SMKZnin
|
 |
« : 16 Kwietnia 2010, 22:11:31 » |
0
|
Witam! W tym temacie, będziemy informować o pracach ( rewitalizacja taboru kolejowego ) jakie podejmowane są przez Stowarzyszenie Miłośników Kolei w Żninie. Na pierwszy plan poszła lokomotywa Lyd2-67, która od 1992 roku stoi na torach Żnińskiej Kolei Powiatowej. Lokomotywa od kilkunastu lat nie jeździ, prowadzone są przy niej prace mające na celu przywrócenie jej fabrycznego malowania. Etap I- ściągnięta warstwa starej, zalegającej farby, - usunięta warstwa rdzy, - dokładne umycie lokomotywy, - przygotowanie do wstępnego malowania. ( duża rozdzielczość zdjęć )Tak lokomotywa wyglądała przed oczyszczeniem: http://lutek.kolej.org.pl/galeria/albums/userpics/DSCF5184.JPGProsimy także osoby posiadające zdjęcia (przed 1992r.) w/w lokomotywy o kontakt, w celu odwzorowania jak najbardziej dokładnego malowania. Zapraszamy do współpracy poprzez Stowarzyszenie! www.smkznin.plwww.smkznin.pl/forumsmk
|
|
|
|
Profil Stowarzyszenia Miłośników Kolei w Żninie
|
|
|
Phinek
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : 16 Kwietnia 2010, 23:18:09 » |
0
|
.
|
|
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2011, 15:36:11 wysłane przez Phinek »
|
|
|
|
|
SMKZnin
|
 |
« Odpowiedz #2 : 25 Kwietnia 2010, 16:10:08 » |
0
|
Etap II - oczyszczenie lokomotywy, - pomalowanie lokomotywy minią, - przygotowanie do wstępnego malowania.  Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
SMKZnin
|
 |
« Odpowiedz #3 : 09 Maja 2010, 23:29:18 » |
0
|
Lyd2-67 czeka na swoją farbę- kolejkę. Dziś, pod pędzel trafiła lokomotywa Lyd2-70. Prowadzone są przy niej prace mające na celu przywrócenie jej prawie identycznego malowania jakie aktualnie lokomotywa posiada.  Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
Filip Bebenow
|
 |
« Odpowiedz #4 : 21 Maja 2010, 20:48:01 » |
0
|
Jak wygląda formalna sytuacja pozostałego taboru ze stacji w Żninie? Mam na myśli wagony towarowe i pług? Są szanse na ich odmalowanie i przywrócenie im należytego stanu? Możliwe byłoby stworzenie składu semi-retro, który na pewno cieszyłby się powodzeniem krajowych jak i zagranicznych grup Eisenbahnfreundów, zwłaszcza w połączeniu z Px38!
Rewitalizacja... ostatnio modne słowo, ale jakże często nadużywane. Rewitalizuje się już nie tylko zaniedbane dzielnice miast, linie kolejowe, ale także Lyd2!!! Z takim określieniem w przypadku RENOWACJI taboru spotykam się po raz pierwszy. Strach się bać co jeszcze będzie się w Polsce rewitalizować ;-) Pozdrawiam! FB
|
|
|
|
|
|
|
SMKZnin
|
 |
« Odpowiedz #5 : 21 Maja 2010, 22:29:52 » |
0
|
Określenie takie zostanie, bo jest "na topie" i nawet dobrze brzmi.
Plug oraz kryte wagony zostały poddane renowacji- w środku są wystawy kolejowe, które można zwiedzać.
Tak jak pisałem, zapraszam na stronę Stowarzyszenia- jest tam opis oraz kilka zdjęć.
