Świat kolejek wąskotorowych SMF
11 Października 2025, 16:50:22 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 2 [3] 4   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: SKPL 2002-2006?  (Przeczytany 33533 razy)
syrenka
Nowicjusz
*
Długość toru:: 40 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #40 : 08 Listopada 2006, 15:56:34 »
0

Cytat: "Misiek_K"

Krasne nie ma z czego sie dolozyc do MKD i sie nie dolozy. Samorzad mazowiecki ma inne ciekawsze wydatki, niz jakas waskotorowka....Smutny

Smutne, ale prawdziwe. Gdyby się okazało, że wąskie tory są inwestycją dochodową, to rozmowa z samorzadami przebiegałaby zupełnie inaczej. Niestety, nie wszyscy widza w kolejach np. walor turystyczny, dlatego nie chce im się dokładac to tego pieniędzy.
Gdyby SKPL (i wogóle wszelkie wąskie tory) miało silnie rozbudowany marketing - może coś by z tego wyszło. Ale na silnie rozwinięty marketing też trzeba środków. I koło się zamyka.

F-16 cud techniki - leciał tydzień z Ameryki
Misiek_K
Mechanik
Długość toru:: 162 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #41 : 08 Listopada 2006, 17:37:17 »
0

Cytat: "syrenka"
Gdyby SKPL (i wogóle wszelkie wąskie tory) miało silnie rozbudowany marketing - może coś by z tego wyszło. Ale na silnie rozwinięty marketing też trzeba środków. I koło się zamyka.

Wiesz, nie uwazam, ze SKPL ma slaby marketing. Jest jeszcze jeden drobiazg. Otoz lokalni odbiorcy czasem za to, ze ich firmy maja korzystac z uslug SKPL najpierw chca w lape - znam taki przypadek z MKD.
Piottr_tt
Minister
Długość toru:: 2006 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #42 : 08 Listopada 2006, 20:24:21 »
0

Joanno, właśnie "odkryłaś" sedno problemu, bardzo szybko się uczysz jak na początkującą wykolejoną, która twierdzi że niewiele wie. (to był życzliwy komplement)
Żeby zatrudnić osobę, która zajmie się tylko marketingiem, nie można jej zatrudnić za płacę minimalną, tylko co najmniej 2-3 tysiące trzeba dać na rękę. A nie ma skąd bo nie ma marketingu kóry wygenerowałby ten przychód. A po godzinach siłami miłośniczymi się nie da tego zrobić. Bo taki "pan/pani na motocyklu" musiałby objechać wszystkich potencjalnych klientów, wszystkie szkoły, hotele, ośrodki agroturystyczne w zasięgu kolejki... i musiałby to robić w godzinach pracy. Znam co najmniej jedną osobę na kolejkach, która ma ogromne predyspozycje do tego, żeby taką funkcję pełnić, Ty też ją poznałaś

Pozdrawiam, Piottr
Nowa galeria foto -  http://wedrownosc.flog.pl
syrenka
Nowicjusz
*

W terenie W terenie

« Odpowiedz #43 : 09 Listopada 2006, 12:53:30 »
0

Wiesz, nie uwazam, ze SKPL ma slaby marketing.

To wskaż proszę, przykład. Bo nawet ja, mimo dobrych chęci (a jestem w tym temacie wyczulona), takich "przejawów" marketingu ze strony SKPL i innych koejek nie zauważyłam.  Strona internetowa to nie wszystko. W moje okolice - a mieszkam w odległości 30 km od jednej i 45 od innej kolejki - żaden "produkt" akcji marketingowej nie trafił.

Misiek - nawet nie wiesz jak ja cholernie dobrze życzę przyszłości SKPL. Moja opinia nie wynika z tego, że chcę sobie pokrytykować, tylko z autentycznej troski o przyszłość wąskich torów w Polsce.

