Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 12:37:27 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Wąskotorowe Czwórmiasto  (Przeczytany 7584 razy)
emcebob
Mechanik
Długość toru:: 182 m

W terenie W terenie

« : 09 Lutego 2008, 12:12:41 »
0

Jeden bilet do czterech muzeów! (2008-02-07)

Dyrektorzy czterech największych muzeów z miast w północnej części województwa świętokrzyskiego: Starachowic, Skarżyska, Ostrowca oraz Iłży zawarli porozumienie w sprawie sprzedaży wspólnych biletów, które będą ważne w każdej z placówek. Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach razem z trzema innymi - ze Skarżyska, Ostrowca Świętokrzyskiego oraz Iłży postanowiło wydać wspólny bilet, upoważniający do wstępu do wszystkich czterech placówek.

- Nie podpisaliśmy jeszcze oficjalnego porozumienia, ale jesteśmy na etapie finalizowania rozmów - poinformowała GAZETĘ Magdalena Gorzkowska, dyrektor Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach. Bilety mają zawierać cztery kupony, a każdy z nich będzie uprawniał do zwiedzania ekspozycji w placówce za niższą cenę. Znajdą się na nich zdjęcia i informacje o czterech muzeach, numery telefonów, a także adresy mailowe. Za normalną wejściówkę trzeba będzie zapłacić 24 zł. Ulgową wyceniono na 14 zł. Można je będzie wykorzystać w ciągu całego roku.

- Cena ta wydaje się nam konkurencyjna. Mamy nadzieję, że w ten sposób uda nam się przyciągnąć więcej zwiedzających. Nie ukrywam, że najwięcej ma ich Muzeum i Rezerwatu Archeologiczno- Przyrodniczego "Krzemionki" w Ostrowcu. Kupując jednak wspólny bilet, zwiedzający trafią również do nas - powiedziała dyrektor. Jak zdradził nam Artur Buńko, dyrektor Muzeum im. Orła Białego w Skarżysku, możliwe że uruchomiona zostanie kolejka wąskotorowa, która połączyłaby ze sobą cztery muzea. Znalazła się bowiem osoba, która byłaby skłonna zainwestować w jej odbudowę. To dopiero początek współpracy pomiędzy czterema muzeami. Rozważają także wspólne zaprezentowanie się na targach w Kielcach.

- Mamy wspólny mianownik. Łączy nas rzeka Kamienna. Trzeba to wykorzystać. W końcu w jedności siła - stwierdził A. Buńko.

źródło: Gazeta Starachowicka /An/
emibe
Administrator
Długość toru:: 1053 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #1 : 09 Lutego 2008, 13:39:42 »
0

Ech...

Pewnie ktoś rzucił pomysł bez pokrycia "a może by tak"

Jak już to niech ten ktoś  :mrgreen: kupi parowóz i odpowiedni skład i jeździ taką relacją (+infrastruktura peronowa z dojściami do muzeów):

Rejów (Muzeum Orła) - Skarżysko-Kamienna (lokomotywownia + izba tradycji) - Starachowice (Wielki Piec, SKW) - Ostrowiec (Częstocice Muzeum) - Krzemionki

I jeszcze dorzuci na 3km wąskiego toru i parowóz na SKW.

A jak mu jeszcze zostanie kasy w portfolio to na odbudowę (tu można mówić o odbudowie) pętli Starachowice - Rudki - Hucisko - Św.Krzyż - Św. Katarzyna - Bodzentyn - Zagnańsk - Świnia Góra - Suchedniów - Wykus - Starachowice.
andrzej2110
Minister
Długość toru:: 2697 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #2 : 09 Lutego 2008, 14:17:57 »
0

a czy dało by sie dołożyć 3 szynę do wąchocka??? To duś znane miasto.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym,
ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie pr
AXEL
Minister
Długość toru:: 2017 m

