Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 10:29:16 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Zamieszczanie zdjęć na forum  (Przeczytany 19297 razy)
Kucyk
Minister
Długość toru:: 4309 m

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« : 04 Września 2009, 20:54:18 »
0

Nazywam się Kucyk i jestem kompletnie zielony jeśli chodzi o komputery.

Na tym oto zacnym forum 750mm zwrócono mi dwukrotnie uwagę że zamieszczam za duże zdjęcia na i że powinienem je zmniejszać. Pomijając to, że nie mam pojęcia jak owe zdjęcia zmniejszyć, to uważam, że już teraz wyświetlają się takie malutkie, że na nich g... znaczy niewiele widać, no, chyba, że się kliknie i powiększy.

Ktoś tam marudził (i nie był to tym razem Kolega Drezyniarz) że mu się strona z kilkunastoma moimi zdjęciami otwiera 15 minut. Dziś przeprowadziłem test na temacie Utrzymanie infrastruktury

Po restarcie komputera połączyłem się z tematem za pomocą modemu Play (taki gwizdek co się ładuje w gniazdko USB) i strona ze zdjęciami załadowała mi się w 50s. - przy mocy sygnału dwie z pięciu możliwych kresek.

Potem, po ponownym włączeniu kompa załadowałem stronkę przez WiFi z TP S.A. w czasie 15s.

Zatem, czy na pewno Kucyk za duże zdjęciówy ładuje?

A jeśli za duże, to jak je zmniejszyć ale tak, aby się nie wyświetlały w wielkości tapet na komórce?

Na peronie zostało wszystko to Cię męczy.
Patrząc z kabiny FAURa* świat wydaje się lepszy.

*) tu można wstawić każdą serię lokomotywy.
andrzej2110
Minister
Długość toru:: 2697 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #1 : 04 Września 2009, 21:13:26 »
0

Kucyk bo skrypt forum automatycznie zmniejsza wymiar fotki ale nie zmniejsza jej wago. Dlatego strona długo się ładuje. Czas ładowania zależy od prędkości łącza internatowego i jego obciążenie. Ja mam wolne łączę (neo 256) i jak jest sporo fotek na stronie to się długo ładuje. Czytam sobie posta a tu nagle strona przesuwa się w dół bo się jakaś fotka załadowała.
Wrzucasz na fotosik?? Tam so gotowe linki z miniaturami. Czyli małe obrazki małej wagi wkleja się na forum a po kliknięciu pokazuje się duże.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym,
ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie pr
Kucyk
Minister

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #2 : 04 Września 2009, 21:58:05 »
0

No właśnie, a nie dało by się wkleić aby były na forum duże bez potrzeby powiększania, jednocześnie przy małej wadze?

Marcin117
Minister
Długość toru:: 1020 m

W terenie W terenie

Student - Drezyniarz

« Odpowiedz #3 : 04 Września 2009, 22:04:56 »
0

zależy co rozumiesz przez "duże". U kogoś zdjęcie 800x600 może zajmować cały ekran a u kogoś innego 1280x1024 może wydawać się małe. Ja korzystam z programu Irfan-view do zmniejszania objętości zdjęć ale chyba każda lepsza przeglądarka do zdjęć posiada opcję zmniejszania lub zapisywania z większą kompresją.

Kucyk
Minister

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #4 : 04 Września 2009, 22:16:37 »
0

O!  :!:
Czy można tak zrobić, aby zdjęcie o małej rozdzielczości było na powiedzmy pół ekranu na forum?

emibe
Administrator
Długość toru:: 1053 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #5 : 04 Września 2009, 22:39:05 »
0

Moim zdaniem trzeba znaleźć umiar w ładowaniu fotek.

Jeśli ktoś chce zrobić dużą fotorelację to powinien umieszczać przygotowane miniatury które byłyby linkiem do oryginalnej fotografii umieszczonej gdzieś w sieci. Jak umie to robi je sam, a jak nie to korzysta np. z imageshack.us (wrzucając tam fotografię podaje nam od razu spreparowany link na forum, ale lepiej skorzystać z przycisku IMG w oknie pisania posta).

Inna opcja jest taka, że użytkownik po prostu wpisuje w trzech słowach co jest na zdjęciu i tą frazę linkuje do oryginału.