Zobacz, jak sobie ostatnio Sejmik Wojewódzki woj. śląskiego poradził ze Szlakiem Zabytków Techniki! Oni tam wykonali fantastyczną pracę - i organizacyjną, i marketingową! Oczywiście - było łatwiej, bo to bogaty sejmik, a nie SKPL ze skromnymi możliwościami - ale ja zawsze powtarzam, że chcieć to móc.

Misiek_K
Mechanik
Długość toru:: 162 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #44 : 09 Listopada 2006, 13:24:51 »
0

Misiek - nawet nie wiesz jak ja cholernie dobrze życzę przyszłości SKPL.

Alez ja sie do tego przylaczam! Pochodze z Przasnysza i ogromnie sie cieszylem jak SKPL wzial Mlawska KD pod swoje skrzydla, bo to prawdziwa szansa dla tej kolejki. Jezdzilem ta waskotorowka jako dzieciak i nie wyobrazam sobie jej znikniecia z krajobrazu.

Moja opinia nie wynika z tego, że chcę sobie pokrytykować, tylko z autentycznej troski o przyszłość wąskich torów w Polsce.

Nawet o tym nie pomyslalem. Fakt moze moje zdanie wynika z Mlawskiej KD, ktora mnie interesuje, bo tu probowano cos zrobic, ale okazalo sie, ze jak sie chce wozic towary jakiejs firmie to najpierw jakiemus prezesuniowi trzeba dac w lape (!!!). Ubolewam, ze od strony samorzadow (z nielicznymi, ale chlubnymi wyjatkami) za kontakty z MKD odpowiadaja niekompetente sieroty.
A wrecz samorzad Mlawy chce likwidacji MKD. Sprzedaz 2 dzialek firmie LG jest wazniejsze od zyskow jakie moze dac kolejka.

Zobacz, jak sobie ostatnio Sejmik Wojewódzki woj. śląskiego poradził ze Szlakiem Zabytków Techniki! Oni tam wykonali fantastyczną pracę - i organizacyjną, i marketingową! Oczywiście - było łatwiej, bo to bogaty sejmik, a nie SKPL ze skromnymi możliwościami - ale ja zawsze powtarzam, że chcieć to móc.

Spokojnie - pamietaj, za miesiac opadna emocje wyborcze i dopiero wtedy bedzie z kim rozmawiac, a za 5 miesiecy bedzie wiosna:)
ok333
Dyrektor
Długość toru:: 596 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #45 : 09 Listopada 2006, 15:00:38 »
0

Dzieki PioTTrze ,ze mi oczy ,,przetarles'' :wink: ! A Admin niech Forumowiczow nie wprowadza w blad  - od pierwszego postu ! .Jak wchodzi do nas  BABA , to niech pisze ,,dolaczyla'' , a nie ,,dolaczyl'' Poco nam niezdrowe skojarzenia z najwyzszymi czynnikami. Nam wystarczy - jak na razie - kolejowa , ciasnotorowa bieda. Sorry Syrenko - VITAY . A ja myslalem , ze to jakis milosnik ,,104-ki''? ASKA - ladnie brzmi , dalem tak corci :grin: .Ale wracam do sprawy .
Smutek i mnie ogarnia , jak widze ,ze firma  ( nie tylko  SKPL ) istnieje 4 , 6 , ba 10 lat i ze swoich przychodow nie moze wygenerowac kasy na minimalne ( nie mowiac o przyzwoitych )  p l a c e  , na marketing  , na biezace naprawy i remonty.Zgoda - wydanie ,,listkowego'' kalendarzyka czy 2-str.zadrukowanej , kolorowej ulotki firmowej , to nie marketing. Przyznacie mi ,,chyba'' racje , za stwierdzenie , ze  MARKETINGU NIE ZROBIA WOLONTARIUSZE !!! My mozemy tylko pomoc . Ale k a z d a  kolejka ma swojego  ,,naczelnika '' , czesto to starzy ( stazem ) pekapiarze , majacy po kilka lat do emerytury. Jednym ,,dasie'' , innym ,,niedasie''.Jednym zdrowie pozwala , innym nie . Moj sie na mnie ,,wypial'' , bo musial na tor wyslac platforme z kruszywem i ekipa - urazilem godnosc i dalem info bezposrednio Tomkowi. Raz jedyny wsiadlem na loka , by przejechac sie po szlaku . To mozna ( podsypke na torze ), TO TRZEBA ZROBIC  - za psie pieniadze. Zycie ludzkie jest priorytetem !!!

