Cooleyorz
Nowicjusz

Długość toru:: 44 m
W terenie
|
 |
« : 19 Lutego 2008, 10:28:54 » |
0
|
Witam. Na kolejach wąskotorowych są specjalne transportery, na które można złapać wagon normalnotorowy za jego osie, i przewozić po wąskim torze. Wiem, że załadowanie takiego EAOS'a na transporter odbywa się na odpowiednim kawałku tory który znajduje się na równi z transporterami. Pytanie tylko, jaka jest różnica wysokości? sporządziłem rysunek, i zaznaczyłem szukany wymiar na czerwono.  Z góry dziekuję za pomoc 
|
|
|
|
|
|
|
Marek Sz
SGKW

Długość toru:: 321 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #1 : 19 Lutego 2008, 11:04:44 » |
0
|
Na kolejach wąskotorowych są specjalne transportery, na które można złapać wagon normalnotorowy za jego osie, i przewozić po wąskim torze.
Całe 6 sztuk? No może 8. Przynajmniej w Polsce. Wiem, że załadowanie takiego EAOS'a na transporter odbywa się na odpowiednim kawałku tory który znajduje się na równi z transporterami.
?? Raczej który znajduje się na pewnym spadku. Wagon normalnotorowy jest wtaczany nad rollbocki i jego osie są blokowane przez specjalne obejmy. Pytanie tylko, jaka jest różnica wysokości? sporządziłem rysunek, i zaznaczyłem szukany wymiar na czerwono.
To tak nie wyglądało. Możesz albo obliczyć ten wymiar z rysunków technicznych rollbocków albo w naturze - do Rud nie masz daleko z Jaworzna. Najblizsza rampa załadowcza jest w Czechach w Tremesznie.
|
|
|
|
|
|
|
Michał Izydorczak
|
 |
« Odpowiedz #2 : 19 Lutego 2008, 11:19:34 » |
0
|
Całe 6 sztuk? No może 8. Przynajmniej w Polsce.
Jest u nas tego aż tyle? Wiesz może ile sprowadzono do Rud z JHMD?
|
|
|
|
|
|
|
Cooleyorz
Nowicjusz

Długość toru:: 44 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #3 : 19 Lutego 2008, 11:24:10 » |
0
|
Akurat nie mam możliwości teraz się tam przejechać, a ten wymiar jest mi potrzeby, bo robię trasę do symulatora  I akurat jest tam takie cuś dla dekoracji.
|
|
|
|
|
|
|
Marek Sz
SGKW

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #4 : 19 Lutego 2008, 11:39:35 » |
0
|
Całe 6 sztuk? No może 8. Przynajmniej w Polsce.
Jest u nas tego aż tyle? Wiesz może ile sprowadzono do Rud z JHMD? 2 szt o ile pamietam.
|
|
|
|
|
|
|
Michał Izydorczak
|
 |
« Odpowiedz #5 : 19 Lutego 2008, 11:59:02 » |
0
|
?? Raczej który znajduje się na pewnym spadku. Wagon normalnotorowy jest wtaczany nad rollbocki i jego osie są blokowane przez specjalne obejmy.
Nie musi być spadku, nawet nie jest to wskazane, aby wagony same się nie staczały. Wystarczy oby wagon normalnotorowy dało się wtoczyć nad rollbocki i złapać osie "uchwytami" rollbocka. Ponadto po zjechaniu z normalnego toru obrzeże koła wagonu normalnotorowego opiera się na specjalnych "wypustakach" z boku rollbocka. Przynajmniej w tych rollbockach, jakie widziałem.
|
|
|
|
|
|
|
Marek Sz
SGKW

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #6 : 19 Lutego 2008, 12:08:18 » |
0
|
Nie musi być spadku, nawet nie jest to wskazane, aby wagony same się nie staczały.
Jakaś różnica poziomów musi być, żeby rollbock mógl wjechać pod wagon i po zablokowaniu wypustek wyjechać.
|
|
|
|
|
|
|
Michał Izydorczak
|
 |
« Odpowiedz #7 : 19 Lutego 2008, 12:12:15 » |
0
|
Jakaś różnica poziomów musi być, żeby rollbock mógl wjechać pod wagon i po zablokowaniu wypustek wyjechać.
Zgadza się. Zrozumiałem że pod pojęciem "spadek" masz na myśli spadek (nachylenie) toru  .
|
|
|
|
|
|
|
Marek Sz
SGKW

