Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 01:32:44 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 7   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Muzeum Kolejnictwa w Warszawie  (Przeczytany 83151 razy)
Marcin117
Minister
Długość toru:: 1020 m

W terenie W terenie

Student - Drezyniarz

« Odpowiedz #40 : 15 Grudnia 2009, 16:02:31 »
0

To ty nim JECHAŁEŚ? Ja bym się bał nawet do niego zajrzeć podczas przetaczania....

Phinek
Gość
« Odpowiedz #41 : 15 Grudnia 2009, 16:06:34 »
0

a
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2011, 13:08:34 wysłane przez Phinek » Zapisane
andrzej2110
Minister
Długość toru:: 2697 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #42 : 15 Grudnia 2009, 16:55:12 »
0

Masz jakieś fotki z tej akcji??

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym,
ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie pr
Kucyk
Minister
Długość toru:: 4309 m

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #43 : 15 Grudnia 2009, 17:03:22 »
0

Ciekawe czy oprócz kształtu coś z tego wagonu zostało? Pamiętam jak w latach 90-91 stał na Odolanach przy kanałach oczystkowych. Już wtedy była to wydmuszka...

Na peronie zostało wszystko to Cię męczy.
Patrząc z kabiny FAURa* świat wydaje się lepszy.

*) tu można wstawić każdą serię lokomotywy.
Phinek
Gość
« Odpowiedz #44 : 16 Grudnia 2009, 00:57:49 »
0

a
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2011, 13:08:27 wysłane przez Phinek » Zapisane
isiek200
Nowicjusz
*
Długość toru:: 33 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #45 : 04 Stycznia 2010, 16:03:52 »
0

Ja pracowałem w muzeum jako przewodnik. Strasznie jest ono zaniedbane- szczególnie wystawa.
  Mogę powiedzieć jedynie tyle, że wyburzyć to można ale nie budynek a kierownictwo.

isiek
KLAN PALUCHOWSKICH
Minister
Długość toru:: 1332 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #46 : 04 Stycznia 2010, 20:07:28 »
0

Cytat: "isiek200"
Ja pracowałem w muzeum jako przewodnik. Strasznie jest ono zaniedbane- szczególnie wystawa.
  Mogę powiedzieć jedynie tyle, że wyburzyć to można ale nie budynek a kierownictwo.

No to teraz nas kolego oświeć:
-dlaczego już nie pracujesz w MK ?
-o którym kierownictwie piszesz ? Starym z S czy nowym z R na czele ?

Kucyk
Minister

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #47 : 22 Stycznia 2010, 20:16:43 »
0

Serdecznie zapraszamy do udziału w seminarium, które odbędzie się w Muzeum Kolejnictwa w dniu 25 stycznia 2010 o godzinie 11.00

Temat  seminarium: "Przemysł lokomotywowy w Polsce"

Termin seminarium:      25 stycznia 2010 r. (poniedziałek)

godzina 11.00

Miejsce seminarium: MUZEUM KOLEJNICTWA W WARSZAWIE ul. Towarowa 1, sala Biblioteki

Wystąpienia (tematy):

1.       mgr inż. Andrzej Paszke -  Polskie Stowarzyszenia Miłośników Kolei „Przemysł parowozowy w Polsce”

2.       mgr  Jerzy Krauze –  Polskie Towarzystwo Historii Techniki „Naprawy parowozów w oparciu o zaplecze techniczne węzła kolejowego Skarżysko-Kamienna”

3.       inż. Adam Gerstmann – Muzeum Kolejnictwa „Polskie parowozy w zbiorach Muzeum Kolejnictwa”

Ktoś się wybiera?

Adam W
Dyrektor
Długość toru:: 601 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #48 : 22 Stycznia 2010, 20:26:36 »
0

Termin doskonały. Dzień roboczy tuż przed południem. Ciekawe czy oni specjalnie takie pory wymyślają...

