Świat kolejek wąskotorowych SMF
14 Listopada 2024, 15:38:04 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Kalendarz - terminarz na forum  (Przeczytany 20572 razy)
KLAN PALUCHOWSKICH
Minister
Długość toru:: 1332 m

W terenie W terenie

« : 21 Czerwca 2007, 22:42:19 »
0

Cytat: "Jarek Franczyk"
mogę zaproponować w pierwszej kolejności informowanie na forum o zamiarze wykonania prac, a nie tylko o fakcie ich wykonania (tzn. po fakcie ;-) )

Ja bym poszedł dalej i wydzielił dział na forum pt. planowane prace gdy pojawiałyby sie wszystkie informacje o pracach w całej Polsce. Co admin na to ??  :twisted:

kalito
Administrator
Długość toru:: 1512 m

W terenie W terenie

kalito1982
« Odpowiedz #1 : 21 Czerwca 2007, 23:07:02 »
0

Doświadczenie mówi, że ogłaszanie jakichkolwiek prac w sieci ma bardzo kiepski wymierny skutek... Kto ma przybyć - ten przybędzie... i vice versa

Pozdrawiam
Kalito
Piszę w miarę poprawnie po polsku.
emibe
Administrator
Długość toru:: 1053 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #2 : 22 Czerwca 2007, 00:14:46 »
0

Jest możliwe dodanie dodatku kalendarza do forum:

przykład:
http://www.snailsource.com/forum/cal_lite.php

Ale aby mógł spełniać swoje zadanie musi być wypełniany. Pytanie czy są chętni z poszczególnych kolejek by to robić?
Marcin117
Minister
Długość toru:: 1019 m

W terenie W terenie

Student - Drezyniarz

« Odpowiedz #3 : 22 Czerwca 2007, 12:10:46 »
0

Myślę że to dobry pomysł. Łatwiej bedzie przewidzieć kiedy będzie większa ilość ludzi i wtedy bedzie można np. oczyścić szlak. Taka forma planowania będzie też zachętą dla niezdecydowanych. Łatwiej będzie przyjechać na daną kolejkę gdy wiadomo będzie że nie pocałuje sie przysłowiowej klamki...
A co do tego kalendarza to mogę ewentualnie pomóc adminom gdyż już raz instalowałem ten kalendarz na inym forum.

KLAN PALUCHOWSKICH
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #4 : 22 Czerwca 2007, 12:16:31 »
0

Cytat: "Marcin117"
Myślę że to dobry pomysł. Łatwiej bedzie przewidzieć kiedy będzie większa ilość ludzi gdy np. trzeba będzie oczyścić szlak. Dodatkowo będzie to motywacja dla niezdecydowanych : skoro tak dużo ludzi jedzie to ja też się dołącze....

Może nie tyle motywacja co zebranie informacji o pracach w jednym miejscu, co pozwoli na łatwe i szybkie wybranie zajęć nas interesujących . Pomysł z opiekunami kalendarza z poszczególnych kolejek moim zdaniem jest bardzo dobry. Po pracach krótka relacja i powstanie nam całkiem zgrabne archiwum z dokumentacją naszych dokonań, które czasem umykają w gąszczu forów "regionalnych" a mogą w znaczący sposób pomóc przy negocjacjach z potencjalnymi sponsorami

Cytat: "kalito"
Doświadczenie mówi, że ogłaszanie jakichkolwiek prac w sieci ma bardzo kiepski wymierny skutek... Kto ma przybyć - ten przybędzie... i vice versa

Taak ?? Pewien jesteś ??  :twisted:  :twisted:  Jak myślisz skąd KLAN dowiedział sie o starcie Starachowic ? Ano z PMK właśnie Koszt zerowy, fatyga niewielka to dlaczego by nie spróbować ??

