bobby
Nowicjusz

Długość toru:: 24 m
W terenie
|
 |
« : 09 Czerwca 2009, 19:35:28 » |
0
|
MA KTOS Z WAS INFORMACJE NA TEMAT TRASY ROWEROWEJ NA LINI STARGARD-DOBRA NOWOGARDZKIE?BO KOLEJKI TO JOZ CHYBA KONIEC :shock:
|
|
« Ostatnia zmiana: 28 Marca 2011, 16:22:59 wysłane przez grzegorz_sykut »
|
|
|
|
|
bobby
Nowicjusz

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #1 : 09 Czerwca 2009, 19:52:50 » |
0
|
http://www.drezyna.com.pl/index2.php NA TYM LINKU MOZNA ZNALEZC TO CO SIE DZIEJE Z E STARDZGARDZKA KD .TABOR POWOLI ZNIKA I POJAWIA SIE W KOSZALINIE,SZKODA ZE WLADZ MIASTA STARGARD SZCZ, NIE INTERSOJE LOS KOLEJKI
|
|
|
|
|
|
|
andrzej2110
|
 |
« Odpowiedz #2 : 09 Czerwca 2009, 20:17:35 » |
0
|
Lepiej niech idzie do Koszalina niż do huty. Stargardzką nie ma kto się zając  Blisko Niemiec może jakiś niemiecki przedsiębiorca by był zainteresowany??
|
|
|
|
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie pr
|
|
|
bobby
Nowicjusz

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #3 : 11 Czerwca 2009, 12:33:28 » |
0
|
sorry za krzyk na klawiatorze ... koszalin ok ale z dobrej wszystko znika a do stargardu nie jest daleko a jesli chodzi o tabor to moglby zasilic gryficka kd bo blizej
|
|
|
|
|
|
|
andrzej2110
|
 |
« Odpowiedz #4 : 11 Czerwca 2009, 12:45:55 » |
0
|
wszędzie byle by w Polsce i nie do huty.
|
|
|
|
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie pr
|
|
|
Alois Pietrucha
Nowicjusz

Długość toru:: 46 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #5 : 14 Czerwca 2009, 21:00:38 » |
0
|
Kolego bobby. Polecam słownik ortograficzny na początek. A potem zasuwaj do Stargardu reaktywowac kolejkę jak taki krzyk podnosisz...
|
|
|
|
PKP Szybka Kolej Miejska w Trójmieście - Mój zakład pracy. The best:) Nienawidzę Arriva PCC SP42+4Bhp - pociąg przyszłości w woj. kujawsko - pomorskim.
|
|
|
andrzej2110
|
 |
« Odpowiedz #6 : 17 Grudnia 2010, 19:40:05 » |
0
|
Post z 7 grudnia. Wiadomość z dzisiaj:
Decyzja o przekazaniu infrastruktury kolejki wąskotorowej dla Starostwa Powiatowego w Stargardzie jest w podpisie u ministra infrastruktury. Pół roku leżała w PKP Zakład Nieruchomości w Szczecinie, aż trafiła na odpowiednie biurko ministerialne. Po zatwierdzeniu tej decyzji przez ministra, nastąpi nieodpłatne przekazanie infrastruktury w celu budowy drogi rowerowej do Ińska. Uff... :banana:
^^ http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1036485&page=10
|
|
|
|
|
|
|
Grzesiek
Nowicjusz