Pozostałe wagony, będą z czasem również poddane renowacji ale niezupełnej.
|
|
|
|
|
|
|
2xm
|
 |
« Odpowiedz #6 : 21 Maja 2010, 23:12:03 » |
0
|
Określenie takie zostanie, bo jest "na topie" i nawet dobrze brzmi. Może i jest "na topie", ale warto jeszcze pamiętać, co ono oznacza: (łac. re+vita – dosłownie: przywrócenie do życia, ożywienie). Proponuję poczytać np. w Wikipedii: http://pl.wikipedia.org/wiki/RewitalizacjaPojęcie to nijak nie pasuje do odmalowania lokomotywy. Od biedy można go użyć w przypadku przywrócenia do ruchu kompletnego "trupa" (z wymianą większości bebechów), ale moim zdaniem też jest to nadużycie. W stosowanym przez Ciebie kontekście słowo to brzmi bardzo pretensjonalnie. No, ale to tylko moja opinia - możesz się z nią nie zgodzić.
|
|
|
|
Podejrzewam, że u źródła tej wiadomości kryje się czyjaś kpina, bardziej lubiana w Polsce niż uznanie dla prób postępu (...).
|
|
|
SMKZnin
|
 |
« Odpowiedz #7 : 22 Maja 2010, 11:17:51 » |
0
|
Wiem co oznacza to słowo, nie trzeba tutaj przytaczać słów z Wikipedii. Cóż, są gusta i guściki, my nazwaliśmy to w taki sposób i pod taka nazwą dalej będziemy pracować- przywracać tabor do stanu, który będzie cieszył przysłowiowe oko. O ile w wypadku lokomotyw faktycznie trudno liczyć, że zupełnie przywrócimy je do życia o tyle w wypadku wagonów jest to już jak najbardziej uzasadnione. Docelowo (prawie) wszystko ma być przywrócone do jeżdżenia na tym będą polegać prace prowadzone przez wolontariuszy z Stowarzyszenia. Dalej nie będę dyskutować nad sensem znaczenia tego słowa.
Do usłyszenia.
|
|
|
|
|
|
|
2xm
|
 |
« Odpowiedz #8 : 22 Maja 2010, 16:45:00 » |
0
|
Wiem co oznacza to słowo, nie trzeba tutaj przytaczać słów z Wikipedii. Aha, więc celowo wprowadzacie ludzi w błąd :twisted: * Wybacz drobną uszczypliwość (napisałem ją z przymrużeniem oka :wink: ). Przyznam, że jestem uczulony na nadużywanie tego typu słownictwa (zboczenie zawodowe, czy jak?). Dla mnie to mniej więcej tak, jakbyś powiedział, że robicie NG albo poczciwą Wmc-tę nazwał lokomotywą - przecież też ma silnik... Ale w sumie to mało istotne. Jak zwał, tak zwał. Ważne, że kolejne pojazdy zamiast niszczeć - pięknieją. * No, chyba, że próbujecie jakąś kasę na ten cel wydębić z pewnych funduszy i słowo to musi się po prostu pojawić... W tedy faktycznie nie ma wyjścia - musi być rewitalizacja.
|
|
|
|
Podejrzewam, że u źródła tej wiadomości kryje się czyjaś kpina, bardziej lubiana w Polsce niż uznanie dla prób postępu (...).
|
|
|
SMKZnin
|
 |
« Odpowiedz #9 : 24 Września 2010, 21:46:13 » |
0
|
|
|
|
|
|
|
|
Michał Izydorczak
|
 |
« Odpowiedz #10 : 24 Września 2010, 23:40:31 » |
0
|
A ja mam pytanie nie związane z Lyd2-70, lecz z innym taborem ŻKP. Czy na Żnińskiej Kolejce jest jakiś wagon osobowy pomalowany na zielono? Stosunkowo niedawno widziałem zdjęcie zrobione już po przejęciu kolei od PKP, na którym widać było Px38 wraz z dość nienaturalnie jasno-zieloną klasą. Czy coś takiego w ogóle było (mógł być wszak jakiś fotomontaż ), a jeśli tak to czy ten wagon jest nadal zielony?
