Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 10:38:14 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Szansa dla Mławskiej KD  (Przeczytany 25969 razy)
Marcin Przybysz
Gość
« Odpowiedz #20 : 16 Lipca 2007, 21:10:03 »
0

Pytanie należy do retorycznych, zdaje się  :neutral:  ...................
Piottr_tt
Minister
Długość toru:: 2006 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #21 : 16 Lipca 2007, 21:40:25 »
0

Cytat: "grzegorz_sykut"
A dlaczego nikt nie zapyta co zrobil wojt Gminy Krasne. W koncu to on jest gospodarzem kolejki a SKPL tylko jej operatorem.

Cytat: "Marcin Przybysz"
Pytanie należy do retorycznych, zdaje się  :neutral:  ...................

Otóż nie, moim zdaniem pytanie jest jak najbardziej na miejscu.
Dlaczego jedne samorządy potrafią wyremontować nastawnię, położyć dach na lokomotywowni, wreszcie wyłożyć 150 tysięcy złotych na rewizję lokomotywy, a drugie palcem nie kiwną, i jeszcze mają pretensję, że kolejka nie kursuje, albo szukają jelenia, któremu możnaby kolejkę wydzierżawić i jeszcze kasę za to wziąć.

Pozdrawiam, Piottr
Nowa galeria foto -  http://wedrownosc.flog.pl
Marcin Przybysz
Gość
« Odpowiedz #22 : 16 Lipca 2007, 22:58:06 »
0

Dlaczego jedne samorządy potrafią wyremontować nastawnię, położyć dach na lokomotywowni, wreszcie wyłożyć 150 tysięcy złotych na rewizję lokomotywy, a drugie palcem nie kiwną, i jeszcze mają pretensję, że kolejka nie kursuje, albo szukają jelenia, któremu możnaby kolejkę wydzierżawić i jeszcze kasę za to wziąć.

Retoryczne, mając na uwadze podejście większości samorządówpoza GKW właśnie.... Ja nie widzę niestety szansy na zrozumienie roli wąskich torów jako środka komunikacji zbiorowej  czy atrakcji turystycznej, póki nie nastąpi wymiana pokoleniowa - póki co wybieramy z reguły tłustych cześków z rozpiętymi kołnierzykami niezbyt czystych koszul i horyzontem myślowym sięgającym płota sąsiada...
grzegorz_sykut
Global Moderator
Długość toru:: 846 m

W terenie W terenie

waskotorowka
« Odpowiedz #23 : 16 Lipca 2007, 23:11:54 »
0

Ale to takze brak pomyslu w wielu przypadkach na waski tor w Polsce jak pisal Piottr w innym watku. Bardzo czesto temat traktowany jest po macoszemu, na zasadzie byleby sie pozbyc. I mysle ze nie jest to kwestia wieku samorzadowcow ale raczej szerszych horyzontow i zaproszenia do dyskusji np przedstawicieli srodowisk kolejowych. Ale co z tego skoro wiekszosc potrafi dyskutowac jedynie o slusznosci historycznego malowania oraz pociagach organizowanych dla garstki milosniokow. Pojecie marketingu i promocji w naszym gronie jest tematem zazwyczaj pomijanym i jedynie niewiele osob tak naprawde ma o nim cos do powiedzenia.

Pozdrawiam

Grzegorz Sykut
Stowarzyszenie
Na Rzecz Rozwoju
Nadwiślańskiej KW
Harry Potter
Dyrektor
Długość toru:: 794 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #24 : 16 Lipca 2007, 23:18:03 »
0

Piottrze, jeżeli mówisz o burmistrzu i wójcie gminy/miasta Krasne to niestety masz rację.
Boi się on własnego cienia...
Zdaje się że do tego stopnia, że parę lat temu zmarnował dotacje na remont przedszkola w wysokości 50 000pln.
Nie ogłosił nawet przetargu...wytknęła mu to nawet prasa lokalna... Powiedzcie, o czym to świadczy??

Jak się nie ma co się lubi,
To się lubi co się ma...ja mam Elf' y, Impulsy i inne "perełki"
Marcin Przybysz
Gość
« Odpowiedz #25 : 16 Lipca 2007, 23:23:17 »
0

Pojecie marketingu i promocji w naszym gronie jest tematem zazwyczaj pomijanym i jedynie niewiele osob tak naprawde ma o nim cos do powiedzenia.

Bo to jest o wiele mniej atrakcyjne od , na ten przykład, przejażdżki na szlak by "coś porobić". Przykład pierwszy z brzegu: w 2004, po tym jak spadła drastycznie frekwencja, zaprojektowałem, zamówiłem, zapłaciłem za l000 plakatów reklamujących SKW - i co, i nic, P.Sz. parę wręczył samorządowcom (potem pani sekretarka zrobiła sobie taką podkładkę pod myszkę z tego), kilkanaście rozwiesiłem na starachowickim rynku (w księgarni powisiał nawet całe wakacje), miejscowi młodociani wolontariusze głusi byli na prośby pomocy w zakresie kolportażu, w rezultacie rok później zastałem prawie cały nakład w kantorku - ot, marketing.....