Długość toru:: 15 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #7 : 10 Stycznia 2011, 21:48:16 » |
0
|
Witam chciałbym się dowiedzieć czy któryś z kolegów ma bieżące informacje na temat kolejki jeśli tak to proszę o wiadomość pw . Jetem zainteresowany sytuacją kolejki.
|
|
|
|
!!!Wyrzyska Kolej Powiatowa!!!!
|
|
|
Hopfen
Czytelnik
Długość toru:: 5 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #8 : 28 Marca 2011, 14:22:23 » |
+1
|
Tak się jakoś złożyło że o kolejce stargardzkiej czyli dawnej Saatziger Kleinbahn wiem dużo. Zdarzyło mi się nawet napisać pracę dyplomową na temat jej historii. Jeśli mógłbym pomóc -polecam się. Poszukuję starych fotografii przedstawiających nieistniejące budynki dworcowe na linii.
|
|
|
|
|
|
|
grzegorz_sykut
|
 |
« Odpowiedz #9 : 28 Marca 2011, 16:22:36 » |
-3
|
Temat jest "co dalej" a nie "co było" na Stargardzkiej Kolei.
|
|
|
|
Pozdrawiam
Grzegorz Sykut Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju Nadwiślańskiej KW
|
|
|
Romas
|
 |
« Odpowiedz #10 : 28 Marca 2011, 17:33:27 » |
0
|
Tak się jakoś złożyło że o kolejce stargardzkiej czyli dawnej Saatziger Kleinbahn wiem dużo. Zdarzyło mi się nawet napisać pracę dyplomową na temat jej historii. Jeśli mógłbym pomóc -polecam się. Poszukuję starych fotografii przedstawiających nieistniejące budynki dworcowe na linii.
Czy Twoja praca dyplomowa jest może osiągalna w sieci ? Ewentualnie szykujesz może jakąś publikację ? Warto by poczytać.
|
|
|
|
|
|
|
janeczek
|
 |
« Odpowiedz #11 : 28 Marca 2011, 19:21:21 » |
0
|
Temat jest "co dalej" a nie "co było" na Stargardzkiej Kolei.
Bardziej, przynajmniej mnie interesuje co było.  Co będzie .... można przewidzieć. 
|
|
|
|
|
|
|
Hopfen
Czytelnik
Długość toru:: 5 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #12 : 28 Marca 2011, 20:08:19 » |
0
|
Oczywiście nic "dalej" się nie wydarzy. Słyszałem plotki że nawet inicjatywa utworzenia ścieżki rowerowej po dawnym torowisku nie powiedzie się. Stan faktyczny pozostałości infrastruktury jest fatalny a do tego chęć wyrazić musiałyby gminy przez które biegnie ta linia. Takie pomysly słychać od 2000 roku. Ale gdyby.... ścieżka rowerowa od Stargardu po Drawsko, przez Marianowo, Ińsko, Ziemsko... to byłoby coś. Tereny extra.
Prace pisałem kilka lat temu. Oryginał wiadomo, pozostała mi kopia. W sieci nie publikowałem. Ale chętnie wymienię się informacjami.
|
|
« Ostatnia zmiana: 28 Marca 2011, 20:13:35 wysłane przez Hopfen »
|
|
|
|
|
Łowca
Młotkowy

Długość toru:: 134 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #13 : 01 Kwietnia 2011, 10:10:18 » |
+2
|
Nie ma mowy o żadnej ścieżce rowerowej, najpierw trzeba by tor z rejestru wykreślić a narazie nie ma na to szans. Dalej nic nie będzie - tak sobie będzie jeszcze "X" lat sobie stało... co było do okradzenia juz zostało okradzione, co było do sprzedania już w 90% sprzedano, a czy za parę lat konserwator zmięknie to się okaze.
|
|
|
|
|
|
|
Wądzio
|
 |
« Odpowiedz #14 : 15 Kwietnia 2011, 19:19:57 » |
-2
|
Co do infrastruktury Stargardzkiej KD to w gronie miłośników z Łodzi pojawiają się informacje o planach wykorzystania nieczynnych zwrotnic. Miały by one zostać ułożone jako zwrotnice na mijankach tramwajowych linii podmiejskiej do Konstantynowa Łódzkiego. Trasa ta jest coraz mniej rentowna, stąd pomysł uruchomienia tramwajów turystycznych.
|
|
|
|
|
|
|
Łowca
Młotkowy

