Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 07:57:25 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Prace na SKW  (Przeczytany 26572 razy)
Bart
Młotkowy
**
Długość toru:: 132 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #20 : 05 Czerwca 2009, 12:18:01 »
0

Cytat: "Paweł Niemczuk"

7. Staraniem Urzedu Miasta w Ilzy przy stacji kolejki urzadzono parking - elegancko wyrownano teren oraz ustawiono ogrodzenie. Do kompletu brakuje jeszcze tylko oznakowania, ale nie wszystko na raz

Jakiś czas temu przejeżdżałem przez Iłżę i podjechałem na stację ale właśnie przez brak oznakowania nie zauważyłem parkingu i zaparkowałem na wprost, obok budynku. Spotkało się to z taką agresją Pani pielącej grządki w ogródku po drugiej stronie torów , że odechciało mi się zwiedzania i czym prędzej uciekłem. Tak więc uzupełnienie oznakowania wskazane.

Paweł Niemczuk
Administrator
Długość toru:: 1840 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #21 : 05 Czerwca 2009, 15:32:58 »
0

Primo - OZNAKOWANY stosownym znakiem drogowym parking znajduje sie bezposrednio przy drodze
Secundo - zaraz za wjazdem na parking, po prawej stronie (przy budynku stacyjnym) znajduje sie znak drogowy "zakaz ruchu wszelkich pojazdow"
Tertio - pani naczelnik reaguje nieco nerwowo, bo w tym roku juz 3 razy wzywala policje celem usuniecia z toru zaparkowanych samochodow uniemozliwiajacych przejazd pociagu (a pociagi kursuja praktycznie codziennie).

Oznakowanie bedzie lepsze, jednak to, ktore juz teraz jest powinno kazdemu kierowcy wystarczyc - wszak obowiazkiem kazdego kierowcy jest zwracanie uwagi na znaki drogowe i ich przestrzeganie.
Paweł Niemczuk
Administrator

W terenie W terenie

« Odpowiedz #22 : 09 Czerwca 2009, 05:02:35 »
0

Na dlugi weekend zaplanowane sa nastepujace prace:

1. 11-12 czerwca - diagnostyka toru (wykonuja prezes Bartek Uryga i pan Artur Ż.)
2. 12 i w razie potrzeby 13 czerwca - naprawa ukladu chlodzenia Lyd1-252 (lok starachowicki) - maszynisci: pan Jan i pan Marian oraz pomagier
3. 12 czerwca - wycinka dzikiego zakrzewienia na odcinku starachowickim - ja i jeszcze ktos (mam nadzieje)

Zwracam sie z goraca prosba o pomoc w pracach, zwlaszcza w wycince! Sam wiele nie zdzialam, a sytuacja robi sie powoli dosc nieciekawa!

Chetnych do pomocy prosze o kontakt na pw albo majlem (p.niemczuk@sgkw.eu) albo na gg (nr 2479265) albo telefoniczny (kom 660-509-104)

Pozdrawiam
Pawel
PkL
Mechanik
Długość toru:: 187 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #23 : 09 Czerwca 2009, 11:56:24 »
0

Oprócz wycinki zdałoby się uruchomić pociąg techniczny do zwózki krzaczorów. Po ostatnim sezonie (a może i dwóch ostatnich) przy torze zostało sporo gałęzi do zwiezienia - może i dwa wagony.

Pozdrawiam
andrzej2110
Minister
Długość toru:: 2697 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #24 : 09 Czerwca 2009, 12:03:12 »
0

Stare suche gałęzie to dorzucić trochę mokrych i zrobić ognisko

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym,
ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie pr
Paweł Niemczuk
Administrator

W terenie W terenie

« Odpowiedz #25 : 09 Czerwca 2009, 15:25:40 »
0

Krzakobranie planowane jest na piatek - niestety tego samego dnia planowana jest naprawa ukladu chlodzenia w loku - nigdzie zatem nie pojedziemy, krzaki beda musialy poczekac.
a cygan
Dyrektor
Długość toru:: 870 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #26 : 09 Czerwca 2009, 18:05:18 »
0

nigdzie zatem nie pojedziemy

Pozostaje zawsze wózek, choć liczyliśmy na drezynkę ręczną.
Paweł Niemczuk
Administrator

