Hypnos
Nowicjusz

Długość toru:: 37 m
W terenie
|
 |
« : 25 Marca 2010, 23:04:21 » |
0
|
Z przeniesienia z http://750mm.pl/viewtopic.php?t=2589 Dodałem jeszcze 2 posty kolorystyczneŁadne kolorki, jeszcze tylko nanieść lekkie ślady eksploatacji i można schować do gablotki. :mrgreen: Układ pasków na czołownicy to chyba troszkę odbiega od pierwowzoru?
|
|
|
|
bzykanie co większych much ...
|
|
|
grzegorz_sykut
|
 |
« Odpowiedz #1 : 26 Marca 2010, 11:26:32 » |
0
|
Ładne kolorki, jeszcze tylko nanieść lekkie ślady eksploatacji i można schować do gablotki.
:mrgreen:
Układ pasków na czołownicy to chyba troszkę odbiega od pierwowzoru? I odcień też jakby niehistoryczny  Ludzie! Ważne, że uruchomiona, jeździ, nie rdzewieje albo nie poszła na żyletki. A kto powiedział, że każda lokomotywa ma tylko jeden wzór malowania i że ma to być malowanie typowo historyczne? Nie zaczynajmy ponownie bezsensownego bicia piany.
|
|
|
|
Pozdrawiam
Grzegorz Sykut Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju Nadwiślańskiej KW
|
|
|
Hypnos
Nowicjusz

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #2 : 26 Marca 2010, 11:40:48 » |
0
|
Toć przecie nikt piany bić nie chce :roll: Cieszymy się, że Rumun powrócił do świata żywych nawet jakby był pomalowany w kropki ale skoro: ... Odtłuszczenie, oskrobanie, matowanie, szpachlowanie, szlifowanie, ... zabiera kupę czasu i energii, jednak jak tu nie wykorzystać takiej okazji jaką jest wymiana silnicy? Jak robić naprawę, to na całego!
to nie zrobić ciut więcej? :cool:
|
|
|
|
|
|
|
kalito
|
 |
« Odpowiedz #3 : 26 Marca 2010, 12:26:11 » |
0
|
Owszem zrobić, ale pod jednym wszak warunkiem - że Piaseczyńska jest kolejką muzealną. 
|
|
|
|
Pozdrawiam Kalito Piszę w miarę poprawnie po polsku.
|
|
|
Hypnos
Nowicjusz

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #4 : 26 Marca 2010, 12:33:38 » |
0
|
Ale zabytkiem jest? Jest. :lol: W doczepach rumuńskich zostało przywrócone malowanie? Zostało :wink:
więc ... :mrgreen:
ale robi się OT
|
|
|
|
|
|
|
kalito
|
 |
« Odpowiedz #5 : 26 Marca 2010, 12:37:40 » |
0
|
Po raz setny na dokładnie ten sam temat - jak pomalować jednostkę taboru, żeby było dobrze 
|
|
|
|
Pozdrawiam Kalito Piszę w miarę poprawnie po polsku.
|
|
|
grzegorz_sykut
|
 |
« Odpowiedz #6 : 26 Marca 2010, 12:38:33 » |
0
|
Zorganizuj więc pospolite ruszenie, kupcie farbę dogadajcie się z kolejarzami i przemalujcie w "bardziej" historyczne paski. Kolejarzom myślę nie zrobi różnicy, a Wam będzie na sercu lżej.
|
|
|
|
Pozdrawiam
Grzegorz Sykut Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju Nadwiślańskiej KW
|
|
|
gajos
|
 |
« Odpowiedz #7 : 26 Marca 2010, 14:13:58 » |
0
|
Nie no chyba każdy wie, że z oryginalnymi paskami na czołownicy silnik lepiej pracuje.  Pozdrowienia
|
|
|
|
|
|
|
Hypnos
Nowicjusz

