Dziś odbyłem małą wycieczkę rowerową wzdłuż linii normalnotorowej Warszawa Wileńska - Wołomin i oto co zauważyłem. (Po wielu latach jazdy tą linią codziennie

)
Przy skrzyżowaniu linii normalnotorowej z drogą wojewódzką nr. 631 (szosa ta biegnie po szlaku dawnej linii wojennej), widać charakterystyczny nasyp w kształcie łuku o długości ok. 200metrów. Znajduje się on, po stronie zachodnio-północnej i jest bardzo wyrażnie widoczny od strony torów. Co to mógł być za nasyp?
Drogowy? Raczej nie, gdyż nie opłacało by się tak wysokiego nasypu w tym miejscu budować...
Kolejowy?
Wąskotorowy raczej nie, gdyż jest trochę za szeroki nawet jak na normalny tor w łuku.
Może miała to być łącznica linii normalnotorowej Nasielsk - Wawer z linią w stronę Warszawy?
Budowla wygląda na nieukończoną gdyż nasyp urywa się nagle kilkadziesiąt metrów przed obecnym nasypem kolejowym.
Przebieg starałem się przedstawić na poniższej mapce.

Około 100 metrów przed przejazdem od północy nasyp odchodzi od szosy, łukiem, w prawo na Ząbki.

Widok z boku...

...szczytu...

...i nasypu kolejowego

Ciekawy mostek z bliska (na mapie zaznaczony na czarno)

To samo z drugiej strony, na pierwszym planie coś jakby resztki podkładu (lub zwidy

)

"Podkład" z bliska

Kilkadziesiąt metrów przed obecnym nasypem kolejowym nagłe zakończenie.

Pozdrawiam wiosennie rowerowo na kolejowo