Harry Potter napisał/a:
Powiedzcie, o czym to świadczy??

Że tak naprawdę nie ma kogo wybierać, skoro po takiej wpadce jak piszesz wybraliście go ponownie ... Dlatego piszę o wymianie pokoleniowej.
Harry Potter
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #26 : 16 Lipca 2007, 23:32:00 »
0

Marcinie, zasadniczo zameldowany jestem w Warszawie więc jak widzisz to nie mój okręg wyborczy.
Faktycznie, zmiana świadomości u samorządowców przydała by się...

grzegorz_sykut
Global Moderator
Długość toru:: 846 m

W terenie W terenie

waskotorowka
« Odpowiedz #27 : 17 Lipca 2007, 00:09:01 »
0

To jakich mamy politykow to wina obywateli ktorzy ich wybrali. Jesli mamy zlych to znaczy ze takich sobie wybralismy - swiadomie lub nie (nie uczestniczac w wyborach).
Myslenie politykow rowniez w kwestii roli waskotorowek jest bardzo podobne do myslenia przecietnego zjadacza, ktory widzi tylko kolorowa ciuchcie, slabo zarabiajacych pracownikow oraz ulanskie fantazje na temat dalszej przyszlosci (pojawiajace sie najczesciej w okolicach nowych wyborow samorzadowych)/
Sa kolorowe wagoniki, nowe kilometry szlaku, remonty parowozow i inne cuda, ktore oczywiscie mozna najczesciej miedzy bajki wlozyc.

Dlaczego to pisze? Aby uzmyslowic a przynajmniej probowac pokazac ze kolejka sama w sobie nie jest az tak wielka atrakcja. Potrzeba szerszej wizji jej wykozystania, czy to w ruchu lokalnym czy jako produktu turystycznego.
Dokad nie bedzie zrozumienia tej kwestii ze dzialanie takiej kolejki to zlozony mechanizm, ktory polega na czyms wiecej niz kilku wyjazdach w roku kolorowej ciufajki to moze temat pchniemy do przodu. Inaczej bedziemy dalej tkwic w tym co mamy a latka leca, co wcale nie sluzy taborowi, torowisku ani kadrze pracowniczej.

Pozdrawiam

Grzegorz Sykut
Stowarzyszenie
Na Rzecz Rozwoju
Nadwiślańskiej KW
ok333
Dyrektor
Długość toru:: 596 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #28 : 17 Lipca 2007, 00:24:49 »
0

O ile mnie pamiec nie myli , SKPL nie jest na Mlawskiej KD pierwszym operatorem , ktory nie moze sie dogadac z wladzami i samorzadem mlawskimi . Przypomnijcie wszystkim  - kto byl tym pierwszym operatorem ? I jeszcze jedno  - jaka role na terenie Mlawy pelni Fundacja Ciuchci Krasinskich Co? , ktora cieszy sie tak wielka estyma  Marszalka Wojewodztwa . Czy Marszalkiem jest dr Michal Strak ?

Pozdrawiam z Wielkopolski Wschodniej .

Ratujmy Koleje Waskotorowe  !!!
-----------------------------------------------
,, Najlatwiej niszczyc .
   Trudno zachowac to , co warte zachowania.''
Wislawa Szymborska
Misiek_K
Mechanik
Długość toru:: 162 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #29 : 17 Lipca 2007, 07:29:58 »
0

Cytat: "Harry Potter"
Misiek_K, widzę, że interesujesz się tematem jeśli potrzeba.

Bo pochodze z Przasnysza i swietnie znam sytuacje spoleczno-polityczna jaka tam panuje.

Miasto Mława chciało na początek dać pewną kwotę na rewitalizacje kolejki na swym terenie jako jedno z wielu potencjalnych darczyńców.

Chyba na rozbiorke stacji, szlaku i przejazdu na trasie 7.

Co do miasta Krasnego,

Gminy Krasne

Pan Burmistrz

Pawel Kolakowski jest wojtem

sporo obiecywał, ale nic nie zrobił by obietnic dotrzymać. Poza tym są wewnętrzne spory w gminie i ma on obawy o dalszą kadencje.

Ale nie z okazji MKD moze miec problemy z wyborem. Poza tym kadencja obecna ma dopiero pol roku, a przez 3,5 kolejne duzo sie moze zdarzyc.

To są przykłady tego,że samorządy chcą wspierać kolejkę, ale jako darczyńcy obiecując większą pomoc stawiały warunek: SKPL opuści kolejkę.

