Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 19:33:21 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 2 [3]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Kolorystyka taboru i jej wpływ na sens imprezy  (Przeczytany 25979 razy)
2xm
Minister
Długość toru:: 1560 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #40 : 08 Lutego 2010, 23:32:40 »
0

Cytat: "powerpack"
Człowieku co ty za bzdury piszesz po pierwsze w wagonach wcale nie było takiego syfu jak na zdjęciu,za PKP może i było biednie ale zawsze w miarę czysto
PKP jako symbol czystości... ryzykowne stwierdzenie, choć przyznam, że w moim odczuciu na wąskim było zazwyczaj czyściej niż na normalnym. Wynikało to zapewne z mniejszej ekspozycji na czynniki brudzące (czyli pasażerów) i innej proporcji podróżni/obsługa. Stan techniczny taboru rumuńskiego też był oczywiście lepszy, skoro był on prawie nowy.
po drugie nie wiem skąd słyszałeś że mechanicy jezdzili naj...ani
Naj...ani jeździli raczej rzadko, ale w stanie lekkiego... zdarzało im się. Różnych opowieści samych kolejarzy można nie liczyć, bo zazwyczaj nie były one urzędowo odnotowane, choć niewątpliwie nadawały nieco luzackiego i beztroskiego kolorytu całości.

Cytat: "Phinek"
- obowiązującym umundurowaniem winna być flanelowa koszula w kratę,
Do/zamiast flaneli można jeszcze założyć gustowny sweterek.

Cytat: "Phinek"
- połowa pasażerów winna jechać za wziątkę kierpocia do kieszeni,
Pozostali to kolejarze*  :wink:

*no, chyba, że akurat trafił się jakiś MK, który potrzebował biletu do kolekcji.

Podejrzewam, że u źródła tej wiadomości kryje się czyjaś kpina, bardziej lubiana w Polsce niż uznanie dla prób postępu (...).
Ariel Ciechański
Administrator
Długość toru:: 973 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #41 : 08 Lutego 2010, 23:43:56 »
0

Ariel czekałem wreszcie na jakiegoś posta od ciebie w tym temacie, w końcu najdłużej i najczęściej bywałeś na RKD w ubiegłym dziesięcioleciu i w związku z tym masz chyba ze wszystkich userów tego forum największe pojęcie i wiedzę co i jak wyglądało.

Prawda jest taka, dopóki na kolejce był spory ruch towarowy nie było oznak problemów alkoholowych. Te na mój gust nasiliły się w ostatnich latach kolei pod szyldem PKP, kiedy to ludzie spodziewając się rychłego upadku kolei wożącej szczątkowe ilości ludzi towarów próbowali jakoś uciec od problemów szukając odskoczni w alkoholu.

Pozdr.<br />CAr.<br />
prof_klos
Mechanik
Długość toru:: 284 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #42 : 09 Lutego 2010, 08:48:07 »
0

Wszystko wyżej wymienione ma swój klimat, naprawdę!
Piszę powieść na motywach kolei wąskotorowej (upadłej, dla... klimatu) no i pojawiają się tam w subtelnych ilościach wszystkie powyższe elementy. Czyli dobrze się "wczułem" w kolejkę jeżdżącą w ostatnich latach funkcjonowania.

Przyznam szczerze, że w latach 90. na widok kolejki zawsze biło mi mocniej serce, pamiętam Opalenicką, Kujawskie no i Pomorskie ale najbardziej bolało to, że chociaż widać było, że to zmierzch wszystkiego, to wydawało się, że wąskotorówki są NIEZNISZCZALNE.
No i generalnie, dzięki Wam, chłopaki, są.

Wracając do problemu alkoholowego, zauważcie, że teraz coraz częściej to występuje na "normalnej". Ciągle słyszymy o pijanych mechanikach. Nie oszukujmy się, przyszłość Pekapu też nie jest kolorowa. Czyli co, powtórka z rozgrywki?
Pozdrawiam gorąco, wąskotorowo!

Filozofia sztuką życia...!
E583.002
Dyrektor
Długość toru:: 541 m

W terenie W terenie

M-sta tr. elektr.

« Odpowiedz #43 : 09 Lutego 2010, 16:57:26 »
0

Cytat: "prof_klos"
Wracając do problemu alkoholowego, zauważcie, że teraz coraz częściej to występuje na "normalnej". Ciągle słyszymy o pijanych mechanikach. Nie oszukujmy się, przyszłość Pekapu też nie jest kolorowa. Czyli co, powtórka z rozgrywki?
Pozdrawiam gorąco, wąskotorowo!

Teraz na normalnym torze nikt z maszynistów normalnych nie pije ani nawet na kacu do roboty nie przychodzi, chyba że ma kolegę w zarządzie albo jest związkowcem z ZZM albo z NSZZ. Generalnie jezeli chodzi o alkoholizowanie się na normalnym to to co jest dzisiaj a to co było za tzw. komuny to jest niebo a ziemia.

Nazywam się Roman i od 35 lat naprawiam pralkę
Ariel Ciechański
Administrator
Długość toru:: 973 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #44 : 09 Lutego 2010, 17:01:53 »
0

Cytat: "Grzegorz Fidler"
Generalnie jezeli chodzi o alkoholizowanie się na normalnym to to co jest dzisiaj a to co było za tzw. komuny to jest niebo a ziemia.

