wiat kolejek wskotorowych SMF
21 Wrzenia 2026, 12:51:28 *
Witaj
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona gwna   Pomoc Szukaj Zaloguj si Rejestracja  
Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Kolejki wąskotorowe okolic Kcyni  (Przeczytany 5233 razy)
Atterdag
Mechanik
Dugo toru:: 196 m

W terenie W terenie

« : 31 Lipca 2009, 17:33:32 »
0

Kolejki wąskotorowe okolic Kcyni

Tak siedząc sobie przy komputerze i zażywając dnia wolnego przerzucałem sobie hobbystycznie archiwalne mapy WIG z dwudziestolecia międzywojennego. Kusiło mnie by w końcu zrobić jakąś wstępną listę kolejek folwarcznych funkcjonujących w okolicach Kcyni. Dlaczego w okolicach Kcyni? Po pierwsze mało kto wie iż w tym rejonie również kolejki o charakterze Feldbahnu funkcjonowały. Po drugie, gdyż pochodząc z tej okolicy, a mieszkając w Małopolsce muszę w jakiś sposób zaspokajać swój regionalny patriotyzm. Po trzecie... by ustalić czy aby na pewno tak odległe rejony nie miały połączenia via sieć Tuczna lub Kruszwicy z kolejkami Pałuckimi lub Kujawskimi.

A teraz do rzeczy.

Kolejka Folwarku Stołężyn
Od folwarku do stacji normalnotorowej Rusiec.

Kolejka Folwarku Graboszewo
Od majątku Graboszewo do rampy towarowej po wschodniej stronie stacji Wapno.

Kolejka Wapno Zachód
Cała mikrosieć torów składająca się z głównego szlaku przechodzącego przez Podolin, Folwark Smuszewo i Dolne Smuszewo do Folwarku Mokronosy z dwoma bocznicami do zbiórki płodów rolnych w okolicy osad Smuszewo, Podolin

Co ciekawe, Wapno nam tu urasta jako bardzo ciekawy węzeł kolejowy łączący kolejki folwarczne z szerokim światem i szerokim torem na raz.

Kolejka Folwarku Dolna Kopanina

Łączyła wspomniany Folwark przez Starężynek z rampą w miejscowości Miąża.

Kolejka Stępuchowo

Bliżej niezidentyfikowana kolejka prowadząca od jeziora Stępuchowskiego, przez Stępuchowo do stacji normalnotorowej odległej odrobinę od tej miejscowości.

Kolejka Panigródz
Łączyła szereg folwarków (z rozgraniczeniem w Rozpętku do Folwarku Słupowa oraz Chwaliszewo i Sierniki) ze stacją normalnotorową w Panigrodzu.

Kolejka Juncewo
Połączenie rampy w Juncewie z Folwarkiem Sielec oraz majątkiem Paryż - sam Paryż posiadał również krótką linię dla zwózki płodów rolnych.

Folwark Żabiczyn
Od Folwarku w Dolnym Żabiczynie do rampy zlokalizowanej na wschód od stacji Rąbczyn.

Po przerzuceniu starych topografów wniosek jest jeden. Jedyna droga jaką kolejki te były połączone z rozległymi sieciami KKD i ŻKD to odcinkiem normalnotorowym do Damasławka i Żnina. Sytuacja zatem jest podobna jak w sporej części zaboru pruskiego gdzie kolejki polowe funkcjonowały w połączeniu z siecią normalnotorową i uzupełniały ją w razie potrzeb.

Najdalej wysuniętą nitką ŻKD była tu oczywiście linia do Żużołów... skąd niedaleko już było do Dąbrowy-Międzylesie i Damasławka.

Niestety nie korygowałem nazw stacji i pozostawiłem historyczne. Wszystkie linie z okolicy Kcyni mieszczą się na pojedynczym arkuszu mapy WIG 1:100000 Żnin.

Pozdrawiam

Ha!
Atterdag
Mechanik
Dugo toru:: 196 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #1 : 22 Padziernika 2009, 23:11:44 »
0

Ot tak znów mi się nudziło. Dociągnięta do siatki (warstwa liniowa .shp do udostępnienia) mapa kolejki folwarcznej Panigródz. Mała sieć łącząca kilka folwarków i dwór w Rozpętku (Panigrodzku) ze stacją normalnotorową w Panigrodzu.

Jak znów znajdę czas to przyjrzę się na geoportalu co pozostało po kolejce poza rampą na stacji i układem dróg w terenie.

Oto mapka:

Jakby co to mam jeszcze warstwę nałożoną na podkład z mapy natowskiej w skali 1:50000.

Ha!
Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!