Świat kolejek wąskotorowych SMF
05 Grudnia 2024, 13:35:08 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Pamięć o Piotrkowskiej Kolei Wąskotorowej.  (Przeczytany 15893 razy)
tompalec
Mechanik
Długość toru:: 211 m

W terenie W terenie

« : 24 Listopada 2008, 12:12:56 »
0

Myślę, że pora zakończyć te spory i kłótnie. Nic już do życia Piotrkowskiej Wąskotorówki nie przywróci.
Chciałbym aby ten post był poświęcony na upamiętnienie tej kolei. Majbardziej interesują mnie zdjęcia. Stare, nowsze jak i również ostatnie jakie można zrobić czyli z wyprowadzenia taboru z koleiki, demontażu torowiska. Jeżeli na dawnej linii pozostały jakieś ślady kolei, budynki, fragmenty torowiska itp też proszę pisać o ich umiejscowieniu żeby mógł odnaleźć je fascynat kolei wąskotorowych.  Jednym słowem wszystko co obrazuje tą kolejkę, żeby ktoś wchodząc za 20 lat na to forum mógł obejrzeć jak to wszystko wyglądało. Nie chciałbym żeby ktoś kto zainteresuje się kolejką wąskotorową za 20 lat znał tylko zapach smrodu po Piotrkowskiej Wąskotorówce.

Administratorów proszę o kasowanie z tego tematu jakichkolwiek postów nawiązujących swoim tonem do sporów dotyczących ostatnich lat działania kolei.

kalito
Administrator
Długość toru:: 1512 m

W terenie W terenie

kalito1982
« Odpowiedz #1 : 24 Listopada 2008, 13:12:55 »
0

Cytat: "tompalec"
Nie chciałbym żeby ktoś kto zainteresuje się kolejką wąskotorową za 20 lat znał tylko zapach smrodu po Piotrkowskiej Wąskotorówce.

Chcąc nie chcąc człowiek ma taką naturę, że pamięta tylko najprzyjemniejsze momenty... Przypuszczam, że o sporach nikt nie będzie pamiętał za pół roku, a za lat dwadzieścia nikt nie będzie nawet pamiętał panów wczoraj przeze mnie ostrzeżonych

Pozdrawiam
Kalito
Piszę w miarę poprawnie po polsku.
a cygan
Dyrektor
Długość toru:: 870 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #2 : 24 Listopada 2008, 13:28:23 »
0

Popieram pomysł.
Sam jadąc do Łodzi odruchowo szukam śladów dawnego przejazdu w asfalcie, choć wiem że nie ma prawa tam go być.
kalito
Administrator
Długość toru:: 1512 m

W terenie W terenie

kalito1982
« Odpowiedz #3 : 24 Listopada 2008, 13:44:27 »
0

Ja przejeżdżałem niejednokrotnie wzdłuż trasy kolejki w kierunku Sulejowa. Było to parę lat temu, można było jeszcze spotkać torowisko przy drodze, a także resztki szyn zatopione w asfalcie. Fotek niestety nie mam, ale właściwie nie chcę tego ponownie oglądać. Lepiej zróbmy galerię PKD z okresu jej świetności. Jak ktoś ma, to niech wrzuca

Pozdrawiam
Kalito
Piszę w miarę poprawnie po polsku.
KLAN PALUCHOWSKICH
Minister
Długość toru:: 1332 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #4 : 24 Listopada 2008, 17:25:38 »
0

W tym roku wracając z Wrocławia widziałem jeszcze tabor na stacji. Pociąg relacji JG-Wrocław-Warszawa chyba jak żaden inny w Polsce nie mija po drodze tylu inicjatyw miłośniczych, Jaworzyna(skansen)-Wrocław(wystawa taboru KSK)-Piotrków Tryb.(wąskotorówka)-Rogów(FPKW)-Skierniewice(PSMK)-Warszawa [Główna](Mauzoleum Kolejnictwa)

tompalec
Mechanik
Długość toru:: 211 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #5 : 26 Listopada 2008, 03:10:09 »
0

Cytat: "a cygan"
Popieram pomysł.
Sam jadąc do Łodzi odruchowo szukam śladów dawnego przejazdu w asfalcie, choć wiem że nie ma prawa tam go być.

Właśnie. Ciekawe czy przed założeniem safaltowej nawierzchni zostały usunięte tory? Jeżeli nie to może za pare lat znając polskie realia ujrzymy je ponownie. :mrgreen:

arti281
Dyrektor
Długość toru:: 512 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #6 : 01 Grudnia 2008, 21:55:10 »
0

Tam zostały usunięte.W strone PT można w kawałku drogi(asfaldu) je spotkać.Jakieś 300m dalej za mostem w Przygłowie
emibe
Administrator
Długość toru:: 1053 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #7 : 27 Września 2009, 23:34:10 »
0

W temacie linkuję wątek na PMK, w którym to zapodano archiwalne artykuły z Sygnałów.

http://usenet.gazeta.pl/usenet/0,48205.html?group=pl.misc.kolej&tid=1471856&pid=&strona=0
radek
Czytelnik

Długość toru:: 1 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #8 : 29 Września 2009, 21:18:38 »
0

A ja znalazłem kawałek toru zatrzymując sie w drodze na wakacje na stacji benzynowej przy wyjeździe z Piotrkowa w kierunku Sulejowa. WC      właśnie było sprzątane więc poszedłem za potrzebą i o to co znalazłem.

http://picasaweb.google.pl/lamiasty/PiotrkowskaKd#

radek wiech
arti281
Dyrektor
Długość toru:: 512 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #9 : 29 Września 2009, 21:42:17 »
0

Slady po kolejce można znaleść tylko na: kompleks stacyjny,ul Krakowskie Przedmieście - przejazd , stacja paliw były przystanek Blue Box , Przygłów przejazd - 20m od remizy strażackiej,ewentualnie pozostały nasyp
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!