Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 10:41:39 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Serwer FTP już działa! Szczegóły na forum.
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Kolejka W Kruszowie  (Przeczytany 8064 razy)
tramwajarz
Czytelnik

Długość toru:: 5 m

W terenie W terenie

« : 11 Lutego 2010, 18:57:57 »
0

Witam jestem tu nowy wiec nie krzycie na mnie zaraz,mam takie już dłuzej nurtujace pytanie od kiedy była i jak działała kolejka w kruszowie ,do dzisiaj stoi tam  WLs40 z wagonikiem koleba

Naprawiając ogara widzę przejeżdżającego obok mojego warsztatu chińskiego skutera...
Czy myślisz ze mu zazdroszczę że jedzie???
Jasne ze nie...
prof_klos
Mechanik
Długość toru:: 284 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #1 : 12 Lutego 2010, 10:07:26 »
0

Kolejka kursowała jakoś do lat 90. z tego co mi wiadomo, jeździła po tych polach wokół glinianek za zakładem.
Co ciekawe, dawno temu była tam nawet bocznica tramwajowa, niezelektryfikowana, kursowały wobec tego "tramwajowe", wąskotorowe parowozy.

Filozofia sztuką życia...!
brok
Zawiadowca
Długość toru:: 424 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #2 : 12 Lutego 2010, 11:22:26 »
0

Te "tramwajowe" parowozy uznać można w zasadzie za zwykłą kolej wąskotorową, bowiem nazwa przedwojennego operatora tras podmiejskich to Łódzkie Wąskotorowe Elektryczne Koleje Dojazdowe".

Najpiękniejsze są takie podróże,
Które pamięć na zawsze zachowa,
Gdy dziewczyna jest piękna nad podziw,
A kolejka wąskotorowa...
Paweł Niemczuk
Administrator
Długość toru:: 1840 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #3 : 12 Lutego 2010, 11:33:37 »
0

Znaczna część (pod)łódzkich tramwajów była po prostu zelektryfikowanymi kolejami wąskotorowymi i jeszcze w okresie powojennym można je było znaleźć w sieciowym rozkładzie jazdy pociągów.
prof_klos
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #4 : 12 Lutego 2010, 14:32:50 »
0

Zgadza się. Trasy do Ozorkowa, Lutomierska, Aleksandrowa, Konstantynowa, Pabianic, Rzgowa, Tuszyna miały aż do ok. lat 50. status kolei wąskotorowej.
Bocznica do Kruszowa istniała w latach 30.09.1917 - 1931. To tyle z moich notatek.
Za stroną mkmlodz.webd.pl dodam, że tor wegetował do czasów II wojny światowej, kiedy został zlikwidowany.
Zapewne potem Cegielnia poszła "na własną" rękę tworząc własną, niezależną kolejkę.
Kurcze, patrzcie jaka to była kiedyś potęga, za czasów niebytu motoryzacyjnego - bocznica tramwajowa! :O

tramwajarz
Czytelnik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #5 : 15 Lutego 2010, 12:33:19 »
0

a wie ktoś może na jakiej długości byłą ta kolejka bo dzisiaj stoi tam tylko wls z koleba i torów brak

Naprawiając ogara widzę przejeżdżającego obok mojego warsztatu chińskiego skutera...
Jasne ze nie...
tramwajarz
Czytelnik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #6 : 23 Lutego 2010, 11:16:47 »
0

poszukałem trochę informacji i znalazłem coś takiego:Przed cegielnia stoi pomnik, ale jest to Wls40 bez numeru, zza płotu widac wyrobisko, ale nie ma sladu kolejki.
Udajemy sie z wizyta do nowego własciciela, pozwala nam zwiedzic zakład, chwile rozmawiamy i udajemy sie
na wyrobisko, dotarła tu nowoczesnosc, glinę transportując olbrzymie ładowarki, opodal w krzakach lezy
kilkanascie segmentów torów, kilka koleb i jeszcze jeden wrak Wls40 tym razem w opłakanym stanie. Od
tłumnie przybyłych robotników dowiadujemy sie, ze kolejka przestała jezdzic około dziesiec lat temu i niewielu
joz pamieta

Jasne ze nie...
prof_klos
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #7 : 23 Lutego 2010, 14:07:37 »
0

No, jakoś tak to właśnie wygląda, byłem kilka razy tam, w cegielni.
W 2007 był nawet przejazd autobusem PR110M dla miłośnikow w to miejsce.

Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!