Długość toru:: 134 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #15 : 17 Kwietnia 2011, 20:39:57 » |
0
|
Pomijając to czy tramwajowe koła aby napewno poradza sobie ( niech taborowi spece się wypowiedzą ) z typowo kolejowymi rozjazdami ( S42 i typ 31 tak na marginesie ) - życzę WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO w realizacji takiego pomysłu. WKZ napewno na to zezwoli - tak samo jak od 10 lat zezwala NZ-owi na likwidację resztek  .
|
|
|
|
|
|
|
brok
|
 |
« Odpowiedz #16 : 19 Kwietnia 2011, 09:22:44 » |
+1
|
Co do infrastruktury Stargardzkiej KD to w gronie miłośników z Łodzi pojawiają się informacje o planach wykorzystania nieczynnych zwrotnic. Miały by one zostać ułożone jako zwrotnice na mijankach tramwajowych linii podmiejskiej do Konstantynowa Łódzkiego. Trasa ta jest coraz mniej rentowna, stąd pomysł uruchomienia tramwajów turystycznych.
Wądzio Powinieneś z większym dystansem podchodzić do rewelacji głoszonych przez MK, niektórych często fantazja ponosi, a wizjonerów i różnej maści naprawiaczy w środowisku nie brakuje. Gdy do tego dodamy fakt, że po 6 piwie, to pewnie większość z nas jechałby odbudowywać kolejkę stargardzką (ewentualnie rozbierać na potrzeby łódzkiej linii muzealnej), to może się okazać, że bez odpowiedniego „sita „trudno będzie wyłowić rzetelną informację. PS Wczoraj oglądałem jak na przedmieściach Konstantynowa wymieniane jest torowisko, w Łodzi nie ma miejsca dla zabytkowych wagonów itd, dlatego informacje o liniach turystyczno – muzealnych można spokojnie między bajki włożyć…
|
|
|
|
Najpiękniejsze są takie podróże, Które pamięć na zawsze zachowa, Gdy dziewczyna jest piękna nad podziw, A kolejka wąskotorowa...
|
|
|
stargardwąski38
Czytelnik
Długość toru:: 7 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #17 : 07 Grudnia 2012, 13:56:14 » |
-3
|
oby ruszyła jak najwcześniej fajnie by było gdyby uruchomili trasę aż nad jezioro ińsko gdzie kiedyś była jej stacja końcowa na szlaku skd! Post wyjątkowo niechlujny - kolejne zostaną odpowiednio docenione. Pozdr. CAr.
|
|
« Ostatnia zmiana: 07 Grudnia 2012, 16:49:27 wysłane przez Ariel Ciechański »
|
|
|
|
|
Brood.K
|
 |
« Odpowiedz #18 : 19 Lutego 2014, 16:55:31 » |
0
|
A póki co: "PKP S.A. Oddział Gospodarowania Nieruchomościami w Poznaniu Al.Niepodległości 8, 61-875 Poznań, ogłasza przetarg ustny nieograniczony na sprzedaż: Nieruchomości położonej w Dobrej Nowogardzkiej przy ulicy Józefa Piłsudskiego 13, na którą składa się prawo użytkowania wieczystego gruntu oznaczonego geodezyjnie jako działka nr 113/4 o powierzchni 0,1778 ha, obręb 0001 Dobra, wraz z prawem własności zabudowy w postaci budynku byłego dworca oraz magazynu o pow. 284,27 m2 Przedmiot przetargu można oglądać po uprzednim uzgodnieniu terminu z Ogłaszającym. Cena wywoławcza nieruchomości 70 000,00 zł netto, Wadium: 7000,00 zł postąpienie 1500,00 zł. Do wylicytowanej ceny zostanie doliczony podatek VAT zgodnie z przepisami obowiązującymi w dniu sprzedaży, przetarg odbędzie się w dniu 25.03.2014 o godz. 11:00 w siedzibie Ogłaszającego, pokój nr 115, warunkiem przystąpienia do przetargu jest wpłata wadium(...)" i tak dalej i tak dalej....
Żródło: "Wyborcza" z 18 II 2014.
|
|
|
|
|
|
|
werner18
Młotkowy

Długość toru:: 86 m
W terenie
Brudno! Rozpuścił was Mechanik!
|
 |
« Odpowiedz #19 : 19 Lutego 2014, 21:34:53 » |
+2
|
W marcu mają pojawić się konkretne, i pozytywne informacje odnośnie "puszczenia" ruchu drezynowego. A już myślałem, że to tylko mrzonki. W Dobrej stoją jeszcze Mbxd2-308 i Lxd2-468 (odstawione jako sprawne). Gdyby tak jeszcze dokupić drugą "motorówkę" i doprowadzić tabor do dobrego stanu [...]  W Stargardzie postawić niewielką szopę, uzupełnić ubytki... Przecież nie wszystko jeszcze stracone? Nie mam na myśli obsługi całej trasy, ale chociaż jej części np. od Stargardu do Starej Dąbrowy - w weekendy po dwa kursy dziennie. Łatwiej i taniej byłoby zapewne na trasie Dobra - Stara Dąbrowa ze względu na gotowe zaplecze w Dobrej, ale gorzej pewno z frekwencją. Tak wiem - pomarzyć można.
|
|
« Ostatnia zmiana: 19 Lutego 2014, 21:49:42 wysłane przez werner18 »
|
|
|
|
|
|