Świat kolejek wąskotorowych SMF
12 Października 2025, 22:51:23 *
Witaj
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
w6 i... Rp 1: Profil 750mm.pl na facebooku
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Fotki mało znanych wagonów wąskotorowych  (Przeczytany 12270 razy)
sinyou135
Młotkowy
**
Długość toru:: 85 m

W terenie W terenie

« : 04 Maja 2010, 18:54:02 »
0

Fotki mało znanych wagonów wąskotorowych, znalezione na niemieckim forum zaciekawiły mnie nietypowe serie wagonów, w tym  czwarty od góry (jakiś przerobiony na socjalny, warsztatowy), ósmy (niby normalny ale podwójne zderzaki i jakby dobudowana skrzynka narzędziowa między wózkami). Może któryś z forumowiczów coś więcej o nich wie?

http://forum.mysnip.de/read.php?13156,1431181,1432646#msg-1432646
marekus
Mechanik
Długość toru:: 279 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #1 : 04 Maja 2010, 19:11:05 »
0

Mi to wygląda na sprzęg stosowany w Hucie Starachowice, być wagon pochodził stamtąd.
sinyou135
Młotkowy
**

W terenie W terenie

« Odpowiedz #2 : 04 Maja 2010, 19:53:09 »
0

Też mi się tak zdaje, ale zastanawia mnie to że wagon oznaczony Cx 102 i wagon oznaczony Cx 104 maja bardzo podobną budowę zarówno nadwozia jak i wspomnianych skrzynek narzędziowych. Oba posiadają sprzęgi innych typów czyli nie mogły być eksploatowane na jednej kolei, lub jeden z nich został przesłany na inna kolej gdzie dostosowano go do standardów kolei.
2xm
Minister
Długość toru:: 1560 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #3 : 04 Maja 2010, 20:13:39 »
0

Cytat: "sinyou135"
mało znanych wagonów wąskotorowych
Czy mało znanych? A nie są to przypadkiem wagony typu Brigadewagen (konkretnie Lazarettwagen) - swego czasu podstawa taboru na wielu kolejkach w całej Polsce :wink:? Skrzynie pod wagonem stanowiły wyposażenie standardowe tych wagonów.

Źródło: http://www.hfwagen.de/

Podejrzewam, że u źródła tej wiadomości kryje się czyjaś kpina, bardziej lubiana w Polsce niż uznanie dla prób postępu (...).
janeczek
Dyrektor
Długość toru:: 915 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #4 : 04 Maja 2010, 20:33:02 »
0

Cytat: "2xm"
A nie są to przypadkiem wagony typu Brigadewagen (konkretnie Lazarettwagen)

Jak najbardziej.
2xm
Minister
Długość toru:: 1560 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #5 : 04 Maja 2010, 20:52:36 »
0

To jeszcze zapodam linka do bardzo sympatycznego tematu: Współcześni Eisenbahnpioniere  :cool: . Nie koniecznie trzeba czytać - wystarczy obrazki pooglądać. Na kolejnych stronach pojawia się również nasz Lazarettwagen w pełnej krasie  :grin: .
http://feldbahn.forumieren.com/geschichte-und-exkursionen-aus-europa-f5/heeresfeldbahnubung-t1938.htm

Podejrzewam, że u źródła tej wiadomości kryje się czyjaś kpina, bardziej lubiana w Polsce niż uznanie dla prób postępu (...).
sinyou135
Młotkowy
**

W terenie W terenie

« Odpowiedz #6 : 04 Maja 2010, 21:04:46 »
0

O nie wiedziałem że one zaliczały się do brigadewagen, wcześniej się z takim wagonem nie spotkałem, jak by ktoś był chętny to pod tym linkiem jest model takiego wagonu wraz ze zdjęciami.

http://www.walliwinsen.de/gartenbahn/heeresfeldbahn.htm

Natomiast wie ktoś coś o tym wagonie socjalnym, roboczym. Tak przy okazji to w gryficach w muzeum znajduje się tez jeden obity blachą wagon z nadwoziem socjalnym wie, moze ktos z jakiej kolei pochodził?
Michał Z
Mechanik
Długość toru:: 298 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #7 : 04 Maja 2010, 23:48:37 »
0

Cytat: "sinyou135"
Fotki mało znanych wagonów wąskotorowych, znalezione na niemieckim forum zaciekawiły mnie nietypowe serie wagonów, ...

jak już ktoś tu słusznie zauważył to typowe wagony sanitarne HF. Akurat oba te egzemplarze pochodzą z cukrowni Kruszwica i najpewniej zostały wybudowane (albo dostosowane zaraz po wybudowaniu) w czasie I wojny na tor 716 mm (o ile dobrze pamiętam) i wtedy taki nietypowy system sprzęgowy stosowano w Kruszwicy. Po przekuciu niektóre sprzęgi zostawili - wagony używali bardzo sporadycznie jako robocze, więc ten łącznik pomiędzy oryginalnymi tarczami zderzakowymi im starczał. Oznaczenia całkowicie fikcyjne, wszak to Muzeum Kolejnictwa...
Harry Potter
Dyrektor
Długość toru:: 794 m

W terenie W terenie

« Odpowiedz #8 : 11 Maja 2010, 15:34:59 »
0

jakby nie było to pionierzy wymiatają... szczeka w dół...

Jak się nie ma co się lubi,
To się lubi co się ma...ja mam Elf' y, Impulsy i inne "perełki"
Mateusz M.
Nowicjusz
*
Długość toru:: 42 m

W terenie W terenie

KL Dalekie

« Odpowiedz #9 : 22 Listopada 2017, 18:43:36 »
0

Aby nie zakładać już nowego tematu, (a moje pytanie także się w niego wpisuje), chciałbym się Was zapytać o jakieś zdjęcia i przykłady 3 - osiowych węglarek i platform, jakie można było spotkać na polskich torach. Idzie zima,  a zatem czas na modelarstwo, zdjęcia są mi potrzebne, abym miał się czym wzorować podczas projektowania kalkomani. Jeśli ktoś jest w posiadaniu jakichkolwiek zdjęć takich wagonów,  to prosił bym o zamieszczenie ich tutaj.
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
theme for 750mm.pl based on bisdakworldgreen design by jpacs29
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!