Ja ( lacznie z naszymo MK-ami ) tez zycze SKPL - owi przetrwania tego najgorszego okresu !!!

Pozdrawiam zasmucony.

ok333

Ratujmy Koleje Waskotorowe  !!!
-----------------------------------------------
,, Najlatwiej niszczyc .
   Trudno zachowac to , co warte zachowania.''
Wislawa Szymborska
syrenka
Nowicjusz
*

W terenie W terenie

« Odpowiedz #46 : 09 Listopada 2006, 15:43:41 »
0

Spokojnie - pamietaj, za miesiac opadna emocje wyborcze i dopiero wtedy bedzie z kim rozmawiac, a za 5 miesiecy bedzie wiosna:)

Przypadkiem wiem, że ta akcja wymagała zbyt dużch nakładów, sił i środków, by uznać ją za przedwyborczą jednorazową inicjatywę. O projekcie tego szlaku słyszałam już dawno. Cieszę się, że ruszył.

Powiem tak - trochę się obracam ostatnio w samorządach. Badam i pytam ludzi o pewne sprawy, związane nie tylko z wąskotorówkami, ale wogóle z komunikacją. Chcę się zorientować w sytuacji. Mam nadzieję, że kiedy będę mogła, to coś zdziałam - z Waszą pomocą również.

Cytat: "ok333"
Zgoda - wydanie ,,listkowego'' kalendarzyka czy 2-str.zadrukowanej , kolorowej ulotki firmowej , to nie marketing. Przyznacie mi ,,chyba'' racje , za stwierdzenie , ze MARKETINGU NIE ZROBIA WOLONTARIUSZE !!!

Mimo najlepszych chęci ze strony wolontariuszy - masz tutaj absolutną rację.

Dzieki PioTTrze ,ze mi oczy ,,przetarles'' :wink: ! A Admin niech Forumowiczow nie wprowadza w blad - od pierwszego postu ! .Jak wchodzi do nas BABA , to niech pisze ,,dolaczyla'' , a nie ,,dolaczyl'' Poco nam niezdrowe skojarzenia z najwyzszymi czynnikami. Nam wystarczy - jak na razie - kolejowa , ciasnotorowa bieda. Sorry Syrenko - VITAY . A ja myslalem , ze to jakis milosnik ,,104-ki''? ASKA - ladnie brzmi , dalem tak corci :grin: .Ale wracam do sprawy .

Ok333, Joanna, bardzo proszę, alebo po prostu Syrenka
Pozdrowienia od "BABY".

emibe
Administrator
Długość toru:: 1053 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #47 : 09 Listopada 2006, 15:44:14 »
0

A Admin niech Forumowiczow nie wprowadza w blad  - od pierwszego postu ! .Jak wchodzi do nas  BABA , to niech pisze ,,dolaczyla'' , a nie ,,dolaczyl''

Należy w swoim profilu zaznaczyć odpowiednią płeć. Będzie "dołączyła" i ikonka kobietki przy nicku. Przy cytowaniu pozostanie tak jak jest. Forma męska to pozostałość po poprzedniej wersji forum phpBB.

BTW. Użytkownikom przydałoby się przeglądnięcie swojego profilu i uzupełnienie danych oraz dostosowanie avatarów.
syrenka
Nowicjusz
*

W terenie W terenie

« Odpowiedz #48 : 09 Listopada 2006, 15:47:46 »
0

Cytat: "emibe"

BTW. Użytkownikom przydałoby się przeglądnięcie swojego profilu i uzupełnienie danych oraz dostosowanie avatarów.

