Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 23:35:49 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Logo kolejki  (Przeczytany 18616 razy)
Leśny Dziadek
Dyrektor
Długość toru:: 919 m

W terenie W terenie

http://www.strzelnicahistoryczna.pl

« : 15 Marca 2009, 10:44:29 »
0

Szanowni,

jak w temacie - ogłaszamy konkurs otwarty na logo Helskiej Kolei Wąskotorowej. Jeżeli ktoś ma zdolności, wenę twórczą, i odrobinę chęci - proszę o propozycje? Logo powinno nawiązywać do "marynarskiego" i militarnego charakteru kolejki (co nie jest od rzeczy, biorąc pod uwagę, że w przyszłości (bliższej) dojedziemy do magazynów amunicyjnych i (dalszej) na cypel. Proponuję (jako beztalencie graficzne mogę opisać jedynie słownie) zarys Wls'ki + platformę z jakimś militarnym akcentem?

Muzeum przewiduje zakup praw autorskich do wybranego projektu.

Towarzysze - pomożecie  :twisted:  ?

Waldi7
Mechanik
Długość toru:: 181 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #1 : 15 Marca 2009, 15:05:41 »
0

Cytat: "Leśny Dziadek"

Towarzysze - pomożecie  :twisted:  ?

Pomożemy! :grin:

A tak poważnie: do kiedy można składać propozycje?

Pozdrawiam serdecznie!
Leśny Dziadek
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #2 : 15 Marca 2009, 17:36:58 »
0

Tak gdzieś do końca marca, bo później to już trzeba będzie ruszać z drukiem materiałów, bannerów, itp....

Hal9
Mechanik
Długość toru:: 179 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #3 : 15 Marca 2009, 19:19:08 »
0

Marynistyczne, Militarne, Kolejkowe:

Marynarz pcha wózek torowy załadowany wielką bombą.

Narysować niestety nie bardzo umiem.
Leśny Dziadek
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #4 : 15 Marca 2009, 19:34:41 »
0

A pod spodem napis "UWAGA, NIEWYPAŁY"   :cool:

Nie, nie, logo ma zachęcać - więc lokomotywka, na pewno, może zarys letniaka za nią? A może pójść po całości i ciuchcia z obłoczkiem dymu nad kominem?

Hal9
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #5 : 15 Marca 2009, 20:34:02 »
0

Ale przecież to może być ładny rysunek, marynarz może się uśmiechać, a sam wózek i bomba nawiązywać do historycznego taboru. Poza tym to ma być przecież kolejka bardziej dla fanów historii, militariów niż ucieszna ciuchcia na piknik z rodziną. Zresztą jedno nie wyklucza drugiego Radocha dla dzieciaków dla dorosłych żywa historia. Podobno na Helu nigdy nie było lokomotyw parowych więc ciuchcia i obłoczek dymu nie na miejscu.  :wink:

Może być też lokomotywa z wagonem załadowanym bombami i w obsłudze marynarze.

Hasło:
" I ty możesz podróżować bombowym pociągiem"   :lol:
Leśny Dziadek
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #6 : 15 Marca 2009, 20:40:12 »
0

Cytat: "Hal9"
Poza tym to ma być przecież kolejka bardziej dla fanów historii, militariów niż ucieszna ciuchcia na piknik z rodziną

No nie, bo 98,00 % zwiedzających to schemat 2+2 (tatuś z piwkiem, mamusia z dwojgiem rozwydrzonych dzieciaków). Siłą rzeczy - do wagoników wsiądzie podobny zestaw
Chcemy udostępnić kolejną rozrywkę dla "pikniku z rodziną" zachowując ile się da z realiów (no to chyba tylko Wls'ka, bo "letniaki" w takim kształcie jak się budują, nigdy na Helu nie jeździły).  
Tu trzeba znaleźć złoty środek - dotrzeć z przekazem, jednocześnie nie popadając w infantylizm (ciuchcia była nieco prowokacyjnie przeze mnie użyta).

a cygan
Dyrektor
Długość toru:: 870 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #7 : 15 Marca 2009, 21:03:21 »
0

(ciuchcia była nieco prowokacyjnie przeze mnie użyta).

A może to będzie "ciuchciowueleska", bardzo kolorowa, z marynarzem wystawiającym głowę z okna - nie "zarobi" się na orginale i "wojskowych" kolorach.
I jeszcze jedno, może być bez wagonu - logo będzie czytelniejsze.
Narysować niestety nie bardzo umiem

Ja też, choć rysunek i kolory "dobrze widzę".
Leśny Dziadek
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #8 : 15 Marca 2009, 21:07:43 »
0

Hal9 - hasło to Ci się udało - kupujemy
Bomba też się będzie uśmiechać
Andrzeju - dokładnie tak - wystająca głowa marynarza też mi chodzi po głowie. Choć na Helu to bardzo niebezpieczne - jeden marynarz żywot tak zakończył, przy wjeździe do garażu lokomotywek (Arczi, legenda czy prawda?)
Aha, załoga kolejki będzie  w marynarskich strojach z epoki (tylko jeszcze nie wiemy której)

Cóż, powtarzam,  "złoty środek".... Pierwszy sezon musi zarobić na superkosztowne połączenie naszego "ogryzka" z resztą sieci...

