tomek242
Młotkowy

Długość toru:: 56 m
W terenie
|
 |
« : 24 Października 2007, 15:49:03 » |
0
|
OKi dzieki, bede sledził forum. Wpadłem na głupi pomysł, ze może w przyszłości (w zależności od funduszy rzecz jasna) postarac się o sponsora(ów) i może pomyślec nad jakimś systemem dozoru kolejki (np TV dozorwa w ważniejszych punktach) na szlaku gdzie zdarzały sie kradzieże elementów. Może chociaż ochrona lub leśniczy, żeby jakiś patrol sie przeleciał kawałek. Jakie macie możliwości panowie w tym zakresie??
|
|
|
|
SKW
|
|
|
Marcin Przybysz
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : 24 Października 2007, 16:03:19 » |
0
|
Przepraszam, ale potwierdzę to co napisałeś domyślnie w cudzysłowie: pomysł jest rzeczywiście gł... tentego... niemądry. Kamery zniknęłyby jako pierwszy element, znacznie cenniejszy od torowiska. Policja zareaguje po 5 ? l0? 20? minutach? A lasy starachowickie dłuuugie i szerooookie. I szukaj kamery w polu :  :
|
|
|
|
|
|
|
tomek242
Młotkowy

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #2 : 24 Października 2007, 16:49:50 » |
0
|
Taaa pisałem tez o patrolu. No fakt jest tam trochę lasu. Miałem raczej na myśli nie monitorowanie zwierzaczków ale kamery w bardziej newralgicznych miejscach np trójkąt w Starachowicach  Nie wiem jak ktoś mógłby ukraśc kamerę która od chocby wisi na spodzie wiaduktu który tam przebiega i "patrzy" sobie na cały "trójkąt'. Tak sie składa, że trochę się tego pozakładało w życiu. Wiec sam nie wiem, może to nie takie głupie??? Jak szanowni koledzy sądzą?? co??? :smile:
|
|
|
|
SKW
|
|
|
Marcin Przybysz
Gość
|
 |
« Odpowiedz #3 : 24 Października 2007, 17:07:00 » |
0
|
Trzeba jeszcze człowieka na "końcówce", czy nie tak? Zapewnisz takiego? A może ponegocjujesz z Policją i zamontujesz monitor u nich? No to do dzieła....
Wybacz, ale w sytuacji, gdy kolejka nie ma kasy na podkłady, na remonty, gdy na Twoim zdjęciu widać, że nikt w tym roku nie wykosił terenu przystanku w Lipiu (jak w 2003 pierwszy raz byłem w Lipiu z kosą, wyglądało tak samo, tyle że była niska trawa a nie wysokie chwasty), gdy nikt nie pryska torów herbicydami, pomysł z kamerą wydaje mi się (może inni będą mieli inne zdanie), hmmmm, cokolwiek na wyrost. Dobrych rad wąskie tory mają dosyć, brakuje ludzi i ich pracy - może masz ochotę to zmienić ?
PS - popraw błędy w swoich postach.
|
|
|
|
|
|
|
tomek242
Młotkowy

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #4 : 24 Października 2007, 17:15:44 » |
0
|
No pewno, że mam. Ale nie będę tu pisał o zamiarach bo nie na tym SKW stoi. Nie mam zamiaru negocjowac z policją ale rozwiązanie tego np kamerą z nadajnikiem WLAN mogłoby rozwiazac sprawę. Zgadzam się, że wszystko się o kasę rozwala, niemniej rodzaj kamery internetowej z nadajnikiem to dobry pomysł. Po odpowiednim zahasłowaniu i udostępnieniu jej tylko kolegom entuzjastom ze Starachowic od biedy można samemu prowadzic taki monitoring. Tak mi się wydaje. Co do pracy jestem chętny. Kol. Paluchowski już mnie poinformował jak co i kiedy więc jak pisałem będę śledził forum. Już nic nie piszę bo znowu mnie skrytykujesz :sad:
|
|
|
|
SKW
|
|
|
Marcin Przybysz
Gość
|
 |
« Odpowiedz #5 : 24 Października 2007, 17:21:45 » |
0
|
kolegom entuzjastom ze Starachowic Pokaż mi choć jednego "kolegę entuzjastę" ze Starachowic, który cokolwiek kiedykolwiek zrobił dla SKW... 99 % przyjezdni A że krytykuję? Po prostu mam inne zdanie 
|
|
|
|
|
|
|
tomek242
Młotkowy

