tomek64
Czytelnik
Długość toru:: 3 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #20 : 30 Październik 2007, 13:41:39 » |
0
|
witam :mrgreen:
nareszcie temat się rozwinął. To 4 listopada spotykamy sie w celu oglądania pozostalości linii na terenie WITU ? w razie czego mój telefon: 602 534 006
|
|
|
|
|
|
|
tomasz11
|
 |
« Odpowiedz #21 : 30 Październik 2007, 19:18:14 » |
0
|
niestety nie na terenie, bo nikt nas tam nie wpuści,ale poza nim ,zaczynając od bramy gdzie kolejka opuszczała jednostke.A jest ktoś jeszcze chętny,to zapraszam do wycieczki,więcej informacj i szczegółów na pw :wink:
|
|
|
|
pozdrowienia
|
|
|
tomasz11
|
 |
« Odpowiedz #22 : 31 Październik 2007, 20:03:09 » |
0
|
Zapraszam do odwiedzenia tej strony. Znajduje się tam mapa kolejki wojskowej w Zielonce. Mapy udostępnione dzięki uprzejmości " michela". Zdjęcie nr. 4 pokazuje tor który odchodził w kierunku Pustelnika. Na zdjęciu drugim, w miejscu którym tory rozchodziły się, był jeszcze jeden tor, który odchodził w kierunku Łysej Góry, miał on długość ok. 400 m. Ciekawostką jest to ,że posiadał on semafory zezwalające kolejce na wjazd na strzelnicę. Czekam na chętnych w sprawie wycieczki na pw. :wink: http://kolejkamarecka.pun.pl/gallery.php?cid=15
|
|
|
|
pozdrowienia
|
|
|
|
tomek64
Czytelnik
Długość toru:: 3 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #24 : 05 Listopad 2007, 11:01:54 » |
0
|
dzień dobry,
nastawiłem się na oglądanie pozostałości kolejki na terenie WITU :grin: chociaż byłoby rzeczywiście dziwnie, jesliby pozwolili włóczyć sie po ich terenie...A poza tym, trasę kolejki znam, ponieważ latem przejechałem rowerem / częściowo przeszedłem z powodu krzaków / oba nasypy - płn i południowy do szosy Okuniew - Zabraniec, wielokrotnie byłem też na strzelnicy koło Łysej Góry.
|
|
|
|
|
|
|
AXEL
|
 |
« Odpowiedz #25 : 05 Listopad 2007, 13:07:22 » |
0
|
Czy chodzi może o kolejkę która miała tor biegnący przez rampę przeładunkową na tor normalny na terenie jednostki ? Byłem tam rok temu i focilem do woli w trakcie kręcenia filmu Katyń. Nie wiem tylko czy to o tą kolejkę chodzi...
|
|
|
|
|
|
|
tomasz11
|
 |
« Odpowiedz #26 : 05 Listopad 2007, 18:07:09 » |
0
|
Witam
Tak oczywiście chodzi o te kolejkę. W miejscu gdzie stały samochody z filmu "Katyń" znajdowały sie rozjazdy wąskich torów.
|
|
|
|
pozdrowienia
|
|
|
AXEL
|
 |
« Odpowiedz #27 : 06 Listopad 2007, 19:52:20 » |
0
|
Więc jest tam MASĘ rzeczy powąskotorowych, resztki kanału oczystkowego, dziesiątki wlających się pod nogami małych podkładów i setki mini gwoździ. Wystające z trawy kawałki szyn i jakiś kozioł oporowy. Taboru nie stwierdzono.
|
|
|
|
|
|
|
|
tomasz11
|
 |
« Odpowiedz #29 : 12 Grudzień 2007, 13:42:17 » |
0
|
kolejka wąskotorowa po obrze-żach dawnego poligonu (wagoniki dotarłyby na Łysą Górę i Wzgórze 110) taki oto tekst wyłapałem w artykule na temat parku historycznego jaki ma powstać w OSSOWIE.Mam nadzieje że za kilka lat nastąpi reaktywacja kolejki. :lol:
|
|
|
|
pozdrowienia
|
|
|
gajos
|
 |
« Odpowiedz #30 : 13 Grudzień 2007, 22:18:07 » |
0
|
taka reaktywacja była by niezłą sensacją... jakie są na to szanse?
