Arczi
|
 |
« : 22 Lutego 2007, 17:31:08 » |
0
|
Nie znalazłem podobnego tematu na forum a w kilku postach przewijał się ten temat wiec pomyslałem że taki temat sie przyda.
Jakiś czas temu ogłądałem w telewizji na kanale "Kino Polska" film w reżyseri państwa Petelskich "Jarzębina Czerwona".W roli głownej wystepił tam Andrzej Kopczyński.Film opowiada o przełamaniu obrony niemieckiej i zdobyciu przez I Armie Wojska Polskiego Kołobrzegu. W kilku sekwęcjach tego filmu wystepuje tam pociąg pancernu atakujący polskie wojsko.Czy może ktoś z forumowiczów wie czy to jest ten sam pociąg pancerny który jest eksponatem w warszawskim muzeum kolejnictwa?
|
|
|
|
|
|
|
Kubaczkowski
Nowicjusz

Długość toru:: 26 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #1 : 22 Lutego 2007, 19:00:35 » |
0
|
Z tego co piszą w necie, to ten sam pociąg co stoi w Muzeum Kolei w Warszawie. 
|
|
|
|
|
|
|
Gunship
Młotkowy

Długość toru:: 90 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #2 : 22 Lutego 2007, 19:58:18 » |
0
|
No oczywiście kultowy film "Pociąg" z roku 1959. Akcja dzieje sie w pociągu relacji Łódź Kaliska (jeszcze widać stary dworzec) - Hel ( tak naprawdę pociąg dojeżdża tylko do Kuźnicy) 
|
|
|
|
|
|
|
Arczi
|
 |
« Odpowiedz #3 : 23 Lutego 2007, 01:09:14 » |
0
|
Ten dworzec zachował się w niezmienionej formie do dnia dzisiejszego.
|
|
|
|
|
|
|
|
Gunship
Młotkowy

Długość toru:: 90 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #5 : 23 Lutego 2007, 22:06:27 » |
0
|
Arczi - mówisz o Kaliskim ??  Kaliski na fali przemian 89/90 został na początku lat 90-tych rozebrany i postawiony hmm szkaradnik mało funkcjonalny który na dodatek się sypie. Poza tym dworzec został zmodernizowany w góra 60%. Nie zmieniony to pozostał Fabryczny.
|
|
|
|
|
|
|
Arczi
|
 |
« Odpowiedz #6 : 23 Lutego 2007, 22:59:27 » |
0
|
Przepraszam żle zrozumiałem tekst miałem na mysli dworzec w Kużnicy. :oops:
Chciałem jeszcze dodać jeden tytuł filmu gdzie jest sporo ciekawych ujęc kolejowych i motywy kolejowe grają tam jedną z głowniejszych ról. Mowa o filmie "Złoty Pociąg".
|
|
|
|
|
|
|
syrenka
Nowicjusz