Czuję się skarcona
Już poprawiłam - koniec OT

emibe
Administrator
Długość toru:: 1053 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #49 : 09 Listopada 2006, 17:51:41 »
0

Nawet o tym nie pomyślałem. I widziałem, że zmieniłaś profil jeszcze zanim wysłałem poprzedni post.
To przy okazji była informacja dla wszystkich o uaktualnieniu profilu.
Paweł Niemczuk
Administrator
Długość toru:: 1840 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #50 : 10 Listopada 2006, 18:46:54 »
0

Cytat: "Piottr_tt"

Temat rozwinął się na trzy strony, a nikt z Was nawet się nie zająknął, w jaki sposób chciałby pomóc SKPL, nikt niczego konstruktywnego nie zaproponował. Smutne to.

Piottrze, iles tam lat doswiadczenia w dzialalnosci na kolejach waskotorowych powinno Cie czegos nauczyc. A wyglada na to, ze niczego nie nauczylo.
Normalnie funkcjonujacej kolei silami wolontariuszy poprowadzic nie sposob. Jasne, ze moga pomoc tu i owdzie, ale nie zastapia pracownikow etatowych. Czy musze po raz enty i enty plus jeden wyjasniac dlaczego?? To jedno. A drugie: na czym mialaby polegac pomoc wolontariuszy? Na kwestowaniu pod kosciolami, czy kie licho? Sprawa w sposob oczywisty rozbija sie o pieniadze i to niemale. Ewentualnie jestem w stanie wyobrazic sobie jednorazowa akcje majaca na celu zebranie jakiejs tam kwoty na rzecz SKPL-u czy ktorejs konkretnej kolejki. Ale ile to bedzie? Nawet gdyby udalo sie zebrac 10 kpln, to i tak bedzie kropla w morzu potrzeb. Natomiast choc bysmy robili nie wiadomo co, to nijak nie damy rady zastapic samorzdow pod wzgledem finansowania nierentownych przewozow pasazerskich czy chocby wiekszych remontow taboru i infrastruktury.
Ehhh, momentami, z calym szacunkiem i sympatia dla Ciebie, Piottrze, cisnie mi sie na usta stwierdzenie, zes stary a glupi. Wierzysz wciaz w cuda, nie dostrzegasz rzeczywistosci (albo raczej nie chcesz jej dostrzegac).

Mialem tego nie robic, ale jednak, tak na wszelki wypadek, w kilku slowach napisze dlaczego wolontariusze zadnej regularnie kursujacej kolei na dluzsza mete nie pociagna:

1. Stabilnosc zalogi i jej dyspozycyjnosc - tego wolontariat na dluzsza mete nie zapewni. Wolontariusze sa swietni i niezastapieni do krotkotrwalych, nawet skomplikowanych i wymagajacych duzego wysilku akcji, a nie do codziennej, zmudnej dlubaniny i zwyczajnej sluzby na kolei. Za dyspozycyjnosc, za poswiecany kazdego dnia czas, za bycie na czas, na miejsce i napewno trzeba zaplacic.
2. Kolejarze, co przeciez jest truizmem, musza posiadac wymagane przepisami uprawnienia. Wyszkolenie ludzi, przeprowadzenie w zgodzie z prawem egzaminow kosztuje sporo. Trudno inwestowac znaczne srodki finansowe i czasowe w szkolenie ludzi, ktorzy zjawia sie od czasu do czasu, w miare wolnego czasu. Inna rzecz, ze wiele specjalnosci kolejowych wymaga konkretnego stazu, praktyki i wyksztalcenia mechanicznego.
3. Normalnie funkcjonujaca kolej jest firma, ktora musi dzialac regularnie, ciagle i sprawnie. Nawet najbardziej oddani sprawie wolontariusze moga dzialac w swoim wolnym czasie, co owej regularnosci nijak nie zapewni. De facto wracamy do punktu 1.

