Świat kolejek wąskotorowych SMF
08 Grudzień 2023, 07:06:28 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Raków - Daleszyce  (Przeczytany 16876 razy)
Marcin Przybysz
Gość
« : 25 Październik 2007, 14:23:08 »
0

Dałem ciała na forum Odkrywcy: link   :oops:

Czy mogę liczyć na udział w wątku kolegów z Świętokrzyskiej kolejki (lub innych mających wiedzę na temat kolejki "tartacznej" do Daleszyc) ?
Marcin Przybysz
Gość
« Odpowiedz #1 : 30 Październik 2007, 20:44:20 »
0

I nic? Temat nieznany, czy sprawa olana  :?:  Szok
Marcin117
Minister
Długość toru:: 1019 m

W terenie W terenie

Student - Drezyniarz

« Odpowiedz #2 : 30 Październik 2007, 21:03:37 »
0

Mój wujek, który mieszka w kielcach opowiadał mi kiedyś o różnych kolejkach w woj. Kieleckim. Rozwoził mleko z mleczarni do sklepów, więc całe województwo zna na pamięć. Podobno zaraz po wojnie takich kolejek było całkiem sporo, jedna zaczynała swój bieg w samym centrum miasta. Co do Daleszyc to musiałbym się dokładnie spytać, bo sam nie pamiętam wszystkiego co mówił. Jak tylko się z nim spotkam to go się spytam czy nie kojarzy takiej kolejki.

emibe
Administrator
Długość toru:: 1053 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #3 : 30 Październik 2007, 22:58:24 »
0

Bardziej na północ w temacie.

Ze trzy lata temu studiowałem mapki i na ich podstawie udało mi się zrobić taką oto mapkę (są tam przedwojenne i powojenne):

http://www.skw.org.pl/dokumenty/mapy/kolejki_pn_swietokrzyskie.gif

Kolejka z centrum Kielc, omijająca od północy Daleszyce aż pod Łagów.
Piottr_tt
Minister
Długość toru:: 1974 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #4 : 31 Październik 2007, 00:07:45 »
0

Cytat: "emibe"
Ze trzy lata temu studiowałem mapki i na ich podstawie udało mi się zrobić taką oto mapkę (są tam przedwojenne i powojenne):
http://www.skw.org.pl/dokumenty/mapy/kolejki_pn_swietokrzyskie.gif

Czy może jakaś większa publikacja się kroi na ten temat?

Pozdrawiam, Piottr
Nowa galeria foto -  http://wedrownosc.flog.pl
emibe
Administrator

W terenie W terenie

« Odpowiedz #5 : 01 Listopad 2007, 01:34:45 »
0

Nic mi o takiej publikacji nie wiadomo.
Aczkolwiek koledzy A.Cygan i Rogoz przekazywali kiedyś mapki znajomym z okolic Skarżyska by penetrowali teren. A nóż kiedyś jakaś publikacja powstanie?
TW Kolejofil
Młotkowy
**
Długość toru:: 133 m

W terenie W terenie

tomasz.wcislik
« Odpowiedz #6 : 20 Czerwiec 2008, 23:06:54 »
0

Na mapach wojskowych 1:100 000 dołączanych ostatnio do "Echa Dnia" w pobliżu Rakowa widnieje fragment "torowiska kolei rozebranej", jak jest to ujęte w legendzie. Także w terenie wzdłuż drogi Daleszyce - Raków (nr 764) widoczny jest nasyp. Natomiast w pobliżu drogi odchodzącej od  764 w stronę Korzenna nasyp dochodzi do strumienia, ciągnie się też po drugiej stronie. Nie przeprawiałem się, ale znalazłem zagrzebany w piachu fragment szyny długości ok. 50 cm. Mój ojczym pamięta tam most. Jest to chyba wystarczające potwierdzenie istnienia tej kolejki, choć bliższych informacji o  jej historii nie posiadam :sad:

Natomiast linia z Kielc przez Daleszyce do Złotej Wody pod Łagowem, z odgałęzieniem z Niw Daleszyckich do Widełek, jest zaznaczona na posiadanej przeze mnie mapie niemieckiej (Grossblat) z 1941 r. Ponadto moja babcia pamięta jeszcze tor w Kielcach w latach 60., a mama - resztki mostu w Cedzynie. Kiedyś znajomy mamy opowiadał mi, jak jeździł w dzieciństwie/młodości na wagonach z drewnem na tej kolejce. W Górnie na północ od drogi krajowej nr 74 widoczny jest nasyp.

W Kielcach kolejka przebiegała od torów kolejowych, potem do obecnej ulicy Mostowej przy Silnicy (nazwa chyba nieprzypadkowa), następnie skręcała i biegła obecną ulicą Kadłubka (wcześniej Kniewskiego), Świętokrzyską (resztki niskiego nasypu przy połączeniu z Domaszowską), dalej przez Cedzynę, Radlin, Górno, w pobliżu Daleszyc, do Niw Daleszyckich i dalej w lasy.