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #6 : 24 Października 2007, 17:31:44 » |
0
|
Bardzo dobrze byle konstruktywnie. :smile: Co do trawska Masz słusznośc. jak to ktoś napisał wystarczy tylko dwa przejazdy z opryskiem. Nie wiedziłem, że aż tak brakuje ludzi. :sad:
|
|
|
|
SKW
|
|
|
KLAN PALUCHOWSKICH
|
 |
« Odpowiedz #7 : 24 Października 2007, 18:01:01 » |
0
|
Pokaż mi choć jednego "kolegę entuzjastę" ze Starachowic, który cokolwiek kiedykolwiek zrobił dla SKW... Andrzej C. Jacek T. Piotr H. Bezpośrednio ze starachowic  Mamy jeszcze Starachowiczan exportowych, Rogoza ze Skarlando, Emceboba z Iłży troszki nas było/jest 
|
|
|
|
|
|
|
Marcin Przybysz
Gość
|
 |
« Odpowiedz #8 : 24 Października 2007, 18:19:16 » |
0
|
Nie, no ja miałem na myśli młodzież , wyobrażasz sobie, jak Andrzej pędzi z domu z kijem bo zauważył na ekranie zbója rozkręcającego tory :lol: Albo Emcebob jadący na złamanie karku z Iłży, no chyba, że drezyną patrolową, jak się szlak połączy :wink:
|
|
|
|
|
|
|
KLAN PALUCHOWSKICH
|
 |
« Odpowiedz #9 : 24 Października 2007, 20:53:48 » |
0
|
Nie, no ja miałem na myśli młodzież , wyobrażasz sobie, jak Andrzej pędzi z domu z kijem bo zauważył na ekranie zbója rozkręcającego tory :lol: Albo Emcebob jadący na złamanie karku z Iłży, no chyba, że drezyną patrolową, jak się szlak połączy :wink: Tak samo nie wyobrażam żeby do zbója (być może z procą) jechał ktokolwiek z nas bo albo to sie skończy spałowaniem naszego albo ustawką w przypadku co bardziej krewkich z nas. Zdecydowanie interweniować w takich sytuacjach powinna policja bo inaczej to sie może skończyć przetrąconymi kolanami zbója w lesie a szkoda za parcha iść w pasiak pierdzieć. Swoją drogą panowie to ile mieliśmy ubytków w miejscach takich jak trójkąt ? Dużo dała nam akcja plakatowania, prowadzenia ruchu i przyłapania kilku lokalnych zbójów.
|
|
|
|
|
|
|
a cygan
|
 |
« Odpowiedz #10 : 24 Października 2007, 21:48:28 » |
0
|
Dzięki Marcin za 1%. Co do monitorowania - jest POTRZEBA i możliwość. Mam na myśli "budkę na peronie" i parowozownię. Jeśli mam tam umieścić "rekwizyty kolejowe" warto skierować tam kamerkę, ale po uzyskaniu zgody na podpięcie się do systemu w nastawni. Do tego musi być jeszcze alarm. Pamiętacie włamanie do parowozowni? Jak kolega zasponsoruje - nie widzę problemu. Jak by co radiówkę mam.
|
|
|
|
|
|
|
andy
|
 |
« Odpowiedz #11 : 24 Października 2007, 22:43:40 » |
0
|
Jak by co radiówkę mam. A nie zapchała Ci się ? Widziałem "sztywne" łącze antena w antenę ok. 70m i były poważne zakłócenia od pobliskich AP-ków...
|
|
|
|
|
|
|
Piottr_tt
|
 |
« Odpowiedz #12 : 24 Października 2007, 23:35:22 » |
0
|
Dużo prostszym rozwiązaniem jest montaż lampy uruchamianej czujnikiem ruchu, ale w ten sposób, żeby czujnik znajdował się w innym miejscu niż lampa i był niewidoczny lub trudno dostrzegalny przez potencjalnego złodzieja. Koszt kamery przemysłowej zaczyna się od półtora tysiąca, koszt czujki z lampą jakieś 30-60 zł.
|
|
|
|
|
|
|
tomek242
Młotkowy

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #13 : 25 Października 2007, 00:40:39 » |
0
|
Niewątpliwie jakby nie było pomysł chwycił i dyskusja jak widzę ciekawa. Gdzieś w szpejach w Krakówku mam zakopaną przemysłówkę o rozdzielczości PAL w metalowej obudowie... ale nie piszę nic więcej, żeby nie było konfliktu z prowadzącym, że nie ma obiecanek bo tak wynika z regulaminu. Wicie co mozna na Policje dzwonic bo samemu to se można bidy napytac. Utłuczesz gów... a siedziec Idziesz jeden z drugim za człowieka, w tym sęk.
|
|
|
|
SKW
|
|
|
tomek242
Młotkowy