W terenie W terenie

« Odpowiedz #27 : 11 Czerwca 2009, 18:21:31 »
0

Jutro (czyli piatek, 12 czerwca) szykuje sie pracowity dzien na SKW:

- ciag dalszy diagnostyki toru (czesc ilzecka)
- naprawa ukladu chlodzenia w lokomotywie Lyd1-252 (starachowicka)
- krzakobranie

Ekipy do dwoch pierwszych zadan sa skompletowane, potrzeba natomiast pomocy do krzakobrania.
Z naszej strony zapewniamy rekawice, napoje chlodzace, narzedzia oraz paskudna robote, hehe.

Chetnych do pomocy zapraszam na godzine 10.20 do lokomotywowni w Starachowicach.

Tel kontaktowy ze mna: 692-029-136

Pozdrawiam
Pawel Niemczuk
Paweł Niemczuk
Administrator

W terenie W terenie

« Odpowiedz #28 : 12 Czerwca 2009, 22:28:55 »
0

W dniu dzisiejszym wykonano diagnostyke toru na obu odcinkach SKW, a dzieki pracy Andrzeja Cygana i dwojki wolontariuszy poleglo tez troche krzaczorow. Niestety ze wzgledu na awarie mojego samochodu (nie bylo mozliwosci dowiezienia narzedzi) nie ruszyly z miejsca prace przy naprawie Lyd1-252. Sytuacja, niestety, staje sie napieta - w niedziele ma jechac poc planowy, a od poniedzialku do czwartku codziennie czartery.... Mam nadzieje, ze jutro (tzn. w sobote) uda sie lokomotywe oblaskawic.
Chetnych do pomocy przy lokomotywie zapraszam do starachowickiej szopy. Przewidywana godzina rozpoczecia prac: okolo 8 rano.

Tel kontaktowy, jak zawsze ten sam: 692-029-136
Bartosz Uryga
SGKW
*
Długość toru:: 343 m

W terenie W terenie

WRS Bytom Karb

« Odpowiedz #29 : 06 Sierpnia 2009, 12:01:01 »
0

Serdecznie zapraszam na prace porządkowe, które planujemy w najbliższą niedzielę i poniedziałek. W planach na niedzielę jest wycinka kosą spalinową skrajni na odcinku iłżeckim, natomiast w poniedziałek będziemy wycinać trawę na przystanku w Lipiu oraz skrajnię na odcinku starachowickim. W poniedziałek będzie uruchomiony pociąg techniczny: Lyd1-252+Kdhx. W niedzielę planujemy zacząć około godziny 10-11.

Chętnych proszę o telefoniczny kontakt ze mną (0-600 390 992 - preferowany SMS...) lub Pawłem Niemczukiem (0-692 029 136, p.niemczuk [małpa] sgkw [kropka] eu).

Zapraszam!

'Każdy dzień jest podróżą...'

www.sgkw.eu
PkL
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #30 : 06 Sierpnia 2009, 18:34:37 »
0

A tam skrajnia na starachowickim.. http://www.youtube.com/watch?v=lMQDc4lsZGA :razz: ;-)
Wstępnie piszę się na poniedziałkową wycinkę skrajni.

Pozdrawiam
klon200
Zawiadowca
Długość toru:: 498 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #31 : 06 Sierpnia 2009, 20:08:12 »
0

w najbliższą niedzielę w Iłży odbędzie się: Jubileuszowy XV Jarmark Sztuki Ludowej więc na Iłżan nie ma co liczyć.

http://ilza.com.pl/aktualnosc-83.html
klon200
Zawiadowca
Długość toru:: 498 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #32 : 06 Sierpnia 2009, 20:12:06 »
0

Cytat: "Bartosz Uryga"
Serdecznie zapraszam na prace porządkowe, które planujemy w najbliższą niedzielę i poniedziałek. W planach na niedzielę jest wycinka kosą spalinową skrajni na odcinku iłżeckim, natomiast w poniedziałek będziemy wycinać trawę na przystanku w Lipiu oraz skrajnię na odcinku starachowickim. W poniedziałek będzie uruchomiony pociąg techniczny: Lyd1-252+Kdhx. W niedzielę planujemy zacząć około godziny 10-11.

