Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 22:27:45 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2] 3   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Kolorystyka taboru i jej wpływ na sens imprezy  (Przeczytany 25999 razy)
brok
Zawiadowca
Długość toru:: 424 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #20 : 04 Lutego 2010, 14:56:53 »
0

Cytat: "Phinek"

Oczywiście są wyjątki tak jak Lxd2 w malowaniu z Nowego Sącza, ponieważ nie ma potrzeby jego malowania (jeszcze daleko mu do remontu).

I kiedyś w przyszłości w Rogowie na cztery Lxd2 każda będzie w innym malowaniu:
jasnoczerwonym, ciemnoczerwonym, zielonym i niebieskim, a wtedy ktoś na forum napisze
(cenzura), chciałem zrobić imprezę "PKP-owskie ostatki" a oni tam nie mają rumuna w odpowiednim malowaniu „Żurawia” Nowy Sącz! Skandal! Chichot
Będą czasy, gdy MBxd1 zostanie przywrócony do ruchu, a tu ktoś napisze bez sensu, przecież te pojazdy jeździły na Kujawach w Wielkopolsce i na wrocławskiej, a nigdy w Rogowie.
Wniosek końcowy nasuwa się jeden, gdy mi produkt nie odpowiada to go zwyczajnie nie kupuję...

Najpiękniejsze są takie podróże,
Które pamięć na zawsze zachowa,
Gdy dziewczyna jest piękna nad podziw,
A kolejka wąskotorowa...
emibe
Administrator
Długość toru:: 1053 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #21 : 04 Lutego 2010, 17:44:02 »
0

Ale co z tego, kiedy tabor byłby z konkretnego okresu, a towarzystwo będzie ubrane współcześnie. Bez odpowiedniego dress-kodu zakaz wjazdu. I zakaz robienia zdjęć syfrakami  :mrgreen:
Marcin117
Minister
Długość toru:: 1020 m

W terenie W terenie

Student - Drezyniarz

« Odpowiedz #22 : 04 Lutego 2010, 17:57:19 »
0

Tak, i koniecznie trzeba zamknąć ruch na pobliskich drogach dla pojazdów wyprodukowanych po 1989 roku.

marekus
Mechanik
Długość toru:: 279 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #23 : 04 Lutego 2010, 18:06:53 »
0

Tak, i należy nadać zakaz przebywania w pobliżu psów, bo w wyniku ewolucji w ciągu ostatnich 15 lat zmniejszyły się o 00000000000000000000000,1 %. Ludzie! Takie rzeczy jak odcień paska nie będą prawie widoczne na zdjęciach. Zresztą... jakie to ma znaczenie?
2xm
Minister
Długość toru:: 1560 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #24 : 04 Lutego 2010, 19:06:20 »
0

Cytat: "Marcin117"
Tak, i koniecznie trzeba zamknąć ruch na pobliskich drogach dla pojazdów wyprodukowanych po 1989 roku.
Specjalnie na takie okazje trzymam swoją poczciwą Asconę (prod. XII 1983), która zaliczyła sporo kolejek za czasów schyłkowego PKP.  :mrgreen: Problem w tym, że od tego czasu postarzała się biedaczka, zmarszczek na lakierze przybyło, deska popękała a i pozostała część tapicerki w średnim stanie... A jeszcze w połowie lat '90 była prawie jak nowa  :wink:
Żeby zachować realizm trzeba jeszcze poustawiać w Rawie i Białej po kilka wagonów normalnotorowych na transporterach (oczywiście koniecznie trzeba uważać, żeby nie pojawiły się na nich jakieś nieodpowiednie oznaczenia albo nowomodne grafitti - dopuszczalne są tylko niedbale nabazgrane hasła typu "LEGIA TO, WIDZEW TAMTO"). No i wynająć ludzi, żeby pracowicie przeładowywali nawozy, węgiel i inne takie najlepiej na furmanki (w ostateczności mogą to być furmanki przerobione na przyczepy ciągnikowe).
Poważnie - dajmy spokój. To se ne vrati. Myśmy też już jacyś tacy sfatygowani  :neutral:

Podejrzewam, że u źródła tej wiadomości kryje się czyjaś kpina, bardziej lubiana w Polsce niż uznanie dla prób postępu (...).
kalito
Administrator
Długość toru:: 1512 m

W terenie W terenie

kalito1982
« Odpowiedz #25 : 04 Lutego 2010, 19:35:53 »
0

A w ogóle jakie to ma znaczenie z perspektywy pasażera podróżującego WEWNĄTRZ wagonu?  :mrgreen:  :mrgreen:

Dajcie spokój, jak dla mnie kolor pociągu ma zupełnie drugorzędne znaczenie. :wink:

Pozdrawiam
Kalito
Piszę w miarę poprawnie po polsku.
prof_klos
Mechanik
Długość toru:: 284 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #26 : 04 Lutego 2010, 22:27:57 »
0

Już kiedyś były kłótnie o kolor na KrKD, pamiętacie? I pamiętacie jak to się skończyło? ;>

Wszystko jedno, kolor jest jaki jest, ważne by pociąg jeździł. Spotkamy się na imprezie!

