Castor Troy
Czytelnik
Długość toru:: 4 m
W terenie
|
 |
« : 25 Października 2008, 01:06:54 » |
0
|
Cześć,
Potrzebuję Waszej pomocy w dwóch sprawach.
Jestem początkujący modelarz kolejowy i budowniczy szlaku w skali H0e. Chciałbym bardzo odokładnie odzwierciedlić szlak kolejowy ŻKD. Mam 2 bardzo ważne dla mnie pytania:
1. Jakię są odstępy / prześwity między podkładami na ŻKD? Czy jest standard dla szlaku 750mm czy zależy to od regionu / szlaku / budowniczych?
2. Jaka jest długość szyny na ŻKD? Byłem ostatnio na stacji wąskotorowej "Paproć" koło Rybnika i tam są 20 metrowe. Czy też jest jakiś standard dla kolei 750mm czy jest to różnie?
Bardzo proszę, o pomoc szanownych kolegów. Kiedy byłem ostatni raz w Mikoszewie nie zmierzyłem, a że mieszkam we Wrocławiu nie mam mozliwości samemu sprawdzić.
Z góry dziękuję za pomoc.
|
|
|
|
Pozdrawiam,
Castor Troy.
GG 1934046
|
|
|
tczewianin
|
 |
« Odpowiedz #1 : 25 Października 2008, 11:57:48 » |
0
|
Za parę dni może będę w Lisewie i sprawdzę. :razz: Myślę, że są to standardowe szyny, jak na każdej kolejce wąskotorowej. A z ciekawości to jaki odcinek szlaku będzie znajdował się na Twojej makiecie?
|
|
|
|
|
|
|
Kajetan
|
 |
« Odpowiedz #2 : 25 Października 2008, 21:50:55 » |
0
|
Zazwyczaj podkłady kładzie się co z grubsza 60 centymetrów. Koledzy pewnie zacytują tu jakąś normę lub rozporządzenie do którego nie mam dostępu. Z długością szyn to naprawdę różnie bywało. Da się dostrzec dwie reguły: 1 - im lżejsze tym krótsze 2 - na torach stacyjnych lżejsze (i zatem zgodnie z punktem 1 krótsze). Ale te 20 metrów na szlaku zrobionym z czegoś przyzwoitego (nie jakichś tam makaronów) brzmi sensownie.
Oczywiście jak coś się wykluje to prosimy o zdjęcia :grin:
|
|
|
|
|
|
|
konrad
|
 |
« Odpowiedz #3 : 25 Października 2008, 22:58:30 » |
0
|
ogon się powinien tu wypowiedzieć  ostatnio na helu podkłady kładliśmy "co krok" 
|
|
|
|
Urok sapiącej ciuchci jest niepodważalny ale lokomotywa spalinowa to potęga. 
|
|
|
Phinek
Gość
|
 |
« Odpowiedz #4 : 26 Października 2008, 00:02:33 » |
0
|
.
|
|
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2011, 03:44:05 wysłane przez Phinek »
|
|
|
|
|
Castor Troy
Czytelnik
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #5 : 26 Października 2008, 17:29:22 » |
0
|
Cześć, Dziękuję bardzo za wszystkie pomocne wypowiedzi koledzy. Tczewianin jak będziesz pamiętać to super, z góry dziękuję. Myślę, że są to standardowe szyny, jak na każdej kolejce wąskotorowej. No właśnie, jaki to standard? Pomocy... :cry: A z ciekawości to jaki odcinek szlaku będzie znajdował się na Twojej makiecie? Na początek idzie "Mikoszewo" i szlak do "Prawego Brzegu Wisły", a potem "Prawy Brzego Wisły" żeby można było jeździć w obydwie strony z lokomotywą z przodu składu.
|
|
|
|
Pozdrawiam,
Castor Troy.
