Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 07:30:33 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Reaktywacja lini Puszczykówko - Osowa Góra  (Przeczytany 6402 razy)
Piotrek
Mechanik
Długość toru:: 298 m

W terenie W terenie

« : 10 Marca 2008, 20:36:22 »
0

Od pewnego czasu zainteresowałem się losem tej lini. Po krótkim czasie dowiedziałem się, że nie tylko ja coś chcę zrobić, zachęciłem do działania dwóch moich znajomych i poznałem też Tomka z SMK S2. Wspólnie zaczeliśmy drązyć temat i narazie jesteśmy na dobrej drodze. W planach chcieli byśmy uruchomić przejazdy drezynowe, ponieważ ta linia bardzo dobrze nadaje się do tego typu przejazdów (długosć 5.033 km, częściowo przebiega przez Wielkopolski Park Narodowy i od początku służyła jako wygodny dojazd do WPN oraz znajduje się blisko Poznaia). Ukazał się nawet artykuł o tej lini http://tutej.pl/cms.php?i=29270 . Reszta niech zostanie tajemnicą jak narazie, żeby nie zapeszać.... :grin: Jak coś istotnego się wyjaśni napewno napiszę.

Pozdrawiam
PAFAWAG
Mechanik
Długość toru:: 172 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #1 : 10 Marca 2008, 21:29:49 »
0

A zachowała się na tej linii sieć trakcyjna, czy już ją zdążyli zdjąć?

"Jeśli kolejka tak bardzo przeszkadzała mieszkańcom, to dlaczego podczas ostatniego jej przejazdu wzdłuż trasy musiały stać oddziały milicji, bo ludzie potestowali przeciw jej zamknięciu?" Wrocław Wąsk. - Trzebnica Gaj, 27.05.1967...
Piotrek
Mechanik
Długość toru:: 298 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #2 : 10 Marca 2008, 21:41:10 »
0

Trakcja elektryczna została zdjęta pod koniec 2002 roku. Zostały jedynie słupy.

Ostatnio pojwaił się jeszcze jeden artykuł o naszej działalności http://miasta.gazeta.pl/poznan/1,36037,5025514.html . Można było go również przeczytać w Gazecie Wyborczej z dnia 15/16.03.2008 r. Zapraszam do czytania! :smile:
posener
Młotkowy
**
Długość toru:: 54 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #3 : 20 Marca 2008, 21:27:28 »
0

Cytat: "Piotrek"
i poznałem też Tomka z SMK S2.

Ja też przypadkiem nawiązałem kontakt z prezesem S2 i nawet okazało się że pracujemy w jednym budynku !! Linię do Osowej często doglądam, gdyż obecnie mieszkam w Mosinie. Muszę powiedzieć, że chłopaki mocno zajęli się szlakiem, który teraz wyglada na bardziej przejezdny. Do niedawna rosły na torach krzaki i okazałe drzewa. Ech pamiętam przejazd ETZ'em zdaje się w 1997 czy 1998 roku.
EN57
Czytelnik

Długość toru:: 8 m

W terenie W terenie

Zakład Zachodni "PKP Intercity" S.A.

« Odpowiedz #4 : 28 Sierpnia 2008, 00:04:43 »
0

Cytat: "posener"
przejazd ETZ'em zdaje

EZT
Przepraszam ale nie mogłem wybaczyć tego błędu!!!

Podróżuj tak jak lubisz.... <br /><br /><br />             z PKP Intercity S.A.
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!