Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 10:24:23 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Pomoże Iłża - Kolejka pojedzie dalej  (Przeczytany 6635 razy)
emibe
Administrator
Długość toru:: 1053 m

W terenie W terenie

« : 26 Września 2006, 02:23:34 »
0

Krótkie, ale jakże ważne info z Gazety Starachowickiej:

Pomoże Iłża
KOLEJKA POJEDZIE DALEJ

Samorząd gminy Iłża wyremontuje na własny koszt nowy odcinek starachowickiej kolejki wąskotorowej. Tamtejsze władze zadeklarowały wykonanie prac na trasie Iłża - skład drewna w Marculach.

- Obejmują one usprawnienie torowiska i odbudowę mijanki w Marculach. Koszt robót to 20 tys. zł. Pozwolą one na uruchomienie przejazdów na tym odcinku już w przyszłym sezonie turystycznym - informował Dariusz Dąbrowski, członek zarządu powiatu na ostatniej sesji powiatowej rady. Przyjęto na niej uchwałę o zawarciu z burmistrzem gminy Iłża porozumienia w sprawie zadeklarowanej pomocy. (iwo)
Pechu
Młotkowy
**
Długość toru:: 107 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #1 : 26 Września 2006, 06:52:56 »
0

Cytat: "emibe"

Samorząd gminy Iłża wyremontuje na własny koszt nowy odcinek starachowickiej kolejki wąskotorowej. Tamtejsze władze zadeklarowały wykonanie prac na trasie Iłża - skład drewna w Marculach.

Moim zdaniem to bez sensu. Skoro w zwiazku z budowa obwodnicy Iłzy do przesuniecia bedzie linia na ponad 2 km na odc. Jasieniec Ilzecki-Blaziny [na koszt Gdaki], to z ww odcinka material torowy moznaby pozyskac dla odbudowy czesci odcinka Lipie-Lubienia-Marcule. Albo wladze nie wiedza czego chca, albo dziennikarz znow cos popieprzyl.
P.
emibe
Administrator
Długość toru:: 1053 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #2 : 26 Września 2006, 11:29:56 »
0

Myślę, że dziennikarz poszedł dużym skrótem myślowym.
A władze przecież wiedzą że ma być tor "przesuwany". IMO to koszty odnoszą się do czyszczenia szlaku do Jasieńca - tam nie ma ubytków (chyba) oraz do załatania toru od Jasieńca do Marcul wraz z mijanką. Dobrze byłoby gdyby - ile się da - przygotowano odcinek do Nadleśnictwa (tam będzie wystawa kolejowa przy organizowanym Muzeum Nadleśnictwa).
Z materału pozyskanego przy budowie obwodnicy (czytałem ostatnio, że burmistrz poinformował o przesunięciu realizacji - w tym roku się nie zacznie, może w przyszłym) można będzie wyremontować szlak od Marcul do Lubieni (może z małym nadkładem).
emcebob
Mechanik
Długość toru:: 182 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #3 : 26 Września 2006, 18:02:56 »
0

czytałem ostatnio, że burmistrz poinformował o przesunięciu realizacji - w tym roku się nie zacznie, może w przyszłym)
Z moich nieoficjalnych źródeł wiem, że nie wcześniej jak za 3 lata się zacznie, chyba że zmieni się coś w kwestii ochrony środowiska w tym czasie.
KLAN PALUCHOWSKICH
Minister
Długość toru:: 1332 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #4 : 29 Września 2006, 21:47:21 »
0

Samorząd gminy Iłża wyremontuje na własny koszt nowy odcinek starachowickiej kolejki wąskotorowej

Ładne [/u]

Pechu
Młotkowy
**

W terenie W terenie

« Odpowiedz #5 : 09 Stycznia 2007, 10:28:06 »
0

Kamorząd gminy Iłża wyremontuje na własny koszt nowy odcinek starachowickiej kolejki wąskotorowej. Tamtejsze władze zadeklarowały wykonanie prac na trasie Iłża - skład drewna w Marculach.

Mam do Kolegow zasadnicze pytanie - czy mijanka w Marculach faktycznie zostala odbudowana? Skad pozyskano rozjazdy? Czy przejezdny jest caly odcinek Iłża-Marcule.
Jesli mozna prosic stosowne fotki dokumentujace w/w - z gory dzieki
Pechu
Młotkowy
**

W terenie W terenie

« Odpowiedz #6 : 23 Stycznia 2007, 19:59:37 »
0

Cytat: "Waldi7"
Miejmy nadzieję, że sprawa nie zakończy się podobnym finałem, jak w Nowym Dworze Gdańskim. [ciach] Oby ewentualne prace przy "dziewiątce" nie skończyły się podobnie ... :Co?:

Nie ma obaw. Zarówno jeśli chodzi o projekt odbudowy odcinka Łaziska - Marcule, jak i przesunięcia kolejki na odcinku Jasieniec-Błaziny. Stosowna dokumentacja powstaje...
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!