Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 16:31:09 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Akumulatory.  (Przeczytany 17561 razy)
Maik_99
Nowicjusz
*
Długość toru:: 23 m

W terenie W terenie

« : 05 Lutego 2005, 21:20:14 »
0

Witam.
Panowie chciałbym zapytać czy wyjeliście może akumulatory Wls-ki. Na dworze mróz aż trzeszczy i w hali temperatura też pewnie poniżej zera. W takich warunkach jeżeli nie doładowujecie akumulatorów w miarę często tracą one swoją pojemność i płyty ulegają zasiarczeniu co sprawia że stają się bezużyteczne.
Jeżeli nie chcecie by na wiosnę były jedynie kosztownymi i dużymi przyciskami do papieru doradzam ich przechowywanie w dodatniej temperaturze (myślę że piwnica w normalnym bloku wystarczy) i doładowywanie co jakiś czas.
Pozdrawiam Maciej Michalski

Created by Maik 05.02.2005
grek99@wp.pl
Rogoz
Minister
Długość toru:: 1038 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #1 : 15 Lutego 2005, 15:32:21 »
0

Cytat: "Maik_99"
Witam.
Panowie chciałbym zapytać czy wyjeliście może akumulatory Wls-ki. Na dworze mróz aż trzeszczy i w hali temperatura też pewnie poniżej zera. W takich warunkach jeżeli nie doładowujecie akumulatorów w miarę często tracą one swoją pojemność i płyty ulegają zasiarczeniu co sprawia że stają się bezużyteczne.
Jeżeli nie chcecie by na wiosnę były jedynie kosztownymi i dużymi przyciskami do papieru doradzam ich przechowywanie w dodatniej temperaturze (myślę że piwnica w normalnym bloku wystarczy) i doładowywanie co jakiś czas.
Pozdrawiam Maciej Michalski

Created by Maik 05.02.2005
grek99@wp.pl

Akumulatory są regularnie doładowywne. Nie zdejmujemy ich gdyż czekamy na przyjazd wagonu rumuńskiego, który trzeba będzie wprowadzić do hali przy użyciu loka
Przemek
Dyrektor
Długość toru:: 531 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #2 : 15 Lutego 2005, 17:22:50 »
0

Rany boskie ale ty sobie zprzeczasz. Nie chcesz imprezy na wielkanoc bo lok może nie odpalić ale akumulatorów w zimie nie wyjmiesz bo może trza będzie jechać. Myśl co piszesz.
Rogoz
Minister
Długość toru:: 1038 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #3 : 15 Lutego 2005, 17:57:28 »
0

Cytat: "Przemek"
Rany boskie ale ty sobie zprzeczasz. Nie chcesz imprezy na wielkanoc bo lok może nie odpalić ale akumulatorów w zimie nie wyjmiesz bo może trza będzie jechać. Myśl co piszesz.

A kiedy ja mówiłem, że nie chcę imprezy w Wielkanoc? Proszę o linka do stosownego posta.
W poście dotyczącym imprezy syganlizowałem tylko potencjalne problemy jakie mogą nas spotkać w trakcie jej organizacji. Uwagi odnośnie potencjalnych problemów z rozruchem silnika przekazał mi maszynista.
Przemek
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #4 : 15 Lutego 2005, 20:23:21 »
0

Kalito mi powiedział żeby nie brać poważnie tego co Józka boli. Tobie też radze brać pewne jego wypowiedzi z przymróżeniem oka. Jak mojemu sąsiadowi Star (produkt Starachowicki) nie chciał w zimie zapalic to się go na hol wzieło i zapalił. WLSke juz żeście chyba kiedyś palili na popych?

Czyżbyś znowu próbował zacytować swojego posta?
kalito
Administrator
Długość toru:: 1512 m

W terenie W terenie

kalito1982
« Odpowiedz #5 : 15 Lutego 2005, 22:03:28 »
0

Kalito mi powiedział żeby nie brać poważnie tego co Józka boli. Tobie też radze brać pewne jego wypowiedzi z przymróżeniem oka. Jak mojemu sąsiadowi Star (produkt Starachowicki) nie chciał w zimie zapalic to się go na hol wzieło i zapalił. WLSke juz żeście chyba kiedyś palili na popych?

Kolego Przemku nie trafiłeś, bo jeśli chodzi o sprawy techniczne, to nasz maszynista jest póki co niekwestionowanym autorytetem. Poza tym nie klnij mi na forum

Pozdrawiam
Kalito
Piszę w miarę poprawnie po polsku.
Przemek
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #6 : 16 Lutego 2005, 21:54:04 »
0

Cytat: "kalito"
jeśli chodzi o sprawy techniczne, to nasz maszynista jest póki co niekwestionowanym autorytetem.

