Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 13:27:58 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Tabor wąskotorowy Muzeum Obrony Wybrzeża  (Przeczytany 33841 razy)
Marcin Przybysz
Gość
« : 16 Grudnia 2006, 10:41:31 »
0

Dziś mam porcję bardzo pozytywnych fotek, do Muzeum dojechała pierwsza lokomotywka - zdjęcia oczywiście wrzuci Emibe, opis do nich doda właściciel, czyli Arczi. Przyjrzyjcie się uważnie - MAMY TEŻ JUŻ  TORY  :!:

Arczi
Zawiadowca
Długość toru:: 401 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #1 : 17 Grudnia 2006, 01:11:24 »
0

OTO JUŻ JEST!!! Nasza pierwsza lokomotywka.Po długich staraniach w koncu nam sie udało ja pozyskać i dostarczyć do Muzeum Obrony Wybrzeża na Helu.Jest to lokomotywka serii GLS 20.Jezdziła ona kiedys w cegelni Rzucewskiej nieopodal Pucka.Postawilismy ja narazie na prowizorycznych torach które mamy zamiar w przyszłym roku odbudowac odnowa w innym miejscu.Ostatnia fotka przedstawia ta lokomoywke z odkreconym dachem ponieważ wiazd do bunkra ma tylko 180 cm i z dachem by się tam nie zmiesciła.
Arczi
Zawiadowca

W terenie W terenie

« Odpowiedz #2 : 17 Grudnia 2006, 01:42:21 »
0

Czy można prosic administratora forum o przezucenie w te miejsce fotek z rozładunku lokomotywki i pozostałych wiadomosci z tym zwiazanych.Prosze o to ponieważ mam nadzieje ze ten temat bedzie sie rozrastał wraz z rozrastaniem sie taboru muzeum.
Rogoz
Minister
Długość toru:: 1038 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #3 : 17 Grudnia 2006, 21:19:33 »
0

Cytat: "Arczi"
Czy można prosic administratora forum o przezucenie w te miejsce fotek z rozładunku lokomotywki i pozostałych wiadomosci z tym zwiazanych.Prosze o to ponieważ mam nadzieje ze ten temat bedzie sie rozrastał wraz z rozrastaniem sie taboru muzeum.

Prośba spełniona. Ewentualne kolejne prośby proszę kierować na Priv
Arczi
Zawiadowca

W terenie W terenie

« Odpowiedz #4 : 22 Grudnia 2006, 23:26:29 »
0

Pozwole przedstawic sobie fotki najnowszego eksponaty związanego z kolejką wąskotorowa Muzeum Obrony Wybrzeża w Helu. Jest to wagonik ofiarowany nam przez naszego kolege który czesto nam pomaga w różnych dziwnych akcjach (Marchewa dziekuje tobie i twojemu bratu).Z góry przepraszam z ich jakosc i małą czytelnosc.Wynika ona z tego że jak je robiłem byłem sam i nie mogłem ściągnać z niego ramy platformy naszego innego wagoniku któty jest w tej chwili odnawiany.

Przy okazji prosze o pomoc w identyfikacji tego wagoniku ponieważ nie wiem co to jest za wagonik i kto mógł go wyprodukowac i w jakim czasie.
Arczi
Zawiadowca

W terenie W terenie

« Odpowiedz #5 : 22 Czerwca 2007, 01:11:00 »
+1

A oto najnowszy nabytek naszego muzeum.Mam nadzieje że i wam się spodoba tak jak mi się podoba:

[

Arczi
Zawiadowca

W terenie W terenie

« Odpowiedz #6 : 29 Czerwca 2007, 14:59:03 »
0

Znowu udało nam sie pozyskać nowy wagonik.Jest co prawda do remontu ale to zawsze nowy eksponat.Oto pare fotek z jego rozładunku:

Karol
Zawiadowca
Długość toru:: 357 m

W terenie W terenie

Gdiniô

« Odpowiedz #7 : 29 Czerwca 2007, 15:28:44 »
0

To coś nowego, nie z tego co było wyłowione? Jak tak to z skąd jest? I jak przedstawia się obecny ilostan razem z tym co nie jest eksponowane? Widzę, że znów będę musiał wpaść. Ostatnio się skusiłem i warto było :smile:

