Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 08:16:58 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Lubicz - Lipno - Sierpc  (Przeczytany 32766 razy)
janeczek
Dyrektor
Długość toru:: 915 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #20 : 30 Marca 2010, 18:38:56 »
0

Cytat: "ksiezyc_nad_gieesem"
Wedle WOT-u z 1929 r. linia Sierpc - Rypin ta nie miała stacji stycznej z siecią P.K.P

Miała,miała. Wszak to ta sama stacja - Sierpc Wąskotorowy. Linia do Rypina odgałęziała się w Majewie. Jeszcze dziś spacerując po lesie czy zbierając grzyby bez trudu rozpoznamy stare, zanikające nasypy wąskotorówki. Napotkamy też pozostałości po dawnych żwirowniach czy piaskarniach. Z całą pewnością dojeżdzała do nich wąskotorówka .... tylko nasuwa się pytanie następujące: Do budowy, której linii używano piasku lub żwiru wydobywanego w tych miejscach.

Linia ta zakończyła prawdopodobnie swój żywot wraz z uruchomieniem linii normalnotorowej Sierpc - Brodnica we wrześniu 1937 r.

A tu mam pewną wątpliwość - na  mapie WIG 1:500 000 z 1947 r.  widać obie koleje tj. wąsk. Sierpc - Rypin i normalnotorową Sierpc - Brodnica. Potwierdzały to zresztą relacje okolicznych mieszkańców.

Linia ciekawa ale są ciekawsze. O tej wiemy dużo a nawet bardzo dużo. Znacznie mniej wiemy /gdyż króciutko istniała/ o I wojennej  linii Bełżec - Trawniki.

I na koniec smutna wiadomość, dotycząca linii Lubicz - Sierpc. Wczoraj wieczorem dowiedziałem się o rozbiórce w związku z modernizacją "dziesiątki"  dawnego budynku stacji w Kikole. W ostatnich latach był ocieplony i otynkowany ale jeszcze 15 lat temu można było odczytać wyrażny napis na budynku - Kikół.  :cry:
ksiezyc_nad_gieesem
Gość
« Odpowiedz #21 : 13 Kwietnia 2010, 21:47:04 »
0

Cytat: "janeczek"

Miała,miała. Wszak to ta sama stacja - Sierpc Wąskotorowy.

Masz rację. Źle odczytałem informacje z WOT-a

A tu mam pewną wątpliwość - na  mapie WIG 1:500 000 z 1947 r.  widać obie koleje tj. wąsk. Sierpc - Rypin i normalnotorową Sierpc - Brodnica. Potwierdzały to zresztą relacje okolicznych mieszkańców.

WOTy z 1938, 1946, 1948 milczą o takiej linii wąskotorowej.

Linia ciekawa ale są ciekawsze. O tej wiemy dużo a nawet bardzo dużo. Znacznie mniej wiemy /gdyż króciutko istniała/ o I wojennej  linii Bełżec - Trawniki.

Ta linia nadal czeka na swojego odkrywcę.

Pozdrawiam serdecznie i odkrywczo.

ksiezyc_nad_gieesem ...
janeczek
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #22 : 13 Kwietnia 2010, 22:19:11 »
0

WOTy z 1938, 1946, 1948 milczą o takiej linii wąskotorowej....

Na mapie 1:500 000 z 1947 roku widać tą linię ale na wcześniejszych niemieckich mapach 1:25 000 z okresu wojny już jej nie ma. Pięćsetka niestety jest błędna.

Ta linia nadal czeka na swojego odkrywcę.

Ta linia ma już swoich odkrywców ....... może jeszcze nie do końca / jak wiele, wiele innych/ ale ma. Czekam na wiadomości z Zamojszczyzny.
ksiezyc_nad_gieesem
Gość
« Odpowiedz #23 : 14 Kwietnia 2010, 20:23:20 »
0

Na mapie 1:500 000 z 1947 roku widać tą linię ale na wcześniejszych niemieckich mapach 1:25 000 z okresu wojny już jej nie ma. Pięćsetka niestety jest błędna.

Tez mi się tak wydaje.

Ta linia ma już swoich odkrywców ....... może jeszcze nie do końca / jak wiele, wiele innych/ ale ma. Czekam na wiadomości z Zamojszczyzny.

Ja chwilowo, znalazłem coś takiego.

Pozdrawiam serdecznie i chwilowo.

ksiezyc_nad_gieesem ...
Thomas
Czytelnik

Długość toru:: 8 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #24 : 27 Marca 2012, 16:02:19 »
0

Na początek, chciałem zapowiedzieć, że mam nieco więcej do powiedzenia na temat tej linii, no i mam nadzieję, że z pomocą specjalistów, uda się rozwikłać parę moich pomysłów o linii i sprawdzić, czy mogłyby mieć potwierdzenie w rzeczywistości.

Na początek wąskotorowa "odnoga" w Lipnie. Dzisiejsza ulica Spółdzielcza w Lipnie biegnie od samego początku (od Skępskiej) na nasypie wąskotorówki. Kilka kilometrów marszu (bo nie da się do końca jechać samochodem) doprowadza nas do mostu na Mieniu (dziś "zarwany", pozostały pylony betonowe, a kilka lat temu w wodzie leżała szyna), nasyp ciągnie się dalej i doprowadza do szosy. Wedle geoportalu, nasyp ciągnie się dalej.

Spróbowałem zaznaczyć przebieg widocznego nasypu z zaznaczonym dawnym mostem.

