Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 09:28:26 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 2 [3]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Jaki aparat i z czym to sie je  (Przeczytany 23925 razy)
grzegorz_sykut
Global Moderator
Długość toru:: 846 m

W terenie W terenie

waskotorowka
« Odpowiedz #40 : 11 Maja 2010, 09:26:21 »
0

No więc właśnie - fotografowanie analogiem to smaczek i w pewnym sensie fotograficzny snobizm, skoro dużo prościej, szybciej i niekoniecznie taniej można cyfrówką. Nie twierdzę, że fotografia analogowa jest w zupełnym odwrocie, niemniej stała się ona raczej sportem niszowym bardziej dla pasjonatów. I stąd moja opinia o używaniu analoga do dokumentowania tematów kolejowych.

Nie jestem wrogiem fotografii analogowej, wręcz jej pasjonatem, nie przekonasz mnie jednak, że dla przeciętnego utrwalacza chwil analogowy Canon będzie lepszy niż cyfrowa małpka.
Sam zresztą mam w swojej kolekcji aparat marki PORST (dla wtajemniczonych to jest jakoński Chicon robiony na rynek niemiecki) kupiony za ciężkie 160 zł bez obiektywu jakieś kilka lat temu

Mam za to inną propozycję. Skoro jest tutaj tylu MK focistów o nieco większych ambicjach niż pstryknięcie czoła EN57 na peronie to może wspólnie urządzimy plener fotograficzny do spóły z zarządcą dowolnej kolejki wąskotorowej w Polsce. Takiej inicjatywy jeszcze chyba nie było.
Wtedy zamiast dywagować nad wyższością Atari nad Commodore po prostu wspólnie stworzymy fotograficzne dzieła, bez względu jakim kto ma sprzętem. Co Wy na to?

Pozdrawiam

Grzegorz Sykut
Stowarzyszenie
Na Rzecz Rozwoju
Nadwiślańskiej KW
Phinek
Gość
« Odpowiedz #41 : 11 Maja 2010, 15:04:32 »
0

.
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2011, 15:23:59 wysłane przez Phinek » Zapisane
prof_klos
Mechanik
Długość toru:: 284 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #42 : 14 Maja 2010, 01:52:31 »
0

To można od razu zrobić jakiś konkurs, nie wiem, nawet tu na forum, które zdjęcie najfajniejsze. Nagrodą byłaby "ta satysfakcja".

Filozofia sztuką życia...!
grzegorz_sykut
Global Moderator
Długość toru:: 846 m

W terenie W terenie

waskotorowka
« Odpowiedz #43 : 14 Maja 2010, 09:39:24 »
0

Plener daje:

1. możliwość realnego tworzenia i pokazania swoich umiejętności - robimy tu i teraz, a nie odgrzewamy swoje stare fotki, dopieszczone w PS czy zrobione w idealnych warunkach, kiedy już pogoniliśmy wszystkich z kadru.
2. integruje środowisko. Spotkać się mogą zarówno ci co tylko pstrykają foty, jak i ci co na kolei nic poza szlifierka i sekatorem nie widzą Chichot
3. pozwala wypromować kolejkę, środowisko, oraz zaistnieć lokalnie. Plener przecież może zakończyć się wystawą, można zaprosić lokalnych notabli, przeciąć wstęgę, może nowe kontakty uda się nawiązać? Taka wystawa może być też próbą dotarcia na przykład do społeczności autochtonów, którzy w mikolach widzą tylko partyzantów którzy z daleka przyjeżdzają i nie są "nasi"

Dywagacje moje nie są czysto teoretyczne. Uczestniczyłem w tym roku w plenerze organizowanym przez FUJI dla swoich użytkowników (ale nie tylko, sam robię zdjęcia NIKON-em i mnie wpuścili ). I muszę przyznać, że dasie.

Pozdrawiam

Grzegorz Sykut
Stowarzyszenie
Na Rzecz Rozwoju
Nadwiślańskiej KW
prof_klos
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #44 : 15 Maja 2010, 04:36:33 »
0

Z innej beczki, ktora kolejka jest najbardziej fotogeniczna? Gdzie są najlepsze motywy, zieleń i tak dalej. Bieszczadzka?
No i co Was najbardziej denerwuje w fotografii? Już pomijam sytuacje, gdy wyczekujemy godzinę na pociąg i... pada bateria. Mnie wkurza, gdy w ciężkich warunkach (deszcz, mgła) AF gubi ostrość. Jakoś nie ufam automatycznemu ostrzeniu, stawiam na manual zawsze, o ile oczywiścxie jest to technicznie wykonalne (gdy nie trzeba działać naprawdę prędko).

Skytruck
Nowicjusz
*
Długość toru:: 28 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #45 : 15 Maja 2010, 08:43:07 »
0

Cytat: "prof_klos"
Z innej beczki, ktora kolejka jest najbardziej fotogeniczna? Gdzie są najlepsze motywy, zieleń i tak dalej. Bieszczadzka?
Przeworska w październiku.
No i co Was najbardziej denerwuje w fotografii?
Bezmyślność; wchodzenie w kadr i tak dalej.
Phinek
Gość
« Odpowiedz #46 : 16 Maja 2010, 22:13:19 »
0

.
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2011, 15:20:43 wysłane przez Phinek » Zapisane
prof_klos
Mechanik

W terenie W terenie

« Odpowiedz #47 : 17 Maja 2010, 04:04:28 »
0

W sumie racja. Trzeba umieć tylko uchwycić jakoś "inaczej" dany kadr. Przykładowo, mój Kolega wybrał się na jedną imprezę parowozem. Był typowy najazd na wiadukt/most. Wszyscy focili pod kątem 90 stopni, ewentualnie jakoś z dalszego planu. No a on pokombinował, polazł gdzieś dalej, na jakieś podwórko czy coś, i na innym, wyszukanym motywie wszystko ładnie sfotografował.

Liczy się też pomysłowość, ten, jak to mawiają, zmysł.

kalito
Administrator
Długość toru:: 1512 m

W terenie W terenie

kalito1982
« Odpowiedz #48 : 17 Maja 2010, 11:17:31 »
0

Liczy się też pomysłowość, ten, jak to mawiają, zmysł.

IMHO to się liczy przede wszystkim

Pozdrawiam
Kalito
Piszę w miarę poprawnie po polsku.
Strony: 1 2 [3]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!