S pozdravem Adam

KLAN PALUCHOWSKICH
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #49 : 22 Stycznia 2010, 20:49:13 »
0

Cytat: "Adam W"
Termin doskonały. Dzień roboczy tuż przed południem. Ciekawe czy oni specjalnie takie pory wymyślają...
S pozdravem Adam

Jestem w stałym kontakcie z MK, zwracałem uwagę na niefortunny termin seminarium, w tym przypadku siła wyższa, następne mają być w rozsądnych dniach i porach.

BTW. Może jakieś propozycje kolejnych tematów ?

Kucyk
Minister

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #50 : 22 Stycznia 2010, 21:15:21 »
0

Może ja coś tam bym o czajnikach walnął... :mrgreen:

Phinek
Gość
« Odpowiedz #51 : 22 Stycznia 2010, 21:40:47 »
0

a
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2011, 12:51:59 wysłane przez Phinek » Zapisane
KLAN PALUCHOWSKICH
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #52 : 22 Stycznia 2010, 21:49:01 »
0

Panowie, jeśli chcecie zaszczycić obecnością to super. Ja coraz bardziej się łamię czy nie olać wykładu

AXEL
Minister
Długość toru:: 2017 m

W terenie W terenie

www.axel-rail.pl

« Odpowiedz #53 : 22 Stycznia 2010, 21:55:09 »
0

No ja będę na bank.
gajos
Minister
Długość toru:: 1201 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #54 : 23 Stycznia 2010, 08:06:42 »
0

A orientacyjnie do której by to trwało? Dzień i pora faktycznie fatalna.

Maszynisto!
Dając Rp1 gdzieś na kolejce ginie wolontariusz i idzie do czyśćca łowić!
http://pl.youtube.com/user/gajosgitara
http://picasaweb.google.pl/gajosgitara
Phinek
Gość
« Odpowiedz #55 : 23 Stycznia 2010, 18:34:01 »
0

a
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2011, 12:51:44 wysłane przez Phinek » Zapisane
klon200
Zawiadowca
Długość toru:: 498 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #56 : 02 Lutego 2010, 09:57:22 »
0

http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95190,7513533,Ostatnia_szansa_dla_dyrektora_Muzeum_Kolejnictwa.html
Rogoz
Minister
Długość toru:: 1038 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #57 : 02 Lutego 2010, 13:15:57 »
0

Parowozy z Muzeum Kolejnictwa odjadą na Bielany?
Dominika Olszewska 2010-02-02, ostatnia aktualizacja 2010-02-02 08:15:41.0