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #8 : 19 Lutego 2008, 12:57:40 » |
0
|
Zgadza się. Zrozumiałem że pod pojęciem "spadek" masz na myśli spadek (nachylenie) toru  . No tak czy siak musi być jakieś nachylenie, żeby była róznica poziomów. Na tych rampach które widziałem tor unosił sie lekko od strony "wąskotorowej" - wyciągany wagon osiadał na rollbocku. http://www.fpkw.pl/obrazki/jhmd05.jpg
|
|
|
|
|
|
|
Michał Izydorczak
|
 |
« Odpowiedz #9 : 19 Lutego 2008, 14:05:41 » |
0
|
No tak czy siak musi być jakieś nachylenie, żeby była różnica poziomów. Na tych rampach które widziałem tor unosił sie lekko od strony "wąskotorowej" - wyciągany wagon osiadał na rollbocku. http://www.fpkw.pl/obrazki/jhmd05.jpgMi chodziło o to, że odcinki torów na samej rampie, zarówno kolei normalnotorowej u góry, jak i wąskotorowej na dole, nie są pochylone. Jeżeli pod stwierdzeniem "(kawałek toru) znajduje się na pewnym spadku" miałeś na myśli że tor dojazdowy do rampy jest nachylony, to rzeczywiście tak może być.
|
|
|
|
|
|
|
Marek Sz
SGKW

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #10 : 19 Lutego 2008, 18:38:04 » |
0
|
Mi chodziło o to, że odcinki torów na samej rampie, zarówno kolei normalnotorowej u góry, jak i wąskotorowej na dole, nie są pochylone. Jeżeli pod stwierdzeniem "(kawałek toru) znajduje się na pewnym spadku" miałeś na myśli że tor dojazdowy do rampy jest nachylony, to rzeczywiście tak może być.
Dokładnie o to mi chodziło.
|
|
|
|
|
|
|
dobrzyn
|
 |
« Odpowiedz #11 : 19 Lutego 2008, 18:44:08 » |
0
|
Taka drobna uwaga... Takie transportery NIE BYŁY po wojnie na szeroką skalę używane przez PKP. Za to na prawie każdej kolejce jeździły transportery produkcji wrocławskiej. (Tw6a75 chociażby)
|
|
|
|
Trabant 1.3 '91 "Stanisław" Trabant 601 '66 "Dziadek" Romet 100 '83 "Henio"
|
|
|
Phinek
Gość
|
 |
« Odpowiedz #12 : 19 Lutego 2008, 19:58:02 » |
0
|
.
|
|
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2011, 10:47:51 wysłane przez Phinek »
|
|
|
|
|
dobrzyn
|
 |
« Odpowiedz #13 : 20 Lutego 2008, 12:06:28 » |
0
|
Moim skromnym zdaniem to jeśli ma być Polska to powinniśmy o transporterach nie rollbockach
|
|
|
|
Trabant 1.3 '91 "Stanisław" Trabant 601 '66 "Dziadek" Romet 100 '83 "Henio"
|
|
|
Marek Sz
SGKW

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #14 : 20 Lutego 2008, 12:37:32 » |
0
|
Moim skromnym zdaniem to jeśli ma być Polska to powinniśmy o transporterach nie rollbockach A jak już jesteśmy przy rollbockach to gdzie w Polsce były używane? Na GKW, na Żuławach, na Wieluńskiej KD, na Pomorzu - 3 osiowe. Gdzie jeszcze i do kiedy?
|
|
|
|
|
|
|
prof_klos
|
 |
« Odpowiedz #15 : 21 Lutego 2008, 00:34:20 » |
0
|
Swoją drogą, strasznie podoba mi się koncepcja tych rollbocków. Jednak jak na nasze wymiary krajowe - to tylko typowe transportery!
|
|
|
|
Filozofia sztuką życia...!
|
|
|
gajos
|
 |
« Odpowiedz #16 : 23 Lutego 2008, 22:48:24 » |
0
|
nie powiem, pomysłowe te rollbocki i dołączam do próśb o namiary do ew. obfotografowania 
|
|
|
|
|
|
|
Paweł Niemczuk
|
 |
« Odpowiedz #17 : 24 Lutego 2008, 01:09:04 » |
0
|
Najblizsze rolboki mozesz obejrzec w Rudach Raciborskich albo, rzut beretem sredniodystansowym od Rud, w Osoblaze (sztuk 30 oraz rampa zaladunkowa). Jutro wrzuce foto rolbokow z Osoblahy.
|
|
|
|
|
|
|
Waldi7
|
 |
« Odpowiedz #18 : 24 Lutego 2008, 11:47:15 » |
0
|
Muzeum w Gryficach ma kilka sztuk na prześwit 1000 mm, jednak bez rampy ładunkowej. Tylko, że to na Pomorzu...
|
|
|
|
Pozdrawiam serdecznie!
|
|
|
Karol
|
 |
« Odpowiedz #19 : 24 Lutego 2008, 17:10:18 » |
0
|
Do tego są jeszcze w Sochaczewie pochodzące z Praszki. Po wojnie nie wiedziano co to jest i w inwentarzu wpisano je jako wózki do przewozu szyn.
|
|
|
|
.
|
|
|
|