Inż. bud. kol. --> Student mgr. PWr
W budowie rower szynowy v2.0
andy
Dyrektor
Długość toru:: 831 m

W terenie W terenie

CiuchciaJKD
« Odpowiedz #7 : 26 Czerwiec 2008, 23:32:42 »
0

ok. 20 lat temu widziałem w lasach w Niwkach nasypy i ślady przejazdów.
TW Kolejofil
Młotkowy
**
Długość toru:: 133 m

W terenie W terenie

tomasz.wcislik
« Odpowiedz #8 : 27 Styczeń 2009, 18:33:48 »
0

Ostatnio lektura map topograficznych w skali 1:5000 na Geoportalu dała mi niemal stuprocentowy dowód na istnienie w przeszłości połączenia między kolejką kielecką a jędrzejowską w Rakowie. Otóż w lasku nad rzeką na północ od Os. 70-lecia Niepodległości odnalazłem nasyp, który biegnie wzdłuż rzeki, zakręca na zachód tuż przed drogą 764 i po przejściu przez rzekę łączy się z dawnym torowiskiem kolejki z Kielc. Takie bliskie sąsiedztwo nasypu prawdopodobnie będącego pozostałością po torowisku z istniejącym (jeszcze) torem kolejki sugeruje niemal pewne połączenie tych torów, tym bardziej, że miały one tę samą szerokość. Na wiosnę spróbuję sprawdzić to w terenie.

Inż. bud. kol. --> Student mgr. PWr
W budowie rower szynowy v2.0
emibe
Administrator

W terenie W terenie

« Odpowiedz #9 : 27 Styczeń 2009, 19:50:35 »
0

Masz rację, lektura mapy 1:25000 na geoportalu daje 100% pewność że istniało połączenie Daleszyce - Raków. I jak przebiegała linia Bogoria-Iwaniska-Włostów.

Swoją drogą geoportal zaczyna rządzić, po włączeniu opcji kataster nawet po granicach działek będzie można dojść jak przebiegały kolejki z poszerzeniami na mijanki/ładownie. Tak widać np. trasę Starachowice-Rudki na terenie nie leśnym (duży minus, że lasy nie wydzielały działek pod torowiska  :cry: ). Niestety powiat kielecki jeszcze nie ma katastru na geoportalu...
a cygan
Dyrektor
Długość toru:: 869 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #10 : 27 Styczeń 2009, 20:18:40 »
0

emibe napisał:
(duży minus, że lasy nie wydzielały działek pod torowiska

to prawda, ale to właśnie w lasach jest najwięcej zachowanych śladów.
To co zrobili rolnicy na polach /na pewno b słusznie/ spowodowało że na wspomnianym odcinku Starachowice - Rudki tylko po przepustach można poznać że prowadzono tam tor.
emibe
Administrator

W terenie W terenie

« Odpowiedz #11 : 27 Styczeń 2009, 23:36:40 »
0

To fakt, pozostają stare topograficzne i spacery po lasach.
Dzięki Geoportalowi możesz zobaczyć jak przebiegała linia na zaoranych polach. Do tej pory znaliśmy przebieg kolejki do Rudek w okolicy Rzepina i Pawłowa z mapy sztabówki z lat 50-tych.

Zrobiłem kilka zrzutów (dla czytelności na nakładkach, lekko na żółto zamalowana działka torowiska, która łączy się z działką rzeki [?]- jej już nie zaznaczałem)

Granice działek
Działki na mapie topograficznej
Działki na ortofotomapie
Działki na sztabówce z lat 50.

Zbliżenie

By nie odbiegać od tematu:
Daleszyce - Raków [1,5 MB]
a cygan
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #12 : 28 Styczeń 2009, 10:38:37 »
0

Granice działek w wiosce są nadal poprzecinane terenem wydzielonym dla kolejki.
Czy to znaczy że jeszcze jest on własnością państwa a rolnicy zaorali go bezprawnie?
andrzej2110
Minister
Długość toru:: 2693 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #13 : 28 Styczeń 2009, 10:54:13 »
0

Zmiana ewidencyjna działek jest kosztowna. Może zostały grunty przekazane bez uregulowania ewidencyjno-prawnego.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym,
ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie pr
a cygan
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #14 : 28 Styczeń 2009, 11:02:01 »
0

To może być "plus" przy szukaniu śladów dawnych kolejek. Pamiętam jak nie mogłem doszukać się w terenie pozostałości mostu przez jar na trasie do Rudek. Wyjaśnienie może być takie że go nie było, a tor poprostu "robił pętlę" wokół niego.
Hal9
Mechanik
Długość toru:: 179 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #15 : 30 Sierpień 2009, 19:33:01 »
0

Kradną dalej na Holendrach

Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!