Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 07:35:55 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Cegielnia w Bocianie / Anielinku k / Otwocka  (Przeczytany 10438 razy)
Silgrin4D
Młotkowy
**
Długość toru:: 66 m

W terenie W terenie

« : 25 Czerwca 2007, 16:10:46 »
+1

Po Zielonce (obejrzałem większość, dzięki Waszej pomocy zlokalizowawszy znaczną część przebiegu - dzięki...) czas na kierunek otwocki;) Tutaj jeszcze kilka lat temu była wąskotorówka opisywana jako czynna lub nie jeżdżąca, ale kompletna. Kolejka miała być "na szosie łączącej Bocian z szosą lubelską", albo "w Anielinku", którego nie ma na wojskowej 1:100
 000. Bocian - dodam dla ułatwienia - leży między Celestynowem i Kołbielą, a sama cegielnia należy do firmy z siedzibą w Kołbieli. Czy ktoś wie, gdzie _naprawdę_ jest ta wąskotorówka i... czy (jeszcze) jest? Szczerze mówiąc, _istniejąca_ kolejka byłaby dla mnie obiektem dużo bardziej fascynującym, niż nikłe pozostałości w postaci _resztek nasypów_...

I linki, aby było wiadomo, o co mi chodzi :mrgreen:
http://www.linia.com.pl/indeks.php?d=05&w=253&p=07
http://linia.com.pl/indeks.php?d=17&w=173&p=05
Marcin117
Minister
Długość toru:: 1020 m

W terenie W terenie

Student - Drezyniarz

« Odpowiedz #1 : 25 Czerwca 2007, 17:19:57 »
0

Na temat samej kolejki niestety nic nie wiem, ale to wygląda na wyrobiska z których pobierano glinę :

http://mapa.szukacz.pl/?&nc=52,07715&ec=21,43968&n=52,07715&e=21,43967&z=2&t=WYBRANY%20PUNKT
http://www.zumi.pl/namapie.html?qt=&loc=celestyn%F3w&Submit.x=0&Submit.y=0&Submit=Szukaj&long=21.438922&lat=52.078375&type=2&scale=13

jedyny obiekt w promieniu kilku kilometrów który przypominałby te klimaty widoczne na zdjęciu.

Silgrin4D
Młotkowy
**

W terenie W terenie

« Odpowiedz #2 : 26 Czerwca 2007, 09:47:08 »
0

Wielkie dzięki! Zdj sat jest super, wreszcie znalazłem ten zakichany Anielinek, którego nie ma na wojskowej topo :shock:

Mam nadzieję, że w nd będzie trochę wolnego czasu, a wtedy... :grin:
Silgrin4D
Młotkowy
**

W terenie W terenie

« Odpowiedz #3 : 09 Lipca 2007, 10:50:20 »
0

Ano, nadszedł czas na zdjęcia

Od szosy W-wa - Lublin odchodzi ku zachodowi krótka asfaltowa droga, przy której stoją chałupy wsi Bocian / Anielinek. Nieco wcześniej, na północ od ujścia szosy - w owym "nieistniejącym" Anielinku widać cegielnię, do której prowadzi indywidualny, także asfaltowy podjazd. Na pierwszym planie budynek mieszkalny - właściwie tuż przed zawaleniem. Za nim - typowy polski krajobraz przemysłowy, tj. mniej lub bardziej zardzewiałe budy z walającym się złomem. Do tego jednak "sągi" cegieł, sugerujące, że jakiś biznes tu jednak działa...

Wracamy na szosę lubelską i po chwili skręcamy w ową uliczkę wzdłuż wsi Bocian. Aby nie było wątpliwości, na skrzyżowaniu na pniu starego drzewa bardzo nieudolnie nasmarowano białe ptaszydło Po chwili natrafiamy na TO!

Niestety, po chwili okazuje się, że zachowany przejazd 600mm to jedyna ocalała pozostałość kolejki. Szyny urywają się równo z asfaltem...
W prawo ślad nasypu wiedzie ku owej cegielni w Anielinku

którą widać zza drzew, gdy podejdziemy kawałek przez krzaki.

W ziemi ślady po wyrwanych podkładach - wygląda na to, że nie tak dawno ktoś starannie zwinął cały tor. Ponieważ zdjęto również podkłady, mam tylko nadzieję, że zrobił to właściciel, a nie złomiarze :<

Ślad nasypu (jak to na wąskotorówkach, symbolicznego) kończy się przy tej bramie.

A tu widać dobrze wysokość owego "obiektu" i fakt, że od otoczenia odróżnia się głównie... innymi gatunkami porastającej roślinności:)

Na koniec wróciłem przez podmokłe łąki do przejazdu i wychyliłem się na południową stronę ulicy. Po przedzieraniu się przez gęste krzaki nie chciało mi się penetrować nędznych resztek kolejki dalej, choć zaskoczyła mnie jej długość. Po tej stronie tor był bowiem również usunięty. Na pocieszenie natknąłem się na jeden podkład, rzucony w pewnej odległości od przebiegu szyn. Nagroda pocieszenia... To już trzecia kolejka, z której udało mi się znaleźć właśnie jeden (albo dwa) podkład.

...choć tutaj, po raz pierwszy, natknąłem się na szyny :< Jak widać, z szumnych planów przerobienia kolejki na atrakcję turystyczną

http://www.linia.com.pl/indeks.php?d=05&w=253&p=07

nic nie wyszło. Ciekawe, czy tabor pokutuje jeszcze gdzieś głęboko w (ruinach?!) cegielni, czy powędrował "w Polskę" i goliliście się nim dzisiaj rano...

Pozdrowienia.
Silgrin4D
Młotkowy
**

W terenie W terenie

« Odpowiedz #4 : 09 Lipca 2007, 11:55:02 »
0

...i na coś co ma przypominać mapę... :oops:

Silgrin4D
Młotkowy
**

W terenie W terenie

« Odpowiedz #5 : 09 Lipca 2008, 12:03:11 »
0

I mały, smętny update:

Cegielnia obecnie co prawda wydaje się przejawiać jakąś aktywność, na jej terenie widać pryzmy świeżo wyglądających cegieł. Po kolejce jednak nadal ani śladu (poza nienaruszonym przejazdem), na dodatek rozsypka wszystkiego na terenie zakładu wygląda dużo gorzej, niż przed rokiem. Chyba tylko handlują...

Drzewo z bocianem wyrżnięto razem z całą zielenią wzdłuż szosy. Wiadomo, drogowiec żywemu nie przepuści...
Jsz
Zawiadowca
Długość toru:: 403 m

W terenie W terenie

Jakub Szadkowski
« Odpowiedz #6 : 11 Marca 2012, 12:01:06 »
+2

Wczoraj odwiedziłem miejsce opisane przez kolegę miejsce,w którym to nastąpiły  zmiany niestety na gorsze:otóż zabudowania cegielni i wszelkich budynków jakie były na jej terenie zostały wyburzone,a wszystko co metalowe zostało wyczyszczone do zera/w tym brama wjazdowa kolejki/ po cegielni pozostało tylko ogrodzenie z betonowego płotu,na szczęście odcinek toru w drodze jest nadal zachowany,na szlaku kolejki nadal można natrafić na podkłady ,a nasypy są nadal czytelne.

Jakub Szadkowski
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!