Filozofia sztuką życia...!
mch
Mechanik
Długość toru:: 152 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #27 : 05 Lutego 2010, 14:29:27 »
0

Cytat: "prof_klos"
Już kiedyś były kłótnie o kolor na KrKD, pamiętacie? I pamiętacie jak to się skończyło? ;>

...Narażeniem się przewoźnika grupce miłośników. Dobrze, że to żenujące plucie jadem "bo oni pomalowali wagon po swojemu" już się zakończyło w przypadku kujawskich...

Cytat: "prof_klos"
Wszystko jedno, kolor jest jaki jest, ważne by pociąg jeździł.

...natomiast strach robić teraz imprezy na innych liniach z powodu paska na lokomotywie z innego przedziału czasowego, niż ten założony do odtworzenia przez organizatora.
gajos
Minister
Długość toru:: 1201 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #28 : 06 Lutego 2010, 11:53:12 »
0

Mili Państwo...
Jeszcze kilka postów, trochę kłótni, a tabor w całym kraju samoistnie ujednolici swoje malowanie i problem będzie rozwiązany.

Maszynisto!
Dając Rp1 gdzieś na kolejce ginie wolontariusz i idzie do czyśćca łowić!
http://pl.youtube.com/user/gajosgitara
http://picasaweb.google.pl/gajosgitara
andrzej2110
Minister
Długość toru:: 2697 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #29 : 06 Lutego 2010, 13:44:14 »
0

Ta klasa rumuńska została zabezpieczona antykorozyjnie przez graficiarzy Chichot

Swoją drogo może to jest sposób na uratowanie gnijącego wagony?? Zezwolić graficiarzom na pomalowanie pudła. Lepszy taki niż pokryty rdzo. U meni w szkole tak zrobiono z jedno ścianą w klasie.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym,
ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie pr
OczeQ
SGKW
*
Długość toru:: 524 m

W terenie W terenie

Wariat torowy

oczeq
« Odpowiedz #30 : 06 Lutego 2010, 13:54:03 »
0

Cytat: "andrzej2110"
Ta klasa rumuńska została zabezpieczona antykorozyjnie przez graficiarzy

...za wiedzą i przyzwoleniem operatora
Bez tego malunku wyglądała sześćdziesiąt tysięcy razy gorzej niż obecnie.

Co za ponury absurd... Żeby o życiu decydować za młodu, kiedy jest się kretynem?
gajos
Minister
Długość toru:: 1201 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #31 : 06 Lutego 2010, 13:56:47 »
0

Ta klasa rumuńska została zabezpieczona antykorozyjnie przez graficiarzy Chichot

Swoją drogo może to jest sposób na uratowanie gnijącego wagony?? Zezwolić graficiarzom na pomalowanie pudła.

Tylko jaka to by była epoka i pod jakim szyldem robić imprezy?
"ziomalska kolejka" "kolejka z trawą i sprayem?

Maszynisto!
Dając Rp1 gdzieś na kolejce ginie wolontariusz i idzie do czyśćca łowić!
http://pl.youtube.com/user/gajosgitara
http://picasaweb.google.pl/gajosgitara
andrzej2110
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #32 : 06 Lutego 2010, 16:03:27 »
0

Miałem na myśli wagony które aby mogły być użyte do ruchu wymagają tak czy tak malowania. Teraz stoją i tylko rdza je zjada.

2xm
Minister
Długość toru:: 1560 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #33 : 06 Lutego 2010, 21:14:39 »
0

Powiem szczerze, że mnie osobiście to malowanie się podoba. Skojarzyło mi się z malowaniem lokomotyw CTL Logistics (TYM). Oczywiście to ostatnie jest "nieco" spokojniejsze  :wink: . Ciekawe tylko, jak tabor w takich barwach zostałby odebrany "na prowincji" (np. gdyby zastosowało go SKPL) - boję się, że większość potencjalnych klientów uznałaby to za oznakę ostatecznego upadku i "dziadostwa" kolejki.

Podejrzewam, że u źródła tej wiadomości kryje się czyjaś kpina, bardziej lubiana w Polsce niż uznanie dla prób postępu (...).
andrzej2110
Minister

W terenie W terenie

« Odpowiedz #34 : 06 Lutego 2010, 22:27:40 »
0

Cytat: "2xm"
Ciekawe tylko, jak tabor w takich barwach zostałby odebrany "na prowincji" (np. gdyby zastosowało go SKPL) - boję się, że większość potencjalnych klientów uznałaby to za oznakę ostatecznego upadku i "dziadostwa" kolejki.