Krotko mowiac - jako wolontariusze na normalnie dzialajacej kolei wiele nie zdzialamy. Nasze mozliwosci wsparcia SKPL-u jako duzego przewoznika i zarzadcy sporej infrastruktury sa praktycznie zadne. Nie oczekuj niemozliwego!

Pozdrawiam
Pawel Niemczuk
Piottr_tt
Minister
Długość toru:: 2006 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #51 : 11 Listopada 2006, 00:33:10 »
0

Pawle, dziękuję Ci za to co napisałeś.

Pozdrawiam, Piottr
Nowa galeria foto -  http://wedrownosc.flog.pl
ok333
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #52 : 12 Listopada 2006, 10:53:49 »
0

Dzieki Ci Pawle !!!

PioTTe nie jest glupi ( sic! ) .  :arrow: ON JEST PROWOKATOR  :lol:

Pozdrawiam Was obu , Panowie - i pozostalych MK-ow forumowych tez.

ok333

,, Najlatwiej niszczyc .
Wislawa Szymborska
syrenka
Nowicjusz
*

W terenie W terenie

« Odpowiedz #53 : 12 Listopada 2006, 11:26:42 »
0

Pewnie, że nie jest głupi

No dobra, chłopcy, ponarzekaliście, ale co w takim razie proponujecie? Przekazanie "władzy" samorządom? Jakiś "kontrakt" z nimi? Jakieś konkretne działania? Co planujecie w sprawie SKPL?

Paweł Niemczuk
Administrator
Długość toru:: 1840 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #54 : 12 Listopada 2006, 12:05:53 »
0

Dzieki Ci Pawle !!!

PioTTe nie jest glupi ( sic! ) .  

Alez ja wiem, ze on nie jest glupi. I on, jak sadze, doskonale wie, ze ja o tym wiem Chichot Nie zmienia to jednak faktu, ze uwazam i bede uwazal (a uwazanie moje podparte jest praktyka), ze do prowadzenia normalnie funkcjonujacej kolei wolontariusze sie nie nadaja z przyczyn, ktore juz wymienilem.
syrenka
Nowicjusz
*

W terenie W terenie

« Odpowiedz #55 : 12 Listopada 2006, 12:11:48 »
0

Kudlok - świetnie, że nie mieniasz swojego (słusznego, skądinąd) zdania, ale jakże zgrabnie pominąłeś pytanie: to co teraz w takim razie? (pytam Cię, bo powołujesz się na długoletnią praktykę)

ok333
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #56 : 14 Listopada 2006, 18:58:51 »
0

LAST MINUTE NEWS :

http://skpl.kalisz.pl/news.shtml

ok333

,, Najlatwiej niszczyc .
Wislawa Szymborska
Zombi
Mechanik
Długość toru:: 198 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #57 : 14 Listopada 2006, 19:36:51 »
0

uspokoiło mnie to troche ...

syrenka
Nowicjusz
*

W terenie W terenie

« Odpowiedz #58 : 14 Listopada 2006, 23:36:08 »
0

A mnie bardzo. Tylko wolałabym, żeby w przyszłości uniknąć takich sytuacji Smutny
Może ktoś ma jakiś pomysł? może potrzebuje pomocy, a nie chce się "ujawnić"? W końcu w kupie siła...

Zombi
Mechanik
Długość toru:: 198 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #59 : 15 Listopada 2006, 00:56:33 »
0

jak narazie wydaje mi sie ze nalezy nakłaniać do współpracy lokalne samorządy bo one moga zdziałać dużo. Teraz po wyborach niedługo bedzie uchwalany budżet na rok 2007 trzeba odwiedzić Starostwa i Urzedy Miast
Pozdrawiam!

Strony: 1 2 [3] 4   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!