GG 1934046
|
|
|
OczeQ
SGKW

Długość toru:: 524 m
W terenie
Wariat torowy
|
 |
« Odpowiedz #6 : 26 Października 2008, 20:33:07 » |
0
|
No właśnie, jaki to standard? Też zależy od tego, kiedy linia przechodziła poważniejszy remont. Jeżeli nawierzchnia jest typu S42 lub S49 to szyny najczesniej będą w odcinkach 30 metrowych. Starsze "ósemki"; "szóstki" czy jeszcze drobniejszy makaron, będą występowały w krótszych odcinkach.
|
|
|
|
Co za ponury absurd... Żeby o życiu decydować za młodu, kiedy jest się kretynem? 
|
|
|
Kajetan
|
 |
« Odpowiedz #7 : 26 Października 2008, 21:36:54 » |
0
|
Tu masz opisane rodzime typy szyn:  Oprócz tego występuje cała masa rodzajów szyn po wszystkich kolejnych zaborcach i okupantach.
|
|
|
|
|
|
|
tczewianin
|
 |
« Odpowiedz #8 : 27 Października 2008, 15:54:08 » |
0
|
Kiedyś idąc piechotą sobie torem w Nowym Stawie od Cukrowni do dawnego Internatu Zespołu Szkół Rolniczych zauważyłem, że na betonowych podkładach (ileś betonowych na jeden drewnianych) było napisane "PKP" (co może świadczyć o seryjności tych podkładów), a na torze sprawdziłem, że był zrobiony w latach pięćdziesiątych. Może to w czymś pomoże? :neutral:
|
|
|
|
|
|
|
Kajetan
|
 |
« Odpowiedz #9 : 27 Października 2008, 20:25:14 » |
0
|
Ależ jak najbardziej betonowe podkłady były produkowane masowo. Typ na 750 mm zwał się bodajże KL-1. Ze względu na jego masowe pękanie w latach osiemdziesiątych opracowano ulepszoną wersję - typ B-750. Ale nie wiem czy była wprowadzona do produkcji. Artykuł o tym był kiedyś w periodyku "Drogi Kolejowe". Mamy w Rogowie egzemplarz jakby co.
|
|
|
|
|
|
|
sir_m
Nowicjusz

Długość toru:: 33 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #10 : 28 Października 2008, 11:34:04 » |
0
|
Witam Wszystkich. Ciekawy temat więc postanowiłem się podłączyć z pytaniem o infrastrukturę, gdyż również staram się zbudować trasę Gdańskich Kolei Dojazdowych jednak w świecie mniej realnej kolei wirtualnej. Czy dysponuje któryś z kolegów planem torowiska cukrowni w Nowym Stawie i bocznic po za nią? Znalazłem dwa czy trzy zdjęcia na których za wiele nie widać, a mapy są albo bardzo stare, albo nie pokazują dokładnego planu torowiska.
|
|
|
|
|
|
|
gkw
|
 |
« Odpowiedz #11 : 28 Października 2008, 13:04:02 » |
0
|
Do jakiej gry , jeśli wolno spytać? Ciekawa rzecz taka wirtualna wąskotorówka, gdzieś w sieci widziałem lxd2 do Trs2004.
|
|
|
|
|
|
|
sir_m
Nowicjusz

Długość toru:: 33 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #12 : 28 Października 2008, 14:37:38 » |
0
|
Właśnie do TRS2004. Chciał bym chociaż wirtualnie odtworzyć mapę GKD dla tego tworzę ją już od około 3 lat. Tworzę do niej dodatki takie jak tabor, infrastrukturę itd. Większość z nich znajduje się na www.trainz.pl. Mapę cały czas udoskonalam i obawiam się, że nigdy chyba jej nie skończę 
|
|
|
|
|
|
|
gkw
|
 |
« Odpowiedz #13 : 28 Października 2008, 15:03:56 » |
0
|
Jakie chce pan odtworzyć wirtualnie odcinki Gkd? Gratuluje świetnych dodatków wąskotorowych na www.trainz.pl , super że są ludzie którzy tworzą coś takiego. Przekonał pan już mnie że warto zainwestować w tego trs2004. Będe mógł sobie przynajmniej "pośmigać" wirtualnie "rumunem"  Zamierza pan stworzyć jeszcze jakieś "wąskie" dodatki?
