Świat kolejek wąskotorowych SMF
20 Kwietnia 2026, 00:02:24 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Koluszki-Regny  (Przeczytany 5363 razy)
Bxhpi
Nowicjusz
*
Długość toru:: 45 m

W terenie W terenie

« : 16 Lutego 2009, 20:56:15 »
0

Dzień dobry

Chciałem pozyskać informacje na temat połączenia z Koluszek do przystanku Regny. Kiedy zlikwidowano to połączenie, ile jeździło pociągów itd. Z góry thx

Pozdrawiam

Górnośląskie Koleje Wąskotorowe zapraszają (785mm)
Ariel Ciechański
Administrator
Długość toru:: 973 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #1 : 16 Lutego 2009, 23:02:46 »
0

Cytat: "Bxhpi"
Dzień dobry

Chciałem pozyskać informacje na temat połączenia z Koluszek do przystanku Regny. Kiedy zlikwidowano to połączenie, ile jeździło pociągów itd. Z góry thx

Pozdrawiam

W ostatnim rozkładzie jeździła jedna, ranna para pociągów. O ile pamięć mnie nie zawodzi to ostatni pociąg osobowy z Regien wyjechał 30.09.2000 r. Byliśmy z kolegą ostatnimi pasażerami, którzy wyjechali z po |Regny.

Pozdr.<br />CAr.<br />
Bxhpi
Nowicjusz
*

W terenie W terenie

« Odpowiedz #2 : 17 Lutego 2009, 16:43:57 »
0

W takim razie masz jakies szczegóły?? Jakieś foty, ilu było pasażerów (chyba Wy sami), ile ten pociąg czasu potrzebował do pokonania tej trasy... Będe wdzięczny za inf.

Ariel Ciechański
Administrator

W terenie W terenie

« Odpowiedz #3 : 17 Lutego 2009, 17:03:18 »
0

W takim razie masz jakies szczegóły?? Jakieś foty, ilu było pasażerów (chyba Wy sami), ile ten pociąg czasu potrzebował do pokonania tej trasy... Będe wdzięczny za inf.

Do Regien do Słotwin my dwaj. Reszta zgodnie z rozkładem. Fotki mam, ale w formie klasycznej.

Pozdr.<br />CAr.<br />
Bxhpi
Nowicjusz
*

W terenie W terenie

« Odpowiedz #4 : 19 Czerwca 2009, 10:05:50 »
0

Jeszcze jedno pytanie. Do którego miejsca linia prowadziła "pod drutem", do Regien czy tez dalej i dla jakiej idei istniała ta linia. Czy to była linia dla "pewnej grupy zawodowej" czy poprostu połączenie dla okolicznych mieszkańców.

Ariel Ciechański
Administrator

W terenie W terenie

« Odpowiedz #5 : 19 Czerwca 2009, 10:09:26 »
0

Jeszcze jedno pytanie. Do którego miejsca linia prowadziła "pod drutem", do Regien czy tez dalej i dla jakiej idei istniała ta linia. Czy to była linia dla "pewnej grupy zawodowej" czy poprostu połączenie dla okolicznych mieszkańców.

To są dwa pytania ;-P
Pod drutem była do bramy jednostki wojskowej i służyła raczej do przewozów pracowników jednostki wojskowej.

Pozdr.<br />CAr.<br />
prof_klos
Mechanik
Długość toru:: 284 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #6 : 19 Czerwca 2009, 11:59:56 »
0

Kiedyś pisałem o tej linii. Przed elektryfikacją (1992?) jeździły tam pociągi w konfiguracji SM30+Bh+SM30. Nie brakowało grzybiarzy i wojaków.
Masa ludzi z okolic była zatrudniona w tej Jednostce.

Przystanek końcowy nie miał nawet peronu - była to zwykła kupka ziemi w lasku. Jeździły tam do końca użytkowania linii w ruchu pasażerskim ezt EN57. Sporadycznie do dziś coś tam pojedzie (do Wojska), mimo że sieć zdemontowano. Po dziś dzień kikuty po trakcji sterczą obok torowiska.

Zdjęcie nasuwa mi się jedno, z portalu kolej.one:
http://www.kolej.one.pl/index.php?dzial=stacje&id=1091&okno=galeria&&zakres=-1&photoid=12980

Filozofia sztuką życia...!
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!