Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 03:56:45 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Cegielnia w Rossoszycy - Miedzach ( pow.Sieradz ).  (Przeczytany 5798 razy)
ok333
Dyrektor
Długość toru:: 596 m

W terenie W terenie

« : 01 Marca 2007, 11:55:04 »
0

Ostatnio na swojej WIG-owskiej ,,setce'' wynalazlem kolejke waskotorowa w powyzszej cegielni . Brak skanera uniemozliwia mi zamieszczenie wycinka tej mapy - tj. Kalisz M-34 - 1/2 . W terenie mozna ja namierzyc tak :  w miejscowosci Rossoszyca na krzyzowce drog 710 i  479 nalezy skrecic w ,,479''  w kierunku N-E ,  na Poddebice . W odleglosci ok. 2,5 km od tej krzyzowki , po lewej stronie jest cegielnia p.Bogdana Ciacha i S-ki . Sama kolejka o podobnej  dlugosci -  tzn ca 2,5 km - odbiega od drogi lukiem w lewo i nastepnie przecina lokalna droge w Miedzach. Linia dochodzi na zbocze wzgorza o wys. 157.2 i konczy sie na wyrobisku przed glinianka. Po drodze mija ( z prawej str. ) druga cegielnie , byc moze tego samego wlasciciela  ?
A moze Koledzy z Lodzkiego moga cos jeszcze dorzucic do tej informacji. Jezdzi ona jeszcze  :grin: Co? Jakim taborem dysponuje /wala ?

Pozdrawiam

ok333

Ratujmy Koleje Waskotorowe  !!!
-----------------------------------------------
,, Najlatwiej niszczyc .
   Trudno zachowac to , co warte zachowania.''
Wislawa Szymborska
dobrzyn
Minister
Długość toru:: 1486 m

W terenie W terenie

bartek.dobrzynski
« Odpowiedz #1 : 01 Marca 2007, 16:22:03 »
0

Byłem tam dwa albo trzy lata temu na rowerze... Niestety cały zachowany tabor to dwa nadwozia od koleb... Po torach i taborze zostalo wspomnienie... Niestety nie miałem wtedy czasu żeby przebadać co zostało ze "szlaku", chociaż to pewnie już archeologia
Mapa o ktorej mowi ok333:

Trabant 1.3 '91 "Stanisław"
Trabant 601 '66 "Dziadek"
Romet 100 '83 "Henio"
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!