Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 10:44:20 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Cegielnia Starzyno  (Przeczytany 12591 razy)
Arczi
Zawiadowca
Długość toru:: 401 m

W terenie W terenie

« : 20 Grudnia 2007, 00:20:10 »
0

Podczas mojej ostatniej wędrówki po moim regionie natrafiłem na starą cegielnie. Oto parę fotek z zwiedzania tego obiektu.

Tory biegnące gdzieś miedzy polami z cegielni do wyrobiska.

Torowisko już na terenie cegielni. Z tego budynku w tle z wszystkich czterech stron wychodzą szyny.

Torowisko biegnące z ceglanego budynku do drewnianych szop w których leżakowały cegły.

Ciekawy „ rozjazd" na terenie cegielni.

Kilka fotek torowiska na placu.

Torowisko wewnątrz suszarni.

Torowisko wewnątrz jakiejś wiaty. Niestety nie wiem jakie było jej przeznaczenia ale teraz jest używana jako garaż i miejsce wywieszania prania mieszkańców cegielni.

Torowisko biegnące gdzieś z pól do jednych z drzwi ceglanego budynku na środku cegielni ....

a za tymi drzwiami taka perełka !!!!

Po stanie obręczy na kołach widać że musiała ta lokomotywka bardzo ciężko i intensywnie pracować w tej cegielni.

W tle widać stojące jeszcze koleby.

ZZK DOKP
Gość
« Odpowiedz #1 : 20 Grudnia 2007, 07:39:30 »
0

Arczi, witaj - powiedz mi ta miejscowość jest bardziej bliżej jakiegoś miasteczka i powiedz zakład jako zakład pracuje czy juz mogiła i może wiesz  czy znasz właściciela tego zakładu , byłbym zainteresowany tą lokomotywką , byłbym wdzieczny i zobowiązany - pozdr
SONORA
Czytelnik

Długość toru:: 8 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #2 : 20 Grudnia 2007, 07:59:16 »
0

Cytat: Arczi
Podczas mojej ostatniej wędrówki po moim regionie natrafiłem na starą cegielnie. Oto parę fotek z zwiedzania tego obiektu.

Tylko, że fotki noszą dość odległą datę i "ostatnia wędrówka", chyba była dośc dawno.Ale, klimat zdjęć bardzo mi się podoba, a ta "wuelesa" -  marzenie!

Sonora
tomasz11
Mechanik
Długość toru:: 293 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #3 : 20 Grudnia 2007, 08:14:27 »
0

Witam. 2 lata to bardzo długo i dlatego można mieć wątpliwości co do aktułalności tych zdięć,chyba że datownik jest żle ustawiony.

pozdrowienia
Arczi
Zawiadowca

W terenie W terenie

« Odpowiedz #4 : 20 Grudnia 2007, 09:15:11 »
0

Cytat: "ZZK DOKP"
Arczi, witaj - powiedz mi ta miejscowość jest bardziej bliżej jakiegoś miasteczka i powiedz zakład jako zakład pracuje czy juz mogiła i może wiesz  czy znasz właściciela tego zakładu , byłbym zainteresowany tą lokomotywką , byłbym wdzieczny i zobowiązany - pozdr

Cegielnia leży w okolicach Pucka. Z moich informacji które posiadam cegielnia już od dawna nie funkcjonuje i funkcjonować nie będzie.  Mam kontakt z właścicielką ponieważ sam staram się pozyskać dla Muzeum Obrony Wybrzeża w Helu szyny i tabor.

Cytat: "tomasz11"
Witam. 2 lata to bardzo długo i dlatego można mieć wątpliwości co do aktułalności tych zdięć,chyba że datownik jest żle ustawiony.

Byłem tam ostatniej niedzieli i robiłem te zdjęcia. A jeśli chodzi o datę na zdjęciu to była ona źle ustawiona.
SONORA
Czytelnik

Długość toru:: 8 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #5 : 20 Grudnia 2007, 09:20:17 »
0

Arczi, podziel się namiarami na tą lokomotywką. Jeżeli, oczywiście możesz :grin:

Sonora
AXEL
Minister
Długość toru:: 2017 m

W terenie W terenie

www.axel-rail.pl

« Odpowiedz #6 : 20 Grudnia 2007, 09:51:57 »
0

Artur już pewnie ją widzi na Helu Chichot Nieprawdaż Arczi?
ZZK DOKP
Gość
« Odpowiedz #7 : 20 Grudnia 2007, 10:30:45 »
0

gratulacje
Arczi
Zawiadowca

W terenie W terenie

« Odpowiedz #8 : 20 Grudnia 2007, 23:17:05 »
0

Cytat: "AXEL"
Artur już pewnie ją widzi na Helu Chichot Nieprawdaż Arczi?

Chciałbym bardzo aby była. Jednak najbardziej byłbym zadowolony aby udało się pozyskać szyny to wtedy mogli byśmy troszkę nasze szlak powiększyć i może połączyć się z wojskowymi torami.
Arczi
Zawiadowca

W terenie W terenie

« Odpowiedz #9 : 02 Października 2008, 23:47:12 »
0

W czasie wakacji znowu odwiedziłem tą cegielnie. Oto parę fotek z tych odwiedzin;

Phinek
Gość
« Odpowiedz #10 : 03 Października 2008, 01:35:50 »
0

.
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2011, 03:53:45 wysłane przez Phinek » Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!