Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 10:40:30 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2] 3   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: 2009 na SKW  (Przeczytany 31495 razy)
Piottr_tt
Minister
Długość toru:: 2006 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #20 : 09 Czerwca 2009, 08:58:25 »
0

Proponuję tutaj metodę sprawdzoną już niegdyś w Starachowicach - dogadanie się z właścicielami miejscowych sklepów, o wywieszenie w oknie sklepu plakatu z informacją i rozkładem jazdy kolejki. Niekonwnecjonalna reklama, typu podjechanie w dzień targowy lokomotywką z wagonem pod targowisko, tak, żeby jak najwięcej ludzi zobaczyło, też nie jest specjalnie kosztowne, a jeszcze jak się uda załatwić megafon i z kolejki ogłosić, że kolejka kursuje, to już w ogóle byłoby super - nic tak dobrze nie działa jak marketing szeptany "a bo wie sąsiadka, widziałam dzisiaj kolejkę i mówili, że znowu kursuje". Jakby trzeba było jakieś ulotki wydrukować to ewentualnie mogę coś zadziałać.

Pozdrawiam, Piottr
Nowa galeria foto -  http://wedrownosc.flog.pl
Adam W
Dyrektor
Długość toru:: 601 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #21 : 09 Czerwca 2009, 09:35:26 »
0

Marketing szeptany... przez megafon?
 :razz:

S pozdravem Adam

andrzej2110
Minister
Długość toru:: 2697 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #22 : 09 Czerwca 2009, 10:13:06 »
0

Głośno szeptany Chichot

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym,
ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie pr
Bogdan_KRK
Zawiadowca
Długość toru:: 435 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #23 : 09 Czerwca 2009, 10:42:02 »
0

A może najlepiej użyć reklamy typu "widziały gały i zapamiętały :wink: " Gdyby podczas przejazdu Pociągu Specjalnego do Sandomierza w dniu 14,06 ok.godz 08,30 skład wąskotorowy stał na stacji Starachowice Wsch.Wąskie, pasażerowie  poc.spec. sami zobaczyliby,że wąskotorowka już jezdzi. a przy okazji wyszłyby piękne foty :grin:  Pozdrawiam. Bogdan

"Mędrzec ciągle się uczy, głupiec już wie wszystko"
AXEL
Minister
Długość toru:: 2017 m

W terenie W terenie

www.axel-rail.pl

« Odpowiedz #24 : 09 Czerwca 2009, 11:40:31 »
0

Cytat: "Bogdan_KRK"
Gdyby podczas przejazdu Pociągu Specjalnego do Sandomierza w dniu 14,06 ok.godz 08,30 skład wąskotorowy stał na stacji Starachowice Wsch.Wąskie, pasażerowie  poc.spec. sami zobaczyliby,że wąskotorowka już jezdzi. a przy okazji wyszłyby piękne foty

Gdyby podczas przejazdu Pociągu Specjalnego do Sandomierza w dniu 14,06 ok.godz 08,30 skład wąskotorowy stał na stacji Starachowice Wsch.Wąskie, wyszłyby piękne foty a przy okazji pasażerowie poc.spec. sami zobaczyliby,że wąskotorowka już jezdzi.

Zapewne o to chodzilo bardziej nieprawdaż?  
emibe
Administrator
Długość toru:: 1053 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #25 : 09 Czerwca 2009, 13:43:25 »
0

ZTCW Andrzej planuje akcję promocyjną wąskotorówki podczas przejazdu sandomierskiego. O szczegółach pewnie napisze.

A bliskie spotkanie trzeciego stopnia - jak najbardziej wskazane.
a cygan
Dyrektor
Długość toru:: 870 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #26 : 09 Czerwca 2009, 17:23:44 »
0

W Starachowicach Wsch. "specjalny pociąg" jest o 8:27 a odjazd pierwszego planowego pociągu jest o 10:30.
Co do reklamy SKW - po to jest właśnie "Specjalny pociąg do Sandomierza" pod patronatem medialnym TV Kielce, PR Kielce, Echa Dnia i pomniejsze redakcje.
Na stronie www.skw.org.pl  w temacie "Rusza reklama", zamieszczony jest widok biletu (wielkość 1/3 formatu A4) z reklamą kolejki na odwrocie.
Biletów jest 1000 szt. Jak zostaną, sprzedamy na allegro!!
Paweł Niemczuk
Administrator
Długość toru:: 1840 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #27 : 15 Czerwca 2009, 19:06:11 »
0

Wczoraj (tj. 14 czerwca) w Starachowicach w koncu pojechaly wszystkie 3 pary poc planowych - przewieziono lacznie 42 osoby.
W dniach 15-18 czerwca codziennie jada poc czarterowe. W koncu takze do Starachowic dotarlo pewne ozywienie
Piottr_tt
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #28 : 17 Czerwca 2009, 11:56:35 »
0

Daje to średnio 7 pasażerów na pociąg. Padał deszcz?