Widziałem jaki ma do tego stosunek i jak ją obsługuje więc komu chcesz ten kit wcisnąć??
Marcin Przybysz
Gość
« Odpowiedz #7 : 16 Lutego 2005, 22:08:32 »
0

Cytat: "kalito"
jeśli chodzi o sprawy techniczne, to nasz maszynista jest póki co niekwestionowanym autorytetem.

Widziałem jaki ma do tego stosunek i jak ją obsługuje więc komu chcesz ten kit wcisnąć??

Kalito, zdejmij Przemusia z forum, bo jeszcze mamusia zobaczy, jakim językiem sie tu posługuje i będzie na nas
A pani od polskiego, ojojoj, to dopiero wstyd.

A poważnie - chłopie, ile Ty masz lat? Czy chcesz wszystkim udowodnić, że jesteś nieodpowiedzialnym gówniarzem? I czy chwilkę się zastanawiasz, zanim klikniesz "wyślij"? ( i nie chodzi mi bynajmniej o ortografię - no może nie tylko)

Proponuję bana, i tyle.
Maik_99
Nowicjusz
*

W terenie W terenie

« Odpowiedz #8 : 16 Lutego 2005, 23:21:41 »
0

Ja spytalem o akumulatory a wy macie okazję żeby się pokłócić - cool

A pozatym kolaga podważa wiedzę maszynisty ale sam wypisuje duby smalone. Pchając lokomotywkę możesz najwyżej wyskoczyć z kapci.
Pozadrawiam Maciej Michalski
kalito
Administrator

W terenie W terenie

kalito1982
« Odpowiedz #9 : 17 Lutego 2005, 11:15:02 »
0

Ja spytalem o akumulatory a wy macie okazję żeby się pokłócić - cool

A pozatym kolaga podważa wiedzę maszynisty ale sam wypisuje duby smalone. Pchając lokomotywkę możesz najwyżej wyskoczyć z kapci.
Pozadrawiam Maciej Michalski

Komu "Tobie"? Marcinowi P.? Przemkowi? Mnie?
Jaki "kolega"? Ja? Marcin? Przemek?

Wyrażaj się precyzyjniej, bo kompletnie nie wiem jaką myśl chciałeś wyrazić tym postem :> Cytuj i odnoś się do konkretnych wypowiedzi, bo teraz zupełne masło maślane wyszło. Pozdro

A i taki PS: Skończcie już to przepychanie. Przemek: wyrażaj się literacką polszczyzną. Dokładnie analizuj fakty, a potem wyrażaj opinie, ewentualnie wieszaj psy. Poza tym z tym autorytetem tak dowaliłeś do pieca, że się składałem ze śmiechu przez dwa dni Chichot:D

Pozdrawiam
Kalito
Maik_99
Nowicjusz
*

W terenie W terenie

« Odpowiedz #10 : 17 Lutego 2005, 12:06:50 »
0

No tak być może wyraziłem się nieprecyzyjnie (a może tylko uwieżyłem naiwnie że ktoś czyta posty które są powyżej - no coż nie można wymagac zbyt wiele .
Więc powtórzę dla "słabszych" (proszę tego nie traktować jako afront lub atak): Gdyby kolega Przemek pchał tę lokomotywkę żeby zapaliła mógłby wyjść z butów. Podejrzewam, że nawet gdyby pchało ją 8 osób nie bylibyscie w stanie jej zapalić. Ale to nie jest temat tego postu tylko moja dygresja .
Generlanie chodziło mi o to że z moich dobrych intencji wyszła przepychanka (ale z mioch obserwacji wynika, że taka jest uroda kolejowych forów - wszystkich).
Pozdrawiam Maciej Michalski.

Created by Maik 17.02.2005
grek99@wp.pl
kalito
Administrator

W terenie W terenie

kalito1982
« Odpowiedz #11 : 17 Lutego 2005, 12:13:07 »
0

No teraz rozumiem, co chciałeś powiedzieć Chichot Masz rację. Branie na pych loka to nie jest dobry pomysł, choć jest faktem, że już kiedyś tak ją paliliśmy, ale było z górki Mam nadzieję, że nie będzie to jednak potrzebne. Ostatnio jak paliliśmy lokomotywę, to bez problemu odpaliła.

Do Przemka: jaki kit?Co? Liznąłeś temat SKW zaledwie, więc mam prośbę: nie rób w tej kwestii z siebie autorytetu.

