Marcin Przybysz
Gość
|
 |
« : 25 Październik 2007, 14:23:08 » |
0
|
Dałem ciała na forum Odkrywcy: link :oops: Czy mogę liczyć na udział w wątku kolegów z Świętokrzyskiej kolejki (lub innych mających wiedzę na temat kolejki "tartacznej" do Daleszyc) ?
|
|
|
|
|
|
|
Marcin Przybysz
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : 30 Październik 2007, 20:44:20 » |
0
|
I nic? Temat nieznany, czy sprawa olana :?: 
|
|
|
|
|
|
|
Marcin117
|
 |
« Odpowiedz #2 : 30 Październik 2007, 21:03:37 » |
0
|
Mój wujek, który mieszka w kielcach opowiadał mi kiedyś o różnych kolejkach w woj. Kieleckim. Rozwoził mleko z mleczarni do sklepów, więc całe województwo zna na pamięć. Podobno zaraz po wojnie takich kolejek było całkiem sporo, jedna zaczynała swój bieg w samym centrum miasta. Co do Daleszyc to musiałbym się dokładnie spytać, bo sam nie pamiętam wszystkiego co mówił. Jak tylko się z nim spotkam to go się spytam czy nie kojarzy takiej kolejki.
|
|
|
|
|
|
|
|
Piottr_tt
|
 |
« Odpowiedz #4 : 31 Październik 2007, 00:07:45 » |
0
|
Czy może jakaś większa publikacja się kroi na ten temat?
|
|
|
|
|
|
|
emibe
|
 |
« Odpowiedz #5 : 01 Listopad 2007, 01:34:45 » |
0
|
Nic mi o takiej publikacji nie wiadomo. Aczkolwiek koledzy A.Cygan i Rogoz przekazywali kiedyś mapki znajomym z okolic Skarżyska by penetrowali teren. A nóż kiedyś jakaś publikacja powstanie?
|
|
|
|
|
|
|
TW Kolejofil
|
 |
« Odpowiedz #6 : 20 Czerwiec 2008, 23:06:54 » |
0
|
Na mapach wojskowych 1:100 000 dołączanych ostatnio do "Echa Dnia" w pobliżu Rakowa widnieje fragment "torowiska kolei rozebranej", jak jest to ujęte w legendzie. Także w terenie wzdłuż drogi Daleszyce - Raków (nr 764) widoczny jest nasyp. Natomiast w pobliżu drogi odchodzącej od 764 w stronę Korzenna nasyp dochodzi do strumienia, ciągnie się też po drugiej stronie. Nie przeprawiałem się, ale znalazłem zagrzebany w piachu fragment szyny długości ok. 50 cm. Mój ojczym pamięta tam most. Jest to chyba wystarczające potwierdzenie istnienia tej kolejki, choć bliższych informacji o jej historii nie posiadam :sad:
Natomiast linia z Kielc przez Daleszyce do Złotej Wody pod Łagowem, z odgałęzieniem z Niw Daleszyckich do Widełek, jest zaznaczona na posiadanej przeze mnie mapie niemieckiej (Grossblat) z 1941 r. Ponadto moja babcia pamięta jeszcze tor w Kielcach w latach 60., a mama - resztki mostu w Cedzynie. Kiedyś znajomy mamy opowiadał mi, jak jeździł w dzieciństwie/młodości na wagonach z drewnem na tej kolejce. W Górnie na północ od drogi krajowej nr 74 widoczny jest nasyp.
W Kielcach kolejka przebiegała od torów kolejowych, potem do obecnej ulicy Mostowej przy Silnicy (nazwa chyba nieprzypadkowa), następnie skręcała i biegła obecną ulicą Kadłubka (wcześniej Kniewskiego), Świętokrzyską (resztki niskiego nasypu przy połączeniu z Domaszowską), dalej przez Cedzynę, Radlin, Górno, w pobliżu Daleszyc, do Niw Daleszyckich i dalej w lasy.
|
|
|
|
|
|
|
andy
|
 |
« Odpowiedz #7 : 26 Czerwiec 2008, 23:32:42 » |
0
|
ok. 20 lat temu widziałem w lasach w Niwkach nasypy i ślady przejazdów.
|
|
|
|
|
|
|
TW Kolejofil
|
 |
« Odpowiedz #8 : 27 Styczeń 2009, 18:33:48 » |
0
|
Ostatnio lektura map topograficznych w skali 1:5000 na Geoportalu dała mi niemal stuprocentowy dowód na istnienie w przeszłości połączenia między kolejką kielecką a jędrzejowską w Rakowie. Otóż w lasku nad rzeką na północ od Os. 70-lecia Niepodległości odnalazłem nasyp, który biegnie wzdłuż rzeki, zakręca na zachód tuż przed drogą 764 i po przejściu przez rzekę łączy się z dawnym torowiskiem kolejki z Kielc. Takie bliskie sąsiedztwo nasypu prawdopodobnie będącego pozostałością po torowisku z istniejącym (jeszcze) torem kolejki sugeruje niemal pewne połączenie tych torów, tym bardziej, że miały one tę samą szerokość. Na wiosnę spróbuję sprawdzić to w terenie.
|
|
|
|
|
|
|
emibe
|
 |
« Odpowiedz #9 : 27 Styczeń 2009, 19:50:35 » |
0
|
Masz rację, lektura mapy 1:25000 na geoportalu daje 100% pewność że istniało połączenie Daleszyce - Raków. I jak przebiegała linia Bogoria-Iwaniska-Włostów.
Swoją drogą geoportal zaczyna rządzić, po włączeniu opcji kataster nawet po granicach działek będzie można dojść jak przebiegały kolejki z poszerzeniami na mijanki/ładownie. Tak widać np. trasę Starachowice-Rudki na terenie nie leśnym (duży minus, że lasy nie wydzielały działek pod torowiska :cry: ). Niestety powiat kielecki jeszcze nie ma katastru na geoportalu...
|
|
|
|
|
|
|
a cygan
|
 |
« Odpowiedz #10 : 27 Styczeń 2009, 20:18:40 » |
0
|
emibe napisał: (duży minus, że lasy nie wydzielały działek pod torowiska to prawda, ale to właśnie w lasach jest najwięcej zachowanych śladów. To co zrobili rolnicy na polach /na pewno b słusznie/ spowodowało że na wspomnianym odcinku Starachowice - Rudki tylko po przepustach można poznać że prowadzono tam tor.
|
|
|
|
|
|
|
|
a cygan
|
 |
« Odpowiedz #12 : 28 Styczeń 2009, 10:38:37 » |
0
|
Granice działek w wiosce są nadal poprzecinane terenem wydzielonym dla kolejki. Czy to znaczy że jeszcze jest on własnością państwa a rolnicy zaorali go bezprawnie?
|
|
|
|
|
|
|
andrzej2110
|
 |
« Odpowiedz #13 : 28 Styczeń 2009, 10:54:13 » |
0
|
Zmiana ewidencyjna działek jest kosztowna. Może zostały grunty przekazane bez uregulowania ewidencyjno-prawnego.
|
|
|
|
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie pr
|
|
|
a cygan
|
 |
« Odpowiedz #14 : 28 Styczeń 2009, 11:02:01 » |
0
|
To może być "plus" przy szukaniu śladów dawnych kolejek. Pamiętam jak nie mogłem doszukać się w terenie pozostałości mostu przez jar na trasie do Rudek. Wyjaśnienie może być takie że go nie było, a tor poprostu "robił pętlę" wokół niego.
|
|
|
|
|
|
|
Hal9
|
 |
« Odpowiedz #15 : 30 Sierpień 2009, 19:33:01 » |
0