Pozdrawiam, Piottr
emibe
Administrator
Długość toru:: 1053 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #29 : 17 Czerwca 2009, 19:32:47 »
0

Chyba jednak trzeba liczyć nie dla takiej średniej statystycznej.
Pierwszy kurs: wsiadło 14 osób, pojechało do Lipia i tyleż wróciło. Za drugim i trzecim razem tak samo. W sumie przejechały się 42 osoby, ale w pociągu 2 razy większa frekwencja  :wink:
Ale i tak cieniutko jak na start. Miejmy nadzieję że się nakręci.
Paweł Niemczuk
Administrator

W terenie W terenie

« Odpowiedz #30 : 18 Czerwca 2009, 01:09:06 »
0

No tak, ilosc podroznych policzylem wg ilosci sprzedanych biletow, a w zasadzie podroznego jadacego tam / powrot powinno sie liczyc x 2 - zatem przewiezlismy nie 42 osoby, a 84.
Paweł Niemczuk
Administrator

W terenie W terenie

« Odpowiedz #31 : 21 Czerwca 2009, 19:36:43 »
0

W dniu 21 czerwca pociagi rozkladowe starachowickiej czesci SKW zostaly odwolane - pierwszy kurs ze wzgledu na zerowa frekwencje, dwa kolejne z powodu awarii lokomotywy Lyd1-252 (padla pompa hydrauliczna). W Ilzy pojechaly dwa kolka (ze wzgledu na frekwencje odwolano ostatnie).

Jednoczesnie zawiadamiam, ze kursowanie pociagow na starachowickiej czesci SKW zostanie wznowione po ogloszeniu (mam nadzieje, ze juz w nastepna niedziele, ale to zalezy od tego, czy uda sie do tego czasu zreperowac lokomotywe).
Piottr_tt
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #32 : 21 Czerwca 2009, 22:20:10 »
0

Cytat: "Paweł Niemczuk"
W dniu 21 czerwca pociagi rozkladowe starachowickiej czesci SKW zostaly odwolane - pierwszy kurs ze wzgledu na zerowa frekwencje.

Przyzwyczajajcie się do takiego stanu.
Ztcp to dobra frekwencja była tylko w pierwszym roku funkcjonowania kolejki. Teraz mamy sytuację, że prawie wszyscy Starachowiczanie już jechali kolejką do Lipia i zeby pojechali ponownie, trzeba im zaoferować coś ekstra. Może catering w Lipiu? Może kapelę grajacą do tańca?

W każdym razie, bez solidnej kampanii promocyjnej (może np. dać na tacę księdzu, żeby ogłosił, że kolejka kursuje) to Lipie samo z siebie nie jest w stanie wygenerować potoków pasażerskich. A do połączenia obu odcinków i stworzena oferty przewozowej, jeszcze długa droga...

Pozdrawiam, Piottr
Paweł Niemczuk
Administrator

W terenie W terenie

« Odpowiedz #33 : 21 Czerwca 2009, 22:30:49 »
0

Coz, nie jest tak zle, drogi Piottrze, jak mowisz. Do konca maja przewieziono wiecej podroznych niz w calym sezonie 2008.

Jesli chodzi o polaczenie obu czesci, to droga do niego nie jest tak odlegla, jak by sie niektorym moglo wydawac
andrzej2110
Minister
Długość toru:: 2697 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #34 : 21 Czerwca 2009, 22:32:54 »
0

ale w tym roku jest to możliwe??

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym,
ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie pr
Paweł Niemczuk
Administrator

W terenie W terenie

« Odpowiedz #35 : 21 Czerwca 2009, 22:50:52 »
0

NIe, no bez przsady, w tym roku nie
Piottr_tt
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #36 : 22 Czerwca 2009, 00:53:39 »
0

Cytat: "Paweł Niemczuk"
Coz, nie jest tak zle, drogi Piottrze, jak mowisz. Do konca maja przewieziono wiecej podroznych niz w calym sezonie 2008.

