę. Krok drugi - fala krytyki. Krok trzeci i ostatni: albo zaczyna pyskować i znika (jak zachowujący się gorzej od dziecka skarbnik piotrkowskiego stowarzyszenia "miłośników inaczej", który pojawił się tu by pobluzgać i wylecieć z hukiem) , albo... idzie po rozum do głowy. I dorasta za jakiś czas.

Dajmy więc szansę Paliwu - wracamy do dyskusji ?
Marcin Przybysz
Gość
« Odpowiedz #74 : 19 Czerwca 2007, 18:17:07 »
0

No i co z tego. A pomyślał byś przypadkiem że znalazło by się kilku dziesięciu takich miłośników kolejki jak ja i założyło by stowarzyszenie i odbudowało odcinek do Krotoszyna.       I była to Wielka atrakcja dla każdego miłośnika kolejki!

No to obiecana fala krytyki, niech będzie, że ode mnie:

:arrow: Nie znalazło się kilkudziesięciu "takich jak Ty"
 :arrow: Nawet gdyby się znalazło, to nie miało by funduszy - wiesz, ile kosztuje odtworzenie l00 metrów kompletnego toru ??
 :arrow: Nawet gdyby zdobyło fundusze, to musiałby istnieć ekonomiczny sens odbudowy - stworzenie "atrakcji dla miłośnika kolejki" to raczej marne uzasadnienie
 :arrow: Gdybanie takie jak uprawiasz irytuje - weź się za coś konkretnego, za pozwoleniem rodziców idź wytnij jakieś krzaki na torowisku, wysprzątaj teren kolejowy, itepe - wszystko będzie lepsze od takiego fantazjowania.....

itepe, itede...

nie chce mi się dalej wyliczać...
KLAN PALUCHOWSKICH
Minister
Długość toru:: 1332 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #75 : 19 Czerwca 2007, 18:25:10 »
0

Nie pomyślałby nikt bo dotychczas takich przedsięwzięć zakończonych jakimiś znaczącymi efektami jest 0 (słownie zero). Chciałbym dodać że jak narazie żadna "Wielka Atrakcja dla MK" nie zwróciła nakładów finansowych na nią poniesionych. Z samych MK w Polsce żadna inicjatywa kolejowa się nie utrzyma, jest nas za mało i jesteśmy za biednym społeczeństwem na to. Proponuję wiec powrót na ziemię myślenie co zrobić i komu sprzedawać "nasze hobby" tak aby było w stanie przynajmniej samo na siebie zarobić.

A jest w Polsce kilka miejsc które na siebie same zarabiają, dając pracę kilku osobom na dodatek i mając jeszcze środki na inwestycje.

paliwo
Gość
« Odpowiedz #76 : 20 Czerwca 2007, 16:44:59 »
0

Cytat: "Marcin Przybysz"
Ostrzeżenie pomogło w kwestii ortografii. Co do wartości merytorycznej - póki nie będzie to zupełny bełkot, cóż, każdy ma prawo do wypowiedzi. Wolność słowa, czy jak to się tam nazywa  :wink:

Z dziećmi neo to jest tak:

Krok pierwszy - pisze bzdurę. Krok drugi - fala krytyki. Krok trzeci i ostatni: albo zaczyna pyskować i znika (jak zachowujący się gorzej od dziecka skarbnik piotrkowskiego stowarzyszenia "miłośników inaczej", który pojawił się tu by pobluzgać i wylecieć z hukiem) , albo... idzie po rozum do głowy. I dorasta za jakiś czas.

Dajmy więc szansę Paliwu - wracamy do dyskusji ?

Co do kroku trzeciego i pierwszego to ja taki nie jestem. Ja traktuje drugą osobe tak jak ja bym chciałbym być traktowany sam

No i co z tego. A pomyślał byś przypadkiem że znalazło by się kilku dziesięciu takich miłośników kolejki jak ja i założyło by stowarzyszenie i odbudowało odcinek do Krotoszyna. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :razz: :grin: I była to Wielka atrakcja dla każdego miłośnika kolejki!

odpuszczam już sobie z tym
mateo
Gość
« Odpowiedz #77 : 29 Czerwca 2007, 12:09:37 »
0

Cześć,
mam pytanie, czy ktoś posiada zdjęcia lub wie gdzie takowe znajdują się na "necie" lini Pleszew miasto - Broniszewice, bo ciężko cokolwiek zaleźć a sam przebieg trasy ( prześledziłem go ) jest dosyć ciekawy. W sumie jedynym namacalnym śladem po tamtejszej wąsk. jest przepust wodny w okolicy Pacanowic. Bardzo proszę o pomoc.
tczewianin
Mechanik
Długość toru:: 257 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #78 : 30 Czerwca 2007, 10:52:50 »
0

Czy ta kolejka jeszcze jeździ wogóle? Na stronie SKPL rozkładu brak.... .
ok333
Dyrektor
Długość toru:: 596 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #79 : 30 Czerwca 2007, 14:05:57 »
0

Synek ,
odwroc kolejnosc - najpierw szukaj u zrodla , a jak nie znajdziesz zadaj pytanie  ! :evil: , bo nam sie Forum roztyje  :smile:  :

:arrow: http://www.skpl.kalisz.pl/news.shtml

Ten link wstawiam po raz drugi na to Forum !

wiec przewijaj , przewijaj ... az do skutku . Info , o ktore pytasz jest na MUR .

Pozdrawiam

Ratujmy Koleje Waskotorowe  !!!
-----------------------------------------------
,, Najlatwiej niszczyc .
   Trudno zachowac to , co warte zachowania.''
Wislawa Szymborska
Strony: 1 2 3 [4] 5 6   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!