Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 21:41:31 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Fotorelacja  (Przeczytany 22877 razy)
Marcin Przybysz
Gość
« : 09 Maja 2007, 18:21:59 »
0

Zaczynamy? Bo to może na początek przymiarka

I klimatyczny dworzec (w tle non stop niemieckie marsze - pierwsze pół godziny całkiem miło, potem człowiek czuje się jak w allo-allo  :wink:  ) To coś ciemnego na końcu to GLS'ka...

...z rozebranym od wczoraj silnikiem

Jutro kolejna porcja. Od soboty prace - kto się jeszcze nie zgłosił do Rogoza lub do mnie, ma ostatnią szansę, jutro zamykam listę zaprowiantowania.

l0.05.2007

Korzystając z chwilowej ciszy przed sobotnią burzą, kompletuję sobie dziś silnik, mamy oto komplet nowych filtrów, uszczelek i przewodów paliwowych

tutaj widok z przodu

A tu jakże miły dla oka widok Jest ich cały tysiączek, jeszcze ciepłe, dziś w nocy przyjechały z Radzynia

MP
Marcin Przybysz
Gość
« Odpowiedz #1 : 12 Maja 2007, 22:21:48 »
0

Fotorelacji dziś nie będzie, bo aparat właśnie spadł ze stołu i pokasował pliki , grrrrrr   :!:

Więc pokrótce relacja ustna:

:arrow:  Gls'ka na chodzie  :!:  :!:  :!: , samodzielnie wjechała do bunkra, Kuba jest wielki.
 :arrow:  Starotorze przygotowane - można kłaść podkłady
 :arrow:  Moim zdaniem rewelacja - ślady starotorza wskazują na istnienie splotu l435/600 mm - "bocznica" za bunkrem wcale nie była ślepym torem, ładnym nasypem schodziła do toru l435 i wplatała się 3 szyną w bocznicę działobitni możecie wyrzucić wszelkie mapy rysowane na podstawie domysłów  :mrgreen:

Żałujcie, jak i ja żałuję, że nie mogę wrzucić zdjęć, ale spoko, były jeszcze 3 fotoaparaty, jutro zgram zdjęcia i zasypię forum pięknymi fotkami

MP
KLAN PALUCHOWSKICH
Minister
Długość toru:: 1332 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #2 : 12 Maja 2007, 22:27:36 »
0

Cytat: "Marcin Przybysz"
Żałujcie, jak i ja żałuję, że nie mogę wrzucić zdjęć, ale spoko, były jeszcze 3 fotoaparaty, jutro zgram zdjęcia i zasypię forum pięknymi fotkamiMP

Rób mi smak rób  :!:  :!:  :twisted:

Pozdrowienia z okolic całek oznaczonych...

Rogoz
Minister
Długość toru:: 1038 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #3 : 14 Maja 2007, 00:40:49 »
0

Jako, że kolega MP zaniemógł sprzętowo :-) postanowiałem go zastąpić i przygotować obiecaną fotorelację z placu boju.

Wytyczanie łuku:

Łuk wytyczony, Gorąca dyskusja w trakcie niwelacji:

Szlak wytyczony i zniwelowany:

Szlak wytyczony i zniwelowany - ujęcie z drugiej strony:

Trochę archeologii kolejowej. W trakcje niwelacji terenu odkryliśmy podkłady po torowisku wybudowanym przez Niemców w 1940r.
Gunship
Młotkowy
**
Długość toru:: 90 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #4 : 16 Maja 2007, 18:52:49 »
0

Ehh szkoda że mnie tam nie ma! Co do podkładów to najlepszą metodą na sprawdzanie starych torowisk jest tupanie
I po odgłosie można dosyć często sprawdzić czy  rzeczywiście coś jest pod spodem albo nie.
Ale to taki off topic.

W każdym razie - kawał dobrej roboty panowie!

Gun
Marcin Przybysz
Gość
« Odpowiedz #5 : 16 Maja 2007, 21:37:10 »
0

Noo, tupanie w nasze zabytkowe podkłady zakończyłoby się wyciąganiem nogi z próchna. Na prośbę dyrekcji muzeum pozostawimy zakonserwowane poniemieckie pozostałości, wejdą nam w szlak.