No to znaczy, że w ubiegłym roku albo było beznadziejnie i dlatego operator upadł, albo nie wszyscy pasażerowie dostawali bilety...
Chyba że liczysz również pasażerów w pociągach czarterowych, ale to osobna bajka przecież.

Niemniej ze zjawiskiem "każdy Starachowiczanin już jechał kolejką" należy się liczyć. Lipie to niestety nie jest Chechło, nad które się jeździ co weekend, kolejka mieszkańcom się już oklepała. Dlatego jeżeli udałoby się rozszerzyć promocję SKW na Ostrowiec Świętokrzyski i Skarżysko (btw jak jest z dojazdem koleją na kolejkę? Jest jakaś możliwość?) to mogłoby to pomóc zwiększyć przewozy. Może warto również wrócić do pomysłu "pociągu targowego" z Lipia w soboty?

Ja ze swej strony mogę zaoferować druk plakatów A4 na laserze (także kolorowym) w jakimś rozsądnym nakładzie. Jednak akcję na miejscu - obejście sklepów i dogadanie się z właścicielami, żeby wywiesili - musiałby zrobić ktoś na miejscu.

Pozdrawiam, Piottr
PkL
Mechanik
Długość toru:: 187 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #37 : 22 Czerwca 2009, 12:43:09 »
0

Nie mogę powiedzieć nic o odcinku iłżeckim, natomiast z tego co pamiętam w tamtym roku kursy w Starachowicach może nie były wypełnione po brzegi, ale powietrza też się nie woziło. W tym sezonie niemal od rozpoczęcia planowych kursów non stop pada deszcz, chmurzy się. Odwrotnie niż w 2008, pogoda kompletnie nie dopisuje.

Skarżysko i Ostrowiec po staremu ->http://rozklad-pkp.pl/stboard.php/pn?q=pl/node/149& 6 pociągów (szynobus albo EN57) w tą i w tamtą stronę. Inne pasażerskie tędy nie jeżdżą. Promocja SKW w postaci ulotek była prowadzona przez A. Cygana w Dni Techniki Kolejowej w Skarżysku.

Co do "Pociągu targowego" - postaram się przyjrzeć bliżej sytuacji (mamy konkurencję od MZK) i zdać raport :-)

Co do kolejce, nie wątpię że wielu Starachowiczan już nią jechało, ale szczerze mówiąc spora grupa moich znajomych twierdzi, że jeszcze tam nie zagościli, stawiając wielkie oczy - "A to jeździ? Gdzie?". Pod pomysłem plakatów podpisuję się wszystkimi czterema kończynami.

Pozdrawiam
Leśny Dziadek
Dyrektor
Długość toru:: 919 m

W terenie W terenie

http://www.strzelnicahistoryczna.pl

« Odpowiedz #38 : 22 Czerwca 2009, 13:12:56 »
0

Cytat: "PkL"
Pod pomysłem plakatów podpisuję się wszystkimi czterema kończynami.

Nie podpisuj się, tylko zadeklaruj jasno "rozniosę"

Ja w 2006 wydrukowałem 1000 sztuk kolorowego plakatu A2 - błagałem, prosiłem, "niechże ktoś to rozwiesi, rozniesie, ja niestety  bywam w Starachowicach, a nie jestem"

I co ? I od 2006 999 sztuk leżało na szopie, dupę sobie można było nimi podetrzeć. JEDEN zaniosłem do księgarni w rynku, powisiał ponad miesiąc (zgodnie z obietnicą księgarza).

Pkl - Ty w już wtedy działałeś/sympatyzowałeś z SKW< tak?

PkL
Mechanik
Długość toru:: 187 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #39 : 22 Czerwca 2009, 13:49:50 »
0

Cytat: "Leśny Dziadek"

Nie podpisuj się, tylko zadeklaruj jasno "rozniosę"

Rozniosę :smile:
Cytat: "Leśny Dziadek"

Pkl - Ty w już wtedy działałeś/sympatyzowałeś z SKW< tak?

W sezonie 2006 byłem na kolejce dwa razy - raz jako pasażer, potem na jednym kursie jako "pomarańczowy". Okoliczności nie pozwoliły mi działać na kolejce aż do 2008 roku. Nie miałem styczności z ludźmi zajmującymi się kolejką i najzwyczajniej nie wiedziałem co w trawie piszczy - oprócz tego, co czasami przeczytałem na forum.

Pozdrawiam
Strony: 1 [2] 3   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!