Hal9
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #9 : 15 Marca 2009, 21:20:41 »
0

Możecie w sumie zaaranżować całą scenkę w plenerze, przebrać kilka osób w mundury  marynarskie zrobić kilka zdjęć w razie czego retusz komputerowy.
a cygan
Dyrektor
Długość toru:: 870 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #10 : 15 Marca 2009, 21:38:21 »
0

scenkę w plenerze

I tu kolejna myśl - w czasie imprezy załogi zakładu "Zębca", przejazdu kolejką, był "napad na pociąg" - http://skw.org.pl/wycieczka-2008-08-28/ilpdr_1418/
Tu nie będę podpowiadał kto na kogo może napadać - mundury i sprzęt powiniem być w muzeum.
Wpraszam się na statystę.
konrad
Mechanik
Długość toru:: 296 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #11 : 16 Marca 2009, 00:21:33 »
0

Cytat: "Hal9"
Podobno na Helu nigdy nie było lokomotyw parowych więc ciuchcia i obłoczek dymu nie na miejscu.  :wink:

nie miłośnik nie odróżni zarysu parowozu od zarysu wlski a co do obłoczka, wystarczy dolać trochę oleju do ropy...  :twisted:

Urok sapiącej ciuchci jest niepodważalny ale lokomotywa spalinowa to potęga.
emibe
Administrator
Długość toru:: 1053 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #12 : 16 Marca 2009, 12:05:53 »
0

Wydaje mi się jednak, że nawet przez kolorowe logo należy edukować (i nie zakłamywać). Spalinówka to nie parowozik. Byleby nie wyszedł traktor  :wink:
Jeżeli ma być bardzo realnie (marynarz) i kolorowo to foto dobre. IMHO jednak uważam, że logo to logo. A takie realne foty, bardzo kolorowe obrazki są dobre na widokówki, bilety, plakaty. Ale do zamawiającego należy decyzja.
Leśny Dziadek
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #13 : 16 Marca 2009, 12:11:21 »
0

Na razie czekamy na ewentualne propozycje...

Piottr_tt
Minister
Długość toru:: 2006 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #14 : 16 Marca 2009, 19:37:19 »
0

Generalnie jako niedoszły grafik półgębkiem muszę się włączyć do dyskusji. Jako że za podobne włączenie się na jednej niepoważnej galerii kolejowej dostałem bana, napiszę tylko, jakie dobrze zaprojektowane uniwersalne logo być powinno:

0. Dać się wyrazić w postaci grafiki wektorowej (nie zawierać bitmap, zdjęć i przejść tonalnych)
1.  składać się nie więcej niż z 3 kolorów (druk papieru, wizytówek, folderów, wycinanie z folii)
2.  dać się wyciąć z folii samoprzylepnej i nakleić na samochodzie, wagonikach, lokomotywie, drogowskazie
3. dać się stosunkowo łatwo wkomponować w pieczątkę
4.  składać się z niewielkiej liczby prostych elementów, tak, żeby punkt 2 i 3 był spełniony

Pozdrawiam, Piottr
Nowa galeria foto -  http://wedrownosc.flog.pl
Hal9
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #15 : 16 Marca 2009, 20:04:19 »
0

Tak jest to ma być symbol łatwy prosty jednoznaczny i zapadający w pamięć.

Te warunki spełnia wg. mnie pierwsza moja propozycja czyli:

Marynarz pcha wózek torowy załadowany wielką bombą.

ewentualnie zamiast marynarza czapka marynarska na bombie  :mrgreen:
Platon
Nowicjusz
*
Długość toru:: 15 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #16 : 16 Marca 2009, 20:40:53 »
0

Jeśli chodzi o kolory :zieleń wueleski ( kolor nr 1) , żółty i błękitny ( kolor 2,3 ) ukłon w stronę herbu miasta Hel.( i wszystkiego pochodnego morza, nieba ,piasku. Niebieski to także kolor pocisków przeciwpancernych kalibru 40,6 cm., a żółty pocisków burzących) :razz:  Takiego mam pomysła.  Platon :mrgreen:

Radość żąda dostępu do morza
emibe
Administrator
Długość toru:: 1053 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #17 : 16 Marca 2009, 23:00:47 »
0

Panowie, o ile się zasady nie zmienią to konkurs polega na przygotowaniu logo i przekazaniu organizatorowi. A tak ktoś te Wasze pomysły przeczyta, namaluje, wyśle, wygra i zdobędzie pakiet darmowych przejazdów To jest konkurs, a nie dyskusja i kolektywne tworzenie. Rysujcie, wysyłajcie, wiadomo mniej więcej jakie są oczekiwania Muzeum.
KLAN PALUCHOWSKICH
Minister
Długość toru:: 1332 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #18 : 17 Marca 2009, 00:13:23 »
0

Miałem początkowo pomysł, potem pomysł okazał się jednak nietrafiony, takie coś mi po pomyśle zostało Udostępniam wszem i wobec, za darmo do wykorzystania dowolnego z podaniem mego skromnego autorstwa

KLAN PALUCHOWSKICH
Minister
Długość toru:: 1332 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #19 : 01 Czerwca 2009, 20:29:52 »
0

Hehe, mój projekt doczekał sie realizacji

Takie foto dostałem w piątek od Marcina Przybysza (dobrze zidentyfikowałem telefon Marcinie ?)

Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!