Zależy jak by owe grafitii było by namalowane. Gdyby było "kolejowe" to czemu nie?? Na pewno było by ciekawe

Jsz
Zawiadowca
Długość toru:: 403 m

W terenie W terenie

Jakub Szadkowski
« Odpowiedz #35 : 08 Lutego 2010, 19:54:06 »
0

Podsumowując temat z mojej strony doszedłem do wniosku że nie ważne jest to jak jest pomalowany tabor tylko jaki jest jego stan techniczny.
Niektórzy mogą twierdzić że u nich coś jest pomalowane w 100% zgodnie z wyglądem z danej epoki,podczas gdy stan techniczny taboru i toru pozostawia wiele do życzenia,brakuje przeglądów i planowych remontów a obsługa nierzadko nie posiada żadnych kwalifikacji i uprawnień będąc w większości przebierańcami udającymi kolejarzy.

P.S.
Wiem że tym postem naraziłem się ostro pewnej ekipie i wiem że zaraz będzie ostra krytyka mojej osoby,ale jako były członek pewnej fundacji i przede wszystkim wolny człowiek mam prawo przedstawiania własnych poglądów i opinii w danych sprawach.

Jakub Szadkowski
Phinek
Gość
« Odpowiedz #36 : 08 Lutego 2010, 21:11:03 »
0

a
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2011, 12:37:58 wysłane przez Phinek » Zapisane
Jsz
Zawiadowca

W terenie W terenie

Jakub Szadkowski
« Odpowiedz #37 : 08 Lutego 2010, 22:58:26 »
0

Cytat: "Phinek"
Zaczerpnę u źródeł tematu...

Cytat: "powerpack"
Tylko żeby w pełni oddać klimat trzeba mieć i lokomotywę i wagony w malowaniu z lat 90-tych...

Więc aby w pełni oddać klimat końca lat 90 potrzeba aby:
- stan taboru był zgodny z tamtym okresem:

Obrazek

- w przedziale WC obowiązkowo gazeta zamiast papieru i brudna muszla,

- obsługa powinna jeździć w stanie lekkiego zamroczenia alkoholowego,

- obowiązującym umundurowaniem winna być flanelowa koszula w kratę,

- połowa pasażerów winna jechać za wziątkę kierpocia do kieszeni,

:mrgreen:

Jak widać wiele jeszcze przed nami. Nie wiem czy kiedykolwiek uda nam się sprostać wyśrubowanym normom jakie stawia powerpack... no cóż będziemy się starać...

To se ne vrati

Człowieku co ty za bzdury piszesz po pierwsze w wagonach wcale nie było takiego syfu jak na zdjęciu,za PKP może i było biednie ale zawsze w miarę czysto,po drugie nie wiem skąd słyszałeś że mechanicy jezdzili naj...ani,po trzecie nic nigdy nie zastąpi prawdziwej żywej kolei i klimatu na niej panującego.

P.S.
Powtarzam jeszcze raz że nie krytykuję pomysłu na imprezę,tylko jak coś ma przedstawiać jakąś epokę niech ma odpowiedni wygląd ją przedstawiający.

Jakub Szadkowski
Ariel Ciechański
Administrator
Długość toru:: 973 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #38 : 08 Lutego 2010, 23:05:50 »
0

po drugie nie wiem skąd słyszałeś że mechanicy jezdzili naj...ani,

Słyszał np. ode mnie - a ja mogę wskazać konkretne nazwiska z opisami sytuacji, w których osobiście uczestniczyłem jako obserwator. Zresztą jeden z głośnych wypadków na przejeździe w Rogowie w połowie lat 1990 zdarzył się przy nietrzeźwości maszynisty i pomocnika.

Powtarzam jeszcze raz że nie krytykuję pomysłu na imprezę,tylko jak coś ma przedstawiać jakąś epokę niech ma odpowiedni wygląd ją przedstawiający.

Łącznie z beżowymi spodniami ząłożonymi do munduru i dyskretnie konsumowaną cytrynóweczką?? ;-)

Pozdr.<br />CAr.<br />
Jsz
Zawiadowca

W terenie W terenie

Jakub Szadkowski
« Odpowiedz #39 : 08 Lutego 2010, 23:30:46 »
0

Ariel czekałem wreszcie na jakiegoś posta od ciebie w tym temacie, w końcu najdłużej i najczęściej bywałeś na RKD w ubiegłym dziesięcioleciu i w związku z tym masz chyba ze wszystkich userów tego forum największe pojęcie i wiedzę co i jak wyglądało.

Jakub Szadkowski
Strony: 1 [2] 3   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!