A teraz mała fotorelacyjka z ostatnich dwu dni pracy. Może na początek Kapral i szyna, żeby nie było że tak zupełnie nic nie robił. BO wiecie, na Helu jest tak, że jak się idzie oglądać morze, to po drodze można różne takie znaleźć

Szyny swoją drogą, najbardziej brakowało nam podkładów. Tutaj mamy stację Gdańsk Zaspa Towarowa i prace przy załadunku podkładów staroużytecznych.

A tutaj podkłady już pocięte na właściwy wymiar - jak widać chwilowo służą nam za stół.

Ale to tylko część - pozostałe leżą grzecznie przygotowane wstępnie na szlaku.

Tutaj zaś widok ogólny z góry - początek

Tu zaś stan na wczoraj - widok z tego samego miejsca.

I jeszcze na zakończenie widok z góry na silniczek Gls'ki która nauczyła się już samodzielnie wjeżdżać  i wyjeżdżać z bunkra.

emibe
Administrator
Długość toru:: 1053 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #6 : 17 Maja 2007, 01:56:19 »
0

Zanim Marcin podlinkuje fotki, kilka moich wcześniejszych

Najpierw mapka:

Tu spaliśmy:

Muzeum wita:

Stanowisko pracy przy GLS-ce:

W tym miejscu będzie tor północny:

Roboty związane z położeniem nowego południowego toru:

No i na koniec filmik  :

Małe | Duże
emcebob
Mechanik
Długość toru:: 182 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #7 : 17 Maja 2007, 09:09:42 »
0

Mam prosbe do administratora o zamkniecie i usuniecie tego watku bo sie czlowiekowi cos robi ze w domu siedzi a tam taka impreza  :twisted:
Rogoz
Minister
Długość toru:: 1038 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #8 : 17 Maja 2007, 14:11:13 »
0

Administrator nie spełni prośby Emceboba i nawet dodatkowo go podrażani nowymi fotkami z placu boju:-)

Cięcie podkładów:

Wierny towarzysz naszej ekipy:

Nowe podkłady wkomponowane w stary szlak:

Wypoziomowane podkłasy w miejscu pod zwrotnicę

Jeszcze nie przytwierdzone szyny:

Styk szyn przy wyjeździe z tunelu
Marcin Przybysz
Gość
« Odpowiedz #9 : 17 Maja 2007, 23:37:17 »
0

Gdyby ktoś nie zauważył, moje zdjęcia klika postów wyżej - już się pojawiły. A jutro -  ci którzy nie przybyli popłaczą się z żalu - będzie fotorelacja z przejazdu trasą wojskowej kolejki
emcebob
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #10 : 18 Maja 2007, 01:36:11 »
0

No i gdzie tu nie spojrzeć tam Ogoniasty i Rogoz pracują cały czas, natomiast Marcina P nigdzie nie widać. Oj ktoś tu się chyba obija ostro  :twisted:

A jak mnie tak będziecie mordować tymi fotkami, to Wam zrobię DoS na serwer  :twisted:
Piotr Janik
Czytelnik

Długość toru:: 7 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #11 : 18 Maja 2007, 10:42:49 »
0

A ów częściowo białowłosy dżentelmen w gustownym wdzianku z różowym paskiem - czy to...? Jaką rolę pełni w Waszych działaniach?
emcebob
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #12 : 18 Maja 2007, 11:58:24 »
0

Ten Pan to Andrzej Cygan Jeden z najbardziej zaangazowanych wolontariuszy na SKW / Wielkim Piecu.
Popelnil nawet ksiazke Tutaj ja zobaczysz
Marcin Przybysz
Gość
« Odpowiedz #13 : 18 Maja 2007, 22:01:15 »
0

Cytat: "emcebob"
No i gdzie tu nie spojrzeć tam Ogoniasty i Rogoz pracują cały czas, natomiast Marcina P nigdzie nie widać. Oj ktoś tu się chyba obija ostro  :twisted:

No i wyszła prawda na wierzch  :mrgreen:

Trochę Wam za to poopowiadam co dziś nowego. Od rana ekipa wyrywała tory w cegielni w Rzuceiwe, aby wzbogacić stan posiadania muzeum, niestety tak jakoś wyszło, że znów mnie tam nie było  :mrgreen:  więc i zdjęć na razie nie ma, jak Klan wróci to pewnie wrzuci.