.
Arczi
Zawiadowca

W terenie W terenie

« Odpowiedz #8 : 30 Czerwca 2007, 00:31:54 »
0

Cytat: "Karol"
To coś nowego, nie z tego co było wyłowione? Jak tak to z skąd jest? I jak przedstawia się obecny ilostan razem z tym co nie jest eksponowane? Widzę, że znów będę musiał wpaść. Ostatnio się skusiłem i warto było :smile:

Ten wagonik także był kidyś wyłowiony z wody,ale przeszed kilkanaście lat temu remont.Na dzień dzisiejszy muzeum posiada 2 lokomotywki (WLS 40,GLS 25), 2 wagoniki o podstawach podobnych do koleb, 2 platformy cztero osiowe, jeden wagonik dwu osiowy(nie jestem tego pewny ale mogła to być kiedyś mała cysterna) oraz dwa wózki w trakcie remontu (jeden wyłowiony z wody).
Arczi
Zawiadowca

W terenie W terenie

« Odpowiedz #9 : 17 Listopada 2007, 01:43:50 »
0

Muzeum Obrony Wybrzeża wzbogaciło się ponownie w kilka eksponatów związanych z kolejką wąskotorową. Dzięki uprzejmości  byłego już ministra obrony narodowej pana Szczygła otrzymaliśmy od Marynarki Wojennej z Helu lokomotywkę WLS 40 oraz 6  wagoników wąskotorowych. W tym zestawie wagoników znajdują się 2 platformy oraz 4 wagoniki z  wysokimi burtami (wolontariusze pracujący w muzeum podczas prac w maju mieli okazje takimi wagonikami przejechać się osobiście). Niestety mogę dzisiaj przedstawić dzisiaj tylko fotki tego taboru stojącego jeszcze na terenie portu wojennego. Podjęta w dniu dzisiejszym próba przetransportowania taboru na teren muzeum spaliła na panewce z powodu  awarii dźwigu. Ponowna próba jest przewidziana na przyszły tydzień. Oczywiście postaram się także wkleić fotki  z tej operacji. Poniżej zdjęcia naszego nowego nabytku:

Oto cztery z sześciu wagoników które są już naszą własnością.

A oto nasza lokomotywka podczas próby wypchnięcia jej z lokomotywowni.

A  oto ostatnie jej chwile w ciepłej i suchej lokomotywowni.

Niestety ta mała sztaplarka okazała się za słaba aby wypchnąć lokomotywkę ze środka i trzeba było wspomóc się większym sprzętem.

A ty już w całej okazałości przed lokomotywownią. W tym miejscu będzie pod plandeką oczekiwać do przyszłego tygodnia na transport który ją przewiezie do Muzeum Obrony Wybrzeża.

tomasz11
Mechanik
Długość toru:: 293 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #10 : 17 Listopada 2007, 08:31:45 »
0

widać że wojsko dbało o te loki , na zdięciach ich stan jest idealny :shock:

pozdrowienia
Ernie
Młotkowy
**
Długość toru:: 89 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #11 : 17 Listopada 2007, 13:34:26 »
0

Ktoś to już gdzieś napisał Że wojsko to ma czas nawet trawę na zielono malować
A co do zdjęć: Pędzą konie po betonie w siną dal...

Małe jest piękne.
Arczi
Zawiadowca

W terenie W terenie

« Odpowiedz #12 : 17 Listopada 2007, 15:08:23 »
0

Trzeba przyznać że helska wąskotorówka ma szczęście od kilku lat do ludzi którzy się nią opiekują. Wszystkie lokomotywy są wręcz w idealnym stanie. Działają na dotyk wszystko w nich działa i na bieżąco są przeglądane i naprawiane. Ludzie zajmujący się tymi lokomotywami są nie tylko użytkownikami jej ale także co najważniejsze jej miłośnikami i wielkimi fanami. Bez takiego podejścia nie były by one w tak dobrym stanie.
Ogoniasty
Dyrektor
Długość toru:: 631 m

W terenie W terenie

Toromistrz wąskotorowy

« Odpowiedz #13 : 17 Listopada 2007, 18:58:37 »
0

Te lokomotywki były tam wręcz pieszczone . Te wagoniki stoją już na torach które układaliśmy ostatnio na terenie muzeum ?