W terenie W terenie

www.axel-rail.pl

« Odpowiedz #3 : 09 Lutego 2008, 23:34:03 »
0

A przedłużyć szlak do Lipska ... Qrcze, chyba nie ten dział Panowie co? Jest taki temat o wizjach MKoli ale nie tu. My tu na poważnie rozważamy na temat przyszłości SKW Chichot
rysiek
Nowicjusz
*
Długość toru:: 28 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #4 : 10 Lutego 2008, 00:30:57 »
0

Panowie ja to sie modle zeby bylo tak jak kiedys i bylo by pieknie!!!!!!!!! Nie wieze w jakies opowiesci  bez pokrycia, ja tylko chce aby orient odżył  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Orient - Star - Express
Ogoniasty
Dyrektor
Długość toru:: 631 m

W terenie W terenie

Toromistrz wąskotorowy

« Odpowiedz #5 : 10 Lutego 2008, 22:39:58 »
0

Ten szlak łączący te 4 muzea kolejką wąskotorową to trzeba umieścić w dziale BAJKI DLA POTŁUCZONYCH . Co do biletu wspólnego, nie mam nic przeciwko :wink:

POZDRAWIAM !!!
Kristofor_z_domu
Młotkowy
**
Długość toru:: 63 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #6 : 10 Lutego 2008, 23:19:30 »
0

Niech najpierw szerokotorowe pociągi zaczną jeździć normalnie. Tory się sypią, szynobusy kupione za miliony złotych tłuką się z prędkością 20 km/h, tak że wąskotorowa pszczółka może z nimi w zawodach się zmierzyć na równoległym odcinku peron - szopa.
Ale mam też pomysł bardziej realny - jak w końcu ruszy linia do Iłży to można pomyśleć o wspólnym bilecie PKP/SKW/PKS Ostrowiec dzięki któremu można by obskoczyć wszystkie muzea. Gdyby jeszcze PKS Ostrowiec skomunikował kursy do Krzemionek, i można by w folderach zamieścić kilka wariantów proponowanych tras na cały dzień, to pomysł byłby dla mnie strzałem  w dziesiątkę. Np. Skarżysko - Starachowice pociąg, do Iłży Wąskim torem, z Iłży do Ostrowca promocyjny PKS z przesiadką na Krzemionki. Bilet ważny w wekendy + specjalna oferta dla grup od 5 do 15 osób w dni powszednie (większe i tak autokar mają).

Kristofor_z_domu
KLAN PALUCHOWSKICH
Minister
Długość toru:: 1332 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #7 : 13 Lutego 2008, 13:05:11 »
0

Wspólny bilet będzie miał jedną zasadniczą baaaardzo pozytywną cechę. Kupując jeden papierek turysta dostaje informacje ze w promieniu 50 km. ma jeszcze 3 ciekawe atrakcje turystyczne, takich informacji bardzo mi brakuje. Każda z atrakcja gra sama. Jestem aktualnie w Krasnobrodzie na Roztoczu. Kilkanaście dobrze oznakowanych szlaków dzieki którym mogę zobaczy wszystko to co zobaczyc powinienem (wędrowne, spacerowe rowerowe wszystko czego mi trzeba), dobrze działająca informacja turystyczna (z bezpłatnym intenetemw  bibliotece), masa informacji o atrakcjach regionu, fura lepszych lub gorszych map. To jest full serwis dla turysty moim zdaniem Chciałbym, zeby tak było w Starachowicach

Koniec OFF TOPU zaraz jak wrócę do Warszawy ruszam z zakresem prac związanychz  SKW

klon200
Zawiadowca
Długość toru:: 498 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #8 : 14 Lutego 2008, 20:32:36 »
0

Pomysł jest godny uwagi ale Panowie spójrzcie realnie na to. Siądzcie nad mapą i ocenicie czy to jest możliwe. Taka realizacja tego pomysłu wymaga ogromnych środków finansowych a wątpię żeby znalazł się inwestor no chyba że znajdzie się kilku i się połączą np. w jakieś stowarzyszenie.
emcebob
Mechanik
Długość toru:: 182 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #9 : 16 Lutego 2008, 01:29:39 »
0

Żeby się w "niewiemco" połączyli to i tak to jest nieralne
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!