Chyba tutaj najlepiej wrzucić, choć newsy dotyczą ogólnie SKPL. W tym momencie odczułem przebudowę forum i zbrakło mi kategorii "Inne koleje SKPL". ;-)
Za
www.skpl.kalisz.pl:
1) SKPL Pleszewska Kolej Lokalna zanotowała kolejne zwiększenie pracy przewozowej w segmencie transportu towarów.
Dzięki partnerstwu przewozowemu pomiędzy SKPL, a Spółką PKP CARGO S.A. udało się pozyskać klientów w segmencie przewozu kruszyw do stacji Pleszew Miasto SKPL. Kierwonictwo PKL notuje także powolne odbudowywanie rynku w przewozach pasażerskich na odcinku Pleszew (Kowalew) - Pleszew Miasto.
<JA>Do tego ładna fotka stacji w Pleszewie Miasto zawalonej normalnymi wagonami...</JA>
2) W sezonie letnim SKPL Infrastruktura kierowana przez Andrzeja Cichowicza planuje wykonać szerg prac mających na celu poprawienie parametrów technicznych linii kolejowych na jednostkach w Zbiersku, Śmiglu i Pleszewie.
Planuje się wymienić kilkaset podkładów w najbardziej newralgicznych lokalizacjach i poprawić parametry toru w planie jak i profilu. Po uzyskaniu pozwolenia na budowę w sierpniu palnowana jest naprawa uszkodzonego wiaduktu w Rogalowie na Nałeczowskiej KD.