Poldek
Młotkowy
**
Długość toru:: 66 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #5 : 24 Czerwca 2007, 11:54:09 »
0

Ja zawsze czekam z niecierpliwością na wieści o przeprowadzonych pracach na NKD i fotki oczywiście - jestem za takimi postami.
 Z drugiej strony, przydałby się post informujący o zamiarze podjęcia owych czynności, czasami jestem w swoich stronach, może bym się skusił na taką rekreację???
 Robicie naprawdę kawał dobrej roboty !!! i jak zawsze to podkreślam "jestem Wam za to wdzięczny"
Pozdrawiam

PKS- Pewność Komfort Szybkość
a cygan
Dyrektor
Długość toru:: 870 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #6 : 24 Czerwca 2007, 22:00:29 »
0

Jestem za. Mając informację gdzie ktoś coś organizuje, postaram się choć raz pojechać i popracować - Hel zaliczony.
Marcin Przybysz
Gość
« Odpowiedz #7 : 24 Czerwca 2007, 23:57:08 »
0

Cytat: "a cygan"
Hel zaliczony.

No, no tylko nie takie tam  Hel w najbliższy weekend czeka na Ciebie, wraz z Wls'ka, rozjazdem i innymi atrakcjami ....

A w temacie - jestem jak najbardziej za stworzeniem (tu, na tym forum), kalendarza imprez wąskotorowopracowniczych, mało tego, jestem w stanie koordynować wpisy - zobaczcie ile czasu z racji charakteru pracy (mimo wszystko dużo czasu przy biurku) siedzę w necie.....  - proszę bardzo, staję do dyspozycji.
  Póki co przypominam - za 3 tygodnie, weekend 20/22 lipca [ kolejna odsłona prac na Helu  :cool:
emibe
Administrator

W terenie W terenie

« Odpowiedz #8 : 25 Czerwca 2007, 00:33:30 »
0

Lada dzień po niedzieli przygotuję tego moda. Ostatnie słowo należy do Ojca Założyciela :-)

Jeśli chodzi o wpisywanie - dopuściłbym możliwość wpisów wszystkich użytkowników. A jakby to nie zdało egzaminu (wpisy niezgodne z regulaminem + konsekwencje) - wtedy miałby wariant "moderatorski".
KLAN PALUCHOWSKICH
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #9 : 25 Czerwca 2007, 07:20:15 »
0

Cytat: "emibe"
Jeśli chodzi o wpisywanie - dopuściłbym możliwość wpisów wszystkich użytkowników.

Aby był porządek i przejrzystość proponuję wprowadzić następujący standard wpisu:

Kto ?
Co?
Gdzie?
Kiedy ? (godzina startu dzień miesiąc rok)
Kontakt do osoby koordynującej prace
Uwagi dodatkowe (np. jakie zabrać narzędzia itp.)

kalito
Administrator
Długość toru:: 1512 m

W terenie W terenie

kalito1982
« Odpowiedz #10 : 25 Czerwca 2007, 11:16:57 »
0

Jestem jak najbardziej "za". Emibe zajmiesz sie tym?

Pozdrawiam
Kalito
Piszę w miarę poprawnie po polsku.
a cygan
Dyrektor
Długość toru:: 870 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #11 : 25 Czerwca 2007, 21:50:36 »
0

Dodam jeszcze że obowiązkowo powinna być informacja o efektach wykonanych prac.
emibe
Administrator

W terenie W terenie

« Odpowiedz #12 : 26 Czerwca 2007, 22:20:59 »
0

Pod tym adresem: http://750mm.pl/cal_lite.php
i z górnego menu dostępny jest już kalendarz.

Zapraszam do korzystania
Marcin117
Minister
Długość toru:: 1019 m

W terenie W terenie

Student - Drezyniarz

« Odpowiedz #13 : 26 Czerwca 2007, 23:57:06 »
0

Brawo, czieszę się że udało sie wam uruchomić ten kalendarz.

KLAN PALUCHOWSKICH
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #14 : 27 Czerwca 2007, 00:05:14 »
0

Pozwoliłem sobie sprawdzić jak to działa i:

-brak możliwości edycji wpisu
-brak możliwości usunięcia wpisu

Dodatkowo proponowałbym bardziej kalendarz wyeksponować przez dodanie linku na stronie z kategoriami i podforami, mała ikonka u góry mniej się rzuca w oczy niż link na stronie Nie mówiąc już o wiadomości wysłanej na PW każdemu userowi z informacją że coś takiego powstało jak ma działać itp.itd.