Pozdrawiam
Kalito
Marcin Przybysz
Gość
« Odpowiedz #12 : 17 Lutego 2005, 12:19:28 »
0

Upieram się przy swoim - proszę zablokować dostęp koledze Przemkowi na forum. Powód, jeden z kilku - rzucą mięsem w co drugim poście. I nie mówcie mi, proszę, że jak ktoś napisze "k....mać" to nie jest równoznaczne z napisaniem "kurwa mać" (ale dowaliłem - teraz to mnie Kalito wyrzuci, hihi), bo nikt nie czyta "ktrzykropkimać" tylko , no właśnie, tak jak ma brzmieć.
Poza tym, nie róbmy piaskownicy ze starachowickiego forum. Wiecie o co chodzi.
kalito
Administrator

W terenie W terenie

kalito1982
« Odpowiedz #13 : 17 Lutego 2005, 12:27:18 »
0

Słusznie. Pogadam dzisiaj z Przemkiem na osobności. Mam nadzieję, że przyniesie to skutek.

Generalnie: proszę bez mięcha, z sensem i proszę nie strugać wszechwiedzącego!

Przepracuj Przemku ileś lat na kolei i dopiero próbuj podważać czyjść autorytet (w tym wypadku Józka). Byłeś dwa razy w St-cach, maszynistę widziałeś dwa razy na oczy, przeczytałeś o lokomotywach 15 książek i czy to Cię upoważnia do wydawania opinii jakie wydajesz? Trochę więcej pokory.

Pozdrawiam
Kalito
Piottr_tt
Minister
Długość toru:: 2006 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #14 : 17 Lutego 2005, 15:23:46 »
0

Generlanie chodziło mi o to że z moich dobrych intencji wyszła przepychanka (ale z mioch obserwacji wynika, że taka jest uroda kolejowych forów - wszystkich).

Nie tylko kolejowych. Wszystkich. Wot, taka lokalna specyfika...

Pozdrawiam, Piottr
Nowa galeria foto -  http://wedrownosc.flog.pl
Przemek
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #15 : 17 Lutego 2005, 21:52:27 »
0

Więc tak:
Dla Marcina Przybysza proponuje Bana za trolowanie.
Kalito, Jeszcze raz przypominam że to co o Józku napisałem to także twoja opinia (właśnie na tematy techniczne) więc proszę bez obłudy na forum. Co do mojej wiedzy technicznej to się mylisz stwierdzając że troche liznołem bo siedze wtym dłóżej niż ty się interesujesz koleją. Znacznie dłużej.
Co do podważania autorytetu, to stwierdzenie było troche półżartem ale jak ktoś jest idotą to nawet ewidenty żart obróci w zniewage. Mądry człowiek zniewage obróci w żart. Widać nie jestem dość mądry skoro post kolegi Rogoza uznałem za zniewage.

PS Co do żucania mięsem, "K..." może znaczyć np "kierowca". Jeśli ktoś to odczytuje inaczej to jego problem. "Mać" znaczy "matka" po staropolsku i choć jest używane najczęściej z słowem uznawanym za wulgarne, samo w sobie takie nie jest. Argumenty typu że na forum są małoletni i to czytają lub że "k..." jest słowem wulgarnym są totalną bzdurą.

A teraz z premedytacxją obraże kilka (może więcej osób):
Nie róbcie probłemów tam gdzie ich nie ma. Bo zamiast coś zrobić to zaczynacie się kłocić i wine za to zwalacie na mnie. Co znaczy nie da się???
Jest problem to trza go rozwiązać albo niezawracajcie ludziom czasu bo przed komputerami jesteście niewiadomo kim, straszycie banami ale robić to już nie ma komu. Łatwiej powiedzieć "nie da się".

Ale po co ja trace na to czas. Jak ktoś się głópi urodził to głopi umrze. Żegnam.
Marcin Przybysz
Gość
« Odpowiedz #16 : 17 Lutego 2005, 22:17:00 »
0

Dla Marcina Przybysza proponuje Bana za trolowanie.

Przyjmuję, na publicznej części forum już mnie nie ma

Kalito, Jeszcze raz przypominam że to co o Józku napisałem to także twoja opinia (właśnie na tematy techniczne) więc proszę bez obłudy na forum. Co do mojej wiedzy technicznej to się mylisz stwierdzając że troche liznołem bo siedze wtym dłóżej niż ty się interesujesz koleją. Znacznie dłużej.

Ooo, tak, zapewne "liznołeś"

PS Co do żucania mięsem, "K..." może znaczyć np "kierowca". Jeśli ktoś to odczytuje inaczej to jego problem. "Mać" znaczy "matka" po staropolsku i choć jest używane najczęściej z słowem uznawanym za wulgarne, samo w sobie takie nie jest. Argumenty typu że na forum są małoletni i to czytają lub że "k..." jest słowem wulgarnym są totalną bzdurą.