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #14 : 25 Października 2007, 00:43:53 » |
0
|
PS. Zacznę szukac odpowiedniego sprzętu monitorującego. Może co wykopię (ehh znowu chyba złamałem regulamin) :  :
|
|
|
|
SKW
|
|
|
Marcin Przybysz
Gość
|
 |
« Odpowiedz #15 : 25 Października 2007, 08:58:36 » |
0
|
Łaskawie nam moderujący przymyka niniejszym oko, trzymając jednocześnie za słowo. Zanim jednak wykopiesz i powiesisz, to trzeba odpowiedzieć na kilka pytań:
:arrow: Skąd zasilanie (i KTO podejmie się negocjacji, podpisania umowy, opłacania czynszu za energię, w czyim imieniu)
:arrow: u KOGO będzie monitor, kto się podejmie dyżurowania cała dobę?
:arrow: Jeśli pomysł z podpięciem się pod nastawnię, KTO podejmie się negocjacji i podpisania stosownej umowy z PKP, i w czyim imieniu?
:arrow: Kto podejmie się wykonania i co równie ważne, konserwacji systemu, np w razie celowego uszkodzenia przez tzw "element"?
:arrow: GDZIE zostanie system zamontowany (pod wiaduktem? Kto podejmie się negocjacji z właścicielem wiaduktu, kto i w czyim imieniu podpisze umowę?)
:arrow: KTO sfinansuje całość budowy systemu, nie tylko "wykopanej" kamerki?
Panowie i Panie: bez konkretnej odpowiedzi na choćby jedno z tych pytań, nie ma sensu brać się za projekt. Czarnowidz albo realista, nazywajcie mnie jak chcecie.
Czekam więc na odpowiedzi.
|
|
|
|
|
|
|
a cygan
|
 |
« Odpowiedz #16 : 25 Października 2007, 21:56:33 » |
0
|
Panowie - spokojnie, nie zapominajcie że WŁASCICIELEM tego wszystkiego jest POWIAT. Przy jego pomocy można rozwiązać te problemy. A tak na marginesie - co roku w konkursie ofert dla organizacji pozarządowych starostwo rezerwuje pewną kwotę na zabezpieczenie zabytków. Idzie to często na zabezpieczenie zabytkowych kościołów, nie widzę problemu by w roku przyszłym podjąć starania o pozyskanie choć części tej kwoty. Ważne jest tylko by było co monitorować.
|
|
|
|
|
|
|
tomek242
Młotkowy

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #17 : 26 Października 2007, 20:51:01 » |
0
|
Witam szanownych forumowiczów. Myślę, że w tym aspekcie Kol. cygan ma rację. Jest to sprawa właściciela i myślę że taka inicjatywa byłaby cenna. W odpowiedzi na pytania postawione przez kolegę: Marcina. Nie znam dokładnie reali.ów podpisywania umów z PKP ale myślę, że chyba nie robili by problemów, gdyby w kącie nastawni stał monitor z rejestratorem na dyski twarde. Jak już wspominałem montowałem coś takiego i znam trochę ceny. Sam rejestrator i monitor nie jest drogi, kamery zresztą też (nie musi byc ten monitoring wszędzie od razu i nie wiadomo jakie koszty, może nawet wystarczyłby sam trójkąt w Starachowicach). Skąd pozyskac fundusze zapytacie??? ...No ma słusznośc kol cygan mówiąc, że można by zainteresowac sprawą powiat. P.S. coś mowa była o ciągnięciu kabeleczków?? Szanowni koledzy to 21 wiek i nikt już dziś kabli nie ciągnie chyba ze tylko do zasilania a to można zrobic nawet ze słupa energetycznego. I ma tez rację kolega Marcin, bo w sumie tyle samo rozwiązań co rodzących się za nimi problemów natury już może nie technicznej tylko prawnej....
|
|
|
|
SKW
|
|
|
tomek242
Młotkowy

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #18 : 26 Października 2007, 20:53:37 » |
0
|
A może jednak kolega Marcin ma rację? Może należy sie skupic nad tym co najważniejsze, czyli żeby kolejka w ogóle jeździła i przynosiała jakiekolwiek zyski i frajdę?  ?? A reszta sama sie z czasem wykluje? 
|
|
|
|
SKW
|
|
|
KLAN PALUCHOWSKICH
|
 |
« Odpowiedz #19 : 26 Października 2007, 21:23:50 » |
0
|
A może jednak kolega Marcin ma rację? Może należy sie skupic nad tym co najważniejsze, czyli żeby kolejka w ogóle jeździła i przynosiała jakiekolwiek zyski i frajdę?  ?? A reszta sama sie z czasem wykluje?  Monitoring w Starachowicach jak dla mnie jest troszeczkę na wyrost. Z trójkąta nie mieliśmy zbyt wiele kradzieży, są sprawy ważniejsze i wszyscy o tym wiemy. Monitoring bardziej jest potrzebny w Pionkach gdzie niestety do hali zdarzają się włamania a "załoga interwencyjna" jest na miejscu  .
|
|
|
|
|
|
|
|