Taaaa....

Po prostu nie na rękę im to, że kolejka stoi już od ponad 8 miesięcy,byli zwodzeni przez operatora- zrozumcie, że SKPL sam sobie naważył piwa i musi sam je wypić.

A na czym ma ta kolejka pojechac? Na powietrzu? I co ma wozic? Muchy? SKPL dziala wszedzie na granicy oplacalnosci, a nie zysku. Zeby ruszyc kolejke musi sie pojawic taka szansa jak teraz, ze sa pieniadze i musi sie pojawic klient do przewozow towarowych. Tylko tak uda sie kolejke uruchomic. Takie sa realia - przestanmy zyc mrzonkami.

Myslenie politykow rowniez w kwestii roli waskotorowek jest bardzo podobne do myslenia przecietnego zjadacza, ktory widzi tylko kolorowa ciuchcie, slabo zarabiajacych pracownikow oraz ulanskie fantazje na temat dalszej przyszlosci (pojawiajace sie najczesciej w okolicach nowych wyborow samorzadowych)

Dokladnie. Jedynie tworzenie lobbingu moze cos w tej kwestii zrobic... Natomiast rzucanie oskarzen na operatora napewno nie prowadzi w kierunku sukcesu.

Cytat: "ok333"
O ile mnie pamiec nie myli , SKPL nie jest na Mlawskiej KD pierwszym operatorem , ktory nie moze sie dogadac z wladzami i samorzadem mlawskimi .

Bo wladze Mlawy nie byly i nie sa zainteresowane jakimkolwiek wkladem w ta kolejke - wladze Mlawy chca odzyskac teren, ktory moglyby sprzedac.

Przypomnijcie wszystkim  - kto byl tym pierwszym operatorem ?

Fundacja na Rzecz Kolei Lesnych

I jeszcze jedno  - jaka role na terenie Mlawy pelni Fundacja Ciuchci Krasinskich Co? ,

Wlasnie - to jest dobre pytanie. Wedlug mnie zadne, oprocz pewnego podobienstwa w nazwie.

ktora cieszy sie tak wielka estyma  Marszalka Wojewodztwa . Czy Marszalkiem jest dr Michal Strak ?

Adam Struzik.
ok333
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #30 : 17 Lipca 2007, 12:20:29 »
0

Dzieki Misku ,
przechodze wiec do rzeczy . Otoz w ubieglym roku , SKPL za wiedza i po konsultacjach z mlawskim samorzadem zlozyl   za posrednictwm tego samorzadu wniosek o dofinansowanie przewozow pasazerskich . I co sie okazuje Co? Wniosek ten schowano do szuflady , bo blokowalby inny wniosek  !  Domyslacie sie czyj ? Taaaak, blokowalby wniosek Fundacji Ciuchci Krasinskich !!! Jak sie pozniej okazalo Fundacja Ciuchci Krasinskich  otrzymala od Pana Marszalka dofinansowanie w wysokosci docelowej  !!! 700 000,- PLN !!!
Pytam sie wiec , czy czlowieka nie moze trafic tzw. s z l a g  :evil:  Co? SKPL zaproponowal ,,uszczkniecie''  czesci tej dotacji . Najpierw Prezesa zwodzono , a po jakins czasie  powiedziano krotko - N I E !
Obecnie samorzad mlawski udaje ,ze chce cos zrobic dla MKD , bo po wzajemnych konsultacjach  , jakie mialy miejsce na naradzie  w Krosniewicach zostal ,,postawiony pod sciana'' . Prezes SKPL stwierdzil , ze albo robimy cos , co przyniesie zyski , albo ... Bo on ma dosyc oszczerstw ze strony postronnych ludzi  . I to jest ostatnia szansa dla Mlawskiej Kolei Dojazdowej !

Jak mowi stare porzekadlo : z pustego , to i Salomon nie naleje . Zastanawia mnie jedno  .

Kto ,,chapnal'' te kase i kto ja skonsumuje Co?

,, Najlatwiej niszczyc .
Wislawa Szymborska
kgrid
Młotkowy
**
Długość toru:: 125 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #31 : 17 Lipca 2007, 13:03:41 »
0

Otóż "Fundacja Ciuchci Krasińskich" czy jak to się tam zwie wg. wójta gminy Krasne nie ma nic wspólnego z kolejką. A co do wysokości dotacji to jest kilka wersji, zaczynając od 200tys. zł kończąc na 850.000zł. W sumie i to i to to kupa kasy. Oczywiście na kolejkę stąd nie poszło nic. A czemu wybierają zawsze tego samego wójta w Krasnem? Odpowiedź jest prosta. Podobno (nie jestem pewien na sto procent) kandydatów na to stanowisko było...tak tak...Pan Kołakowski i...nikt! Także kogo mają wybierać jak jest jeden kandydat? Taka polska.