Obłuda. Więc jednak, Przemuś, wstydzisz się kląć? A może mamusia zobaczyła ?

A teraz z premedytacxją obraże kilka (może więcej osób):
Nie róbcie probłemów tam gdzie ich nie ma. Bo zamiast coś zrobić to zaczynacie się kłocić i wine za to zwalacie na mnie. Co znaczy nie da się???
Jest problem to trza go rozwiązać albo niezawracajcie ludziom czasu bo przed komputerami jesteście niewiadomo kim, straszycie banami

ja nie straszę, ja proponuję, i podtrzymuje swą propozycję.

ale robić to już nie ma komu. Łatwiej powiedzieć "nie da się".

Powiedzieć Przemusiowi, który zawitał do nas 2 razy i pozjadał rozumy? No to powiem. Jestem, Przemuś,  człowiekiem od łopaty, który zapitalał w Stcach, kiedy tobie jeszcze nie śniło się o kolejce. Na początku sam, a potem z ludźmi, którzy do dzisiaj pracują.
A dzisiaj? Dzisiaj robię skromny marketing, tzn dbam, by kolejka w sezonie 2005 jeździła nie tylko w weekendy. Fakt, że robię to przed kompem, czy o to Ci chodziło?

Ale po co ja trace na to czas. Jak ktoś się głópi urodził to głopi umrze. Żegnam.

Proponuję opcje bez ortografów, wersję nr 3 (do 3 razy sztuka, Przemuś), czyli "głupi". Napisz 100 razy, zapamiętasz. A warto, szczególnie, jeżeli piszesz o sobie.
A teraz bardziej poważnie.
Żegnam? Ciekawe, jak po takiej wymianie uprzejmości podamy sobie rękę w wakacje na kolejce. Tym bardziej, że podobno zamieszkasz i będziesz całe wakacje pracował? Widzisz, problem w tym, że ja też. Wynika z tego, że dla dobra kolejki musimy dać se po gębie i wypić flachę
Piottr_tt
Minister
Długość toru:: 2006 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #17 : 18 Lutego 2005, 00:53:29 »
0

Cytat: "Marcin Przybysz"
Wynika z tego, że dla dobra kolejki musimy dać se po gębie i wypić flachę

Cóż, uważam to za najlepsze rozwiązanie wszelkich wirtualnych sporów. To jest zastanawiające, że na żywo ludzie się pokłócą, pogadają, a potem napiją razem piwa, a we "wirtualu" naskakują na siebie tak, jakby w "realu" nigdy nie naskoczyli. Sam pamiętam, miałem takie wirtualne spięcie z jednym Kolegą, którego znam od lat i szanuję za aktywną działalność ze szlifierką kątową w ręku.

Pozdrawiam, Piottr
Nowa galeria foto -  http://wedrownosc.flog.pl
Ariel Ciechański
Administrator
Długość toru:: 973 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #18 : 18 Lutego 2005, 09:07:04 »
0

Cytat: "Piottr_tt"

Sam pamiętam, miałem takie wirtualne spięcie z jednym Kolegą, którego znam od lat i szanuję za aktywną działalność ze szlifierką kątową w ręku.

Piotrze widać taki urok netu... Na szczęście obyło się bez picia i mordobicia Chichot

Pozdr.<br />CAr.<br />
Przemek
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #19 : 18 Lutego 2005, 11:33:34 »
0

Jest to jakieś rozwiązanie.

Coś w tym jest, że net (zwłąszcza grupy dyskusyjne), kłócą ludzi. Nawet z Kalitem zupełnie inaczej rozmawiam na forum i gadu a zupełnie inaczej na żywo.

Wniosek jest taki że muszę mniej siedzieć przed kompem. Dobra rada dla wszystkich.

W całej tej dyskusji (teoretycznie o akumulatorach) chciałem zwrócić uwagę na jeden wniosek i prosił bym o dokładne jego przemyślenie:

Nie ma rzeczy niemożliwych. Problem którego się nie da rozwiązać nie istnieje. Zatem proszę więcej nie mówić ani nie pisać "Nie da się". Wszystko się da, wiec wykorzystajmy to forum do znajdowania rozwiązań trudnych problemów.

I najważniejsze: Jeśli ktoś będzie miał nawet bardzo głópi pomysł, nie naskakujcie na niego lub nie udowadniajcię że się lepiej znacie. Bo to zawsze doprowadzi jak widać do kłótni Smutny

Na tym proponuje zakończyć tę kłótnie. Nie ma sensu tego dłużej ciągnąć.

Chcę przeprosić wszystkich których uraziłem swoimi ostanimi postami. Dałem się ponieść.

Jak się odrobie po ostanich wydatkach to przyjade do Starachowic coś pomóc.
Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!