Jeśli ktoś ma jeden obrazek (góra 2) "o wadze" 1 mega to się nic nie stanie, jeśli je załaduje bezpośrednio. Forum je zmniejszy, ale tylko format wyświetlania. Jeśli chodzi o serię zdjęć, to wielkość maksymalna powinna być ok. 200KB na zdjęcie. Będzie się szybko ładowało przy współczesnych łączach.

Na forum, w wątkach, nie ma domyślnie ustawień możliwości zmniejszania rozmiarów fotek. Można tylko zmniejszyć ich format wyświetlania - jak wspomniałem powyżej. Powiększać się też nie da, choć można byłoby się pobawić css-em.... Jak jest małe zdjęcie to można w przeglądarce klepnąć wz menu na najechanym obrazku "pokaż obrazek", a potem sobie powiększać ctrl++ (kontrol z plusem).
andrzej2110
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #6 : 04 Września 2009, 22:44:00 »
0

przed chwilo czytałem post Kucyka o pryskaniu szlaku. wszystkie fotki ładowały się jakieś 5 min...

Kucyk
Minister

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #7 : 04 Września 2009, 22:49:31 »
0

@Emibe

Sorki za zamieszanie, ale nie mam doświadczenia forumowego, bo tam (Ty wiesz) gdzie się też udzielam zdjęcia ładuje się na forum w postaci załączników, których wielkość decyduje o rozmiarze wyświetlanego obrazu. Tutaj widzę, że będę musiał pokombinować...
Z drugiej strony ładowanie fotek na takie strony dla fotek jest o tyle kiepskie, że w starszych tematach klika się na link, a tam zazwyczaj komunikat, że wybrana strona nie istnieje.

Cytat: "emibe"
przy współczesnych łączach

Andrzej2110, czy to nie daje Ci nic do myślenia?

emibe
Administrator
Długość toru:: 1053 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #8 : 04 Września 2009, 22:50:24 »
0

andrzej2110, jest też druga strona medalu. Świat i internet idzie do przodu a Twoje łącze jest po prostu już archaiczne  :wink: Coś za coś.

Kucyk, prawdopodobnie jest tam włączona opcja dodawania załączników (na serwer forum) i jest to jakoś tam ustawione. U nas tego nie ma, trzeba podpinać grafikę z zewnątrz, mając na uwadze rozmiary fotek / grafik.
kalito
Administrator
Długość toru:: 1512 m

W terenie W terenie

kalito1982
« Odpowiedz #9 : 04 Września 2009, 23:00:18 »
0

A jest to podyktowane limitem transferu 10GB miesięcznie. Już teraz czasami ledwo się wyrabiamy. Jak będzie się kończył okres rozliczeniowy na bieżącym hoscie to pomyślę o przenosinach gdzie indziej. Jesli oczywiście znajdę lepszą ofertę.

Pozdrawiam
Kalito
Piszę w miarę poprawnie po polsku.
Kucyk
Minister

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #10 : 04 Września 2009, 23:02:37 »
0

:shock: Kucyk rozumie, postara się nauczyć zmniejszać zdjęcia....

andrzej2110
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #11 : 04 Września 2009, 23:16:36 »
0

Cytat: "Kucyk"
emibe napisał/a:   
przy współczesnych łączach   

Andrzej2110, czy to nie daje Ci nic do myślenia?
Cytat: "emibe"
andrzej2110, jest też druga strona medalu. Świat i internet idzie do przodu a Twoje łącze jest po prostu już archaiczne :wink: Coś za coś.

Wiem ale mi nie jest szybsze potrzebne wiec po co mam przepłacać??

Marcin117
Minister
Długość toru:: 1020 m

W terenie W terenie

Student - Drezyniarz

« Odpowiedz #12 : 04 Września 2009, 23:32:54 »
0

No to chyba właśnie masz dowód na to że jednak szybsze łącze jest potrzebne. Też kiedyś miałem 128/96 i myślałem że więcej nie trzeba.

andrzej2110
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #13 : 04 Września 2009, 23:36:40 »
0

za sponsorujesz mi??

Kucyk
Minister

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #14 : 04 Września 2009, 23:44:17 »
0

Marcin, nie czepiaj się. Kolega Andrzej2110 preferuje łącza typu N*.