Nie znalazłem info o tej "bocznicy" (?) na stronie, ani z daleka na mapie wrzuconej przez jednego z userów (swoją drogą, ładnie proszę o wznowienie linka). Ciekaw jestem co o tym myślicie...??

Pozdrawiam

"Ubi est thesaurus tuus,
ibi est et cor tuum"
janeczek
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #25 : 27 Marca 2012, 19:34:50 »
0

Na początek wąskotorowa "odnoga" w Lipnie............... Wedle geoportalu, nasyp ciągnie się dalej.
Kolej Cukrowni Chełmica.
Ariel Ciechański
Administrator
Długość toru:: 973 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #26 : 27 Marca 2012, 19:52:24 »
0

Kolej Cukrowni Chełmica.

Też miałem takie wrażenie - kierunek na ryc. Thomasa zdecydowanie to sugerował ;-).

Pozdr.<br />CAr.<br />
Thomas
Czytelnik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #27 : 27 Marca 2012, 20:19:06 »
0

Rzeczywiście, chyba Panowie mają rację.
Nie wiem, czy to zaprzyjaźnione forum, ale wygooglowałem, jak już wiedziałem dokąd szły tory, że trasą tą zajęto się, i stosunkowo niedawno, na forum Stowarzyszenia Przyjaciół Kolei i Zabytków Techniki (mam nadzieję, że to żadna reklama   - http://www.spkizt.fora.pl/dzial-kolejowy,3/kolej-waskotorowa-lipno-chelmica-cukrownia,622-10.html ), są zdjęcia, które podobne, te z pierwszego odcinka (mi znanego) chciałem niebawem zamieścić.

Myślę też, że kolega andrzej2110 temat tej kolejki cukrownianej już zaczął TU  więc ten temat chyba by można tam kontynuować.

Czy mógłbym prosić kolegę Atterdag o reupload mapki w dużej rozdzielczości, na której możnaby już dołożyć tę kolejkę cukrownianą.

"Ubi est thesaurus tuus,
ibi est et cor tuum"
janeczek
Dyrektor

W terenie W terenie

« Odpowiedz #28 : 27 Marca 2012, 20:47:51 »
0

, te z pierwszego odcinka (mi znanego) chciałem niebawem zamieścić.

Nic nie stoi na przeszkodzie .....
Thomas
Czytelnik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #29 : 22 Lipca 2012, 13:26:45 »
0

Pozwolę sobie, w ramach uzupełnienia tematu dodać znalezioną niegdyś w sieci fotkę z 1929 z miejscowości Kikół (ob. pow. lipnowski), leżącą na trasie kolejki Sierpc-Lubicz.
Zdjęcie z przedstawieniem kładzenia bruku w miejscowości uchwyciło fragment torowiska. Czy jest to wąskotorówka przebiegająca przez miejscowość, czy torowisko tymczasowe, związane z inwestycją?
Zdjęcie załączam poniżej:

"Ubi est thesaurus tuus,
ibi est et cor tuum"
andrzej2110
Minister
Długość toru:: 2697 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #30 : 22 Lipca 2012, 17:35:20 »
0

Te tory położone sa na bruku. Widać ze to tymczasowe.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym,
ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie pr
Thomas
Czytelnik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #31 : 24 Grudnia 2012, 11:38:44 »
+1

Kolejne znaleziska dotyczące linii. Może da się wątek ożywić Zdjęcia pochodzą z serwisu fotopolska.eu

Według podpisu, stacja "Lipno Trójkąt (feldbahn)"

Stacja kolejowa Lipno. 1915.

Stacja Lipno. 1915.

Stacja, 1915. (może Lipno? Może inna?)

"Stacja kolejki polowej w Kawęczynie"

"Ubi est thesaurus tuus,
ibi est et cor tuum"
Atterdag
Mechanik
Długość toru:: 196 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #32 : 08 Stycznia 2013, 01:02:55 »
0

Czy mógłbym prosić kolegę Atterdag o reupload mapki w dużej rozdzielczości, na której możnaby już dołożyć tę kolejkę cukrownianą.

Niestety mapka zaginęła w pomroce dziejów i zawirowań sprzętowych.

Co do sieci wąskotorowej na terenie lewobrzeżnego Torunia to nie posiadała ona nigdy połączenia z siecią KKD. Funkcjonowała ona praktycznie tylko do końca wojny jako typowa kolejka poligonowa - dowożąca żołnierzy i amunicję na ćwiczenia. Do dziś pozostały po niej zabudowania oraz nasypy i wykopy.

Ha!
marekus
Mechanik
Długość toru:: 279 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #33 : 09 Stycznia 2013, 21:56:38 »
0

Swego czasu dokładnie prześledziłem starotorze - aktualnie wchłonięte przez rozbudowujący się Toruń - co ciekawe, połowa domów w okolicy ma słupki ogrodzeniowe z szyn właśnie z tej kolejki...

Mogę wrzucić fotki, jeśli kogoś by interesowały.
Thomas
Czytelnik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #34 : 04 Lutego 2013, 21:35:20 »
0

Swego czasu dokładnie prześledziłem starotorze - aktualnie wchłonięte przez rozbudowujący się Toruń - co ciekawe, połowa domów w okolicy ma słupki ogrodzeniowe z szyn właśnie z tej kolejki...

Mogę wrzucić fotki, jeśli kogoś by interesowały.
Jasne!! Czekam z niecierpliwością na toruńskie akcenty! :-)

"Ubi est thesaurus tuus,
ibi est et cor tuum"
Strony: 1 [2]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!