Długość toru:: 40 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #7 : 14 Marca 2007, 11:02:07 » |
0
|
Cała masa ujęć i pociągów jest w filmie "Pociąg do Hollywood", gdzie oprócz kolei poważnym atutem dla panów jest rola młodej Kasi Figury :mrgreen:
Poza tym: "Droga na zachód", "Człowiek na torze", "Torowisko".
Z zagranicznych: o "Pociągach pod specjalnym nadzorem" na motywach Hrabala chyba wspominać nie muszę...
|
|
|
|
F-16 cud techniki - leciał tydzień z Ameryki
|
|
|
marcin sds
|
 |
« Odpowiedz #8 : 14 Kwietnia 2011, 18:05:47 » |
0
|
Dziś na "Kino Polska" trafiłem na 7 odcinek filmu "Komediantka" z 1987 r. Akcja toczy się m. in. na stacji kolejowej w filmowym Bukowcu, gdzie zawiadowcą jest ojciec bohaterki serialu. W kilku scenach widać fragmenty stacji i toru z 3 szynami oraz można zauważyć wagony typu 3Aw. Wydaje mi się że było to kręcone w Pleszewie ale nie jestem do końca pewien. Czy ktoś z was ma jakieś informacje na ten temat?
|
|
|
|
|
|
|
Pt47-94
|
 |
« Odpowiedz #9 : 17 Czerwca 2011, 21:18:16 » |
0
|
Cała masa ujęć i pociągów jest w filmie "Pociąg do Hollywood", Ogromną ciekawostką jest występujący w tym filmie parowóz Px48 z wagonem na przystanku osobowym w Gruszeczce na ś.p. Wrocławskiej KD. gdzie oprócz kolei poważnym atutem dla panów jest rola młodej Kasi Figury :mrgreen: Którą w pewnym momencie można podziwiać w stroju Ewy. Po raz kolejny proszę o nie odkopywanie starych postów i tematów, jeśli nie masz nic sensownego do dodania... CAr.
|
|
« Ostatnia zmiana: 17 Czerwca 2011, 21:26:33 wysłane przez Ariel Ciechański »
|
|
Pt47-94 RAIL CINEMA - zapraszam na mój kanał na YouTube, na którym są też filmy ze szlaków o wąskim prześwicie.
|
|
|
denver
Czytelnik
Długość toru:: 2 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #10 : 28 Stycznia 2015, 20:22:42 » |
0
|
Dużo klimatów kolei wąskotorowej zaobserwowałem w filmie "SCENY DZIECIĘCE Z ŻYCIA PROWINCJI" z 1985 r. Natomiast kilka ciekawych motywów kolejowych związanych z polskim kinem widziałem na blogu www.motyw-kolejowy.blogspot.com
|
|
|
|
|
|
|
Dariusz
|
 |
« Odpowiedz #11 : 28 Marca 2016, 18:14:05 » |
0
|
|
|
|
|
|
|
|
andrzej2110
|
 |
« Odpowiedz #12 : 28 Marca 2016, 21:32:07 » |
0
|
Raków?? hmm A tak naprawdę to jaka to stacja??
|
|
|
|
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie pr
|
|
|
Dariusz
|
 |
« Odpowiedz #13 : 28 Marca 2016, 21:50:14 » |
0
|
Raków?? hmm A tak naprawdę to jaka to stacja?? W sumie mnie też zainteresowało, gdzie były takie schody ?
|
|
|
|
|
|
|
Brood.K
|
 |
« Odpowiedz #14 : 28 Marca 2016, 22:58:53 » |
+2
|
|
|
|
|
|
|
|
andrzej2110
|
 |
« Odpowiedz #15 : 28 Marca 2016, 23:19:07 » |
0
|
tak się przyjeżdżam bardziej i ten tor jakoś dziwnie wygląda. Widać że nie jest przystanek osobowej w małej wsi tylko jakieś miasteczko i nie ma żadnych dodatkowych torów?? Poza tym podkłady były by na równo z gruntem a tu są nad lekko obsypane piaskiem. Wygląda to jak by był położony tor na chodniku/drodze i obsypany dla niepoznaki. W 55:11 widać jak by torowisko szło prosto w budynek stojący dalej. Skład pociągu ograniczony do minimum. Obstawiam że filmowcy ułożyli kilka metrów torowiska w jakimś miasteczku i sprowadzili 2 wagony i Px. Premiera filmu miała miejsce 30 września 1984 roku. Px od 83 roku jest w Żninie a wcześniej był w Białośliwiu. Wagon Bxhi 253 gdzie wtedy stacjonował??
Edit: Tego posta zacząłem pisać zanim Brood.K napisał swojego.
|
|
|
|
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie pr
|
|
|
janeczek
|
 |
« Odpowiedz #16 : 28 Marca 2016, 23:37:28 » |
+1
|
tak się przyjeżdżam bardziej ..... ..... a mnie to bardziej odjazd przypomina. 
|
|
|
|
|
|
|
andrzej2110
|
 |
« Odpowiedz #17 : 28 Marca 2016, 23:50:54 » |
0
|
Ups nie te literki wyrazie  Darek jaki film był kręcony w Pińczowie z udziałem Px?? Wtedy Pińczów robił chyba za Kraków.
|
|
|
|
|
|
|
2xm
|
 |
« Odpowiedz #18 : 29 Marca 2016, 00:21:40 » |
+2
|
Niezły numer. Zastanawiam się, kto wpadł na pomysł żeby dla nagrania kilku scen wieźć tabor przez pół Polski i układać tor na ulicy. Podejrzewam, że to ul. Cicha. Widoczek GooglaDrzewa trochę się rozrosły, ale wieża ratusza jest za wierzbą. Są też filmowe schody: Widoczek Googla
|
|
|
|
Podejrzewam, że u źródła tej wiadomości kryje się czyjaś kpina, bardziej lubiana w Polsce niż uznanie dla prób postępu (...).
|
|
|
student
|
 |
« Odpowiedz #19 : 30 Marca 2016, 00:24:28 » |
0
|
Wagon Bxhi 253 gdzie wtedy stacjonował?? Białośliwie - przynajmniej od 1971 r. Pozdrowienia
|
|
|
|
Rodzi się w bólach, ale zwali z nóg.
|
|
|
|