Ale mimo to jestem dobrej myśli.
ok333
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #32 : 17 Lipca 2007, 14:09:28 »
0

Czytalem projekt  :

:arrow: http://www.ciuchciakrasinskich.pl/

Sadze ,ze mozna sie podpiac . Mam nadzieje ,ze nie potrzeba sie zapisywac do :mrgreen:  ... PZPR Co?

,, Najlatwiej niszczyc .
Wislawa Szymborska
Harry Potter
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #33 : 17 Lipca 2007, 14:16:07 »
0

Panowie czyli wynika na to, że zaczęliśmy się w pewien sposób wymieniać informacjami.
Proponuje połączyć siły, i jeśli to możliwe brac się za to co jest na kolejce, nawet jeśli miałby tabor jeszcze stać trochę- mowa o przygotowaniach do większych prac.

AXEL
Minister
Długość toru:: 2017 m

W terenie W terenie

www.axel-rail.pl

« Odpowiedz #34 : 17 Lipca 2007, 14:27:40 »
0

O tym pozwól, że zdecyduje SKPL ok ??
Harry Potter
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #35 : 17 Lipca 2007, 15:27:19 »
0

Axel, jeśli zauważyłeś to użyłem słowa PROPONUJE. Nic na siłę OK??

AXEL
Minister
Długość toru:: 2017 m

W terenie W terenie

www.axel-rail.pl

« Odpowiedz #36 : 18 Lipca 2007, 09:44:35 »
0

Póki co niestety żadnych prac nie będzie. SKPL nadal oczekuje na powiedzmy ruch ze strony władz samorządowych. W zanadrzu jest dość poważne przedsięwzięcie jednak ...

Spokojnie czekamy.
KLAN PALUCHOWSKICH
Minister
Długość toru:: 1332 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #37 : 19 Lipca 2007, 23:43:33 »
0

Cytat: "Piottr_tt"
Dlaczego jedne samorządy potrafią wyremontować nastawnię, położyć dach na lokomotywowni, wreszcie wyłożyć 150 tysięcy złotych na rewizję lokomotywy

Ano dlatego Piottrze, że wiedza ze w to co kasę pakują nie jest lipą. Popatrzcie na początki SKW, podejście Powiatu do SKW było jak przysłowiowe pies do jeża. Dopiero jak wolontariusze i FPKW faktycznie pokazali ze to co robią to nie słomiany zapał i sny kilku przyjezdnych to powiat zaczął SKW i nasze działania tolerować i wspierać. Popatrzcie na wydatki i działania samorządu związane z SKW w latach ostatnich (dla mnie pierwsza data w historii SKW to 23,10,2003).

O MKD różne słuchy chodzą, że władze chrapkę na grunta mają, że jacyś wolontariusze samowolnie śmigają taborem po stacji, że operator to wyzyskiwacz bo od 8 miesięcy nic nie jeździ że to że tamto... jak z takimi opiniami startować do władz o jakiekolwiek wsparcie? Przeca to jak zabawy w piaskownicy wygląda a gdzie tu mowa o powadze i profesjonaliźmie? Jakie gwarancje ma darczyńca ze te 700 000 grupa o której są tak dziwne opinie wyda z rozsądkiem ?

Nie jestem sceptykiem, nie piszę z ironią, gorąco wierzę że jak w Starachowicach "dałosię" to i w Mławie "dasię" ale pamiętajcie że publiczne awantury i rzucanie w siebie błotem wszelakiem nikomu na dobre nie wyjdzie. Publiczne wyciąganie brudów to tylko ułatwienie dla wszelakiej maści przeciwników.

Amen Chichot

Misiek_K
Mechanik
Długość toru:: 162 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #38 : 20 Lipca 2007, 08:51:48 »
0

Cytat: "KLAN PALUCHOWSKICH"
Nie jestem sceptykiem, nie piszę z ironią, gorąco wierzę że jak w Starachowicach "dałosię" to i w Mławie "dasię", ale pamiętajcie że publiczne awantury i rzucanie w siebie błotem wszelakiem nikomu na dobre nie wyjdzie. Publiczne wyciąganie brudów to tylko ułatwienie dla wszelakiej maści przeciwników.

Oczywiscie 'da sie' i to moze juz niedlugo-:)
tczewianin
Mechanik
Długość toru:: 257 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #39 : 21 Lipca 2007, 09:16:33 »
0

To wygląda jakby w Mławie i okolicach była konkurencja na wąskich torach  :razz:  Tylko, że problem jest poważny, bo może SKPL przestać robić coś przy tej kolejce i inną "odbudować". Jak samorząd nie chce - to trudno. W Polsce tyle linii czeka na renowacje. Zawsze zapraszam do Lisewa Malborskiego. :grin:
Strony: 1 [2]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!