Mieszkańcy Bielan chcą, by Muzeum Kolejnictwa przeniosło się do jednej z hal dawnej Huty Warszawa. - To świetny pomysł, by ożywić naszą dzielnicę - uważa wiceburmistrz Kacper Pietrusiński.
- Gdy przeczytałem w "Gazecie", że Muzeum Kolejnictwa może stracić siedzibę, pomyślałem: niech przeniesie się do huty na Bielany. W naszej dzielnicy nie mamy żadnego muzeum. Czas to zmienić - przekonuje Szymon Kozłowski ze społecznego komitetu Forum Rozwoju Bielan.
Zamieszanie wokół podległemu urzędowi marszałkowskiemu Muzeum Kolejnictwa zaczęło się latem. Wtedy gruchnęła wieść, że PKP chce odzyskać działkę przy ul. Towarowej, gdzie mieści się główna siedziba placówki. Koleje postanowiły zerwać z muzeum umowę i zażądały oddania budynków. Chciały przenieść zabytkowe lokomotywy na Pragę, w sąsiedztwo Dworca Wileńskiego. Problem w tym, że na dwóch hektarach przy ul. Grodzieńskiej dziś znajduje się tylko zarośnięta bocznica.
Gdy rozpętała się medialna burza, PKP spasowały. Zgodziły się, żeby na razie zostawić muzeum na Woli. Jednak ostateczna decyzja do dziś nie zapadła. - Tak naprawdę kolej robi, co może, by pozbyć się muzeum z Towarowej. Szukamy więc nowej lokalizacji - zdradza nam wysoki urzędnik urzędu marszałkowskiego.
Do marszałka i muzeum trafił już pomysł mieszkańców Bielan. Okazuje się, że huta ma ponad 2,5-hektarową halę, która od wielu lat stoi pusta. Znajduje się zaledwie 400 m od stacji metra, a do środka prowadzą naziemne tory kolejowe. - Jesteśmy zainteresowani wynajęciem hali - przyznaje Ewa Karpińska, rzeczniczka huty ArcelorMittal Warszawa.
Pomysł spodobał się też władzom Mazowsza. - Chciałbym, żeby muzeum zostało na Towarowej. Gdy jednak nie będzie innego wyjścia, Bielany to interesująca alternatywa - sądzi wicemarszałek województwa Ludwik Rakowski (PO), który odpowiada za kulturę.
Problem w tym, że hala wymaga gruntownego i kosztownego remontu. A w budżecie województwa nie ma na ten cel ani złotówki. Władze Mazowsza rozważają więc rozpoczęcie starań o fundusze unijne. Jednak Bruksela może pomóc, pod warunkiem że hutnicza hala przejdzie na własność muzeum lub samorządu Mazowsza.
Kilka dni temu zwiedzali ją społecznicy z Bielan i wiceszef muzeum kolejnictwa Krzysztof Chałupiński. - Podoba nam się, to dobre miejsce. Ale bez prawa własności nie będziemy mogli się tam przenieść. Bo bez unijnych funduszy sobie nie poradzimy - mówi dyrektor Chałupiński.
Huta nie mówi "nie". - Podoba nam się ta propozycja, choć nie braliśmy pod uwagę sprzedaży hali. Ale jesteśmy otwarci na propozycje. Rozmowy dopiero się zaczęły - mówi Ewa Karpińska.
Choć eksperci uważają lokalizację na Towarowej za najlepszą, akceptują też bielańskie rozwiązanie. - Przeniesienie muzeum na Bielany ma sens. Gdy za parę lat w pobliżu stacji metra Młociny wyrosną osiedla, ekspozycja zabytkowych lokomotyw może stać się prawdziwą atrakcją okolicy - uważa Marek Barszcz, historyk techniki.
- Muzeum potrzebuje wreszcie stałego miejsca. Na terenie huty jest duży budynek, prowadzą tam tory. Ten pomysł ma sens - dodaje znawca zabytków techniki Marek Moczulski.

Źródło: http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95190,7518403,Parowozy_z_Muzeum_Kolejnictwa_odjada_na_Bielany_.html
Leśny Dziadek
Dyrektor
Długość toru:: 919 m

W terenie W terenie

http://www.strzelnicahistoryczna.pl

« Odpowiedz #58 : 02 Lutego 2010, 15:04:20 »
0

Cytat: "klon200"

Ujawniliśmy, że
przez dziewięć miesięcy szefowania placówce nie zorganizował ani jednej
merytorycznej wystawy. Odbył się tam za to bal potworów w Halloween.

Och, piękne ... Rozumiem, że beton PKP otrzymał imienne zaproszenia, ze szczególnym uwzględnieniem np pewnego pana, który lat temu parę puścił zgraję  Wandali na warsztaty na Rozbarku ?

Jacek 83218
Mechanik
Długość toru:: 251 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #59 : 03 Lutego 2010, 09:24:02 »
0

Właśnie wydarzyło się coś dla mnie dziwnego.
TVN Warszawa zaprosiła do studia dyrektora muzeum, właśnie na rozmowę w sprawie przenosin na Bielany. Kilkanaście minut przed wywiadem okazało się że nikt nie przyjedzie, bo jak zrozumiałem postanowili nie kontaktować się z TVN Warszawa.
Czyżby mieli coś do ukrycia?
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 7   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!