Dokładnie, raczej zmniejszyło się przyzwolenie na takie wyskoki i dlatego częściej się słyszy o pijanych kolejarzach.

Pozdr.<br />CAr.<br />
brok
Zawiadowca
Długość toru:: 424 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #45 : 09 Lutego 2010, 18:13:40 »
0

A ja jeszcze dokonam podsumowania, "rynek" zdecyduje, czy impreza się "obroni". Jest jeszcze sporo czasu, a już mamy zapisane 10 osób, a jak na razie tylko jedna jest na nie. Jeżeli krytykowałoby 100 osób, a 80 uczestniczyłoby w przejeździe, jak dla mnie byłoby ok.
Staram się zrozumieć Powerpacka, ale cóż można, albo uczestniczy w imprezach takimi jakie są, albo żyć wspomnieniami i zdjęciami z przeszłości która minęła bez powrotnie.
No chyba, że jest to zwykłe „czepialstwo”(?) jak się chce psa uderzyć, to kij zawsze się znajdzie.  Jednak krytykantom pomników nie stawiają… Idąc tym tropem:
 byłem w zeszłym roku na wspaniałej imprezie Parowozem przez Wielkopolskę II, ale , powinienem być niezadowolony, bo parowóz niby ok i nawet wagony w ciemnozielonym malowaniu, ale co z tego jak ze znaczkami PKP Przewozy Regionalne, beznadzieja taki niedopracowany skład!
A gdy jesteśmy już wokół Wolsztyna, zadajmy sobie pytanie, kiedy zakończyły się przewozy pasażerskie na normalnym torze prowadzone trakcją parową? Ktoś odpowie trwają do dziś, ktoś inny zaraz zaraz w maju 1992 roku , bo to co teraz jest sztucznie przedłużane i niemożna tego brać pod uwagę . Oczywiście znajdzie się ktoś trzeci, kto powie, prawdziwe przewozy pasażerskie trwały do 1996 roku, bo w tym czasie sporo było jeszcze sprawnych parowozów z wcześniej wykonanymi naprawami , a brakowało spalinówek. A dopiero od 1997 roku zaczęło się „sztuczne” utrzymywanie trakcji parowej. I wszyscy twardo będą bronili swoich tez, i tak można się kłócić przez całą noc…

Najpiękniejsze są takie podróże,
Które pamięć na zawsze zachowa,
Gdy dziewczyna jest piękna nad podziw,
A kolejka wąskotorowa...
mch
Mechanik
Długość toru:: 152 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #46 : 09 Lutego 2010, 18:17:52 »
0

Cytat: "Ariel Ciechański"
Dokładnie, raczej zmniejszyło się przyzwolenie na takie wyskoki i dlatego częściej się słyszy o pijanych kolejarzach.

Generalnie nie tylko na kolei zmniejszyła się tolerancja do osób pracujących po spożyciu. Powoli wzrasta także świadomość samych pracowników na temat zagrożeń i konsekwencji, nie tylko prawnych.
Jsz
Zawiadowca
Długość toru:: 403 m

W terenie W terenie

Jakub Szadkowski
« Odpowiedz #47 : 09 Lutego 2010, 19:16:09 »
0

:evil: Słuchajcie przestańcie być betonowi ,ja tylko zwróciłem uwagę na jeden skromny detal w realizmie wyglądu taboru i to miała być skromna uwaga ode mnie,a temat rozrósł się do mega rozmiarów z dodatkowymi niepotrzebnymi i nic nie wnoszącymi OT.
 :evil: Piszę po raz setny że nie miałem zamiaru się czepiać i nie mam nic przeciwko organizowaniu imprez,których i tak jest coraz mniej w naszym pięknym kraju.

Jakub Szadkowski
a cygan
Dyrektor
Długość toru:: 870 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #48 : 08 Maja 2013, 22:21:42 »
+3

Można tak malować.

*  (73.03 KB, 800x600 - wyświetlony 822 razy.)

* wagon.jpg (50.44 KB, 800x600 - wyświetlony 605 razy.)
Adam W
Dyrektor
Długość toru:: 601 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #49 : 09 Maja 2013, 11:23:41 »
+2

Czyżby Kijów?

BTW - oto i kierownik pociągu

a cygan
Dyrektor
Długość toru:: 870 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #50 : 09 Maja 2013, 22:17:57 »
0

Dziecięca "żeleźnica" w Kijowie 5 maja 2013.
Kierownik kolejki oczywiście był z wyglądu i wieku człowiekiem z ZSRR, ale jednym z "dydaktyków" był Polak.
Z zadowoleniem przyjął możliwość rozmowy po polsku.

* polak.jpg (43.75 KB, 768x576 - wyświetlony 569 razy.)
Ptr
Minister
Długość toru:: 1106 m

W terenie W terenie

FPKW

kolejka
« Odpowiedz #51 : 09 Maja 2013, 23:47:14 »
+2

Ale fajny Ciufciong! Łiiii Chichot

To jest przekaz.
Strony: 1 2 [3]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!