POZDRAWIAM !!!
dobrzyn
Minister
Długość toru:: 1486 m

W terenie W terenie

bartek.dobrzynski
« Odpowiedz #14 : 17 Listopada 2007, 19:10:48 »
0

Wojsko w końcu nie PKP... Tam o sprzęt po prostu dbają... Wiadomo, w razie zagrożenia musi być w pełni sprawny. Podobnie ze sprzętem straży pożarnej. Ale to całkiem inna para kaloszy :wink:

Trabant 1.3 '91 "Stanisław"
Trabant 601 '66 "Dziadek"
Romet 100 '83 "Henio"
andrzej2110
Minister
Długość toru:: 2697 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #15 : 17 Listopada 2007, 19:35:21 »
0

trzeba było odpalić i wyjechać Chichot

a po tych torach nie da sie dojechać do muzeum??

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym,
ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie pr
Karol
Zawiadowca
Długość toru:: 357 m

W terenie W terenie

Gdiniô

« Odpowiedz #16 : 18 Listopada 2007, 00:06:18 »
0

Cytat: "andrzej2110"
Tory idą od północy tylko do stanowiska numer 3 a muzeum mieści się w stanowisku nr 2. A co do taboru to co z tym wyłowionym z portu? Jutro powrzucam pare wakacyjnych zdjęć z muzeum - byłem kilka razy

.
Arczi
Zawiadowca

W terenie W terenie

« Odpowiedz #17 : 18 Listopada 2007, 03:14:28 »
+1

Cytat: "Ogoniasty"
Te wagoniki stoją już na torach które układaliśmy ostatnio na terenie muzeum ?

Niestety jeszcze nie stoją, mam nadzieje ze już w przyszłym tygodniu będą stały.(oczywiście będę przy ich transporcie i na pewno będą fotki z tej akcji).

Cytat: "andrzej2110"

Odległość od muzeum do torów wojskowych wynosi około 700m licząc po starym nasypie torowym. Wiec na razie trudno przebyć ten odcinek ale staramy się bardzo mocno aby to był odcinek w pełni przejezdny i połączony z torowiskiem wojskowym.

Cytat: "Karol"
A co do taboru to co z tym wyłowionym z portu?

Jeden wagonik już jest prawie skończony ( trzeba tylko przewieść wózek do muzeum i postawić na nim platformę )a drugi ze względu na złą aurę musi czekać do wiosny na lepszą pogodę i wtedy zaczniemy remont.
a cygan
Dyrektor
Długość toru:: 870 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #18 : 18 Listopada 2007, 17:44:50 »
0

Do zamieszczonej mapy przydał by się opis dla mniej zorientowanych:
MOW mieści się na terenie stanowiska nr 2 oraz obejmuje wieżę kierowania ogniem,
linia wąskotorowa do magazynu amunicji jest prowadzona z portu po lewej stronie drogi (czerwona linia) na północ, by następnie po drugiej stronie drogi wrócić na południe w kierunku stanowisk, ale przed stanowiskiem nr 3 brak jest nadal kilkunastu(kilkudziesięciu ?) metrów toru. Pozostaje również do odbudowy odcinek między stanowiskami nr 3 a nr 2 - wspomniał o tym Arczi.
Ale cieszy oko to co widoczne na zdjęciach. "Aby do wiosny" i do roboty na torach.
Arczi
Zawiadowca

W terenie W terenie

« Odpowiedz #19 : 21 Listopada 2007, 00:12:56 »
0

W dniu dzisiejszym udało nam się tylko przywieść na teren muzeum naszą lokomotywkę. Czekają na przywiezienie jeszcze wagoniki. Oto kilka fotek z rozładunku lokomotywki na  jej zimowo-tymczasowe miejsce postoju.

Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!