|
|
|
|
|
|
|
tomasz11
|
 |
« Odpowiedz #31 : 13 Styczeń 2008, 12:51:46 » |
0
|
LINK - wagon widoczny po prawej stronie to motowóz pochodzący z kolejki w Zielonce,tylko przemalowany z zielonego. PS jazda nim na długo pozostania mi w pamięci :cool: ,a to dlatego że na jego wyposażeniu jest wygodna kanapa. Jeździli nim wysokiej rangi oficerowie (Jaruzelski) na obserwacje strzelań.
|
|
|
|
pozdrowienia
|
|
|
gajos
|
 |
« Odpowiedz #32 : 16 Styczeń 2008, 10:33:34 » |
0
|
tak się składa że ta galeria jest mojego autorstwa LINK
|
|
|
|
|
|
|
tomasz11
|
 |
« Odpowiedz #33 : 02 Marzec 2008, 13:47:10 » |
0
|
Zamieszczam nowe fotki z kolejki w Zielonce:  przejazd przez drogę w kierunku pustelnika, okolice Zabrańca mostek  były mostek w okolicach łysej góry  jw. nasyp na łuku w kierunku Zielonki i pozostałości podkładów  resztki mostku  drugi szlak w kierunku Pustelnika z zachowaną skrajnią torów.  w tym miejscu był drugi przejazd przez tę samą drogę, bliżej Okuniewa  nasyp który zmienił swoje przeznaczenie  Ech... gdyby tam jeszcze były tory...... :roll: cdn.
|
|
|
|
pozdrowienia
|
|
|
dobrzyn
|
 |
« Odpowiedz #34 : 03 Marzec 2008, 11:08:10 » |
0
|
Co do wagonu... iele o nim pisano. Był to salonowy wagon motorowy (jeszcze w Sochaczewie), a zrobiono z niego odpustową salonkę... Ech muzkol
|
|
|
|
Trabant 1.3 '91 "Stanisław" Trabant 601 '66 "Dziadek" Romet 100 '83 "Henio"
|
|
|
tomasz11
|
 |
« Odpowiedz #35 : 03 Marzec 2008, 13:38:17 » |
0
|
z ostatniej rozmowy z moim ojcem dowiedziałem się że ów wagon posiada silnik od zisa,i dokońca był sprawny.Ale niestety skrzynia biegów niewytrzymała ciężkiej nogi mojego taty i pękła obudowa :sad:
|
|
|
|
pozdrowienia
|
|
|
Phinek
Gość
|
 |
« Odpowiedz #36 : 07 Marzec 2008, 01:25:52 » |
0
|
.
|
|
« Ostatnia zmiana: 12 Styczeń 2011, 10:38:20 wysłane przez Phinek »
|
|
|
|
|
dobrzyn
|
 |
« Odpowiedz #37 : 07 Marzec 2008, 09:14:25 » |
0
|
Masz rację. Wystarczy spojrzeć na samochód. Jak często wymieniamy sprzęgło, a jak często robimy remont silnika... Co nieco było o nim w Modell Hobby, ale to raczej rys historyczny w dwóch zdaniach... Swoją drogą ciekawe, czy coś się w Sochaczewie uchowało.
|
|
|
|
Trabant 1.3 '91 "Stanisław" Trabant 601 '66 "Dziadek" Romet 100 '83 "Henio"
|
|
|
kalito
|
 |
« Odpowiedz #38 : 25 Marzec 2008, 08:20:42 » |
0
|
Swoją drogą ciekawe, czy coś się w Sochaczewie uchowało. Temat dotyczący Sochaczewa jest kontynuowany: http://750mm.pl/viewtopic.php?t=1971
|
|
|
|
Pozdrawiam Kalito Piszę w miarę poprawnie po polsku.
|
|
|
|
|