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #8 : 26 Marca 2010, 14:19:16 » |
0
|
Może przestałby zupełnie dymić? :wink:
|
|
|
|
|
|
|
Phinek
Gość
|
 |
« Odpowiedz #9 : 26 Marca 2010, 14:20:14 » |
0
|
a
|
|
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2011, 12:10:09 wysłane przez Phinek »
|
|
|
|
|
2xm
|
 |
« Odpowiedz #10 : 26 Marca 2010, 18:40:21 » |
0
|
Jak będzie zły odcień lub złej szerokości to silnik będzie miał większe spalanie Ale za to gang będzie głębszy i bardziej dźwięczny...
|
|
|
|
Podejrzewam, że u źródła tej wiadomości kryje się czyjaś kpina, bardziej lubiana w Polsce niż uznanie dla prób postępu (...).
|
|
|
Phinek
Gość
|
 |
« Odpowiedz #11 : 26 Marca 2010, 22:26:34 » |
0
|
.
|
|
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2011, 12:09:07 wysłane przez Phinek »
|
|
|
|
|
Ptr
|
 |
« Odpowiedz #12 : 26 Marca 2010, 23:15:44 » |
0
|
A jak będzie krzywy i nierównej szerokości to pewnie lokomotywa będzie się co chwila wykolejać :mrgreen:
|
|
|
|
To jest przekaz.
|
|
|
OczeQ
SGKW

Długość toru:: 524 m
W terenie
Wariat torowy
|
 |
« Odpowiedz #13 : 27 Marca 2010, 19:53:19 » |
0
|
...a mi się od zawsze marzy cały czarny rumun z szerokim żółtym pasem przez środek  oczywiście lakier metallic (a teraz otwieram piwko i czekam na gromy od ortodoksów malowania)
|
|
|
|
Co za ponury absurd... Żeby o życiu decydować za młodu, kiedy jest się kretynem? 
|
|
|
Hypnos
Nowicjusz

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #14 : 27 Marca 2010, 20:29:26 » |
0
|
i niskoprofilowe, chromowane obręcze gangsta
:mrgreen:
|
|
|
|
|
|
|
OczeQ
SGKW

Długość toru:: 524 m
W terenie
Wariat torowy
|
 |
« Odpowiedz #15 : 27 Marca 2010, 20:34:51 » |
0
|
i niskoprofilowe, chromowane obręcze gangsta
:mrgreen: bez sensu, od razu na obtoczkę? :wink:
|
|
|
|
Co za ponury absurd... Żeby o życiu decydować za młodu, kiedy jest się kretynem? 
|
|
|
marekus
|
 |
« Odpowiedz #16 : 27 Marca 2010, 20:53:49 » |
0
|
A ja już na poważnie, przecież Wls150 miały oryginalnie chromowane wiązary (bynajmniej 001 tak miała)
|
|
|
|
|
|
|
Kucyk
|
 |
« Odpowiedz #17 : 27 Marca 2010, 21:01:14 » |
0
|
Słuchajcie, tak naprawdę to te pasy na czołownicy to wynik eksperymentu. Otóż postanowiłem dać się wykazać dwóm pracownikom gospodarczym - wszak talent jest w człowieku ukryty... Pokazałem czołownicę lokomotywy alfa - 454 i poprosiłem o przeniesienie wzoru malowanie na lokomotywę beta - 465. Panowie kombinowali dwa dni, kleili taśmy, trasowali linie, mierzyli kreski etc, po czym wyszło to, co możemy na fotkach zobaczyć. Na koniec zaprezentowali swe dzieło wraz z dosadną sugestią: - Kurwa, Janek, nigdy więcej takiej roboty! Pasy zobowiązuje się osobiście przemalować w ramach czynu społecznego! a mi się od zawsze marzy cały czarny rumun z szerokim żółtym pasem przez środek To jest pomysł Buczka_PKP i Ojca Dyrektora sprzed trzech lat! Ja też postulowałem aby 465 tak malować, ale poparcia nie zyskałem...
|
|
|
|
Na peronie zostało wszystko to Cię męczy. Patrząc z kabiny FAURa* świat wydaje się lepszy.
*) tu można wstawić każdą serię lokomotywy.
|
|
|
Hypnos
Nowicjusz

W terenie
|
 |
« Odpowiedz #18 : 27 Marca 2010, 21:48:40 » |
0
|
Pasy zobowiązuje się osobiście przemalować w ramach czynu społecznego! Super! Niedługo będę miał duuuużo wolnego czasu to wpadnę przytrzymać linijkę :wink:
|
|
|
|
|
|
|
Kucyk
|
 |
« Odpowiedz #19 : 27 Marca 2010, 22:12:51 » |
0
|
Poprzylataj, to sznurek będziemy naciągać! Tak ogólnie, to jednak linie na taborze najlepiej trasuje się strzelając z gruchy*. Nie trzepiąc, a strzelając... *) grucha
|
|
|
|
Na peronie zostało wszystko to Cię męczy. Patrząc z kabiny FAURa* świat wydaje się lepszy.
*) tu można wstawić każdą serię lokomotywy.
|
|
|
|