|
|
|
|
|
|
|
SMKZnin
|
 |
« Odpowiedz #11 : 25 Września 2010, 16:38:35 » |
0
|
Przydałoby się zobaczyć to zdjęcie. To był wagon całkowicie zamknięty czy otwarty jak BTx? Na dzień dzisiejszy nic takiego nie ma. __________ Zapewne chodzi o to zdjęcie http://www.farrail.net/bilder/polen/znin-px38-strecke-pz.jpgEwidentnie zabawa PS 
|
|
« Ostatnia zmiana: 25 Września 2010, 19:13:58 wysłane przez SMKZnin »
|
|
|
|
|
Michał Izydorczak
|
 |
« Odpowiedz #12 : 26 Września 2010, 22:10:48 » |
0
|
Tak, to coś takiego. Wydaje mi się, że zdjęcie było inne, jednak głowy nie dam, bo oglądałem je już ponad rok temu. Wagon było na nim widać chyba lepiej, ale jego kolorek był równie koszmarny  . Natomiast fotka ta również znajdowała się na stronie farraila, jako materiał reklamowy organizowanej przez nich przyszłej wycieczki do Polski, bodajże w 2008 roku. Gdy przyszło co do czego, to okazało się, że ich specjal z Px38 pojechał w rzeczywistości z samymi wagonami towarowymi, bez zielonej klasy, i to wydało mi się podejrzane, zresztą jak sam dziwny kolor wagonu ze zdjęcia. Mimo wszystko mam nadzieję, że kiedyś w Żninie będzie możliwe zorganizowanie pociągu ze składem wagonów historycznych  . Dzięki za pomoc.
|
|
|
|
|
|
|
SMKZnin
|
 |
« Odpowiedz #13 : 27 Września 2010, 10:53:06 » |
0
|
Michał, czekamy do zimy... 
|
|
|
|
|
|
|
zwrotniczy
Czytelnik
Długość toru:: 5 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #14 : 28 Października 2010, 22:25:38 » |
0
|
Witam. Widziałem w sierpniu tego roku pociąg relacji Gąsawa-Żnin na przejeździe w Biskupinie i miał wagony zielone oraz czerwony. Popatrz tu: Żnińska Kolej PowiatowaPozdrawiam Jerzy
|
|
|
|
|
|
|
SMKZnin
|
 |
« Odpowiedz #15 : 01 Listopada 2010, 12:00:19 » |
0
|
zwrotniczy ale my rozmawialiśmy o wagonie Bxhi, który jest czerwony, a na zdjęciu był zielony co ewidentnie stwierdziłem, że to była zabawa PS. Zielone są wagony typu BTx.
|
|
|
|
|
|
|
jaca45
Czytelnik
Długość toru:: 8 m
W terenie
|
 |
« Odpowiedz #16 : 04 Marca 2011, 16:45:21 » |
0
|
Za czasów PKP Fxh brankardy były malowane na zielono.
|
|
|
|
Pozdrawiam jaca45
|
|
|
wąskitor
|
 |
« Odpowiedz #17 : 17 Kwietnia 2011, 18:28:16 » |
+1
|
Czy ma ktoś news-y z ŻKP, jak idą przygotowania do sezonu ?? Może jakieś zdjęcia ... 
|
|
|
|
|
|
|
SMKZnin
|
 |
« Odpowiedz #18 : 19 Kwietnia 2011, 19:40:01 » |
0
|
Idą pełną parą  Lyd2 przygotowane do jazdy. Pudło węglarki będzie poddane piaskowaniu, a potem tylko jeździć i jeździć  Lyd2-053 czeka speców z Krzyża, bo Rumunka w zeszłym sezonie znowu nawaliła.
|
|
|
|
|
|
|
AXEL
|
 |
« Odpowiedz #19 : 20 Kwietnia 2011, 01:39:08 » |
-1
|
Lyd2-053 czeka speców z Krzyża, bo Rumunka w zeszłym sezonie znowu nawaliła.
Czyżby firma na "K" coś odpuściła w naprawie? Ciekaw jestem jak została wykonana naprawa. Jesteście zadowoleni?
|
|
|
|
|
|
|
|