Chętnych proszę o telefoniczny kontakt ze mną (0-600 390 992 - preferowany SMS...) lub Pawłem Niemczukiem (0-692 029 136, p.niemczuk [małpa] sgkw [kropka] eu).

Zapraszam!

Proponuję aby to ogłoszenie zamieścić na stronie www kolejki jak również wywiesić plakaty na stacjach tak by ludzie mogli się dowiedzieć o akcji.
Trwa okres wakacyjny więc może ktoś się znajdzie.
andrzej2110
Minister
Długość toru:: 2697 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #33 : 06 Sierpnia 2009, 21:09:39 »
0

Cytat: "PkL"
A tam skrajnia na starachowickim.. http://www.youtube.com/watch?v=lMQDc4lsZGA :razz: ;-)
Wstępnie piszę się na poniedziałkową wycinkę skrajni.

Ja bym dał chyba wagon na po pychu na takim szlaku.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym,
ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie pr
a cygan
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #34 : 07 Sierpnia 2009, 20:35:52 »
0

Prace na starachowickim odcinku dziś już rozpoczęto. Z Pawłem M. wycięliśmy pochylone nad torem drzewa, nie będą "straszyć" w czasie niedzielnych kursów.
Paweł Niemczuk
Administrator

W terenie W terenie

« Odpowiedz #35 : 19 Sierpnia 2010, 16:03:54 »
0

W dniach 20 i 21 sierpnia odbędą się prace torowe na odcinku iłżeckim.
Jeśli ktoś będzie chętny do pomocy, to zapraszam. Kontakt ze mną na komórkę:

692-029-136

W razie potrzeby zapewniam transport z i do Starachowic.
kalito
Administrator
Długość toru:: 1512 m

W terenie W terenie

kalito1982
« Odpowiedz #36 : 21 Sierpnia 2010, 18:33:13 »
0

A czy planujecie jakieś działania tydzień później? Wtedy będę

Pozdrawiam
Kalito
Piszę w miarę poprawnie po polsku.
PkL
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #37 : 28 Sierpnia 2010, 10:52:08 »
0

Czy na odcinku starachowickim jest planowany jakiś kurs roboczy? Skrajni wciąż daleko do ideału  Smutny Przydałaby się jakaś wycinka.

Pozdrawiam
Paweł Niemczuk
Administrator

W terenie W terenie

« Odpowiedz #38 : 29 Sierpnia 2010, 00:29:21 »
0

Aktualnie nie planujemy żadny prac, prócz napraw awaryjnych. Takie właśnie miały miejsce ostatnio, z resztą z braku palnika gazowgo lub kątówki i agregatu prądotwórczego miały one raczej charakter, hmm, mocno doraźny i prowizoryczny. Krótko mówiąc stan toru można określić mianem przedzawałowego. Jeśli w przyszłorocznym budżecie powiatu nie będzie środków na zakrojone na szerszą skale prace przy wymianie choćby podkładów pod stykami oraz po dwa podkłady przed i za stykiem, wymianę śrub łubkowych (co pozwoli na zlikwidowanie kanciatych łuków oraz poprawę licowania na stykach) oraz wymianę najbardziej zgniłych podkładów tam, gdzie ucieka prześwit, to nie średnio widzę możliwość kontynuowania przewozów. W szczególności dotyczy to odcinka iłżeckiego. Na odcinku starachowickim jest nieco lepiej. Ale tylko nieco.
a cygan
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #39 : 19 Kwietnia 2011, 22:30:42 »
+2

Nim rozpocznie się sezon, można popracować przy renowacji taboru SKW. Na początek - praca przy pługu. Planowane jest malowanie, uzupełnienie desek w podłodze i oszklenie. Tel 693 18 25 17
GG 6765712
Strony: 1 [2]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!