tramwajarz
Czytelnik
Długość toru:: 5 m
W terenie
|
 |
« : 11 Lutego 2010, 18:57:57 » |
0
|
Witam jestem tu nowy wiec nie krzycie na mnie zaraz,mam takie już dłuzej nurtujace pytanie od kiedy była i jak działała kolejka w kruszowie ,do dzisiaj stoi tam WLs40 z wagonikiem koleba
|
|
|
|
Naprawiając ogara widzę przejeżdżającego obok mojego warsztatu chińskiego skutera... Czy myślisz ze mu zazdroszczę że jedzie??? Jasne ze nie...
|
|
|
prof_klos
|
 |
« Odpowiedz #1 : 12 Lutego 2010, 10:07:26 » |
0
|
Kolejka kursowała jakoś do lat 90. z tego co mi wiadomo, jeździła po tych polach wokół glinianek za zakładem. Co ciekawe, dawno temu była tam nawet bocznica tramwajowa, niezelektryfikowana, kursowały wobec tego "tramwajowe", wąskotorowe parowozy.
|
|
|
|
Filozofia sztuką życia...!
|
|
|
brok
|
 |
« Odpowiedz #2 : 12 Lutego 2010, 11:22:26 » |
0
|
Te "tramwajowe" parowozy uznać można w zasadzie za zwykłą kolej wąskotorową, bowiem nazwa przedwojennego operatora tras podmiejskich to Łódzkie Wąskotorowe Elektryczne Koleje Dojazdowe".
|
|
|
|
Najpiękniejsze są takie podróże, Które pamięć na zawsze zachowa, Gdy dziewczyna jest piękna nad podziw, A kolejka wąskotorowa...
|
|
|
Paweł Niemczuk
|
 |
« Odpowiedz #3 : 12 Lutego 2010, 11:33:37 » |
0
|
Znaczna część (pod)łódzkich tramwajów była po prostu zelektryfikowanymi kolejami wąskotorowymi i jeszcze w okresie powojennym można je było znaleźć w sieciowym rozkładzie jazdy pociągów.
|
|
|
|
|
|
|
prof_klos
|
 |
« Odpowiedz #4 : 12 Lutego 2010, 14:32:50 » |
0
|
Zgadza się. Trasy do Ozorkowa, Lutomierska, Aleksandrowa, Konstantynowa, Pabianic, Rzgowa, Tuszyna miały aż do ok. lat 50. status kolei wąskotorowej. Bocznica do Kruszowa istniała w latach 30.09.1917 - 1931. To tyle z moich notatek. Za stroną mkmlodz.webd.pl dodam, że tor wegetował do czasów II wojny światowej, kiedy został zlikwidowany. Zapewne potem Cegielnia poszła "na własną" rękę tworząc własną, niezależną kolejkę. Kurcze, patrzcie jaka to była kiedyś potęga, za czasów niebytu motoryzacyjnego - bocznica tramwajowa! :O
|
|
|
|
|
|
|
tramwajarz
Czytelnik
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #5 : 15 Lutego 2010, 12:33:19 » |
0
|
a wie ktoś może na jakiej długości byłą ta kolejka bo dzisiaj stoi tam tylko wls z koleba i torów brak
|
|
|
|
Naprawiając ogara widzę przejeżdżającego obok mojego warsztatu chińskiego skutera... Czy myślisz ze mu zazdroszczę że jedzie??? Jasne ze nie...
|
|
|
tramwajarz
Czytelnik
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #6 : 23 Lutego 2010, 11:16:47 » |
0
|
poszukałem trochę informacji i znalazłem coś takiego:Przed cegielnia stoi pomnik, ale jest to Wls40 bez numeru, zza płotu widac wyrobisko, ale nie ma sladu kolejki. Udajemy sie z wizyta do nowego własciciela, pozwala nam zwiedzic zakład, chwile rozmawiamy i udajemy sie na wyrobisko, dotarła tu nowoczesnosc, glinę transportując olbrzymie ładowarki, opodal w krzakach lezy kilkanascie segmentów torów, kilka koleb i jeszcze jeden wrak Wls40 tym razem w opłakanym stanie. Od tłumnie przybyłych robotników dowiadujemy sie, ze kolejka przestała jezdzic około dziesiec lat temu i niewielu joz pamieta
|
|
|
|
|
|
|
prof_klos
|
 |
« Odpowiedz #7 : 23 Lutego 2010, 14:07:37 » |
0
|
No, jakoś tak to właśnie wygląda, byłem kilka razy tam, w cegielni. W 2007 był nawet przejazd autobusem PR110M dla miłośnikow w to miejsce.
|
|
|
|
|
|
|
|