Za to na przejeździe kolejką wojskową jakoś tak się złożyło, że byłem, oto skromna fotorelacja.

Może na początek - Wls'ka

utrzymana w stanie "wysoki połysk"

która powiozła nas na trasę

w tle pozował nam najprawdziwsza wojskowa nyska (musicie uwierzyć na słowo, mało widać, ale tak szybko przemknęła

Tadeusz, wajchę przełóż.... Aaa, to nie Tadeusz.. No ale też na "t"

Zwiedziliśmy to i owo, potem przyszedł czas na pracę. Co kto lubi, np wiercenie dziurek

prace blacharsko - lakiernicze

czy też najzwyklejsze przytwierdzanie torowiska

prace trwały do późnej nocy (pewnie jeszcze pracują, ja pospieszyłem do dom pierwszy, no oczywiście że tylko dlatego, by zdać Wam relację, czy ktoś miał co do tego wątpliwości  :wink:  ??

Jutro to dopiero będzie się działo ....

MP
ok333
Dyrektor
Długość toru:: 596 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #14 : 19 Maja 2007, 00:31:14 »
0

Oh co za reklama !  :smile:  Czy ten Browar Ksiazecy z poludniowej Polski Was sponsoruje Co? :wink: . Wypadalo by byscie im zaproponowali .

Poki co , gratuluje postepow. i pozdrawiam ,,czymajac'' :razz:  kciuki.

Ratujmy Koleje Waskotorowe  !!!
-----------------------------------------------
,, Najlatwiej niszczyc .
   Trudno zachowac to , co warte zachowania.''
Wislawa Szymborska
Marcin Przybysz
Gość
« Odpowiedz #15 : 20 Maja 2007, 22:40:54 »
0

Kolejna porcja fotek.

Lokomotywka może najpierw, bo ona zagrała jedną z głównych ról. Rano jeszcze była czarnobłotnoszara, by w południe stać się czerwoną.

A pod wieczór - zieloną.

Nocą zaś testowała kolejne położone odcinki

Ale to był wczorajszy wieczór, dziś najmłodszy wolontariusz wąskotorowy pomalował (z małym udziałem taty właściwe części kolorem czarnym

Tyle o taborze. Co do torowiska, oczywiście dłuższe, co najlepiej obrazuje widok z góry bunkra na skład roboczy na szlaku.

Ale kosztem pracy w porze nocnej.

Reszta zdjęć jutro, gdyby ktoś z ekipy, która dziś wracała z Helu dotarł do netu wcześniej - wrzucajcie fotki.
KLAN PALUCHOWSKICH
Minister
Długość toru:: 1332 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #16 : 21 Maja 2007, 08:25:28 »
0

Mamy jeszcze kilka ciekawych fotek:) wieczorkiem pojawią się

Marcin Przybysz
Gość
« Odpowiedz #17 : 21 Maja 2007, 21:57:55 »
0

Cztery zdjęcia obrazujące Wasze wczorajsze prace. Panowie, chylę czoła, a jutro popodbijam co jeszcze luźne. Czekam na fotki GLS'ki na końcu szlaku. Aaa, jak widać, żeberko czeka na wykończenie, proponowany termin prac (czerwiec) zależy od jutrzejszych ustaleń dotyczących głowicy lokomotywki.

MP

a cygan
Dyrektor
Długość toru:: 870 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #18 : 21 Maja 2007, 22:28:52 »
0

A co ze zwrotnicą, jest jakaś szansa pozyskania lewej lub zamiany /wiadomo z kim/ - po sprowadzeniu prawej.
Marcin Przybysz
Gość
« Odpowiedz #19 : 21 Maja 2007, 22:37:02 »
0

Popytamy, zobaczymy, mam nadzieję, że na czerwcowe zakończenie prac zwrotka już będzie.
Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!