Z drugiej strony, to On, a nie Ty rozwiązał zagadkę czwartej cysterny, więc w sumie łącze - łączem, a kombinacje - kombinacjami... Hehe

*) Najtańszeale i tak lepsze to niż D

E583.002
Dyrektor
Długość toru:: 541 m

W terenie W terenie

M-sta tr. elektr.

« Odpowiedz #15 : 05 Września 2009, 07:13:40 »
0

Więc tak kol. Kucyk sprawa wygląda w sposób następujący.

- Strona u Ciebie po restarcie ładowała się szybko poneiważ odwiedzałęś ją po raz kolejny i zdjęcia na niej nie zostały ściągnięte z netu tylko z pamięci podręcznej przeglądarki ( tzw. cache - czyt "Kesz" )  

- Polecam Ci dowolny program do przeglądania zdjęć ACDSee lub IrfanView - każda z tych przeglądarek posiada opcje "Resize" czyli zmniejsz rozmiar, na potrzeby forum polecam rozdzielczość 1026x768 bądz 800x600 więcej na prawde nie trzeba. Po zmniejszeniu zdjęcia dodatkowo program przy zapisywaniu zapyta się ciebie o kompresję (wskaźnik od 1 do 100), optymalna wartośc przy której rozmiar pliku i jego jakość jest znośna to ok 60-70.

- Program ACDSee możesz pobrać tutaj http://www.oldversion.com/download/acdsee30.exe

- Program IfranView możesz pobrać tutaj http://storage.dobreprogramy.pl/akcesoria/iview425_setup(dobreprogramy.pl).exe

Ja osobiście wole ACDSee. Instalacja jest proste (klikaj Dalej lub "Next") jeżeli będziesz miał jakieś kłopoty pytania to uderzaj do mnie to Ci pomogę.

Nazywam się Roman i od 35 lat naprawiam pralkę
Kucyk
Minister

W terenie W terenie

Bimbrownik wąskotorowy

« Odpowiedz #16 : 05 Września 2009, 18:03:20 »
0

No, Fidler masz u mnie Goolmana.

Teraz test przeprowadzimy.

Pierwsze zdjęcie - oryginał - waga 1,37MB, rozmiar 3504X2336
Drugie - zmniejszone w Irfan - 504kB, 1000X666 (ave  :twisted: )

He, nie ma różnicy w wyglądzie zatem spróbujemy jeszcze mocniej koleżankę pomniejszyć.

Pierwsze 280kB, 1280X960
Drugie 59,3kB, 240X180

No, tu już widać różnicę. Czerwone kozaczki są mniej widoczne! Więc jaki rozmiar zdjęcia jest minimalny, aby się na foremce nie zmniejszał przy wyświetlaniu? Mus popróbować.

440X330 vs 400X300

I już wiadomo. Zdjęcie widoczne w poście się nie zmniejsza, za to jakość jego idzie w dół... Będę zatem używał rozdzielczości 1280X960 i nie powinno już być kłopotów z wyświetlaniem, a jednocześnie będzie widać to i owo.

Ech, znów sam musiałem dojść do odpowiedzi na moje pytania... :razz:

Romas
Zawiadowca
Długość toru:: 410 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #17 : 05 Września 2009, 19:52:39 »
0

To ja się podepnę z jeszcze jednym pytaniem. Jak na forum wstawiać zdjęcia zapisane w np.w picasie ? Ten problem dzisiaj odczułem na własnej skórze, bo korzystając z "przycisku" IMG pięknie powklejałem linki do moich zdjęć z picasy, i co ? I nic. Da radę to zrobić, czy trzeba koniecznie korzystać z fotosika?
E583.002
Dyrektor
Długość toru:: 541 m

W terenie W terenie

M-sta tr. elektr.

« Odpowiedz #18 : 05 Września 2009, 21:12:47 »
0

Janek, rozumiem, że ta Pani :mrgreen:  to twoja pomocniczka przy parowozie. Swoją drogą czerwone kozaczki pasują jej do koloru kół i wiązarów

Nazywam się Roman i od 35 lat naprawiam pralkę
gajos
Minister
Długość toru:: 1201 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #19 : 06 Września 2009, 20:15:13 »
0

Pani jaka jest każdy widzi, ale kim jest ten Pan Piknikujący?

Maszynisto!
Dając Rp1 gdzieś na kolejce ginie wolontariusz i idzie do czyśćca łowić!
http://pl.youtube.com/user/gajosgitara
http://picasaweb.google.pl/gajosgitara
Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!