|
|
|
|
|
|
|
Karol
|
 |
« Odpowiedz #14 : 28 Października 2008, 15:28:27 » |
0
|
Czy dysponuje któryś z kolegów planem torowiska cukrowni w Nowym Stawie i bocznic po za nią? Znalazłem dwa czy trzy zdjęcia na których za wiele nie widać, a mapy są albo bardzo stare, albo nie pokazują dokładnego planu torowiska. Tylko tym jednak niestety twórcy tej mapy tory wąskie i normalne oznaczali tak samo 
|
|
|
|
.
|
|
|
tczewianin
|
 |
« Odpowiedz #15 : 29 Października 2008, 15:36:14 » |
0
|
O! Moja "metropolia" :mrgreen: Tory wąskie są to te co idą ze wschodu na zachód (od ulicy Matejki koło odstojników Cukrowni). Tory normalne to te które krzyżują się z wąskotorowymi i idą jakby z południa na zachód z odgałęzieniem (zaraz za krzyżówką z wąskimi) do cukrowni (2-3 tory odchodzą) i 3 tory też tworzą rampę kolejową. P.S.: Na tej mapie wąskotorówka jest zaznaczona jakby była normalnotorową, a normalnotorowa, jak wąską. (Wąskotorowa to tutaj gruba linia biało-czarna), a tor normalny to cienkie linie. Tory co na terenie cukrowni to większość to tory normalne, a wlot dla wąskich znajdował się koło odstojników, ale bliżej od mostku na Świętej (ul. Matejki). Bliżej skrzyżowania z torami normalnotorowymi znajduje się parę zwrotnic i wlot torów normalnych na teren cukrowni.
Kiedyś mogę się tam przjeść i porobić dokładniejsze zdjęcia, ale zresztą Nowy Staw jest bardzo dobrze pokazany na google maps.
|
|
|
|
|
|
|
Castor Troy
Czytelnik
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #16 : 02 Listopada 2008, 13:18:28 » |
0
|
Cześć,
Postanowiłem sam osobiście przekonać się co o i jak i w tym tygodniu jade do Mikoszewa. :mrgreen:
Akurat będe na urlopie i pojadę osobiście wszystko pomierzyć i obfocić. Przejdę sobie na pieszo odcinek Mikoszewo - Prawy Brzeg Wisły.
Po powrocie wszystko opiszę, co i jak. Już dawno mnie korciło żeby odwiedzić moją kraine dziecięcych wąskotorowych wspomnień, a teraz mam okazję połączyć pilne z pożytecznym. :smile:
|
|
|
|
Pozdrawiam,
Castor Troy.
GG 1934046
|
|
|
lukazs
Nowicjusz

Długość toru:: 46 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #17 : 13 Listopada 2008, 13:36:50 » |
0
|
Dodam od siebie, że również zrobiłem fragment sieci GKD do gry TRS, na odcinku Kałdowo - Lipinka i był on do ściągnięcia w sieci, nie wiem czy dalej jest, natomiast niebawem zostanie ponownie zamieszczony na mojej stronie.
|
|
|
|
|
|
|
tczewianin
|
 |
« Odpowiedz #18 : 13 Listopada 2008, 16:56:27 » |
0
|
No fajny fragmencik - fajny. Robiłem własną wersję dalej do Nowego Stawu, ale się wkurzyłem i skończyłem zaraz koło Świerków.
|
|
|
|
|
|
|
pleszewianin
|
 |
« Odpowiedz #19 : 13 Listopada 2008, 17:05:32 » |
0
|
A można prosić o linka na pw do tych mapek??
|
|
|
|
Nie jestem przedstawicielem PKL
|
|
|
|