PS. Proszę administratora o wywalenie mojego wpisu testowego w kalendarzu

emibe
Administrator

W terenie W terenie

« Odpowiedz #15 : 27 Czerwca 2007, 10:35:51 »
0

Już można edytować i kasować

Panowie, chwilka, chwileczka.....

Kalendarz jest terminarzem "konkretnym", więc wpisujcie to co jest zrobienia pod konkretną datą. Wiemy, że np. Wielki Piec czy Rogów zaprasza "nonstop" do prac. Rozumiem, że pierwsze wpisy są "na próbę"  
Dlatego optuję za konkretnymi wpisami z przedstawianiem co jest do zrobienia i konkretnej godziny rozpoczęcia prac. Wiadomo, że nie zawsze udaje się zrobić co się założy, ale mimo wszystko założenia są.

Ogólne ogłoszenia (jakie się już pojawiły) i relację z prac (ogłaszanych również w terminarzu) proszę umieszczać na forum.

Kolejna uwaga. Czasem - jak to w życiu bywa - zmienia się godzina albo dzień albo człowiek będący na dyżurze - dlatego też moja prośba: podczas edycji proszę zostawić wcześniejszą informację a a obok DUŻYMI literami wpisać nową. Unikniemy wtedy dyskusji, że ktoś po kryjomu zmienia terminy. Informację o zmianie należy również umieścić na forum.
A jeśli prace są nieaktualne to wpisu nie kasujemy tylko wpisujemy pod spodem NIEAKTUALNE.

A i jeszcze jedno. Miejsca w tytule wpisu jest nie za dużo. Umieszczajmy więc krótko: nazwa miejscowości np. Rogów, Mława ...
Ariel Ciechański
Administrator
Długość toru:: 973 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #16 : 27 Czerwca 2007, 11:13:42 »
0

Cytat: "emibe"
Pod tym adresem: http://750mm.pl/cal_lite.php
i z górnego menu dostępny jest już kalendarz.

Zapraszam do korzystania

Czy przedstawiciele toru szerszego niż wąskotorowy też mogą się wpisywać??

Pozdr.<br />CAr.<br />
KLAN PALUCHOWSKICH
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #17 : 27 Czerwca 2007, 11:24:51 »
0

Cytat: "Ariel Ciechański"
Czy przedstawiciele toru szerszego niż wąskotorowy też mogą się wpisywać??

Zdecydowanie jestem za

Marcin Przybysz
Gość
« Odpowiedz #18 : 27 Czerwca 2007, 12:23:35 »
0

Hel się już wpisał, pozwoliłem sobie jak zwykle rozgłosić  po wszelkich forach . Oczywiście, że wpisy "szersze niż 750mm" mile widziane..
KLAN PALUCHOWSKICH
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #19 : 28 Czerwca 2007, 11:26:23 »
0

Widzę pierwsze wpisy w kalendarzu Natomiast chciałbym się podzielić uwagą z poziomu zwykłego szarego wolontariusza:

O ile do parowozowni Skierniewice trafię (parowozownia na logikę przy stacji być winna) to na Bytom Karb Wąskotorowy za chiny ludowe już nie, z muzeum helskim może pójdzie mi łatwiej. Nie mam szans także dowiedzieć się o np. dojazd czy nocleg (telefonu, e-maila, WWW GG i czego innego brak, pozostaje mi tylko wiadomość na PW ale co z tego skoro w Rogowie internetu nie ma i kol. Phinek nie ma szans odpowiedzieć ). Zaraz skończy sie czerwiec kalendarz przeskoczy na kartę lipcową i okaże się ze  w Rogowie prac nie ma (a dobrze wiemy że nie jest to prawdą ).

Podsumowując:
-kontakt
-czas trwania prac (w kalendarzu można ustawić datę zakończenia)

Ja sobie poradzę ale inni (może początkujący ??) mogą sobie nie poradzić i szkoda by było tracić świeżą krew przez takie drobne acz znaczące nieścisłości . Oczywiście w żaden sposób nie chciałem tu krytykować istniejących wpisów.

Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!